ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ευρείας έκτασης τουρκική εισβολή

Με πρόσχημα τη "ζώνη ασφαλείας", ο τουρκικός στρατός σκότωσε, έκαψε και αιχμαλώτισε Κούρδους αντάρτες και αμάχους στα ιρακινά σύνορα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το ΔΝΤ απαιτεί...

ΣΟΦΙΑ (ανταπόκριση του ΜΑΝΘΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ).-

Για δεύτερη φορά, από την εκλογή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης στα τέλη του 1995, η ειδική αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Βουλγαρία επισκέπτεται τη χώρα αυτή.

Στα τέλη Φλεβάρη, ο υπεύθυνος για την αποστολή του ΔΝΤ για τη Βουλγαρία Ράσελ Κινκέιτ είχε συζητήσεις σχετικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος και της θέρμανσης, αλλά και για τη συνολική μακροοικονομική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών συμφώνησε να αυξήσει την τιμή του ρεύματος κατά 33%, ενώ το ΔΝΤ απαιτούσε αύξηση 100%, με τη δικαιολογία ότι το ποσοστό αυτό είναι η μίνιμουμ απαίτηση αλλά και το μάξιμουμ το οποίο μπορεί να σηκώσουν οι πλάτες των Βουλγάρων καταναλωτών. Η αποστολή του ΔΝΤ, μη ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, στη δεύτερη επίσκεψή της, συνεχίζει τις συνομιλίες σε διάφορες κατευθύνσεις. Μερικές απ' αυτές είναι:

- Τα προβλήματα της μακροοικονομικής πολιτικής

- Ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα είναι και ο βασικός δείκτης για τη χορήγηση νέου δανείου στη χώρα. Το νέο αυτό δάνειο θα εξαρτηθεί από το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση της χώρας υπόσχεται να συγκρατήσει την τιμή του πληθωρισμού στο πλαίσιο του 50% (το 1994 ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 100%), ενώ για την πρώτη τριμηνία του '95 έφθασε το 14%.

- Το τραπεζικό σύστημα και, πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα για τον έλεγχο των πτωχεύσεων ορισμένων κρατικών τραπεζών (σε πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες "Μινεραλμπάνκ" και "Στοπάνσκα Μπάνκα"), οι οποίες σήκωσαν το βάρος του εσωτερικού κρατικού χρέους.

- Η συναλλαγματική πολιτική και η σταθεροποίηση του εθνικού βουλγαρικού νομίσματος, καθώς και το συναλλαγματικό απόθεμα για τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν.

Επιφυλακή για "να σωπάσουν"...

ΒΟΝΝΗ. -

Η αγωνία που είχε καταλάβει τις αρχές της Τουρκίας και της Γερμανίας εν όψει της χτεσινής κουρδικής γιορτής του Νεβρόζ ήταν προφανής. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί και στις δύο χώρες, από το φόβο των κουρδικών διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και συγκρούσεων.

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία, χτες τα ξημερώματα, για ογδόη συνεχή νύχτα. Στόχοι ήταν τα γραφεία της "Χουριέτ" στο Βερολίνο, τουρκικές τράπεζες στο Γκέλζενκίρχεν και την Κολωνία και ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στο Ερλενμπαχ. Πλάι στους τόπους των βομβιστικών εκρήξεων βρέθηκαν κουρδικές σημαίες και προκηρύξεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μουράτ Καραγιαλτσίν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα και ιδρύματα στις γερμανικές πόλεις. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν, εξάλλου, από την κουρδική κοινότητα της Γερμανίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τις βίαιες εκδηλώσεις, που θεωρούνταν ιδιαίτερα πιθανές, εξαιτίας και της μεγάλης τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ. Ως χτες το βράδυ, δεν υπήρχαν, πάντως, πληροφορίες, για ταραχές στη Γερμανία.

ΒΟΣΝΙΑ
Σκληρές μάχες σ' όλα τα μέτωπα

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Ισχυρές απώλειες έχουν ήδη υποστεί οι μουσουλμανικές κυβερνητικές δυνάμεις της Βοσνίας, μια μέρα μετά την ολοκληρωτική κατάρρευση της εκεχειρίας. Οι συγκρούσεις στην Τούζλα συνεχίζονται και επεκτείνονται σταδιακά και στα υπόλοιπα μέτωπα της βόρειας και δυτικής Βοσνίας, αφού Βλάσιτς, Τράβνικ και Μπίχατς βυθίζονται στις φλόγες του πολέμου.

Η Τούζλα, επίκεντρο της αναζωπύρωσης των μαχών, έχει μετατραπεί σε κόλαση. Οι σερβικές δυνάμεις φαίνεται ότι ελέγχουν τα γύρω υψώματα και βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή. Στην πόλη απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, έκλεισαν τα σχολεία, ενώ εκατοντάδες τραυματίες έχουν συσσωρευτεί στο νοσοκομείο.

Οι μουσουλμανικές δυνάμεις μετακίνησαν χτες στρατεύματα προς το μέτωπο της Τούζλα, πράγμα που καθιστά σαφές ότι πρόκειται να ενισχύσουν την επίθεσή τους. Ωστόσο, η σερβική υπεροπλία, ιδιαίτερα στον τομέα του πυροβολικού, καθιστά τη σύγκρουση άνιση. Μολονότι η μάχη της Τούζλα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μουσουλμανικού στρατού, που αρκετές μέρες προετοιμαζόταν καθώς φάνηκε για αυτήν, αυτός ήταν που είχε τις μεγάλες απώλειες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς νέο "τείχος";

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Απαγορεύτηκε, χτες το πρωί, η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος αυτοκινήτων, που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας. Αφορμή ήταν ο εντοπισμός από την ισραηλινή αστυνομία, λίγο νωρίτερα, ενός αυτοκινήτου - κινητής βόμβας, που ετοιμαζόταν να μπει στο Ισραήλ.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο τράβηξε την προσοχή των Ισραηλινών αστυνομικών στην περιοχή Τελ Σεμπά, κοντά στην πόλη Μπερσέμπα. Μετά από συμπλοκή, συνελήφθησαν οι δύο από τους τρεις επιβάτες του. Πηγές της ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη της "Ιζεντίν αλ Κασάμ", στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", και ότι ένας από τους δύο ομολόγησε ότι θα πραγματοποιούσε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μπερσέμπα.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα ασφαλείας, ο Μοσέ Σαχάλ, Ισραηλινός υπουργός Αστυνομίας, πρότεινε τον πλήρη διαχωρισμό των Ισραηλινών από τους Παλαιστινίους. "Δίχως την ολοκληρωτική απαγόρευση εισόδου των Παλαιστινίων στο έδαφός μας, δε θα υπάρξει ποτέ ασφάλεια για τους Ισραηλινούς πολίτες", τόνισε ο Σαχάλ. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, αν και καταδίκασε τη νέα απόπειρα, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Παλαιστινίων θα σημάνει την όξυνση των, ήδη, σοβαρών προβλημάτων, τόσο στο εσωτερικό των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, όσο και στις σχέσεις Ισραήλ - ΟΑΠ.

Tούρκοι στρατιώτες βαδίζουν προς την πόλη Ζάκο του ιρακινού Κουρδιστάν


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ