ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 1995
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Σ' αγαπάμε κύριε Πρόεδρε!

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Η ιστορία έχει τη δική της λογική. Το δικό της σεβασμό απέναντι στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να πάρει ένα μικρόφωνο και να λέει ανοησίες. Ούτε μπορεί να σταθεί γεμάτη "δέος και συγκίνηση" - συναισθηματικά - απέναντι στις ευθύνες και να δώσει συγχωροχάρτια.

Η ιστορία είναι υποχρεωμένη να καταγράφει - πιστά - τα γεγονότα. Να διευκολύνει - καθημερινά - τους ανθρώπους, που ερευνούν τη "στάση" των "ομάδων" - και των ατόμων - απέναντι στις απαιτήσεις των "καιρών". Δεν κάνει συμψηφισμούς. Δε λέει, δέκα έσφαλες, δέκα έκανες καλά, ζήτω! Η ιστορία δε βάζει τον τροχό να γυρίσει και στο τέλος να βγούνε τα ντόρτια. Παίρνει βήμα βήμα, το χρόνο και το χώρο, τους ανθρώπους και τα κόμματα, και πάει μαζί τους στο παρελθόν και στο μέλλον. Και κάθε στιγμή καταγράφει και παραδίδει την καταγραφή στους ερχόμενους.

"Κύριε Πρόεδρε, σας αγαπάμε"!

Η χορωδία της εκκλησίας της συναίνεσης, με τα μικρόφωνα και τις κάμερες στα χέρια, λιβανίσανε για άλλη μια φορά - χωρίς συναίσθηση της ευθύνης, κόντρα στην αλήθεια. Και θεωρήσανε - έτσι ανεύθυνα - ότι μεταφέρανε, σωστά, την πραγματικότητα, στα χαρτιά, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Και στη συνέχεια, βέβαια, στα αυτιά και στα μυαλά των ανθρώπων!

Και μεις - οι μεγαλύτεροι - ανοίξαμε το στόμα μας έκπληκτοι με το θράσος τους. Οι "μεταφορείς" της πληροφορίας, οι ταγμένοι, να "μεταβιβάσουνε" το γεγονός, ατόφιο, στον άνθρωπο, για να βγάλει τα συμπεράσματά του, αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουνε - σωστά - την πραγματικότητα, πήρανε σφουγγάρι και νερό και σβήσανε από την τοιχογραφία της ιστορίας του τόπου μας, την αλήθεια. Βγάλανε δικά τους συμπεράσματα.

Και έρχονται τα νιάτα, στραβά μορφωμένα, και μαθαίνουνε τον "ογκόλιθο" του έθνους, τον "νεότερο" Βενιζέλο, τον "εθνάρχη", τον σύγχρονο Περικλή. Και έχουμε την απαίτηση να μην πέσουν με τα μούτρα στις σύριγγες και στην απελπισία. Να μην καρφώσουνε τα μυαλά τους στα κάγκελα.

Μα είναι νωπά - ακόμα - τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Τα πόδια μας είναι - ακόμα - πρησμένα από το κυνήγι της αστυνομίας. Η Μακρόνησος δεν έγινε - ακόμα - καζίνο, ακούγεται - καθαρά - ο πόνος. Ο άνθρωπος που του είχαν βγάλει το μάτι, και προσπαθούσαμε εκατόν πενήντα συγκρατούμενοί του να του το ξαναβάλουμε στη θέση του, στα υπόγεια της Μπουμπουλίνας, είναι - ακόμα - ζωντανός. Πώς - και γιατί - να ξεχάσουμε;

Το δόγμα "στρατηγέ μου ο στρατός σου", η ενσωμάτωση, η ασέβεια στο περιβάλλον, το παρακράτος, ο αριβισμός, όλα ετούτα που κάνανε τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια ανυπόφορη, πέσανε από τον ουρανό; Και σβήνουνε όλα αυτά έτσι, με μια μονοκονδυλιά;

"Κύριε Πρόεδρε σας αγαπάμε".

Και να το κάνουμε εμείς - έτσι άκριτα - ο χρόνος θα αποκαταστήσει τα πράγματα. Τα μικρόφωνα και οι μικροφωνιτζήδες προσωρινά - μόνο - αποπροσανατολίζουν. Και σεις - ο "Νέστορας" που γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις τραγωδίες, γιατί - σε μερικές απ' αυτές - λάβατε ενεργό μέρος στη συγγραφή τους, ξέρετε να ξεχωρίζετε το χρώμα του ήχου καλύτερα από τα λόγια του στίχου. Ο "χορός", που είχατε μπροστά σας στην τελευταία - πολιτική - σκηνή του έργου, που πρωταγωνιστήσατε, δεν είναι ο - αληθινός - "χορός", που θα σας κρίνει. Ετούτα τα άτομα, σας είπανε αυτά που θέλατε να ακούσετε και όχι την αλήθεια. Και την αλήθεια την ξέρετε και σεις, την ξέρουμε και μεις που τη ζήσαμε.


17 Μαρτίου 1883!

Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ