ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
100 χρόνια κινηματογράφου

Επιτέλους, κάποιο κανάλι θυμήθηκε την επέτειο των "100 χρόνων συντροφιάς".Της 7ης Τέχνης, που μας ψυχαγωγεί, μας προβληματίζει. Που μας ξεναγεί σε κόσμους απροσπέλαστους σε μας..., που μας κάνει να νιώθουμε ότι επικοινωνούμε. Γι' αυτό, για να τιμήσει τον αιώνα ζωής του κινηματογράφου κάνει ένα αφιέρωμα με δυο εκλεκτές ταινίες. Ετσι, λοιπόν, από την ΕΤ - 2 στις 22.50 προβάλλει: α) "Το Χαμίνι" του Τσάρλι Τσάπλιν. Πρόκειται για μια συναισθηματική κωμωδία, που δίκαια θεωρείται κλασικό αριστούργημα του μεγάλου Τσάπλιν. Ο αιώνιος αλήτης με τη χρυσή καρδιά, ο Σαρλό, βρίσκει ένα παρατημένο παιδάκι, το υιοθετεί και μοιράζεται μαζί του τις χαρές και τις λύπες της ζωής. β) "Ο στρατηγός" του Μπάστερ Κίτον. Ο αξέχαστος ηθοποιός και σκηνοθέτης, στο ρόλο ενός μηχανοδηγού που γίνεται ήρωας των Νοτίων, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Με άφθονα κωμικά ευρήματα και με ένα αθάνατο δείγμα της ευφυίας του μεγάλου κωμικού ηθοποιού του κινηματογράφου.

Από το SEVEN X στις 19.00 "Το κορίτσι της Παρασκευής" του Χάουαρντ Χοκς. Είναι μια διασκευή, η δεύτερη και η καλύτερη, του θεατρικού έργου "Πρώτη σελίδα",που σατιρίζει την κυριαρχία των ΜΜΕ. Με τους Κάρι Γκραντ και Ρόζαλιντ Ράσελ.

Από το STAR στις 21.10 "Στα ίχνη των Μοχόκ" του Τζον Φορντ.

Την περίοδο του πολέμου της ανεξαρτησίας, ένα νιόπαντρο ζευγάρι εγκαθίσταται στη Νέα Αγγλία. Η ταινία κερδίζει τον θεατή με το λιτό αφηγηματικό της ύφος, το φυσικό της ντεκόρ, που δεν είναι άλλο από το ήρεμο τοπίο της Νέας Αγγλίας. Αυτή την ηρεμία τη διαταράσσει η φρίκη του πολέμου και της βίας. Παίζουν οι: Χένρι Φόντα. Τζον Καραντάιν.

Από την ΕΤ - 1 στις 23.30 "Υπερασπίζομαι την αλήθεια" του Αντονι Ασκουίθ. Ενα εξαιρετικό δικαστικό δράμα, που αφηγείται την απόφαση ενός δικηγόρου να υπερασπίσει ένα 13χρονο ναυτικό δόκιμο, ο οποίος έχει διωχτεί άδικα από τη σχολή δοκίμων. Πρόκειται για αληθινή, συγκλονιστική ιστορία που συνέβη πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την "Κυριακή" η ΕΤ - 1 στις 00.15 "Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια".Μια εξαιρετική ταινία του σκηνοθέτη Ζαν Γιμού, ο οποίος μέσα σε πανδαισία χρωμάτων μας γυρίζει στα 1920 και μας ξεναγεί σ' ένα Κινέζικο αρχοντικό, όπου ο σύζυγος - αφέντης επιλέγει κάθε βραδιά μια από τις τέσσερις γυναίκες του. Μέσα από τις προτιμήσεις του σκληρού συζύγου και τη δήθεν υποταγή των γυναικών του, φαίνεται η θέση της γυναίκας στην Κίνα του 1920.Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 22.40 "Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι" του Μπρους Μπέρσφορντ. Ταινία, που συγκίνησε το κοινό και απέσπασε τέσσερα Οσκαρ. Με τους Μόργκαν Φρίμαν, Τσέσικα Τόντι και Νταν Εκρόιντ.

Ιστορίες της... Πεντάμορφης

Το παραμύθι "Η πεντάμορφη και το τέρας",παρουσιάζουν η Ξένια Καλογεροπούλου και η Λιάνα Κανέλλη,στην πολύ ωραία εκπομπή για τα παιδιά "Ζωντανές ιστορίες",που θα μεταδοθεί από την ΕΤ - 2 τη Δευτέρα στις 17.30. Η "Πεντάμορφη και το τέρας" παίζεται φέτος στο Θέατρο "Πόρτα", με την Μυρτώ Αλικάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από την παράσταση που ζωντανεύει το παραμύθι. Στα πρώτα λεπτά της εκπομπής η Ξένια Καλογεροπούλου και η Λιάνα Κανέλλη συζητούν για την Πεντάμορφη και για την αγάπη και την τρυφερότητα που ένιωσε για το τέρας, που φυσικά στο τέλος θα μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο πριγκιπόπουλο.

Η επανάσταση του 1843

Μη χάσετε τη Δευτέρα, στις 19.15 από την ΕΤ - 1, το ιστορικό ντοκιμαντέρ: "Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ι843".Για το μεγάλο ιστορικό γεγονός μιλούν ο καθηγητής της Ιστορίας, Αντώνης Λιάκος, και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Συνταγματικού Δικαίου, Μιχάλης Τσαπόγας, συμπληρώνοντας την αφήγηση του στρατηγού Μακρυγιάννη. Οι πολέμαρχοι του '2Ι, μετά τον αγώνα για την απελευθέρωση, κερδίζουν τη μάχη κατά της βαυαροκρατίας με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του Ι843: Ψηφίζεται Σύνταγμα και εκλέγεται Βουλή των Ελλήνων.

Οι σκηνοθέτες για την "ΤV μελών"

Την έκπληξή της εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύτηκε στον Τύπο τις τελευταίες μέρες και αναφερόταν σε δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού μελών της ΕΕΣ. Η καταχώρηση - διαφήμιση αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Σκηνοθετών, "κάποιας "ΤV μελών Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών"". Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΕΕΣ, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, δεν έχει από το νόμο δικαίωμα να "προβαίνει σε πράξεις εμπορικές". Κατά συνέπεια, η ίδρυση ενός καναλιού είναι "εν αρχή πράξη εμπορική".

Οι σκηνοθέτες θεωρούν ότι ο συνάδελφός τους, που "φιλοτέχνησε" αυτή την καταχώρηση, πέραν του ότι δεν είχε τη "λεπτότητα" να τους ενημερώσει και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Εταιρείας, δεν είχε συγχρόνως κανένα απολύτως δικαίωμα να χρησιμοποιεί, έστω και έμμεσα, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, για τις δικές του, "ακόμη και υπέροχες, ενυπνιάσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ