ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πρωθυπουργική "βούλα" η φορομπηχτική πολιτική
  • Ο Α. Παπανδρέου στηρίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής, που πλήττει εργαζόμενους και ΕΒΕ
  • "Πλάτες" και από τον "πράσινο" πρόεδρο της ΓΣΕΕ και δημαγωγικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων στις 29 του Μάρτη

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, που συνεδρίασε χτες στην Αθήνα, αποφάσισε σε πρώτη φάση 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τις 12 του Απρίλη, που θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Στο "πόδι" οι ΕΒΕ σε όλη την Ελλάδα
Να αποσυρθούν τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησαν χτες οι Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών στον κλάδο της οικοδομής

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στη μακρόχρονη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που έχει δημιουργήσει την κρίση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλώνουν οι Κλαδικές Ομοσπονδίες Οικοδομής.Χτες, περίπου 700 επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης,ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης και εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης.

Η ΣΕΑ - ΕΒΕ των οικοδομικών επαγγελμάτων που αποτελείται από εκπροσώπους των κλάδων κατέθεσε μετά την πορεία στο υπουργείο Οικονομικών το ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι. Στο υπουργείο συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα Χ. Χαρισίου η οποία εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου, που δε δέχτηκε να συναντηθεί με τους ΕΒΕ, μετέφερε την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του φορομπηχτικού νόμου, και, προκειμένου να αμβλύνει τους αγώνες τους ανέφερε ότι κατόπιν εορτής, και αφού εφαρμοστεί ο νόμος ως έχει, το υπουργείο "θα" δει κάποιες "τυχόν" αδικίες! Εξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι ΕΒΕ των οικοδομικών επαγγελμάτων δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους για την επιβίωσή τους στα πλαίσια των αγωνιστικών κατευθύνσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η οικονομική πολιτική της απάνθρωπης και μονόπλευρης λιτότητας που έχει οδηγήσει μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού στην εξαθλίωση, πλήττοντας άμεσα και τον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς η απόκτηση στέγης για τους εργαζόμενους έχει μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο. Τονίζεται, επίσης, ότι με το νόμο των περίφημων"αντικειμενικών κριτηρίων", οι ΕΒΕ των οικοδομικών επαγγελμάτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα ανύπαρκτα.

Ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με μια πολιτική που θα αποβλέπει στην πραγματική ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του λαού και του τόπου.
  • Ιδιαίτερα για τον κατασκευαστικό τομέα, άρση των απαγορεύσεων που υπάρχουν για την πρόσβαση των μη πτυχιούχων ΑΕΙ στην εκτέλεση μικρών δημόσιων έργων.
  • Απόσυρση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Αμεση κατάργηση της φορολόγησης με 35% των μικρών ΟΕ, ΕΠΕ και Συνεταιρισμών.
  • Να μπει φραγμός στην εξάπλωση των μεγάλων μονοπωλιακών κολοσσών που πλήττουν την εθνική οικονομία και τις ντόπιες επιχειρήσεις.
  • Αμεση κατάργηση της διάταξης που κάνει τις κλαδικές ομοσπονδίες οικοδομής οργανώσεις β κατηγορίας στα πλαίσια της ΓΣΕΒΕΕ. Τέλος, χαιρετίζουν τους ΕΒΕ και τους συνταξιούχους που αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα αυτό.
Δέκα προτάσεις του ΚΚΕ για τους ΕΒΕ

Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε χτες το απόγευμα η ΚΟ Αθήνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΕΒΕ τις θέσεις του Κόμματος για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΣΑΚ
Αναγκαία η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση

Τον κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΑΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η φορολογική, όπως και η γενικότερη οικονομική, πολιτική της κυβέρνησης, υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου, ενώ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τιςεντολές του Μάαστριχτ.

Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ ειδικά στα "αντικειμενικά" κριτήρια τονίζει ότι η εφαρμογή τους βαθαίνει και μεγαλώνει τις ανισότητες και αδικίες του φορολογικού συστήματος, καθώς χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν πραγματοποιούν, με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε οικονομική αδυναμία.

Ζητά, τέλος, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, βασικό στοιχείο της οποίας θα αποτελεί η φορολόγηση όλων ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, χωρίς εξαιρέσεις. Μεταξύ άλλων προτείνει την εφαρμογή του "Πόθεν Εσχες", τη σημαντική διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, την τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, την ελαχιστοποίηση του συντελεστή ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης, τη φορολόγηση των κρατικών τίτλων, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και τη επαναφορά του ΦΑΠ.

Γιατί τα κρύβουν;

Από τη χτεσινή παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ

Το προεδρείο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ