ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λόγος Μάνου Χατζιδάκι

Ξεχωριστή σήμερα η "εικόνα" και ξεχωριστός ο λόγος της εκπομπής "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα". Ξεχωριστά και τα δύο, αφού θα "αναζητήσουμε", το "Λόγο του Μάνου Χατζιδάκι". Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για το καφενείο το "Βυζάντιο" και το πατάρι του Λουμίδη, για τον Κουρτ Βάιλ και την όπερα, για τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, θα μας μεταφέρει στα καφενεία που έγιναν στέκια μιας παρέας, που όλα τα μέλη της σημάδεψαν την ελληνική τέχνη. "Μέλη", λοιπόν της παρέας που σύχναζε στο "Βυζάντιο" και στο πατάρι του Λουμίδη ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Καφενεία, που δεν ήταν φιλολογικά, αλλά χώροι για να συναντιούνται οι φίλοι, όπως θα πει ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης. Θα χαρακτηρίσει το χώρο ουδέτερο και ψυχρό, αλλά θα εξηγήσει ότι "εμείς βρήκαμε την ευκαιρία σ' έναν ουδέτερο χώρο, χωρίς καμιά ατμόσφαιρα, να καθόμαστε και με τη συζήτηση να δημιουργούμε ατμόσφαιρα". Το "Βυζάντιο", έγινε ένας χώρος φανταστικός, που μέσα του περνούσε ο Προυστ, ο Ζιντ, περνούσαν "όλα τα ενδιαφέροντα της τότε γενιάς".

Τον Δεκέμβρη του 1977, ο Μάνος Χατζιδάκις, έκανε πρόβες με την ορχήστρα και τους τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής για το ανέβασμα της όπερας των Κουρτ Βάιλ και Μπρεχτ "Μαχάγκονι", σε σκηνοθεσία. Θα πει, πως ο Κουρτ Βάιλ τον συγκινεί γιατί αισθάνεται πως μαζί του έχει μια συγγένεια. Η εξήγηση, που θα δώσει για τη συγγένεια αυτή, είναι πως "κι αυτόν δεν ξέρανε πού να τον κατατάξουν όταν ζούσε. Το ίδιο που γίνεται και μαζί μου". Θεωρεί πως ο Κουρτ Βάιλ, είναι "ένα περίεργο είδος μουσικού" και πως συγκεντρώνει σε "ψηφιδωτό, όλα τα στοιχεία του καιρού του, από τα πιο προχωρημένα της συμφωνικής μουσικής, μέχρι και τα πιο κοινότοπα".

Για τον Μάνο Χατζιδάκι, ο κινηματογράφος από την αρχή χρησιμοποίησε τη μουσική και δεν άργησε να "αποκτήσει τα μεγάλα του ονόματα". Ο πιο συγγενικός προς αυτόν συνθέτης μουσικής κινηματογράφου είναι ο Νίνο Ρότα, ενώ όπως λέει "ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μου, κέρδιζα τη ζωή μου από τον κινηματογράφο".

"Παραφροσύνη" και "Λευτέρης Δημακόπουλος"

Καλές και πολλές οι ταινίες απόψε. Για όλα τα γούστα και σε όλες τις πιθανές αλλά και απίθανες ώρες. Αρχίζουμε με το "Πέρασμα της Κασσάνδρας" του Γιώργου Κοσμάτου, που θα προβληθεί από το STAR στις 21.30. Πρόκειται για καλογυρισμένη περιπέτεια, με πολύ σασπένς και ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών που αφηγείται τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν οι επιβάτες ενός τρένου. Με τους Ρίτσαρντ Χάρις, Σοφία Λόρεν, Μπαρτ Λάνκαστερ και Αβα Γκάρντνερ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.00 "Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους ακόμα" του Αλεξάντερ Πέτροβιτς. Η ταινία τιμήθηκε με το "Χρυσό Φοίνικα" στο Φεστιβάλ των Καννών που δίνει μια ρεαλιστική εικόνα της ζωής των τσιγγάνων. Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.20 "Λευτέρης Δημακόπουλος" του Περικλή Χούρσογλου. Μια τετριμμένη ιστορία ενός φοιτητή που θυσιάζει τον έρωτά του για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του. Ενας νέος, όπως τόσοι άλλοι, στερημένος, αλλά αποφασισμένος να φτάσει ψηλά. Ενας ώριμος πια άντρας που έχει υλοποιήσει τις επιθυμίες του, περπατά στην όχθη της λίμνης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της λίμνης του Μεσολογγίου και νοσταλγεί. Μια καλογυρισμένη ταινία, με δυνατές ερμηνείες και αδύνατο σενάριο. Με τους Νίκο Γεωργάκη και την έξοχη Μαρία Σκουλά.

Από το SEVEN X στις 24.00 "Παραφροσύνη" του Φράνσις Κόπολα.

Μια ταινία τρόμου και μυστήριου κατά την αγγλική παράδοση του είδους. Δεν είναι ένα συγκλονιστικό έργο αλλά βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον. Μια οικογένεια Ιρλανδών αριστοκρατών μετά από τον πνιγμό της μιας αγαπημένης αδελφής, ζει απομονωμένη σε έναν γοτθικό πύργο, όπου, ξαφνικά, αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.20 "Εκεί που βρίσκεται η καρδιά" του Τζον Μπούρμαν. Μια ελεύθερη διασκευή του Βασιλιά Λιρ μέσα από τη μορφή ενός παραμυθιού, που έχει για κέντρο δράσης τη Νέα Υόρκη. Η ιστορία ενός αυτοδημιούργητου αλλά άτεγκτου άνδρα που διευθύνει μια εταιρία κατεδαφίσεων. Ενας άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, αποφασίζει να τα απομακρύνει από το σπίτι να για να πάψουν, επιτέλους, να είναι οι αιώνιοι φοιτητές, να τρώνε από τα έτοιμα και να νομίζουν ότι στη ζωή όλα είναι δεδομένα και εύκολα. Ετσι, τα πρώην καλομαθημένα αγόρια μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι για να το μετατρέψουν γρήγορα σε κοινόβιο. Αν και το σενάριο έχει αδυναμίες η εικαστική πλευρά της ταινίας είναι πολύ δυνατή. Με τους: Ούμα Θέρμαν, Κρίστοφερ Πλάμερ και Τζοάνα Κάσιντι.

Η Μετα-Πράξη στο Τρίτο

Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Γιάννη Χρήστου. Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 00.05, θέλοντας να τιμήσει το συνθέτη, ξεκινάει ένα μηνιαίο αφιέρωμα "Μνήμην Χάριν - 25 χρόνια από το θάνατό του, την αμετάκλητη εκείνη Μετα-Πράξη". Παρουσιάζονται τα άπαντα των ηχογραφημένων έργων του συνθέτη, πλαισιωμένα από βιογραφικά στοιχεία και σχόλια πάνω στη διαμόρφωση της μουσικής του γλώσσας. Παραγωγός είναι ο συνθέτης Στέφανος Βσσιλειάδης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Χρήστου τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μαζί του. ο Δημήτρης Καραγιώργος για την επιμέλεια του ηχητικού υλικού και η Εβη Βασιλειάδη για την επιλογή και ανάγνωση των κειμένων.

Σκηνή από την ταινία του Περικλή Χούρσογλου "Λευτέρης Δημακόπουλος"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ