ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΜΑΙΑ
Ατμόσφαιρα "ήρεμης έντασης"

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ηρεμη παραμένει για την ώρα η κατάσταση στην Κριμαία μετά την απόφαση που πήρε στο τέλος της περασμένης βδομάδας το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας, καταργώντας το Σύνταγμα του 1992 και το αξίωμα του προέδρου της Κριμαίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με ψήφους απ' όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ουκρανικού κοινοβουλίου (247 υπέρ και 60 κατά). Προσεκτικές είναι μέχρι στιγμής οι κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων της Κριμαίας, που, αν και στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας, ελπίζουν στην ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κριμαίας Γιούρι Μεσκόφ κατέστησε σαφές ότι είναι εκλεγμένος από το λαό της Χερσονήσου και θα παραμείνει στην εξουσία, διότι καμιά απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Προηγουμένως, με δήλωσή τους, οι βουλευτές του Ανωτάτου Σοβιέτ της Κριμαίας τόνισαν κατηγορηματικά ότι "η απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας δε θα συμφωνήσει ποτέ στην απώλεια του Συντάγματός του". Απείλησαν δε πως θα οργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας. Επίσης, οι βουλευτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και την Κρατική Δούμα της Ρωσίας "να μην υπογράψουν τη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας Ρωσίας - Ουκρανίας χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Κριμαίας και των πολιτών της". Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Σεργκέι Τσέκοφ δήλωσε ότι "το Σύνταγμα της Κριμαίας παραμένει σε ισχύ στο έδαφος της Κριμαίας". Για την ολοκλήρωση αυτής της διμερούς συμφωνίας, βρίσκεται σε επίσκεψη στο Κίεβο ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Σοσκοβέτς. Από τη μεριά της, η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει τη στάση της για την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας. Στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, και ο πρόεδρος της Κριμαίας Μεσκόφ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για ζητήματα της ΚΑΚ Κονανταντίν Ζατούλιν υπογράμμισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, πως "το ζήτημα της Κριμαίας αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη Ρωσία".

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κριμαίας Σεργκέι Βορομπιόφ, αναμένεται θα συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος για να εκτιμήσει τη δημιουργηθείσα κατάσταση. Η πρώτη, όμως, αντίδραση του ΚΚ Κριμαίας στην απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας ήταν αρνητική, μιας και με την απόφαση αυτή καταργήθηκε το Σύνταγμα της Κριμαίας. Ο Βορομπιόφ σημείωσε επίσης πως το ουκρανικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το νόμο που προβλέπει το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κίεβο και την Κριμαία, αλλά δεν έπρεπε να καταργήσει το Σύνταγμα αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας. Το ΚΚ Κριμαίας τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, της σύστασης και μετάβασης στο Κίεβο αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Σοβιέτ της Κριμαίας, η οποία θα έχει συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία για την εξεύρεση αποδεκτής και από τις δυο πλευρές λύσης.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα επισκεφτεί την Ουκρανία στις 10 Μάη. Θα φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα από τη Μόσχα, όπου στις 9 Μάη θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν στη Μόσχα και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα στο Κίεβο.
Τα "νέα ήθη"...

"Αποκλεισμό της άποψης της μειοψηφίας" από τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ καταγγέλλει σε δήλωσή της η μέχρι τώρα επικεφαλής της ομάδας του "ΣΥΝ" στη ΓΣΕΕ, Φ. Σιάνου, η οποία "κόπηκε" - όπως και οι προερχόμενοι από την ΕΑΡ συνδικαλιστές - από το νέο όργανο. Μέχρι εδώ καλά, αφού είναι γνωστό σε όλους το τι "συντροφικό μαχαίρωμα" έπεσε από τους εκφραστές της "πλειοψηφούσας άποψης". Τα άλλα, όμως, τι τα ήθελε; Εννοούμε αυτά που γράφει για "επιβίωση(σ.σ. στην πλειοψηφία) μιας κουλτούρας και μιας αντίληψης με την οποία, μαζί με τους συντρόφους μου αυτούς, συγκρουστήκαμε κατά το πρόσφατο παρελθόν"... Παραπέμπει, προφανώς, σε "κουλτούρα και αντίληψη" που, σύμφωνα με τα υπονοούμενά της, υπάρχει στο ΚΚΕ και στην ΕΣΑΚ, απ' όπου και αποχώρησε η ίδια, μαζί με αυτούς που τώρα την "έκοψαν". Δυστυχώς, όμως, γι' αυτήν και για τους άλλους - της πλειοψηφούσας και της μειοψηφούσας άποψης - αυτός ο τόπος είναι πολύ μικρός. Και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και αρκετοί μάλιστα "από πρώτο χέρι" τον τρόπο που το ΚΚΕ και η ΕΣΑΚ ήξεραν και ξέρουν να συνεργάζονται στους μαζικούς χώρους και ασφαλώς να τιμάνε τις συμφωνίες τους με τους συνεργάτες τους. Μάρτυς μας, εξάλλου, οι ίδιες οι συνθέσεις προηγούμενων διοικήσεων της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και μιας σειράς ακόμα οργανώσεων. Και ζώντες μάρτυρες, ορισμένοι από τους σημερινούς συνεργάτες της κ. Σιάνου, οι οποίοι τώρα για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια δεν εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ, χάρη στα "νέα ήθη", τα οποία ορισμένοι, αφού δεν μπόρεσαν να τα επιβάλουν στο ΚΚΕ, τα εφαρμόζουν τώρα στο νέο τους φορέα...

Νομίζουμε ότι καταλαβαινόμαστε πολύ καλά τι εννοούμε...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για τον αυτουργό

Οχτώ, μέχρι στιγμής, οι νεκροί, 4.708 άλλοι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 75 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

ΤΟΚΙΟ.-

Πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο με το τοξικό αέριο "Σαρίν", καθώς ορισμένες αποκαλύψεις που ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας περιέπλεξαν αντί να απλουστεύσουν αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.

Δημοσιεύματα ιαπωνικών εφημερίδων επισήμαναν ότι, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (δηλαδή πέντε ημέρες πριν το φοβερό τρομοκρατικό χτύπημα στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο), οι μετοχές της εταιρίας "Σιγκεμάτσου", που έχει το μονοπώλιο στην κατασκευή μασκών αερίου παρουσίασαν κατ' ανεξήγητο τρόπο άνοδο σε ποσοστό 100%! Οπως φάνηκε, ακόμη και ο εκπρόσωπος της εταιρίας που κλήθηκε να ερμηνεύσει αυτή την παράξενη εξέλιξη τα είχε χαμένα, σχολιάζοντας το παραπάνω γεγονός ως "εμφανώς αφύσικο"...

Το ίδιο 24ωρο, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί "χτένιζαν" τους σταθμούς και τις περιοχές κοντά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο, ενώ οι φανερά φοβισμένοι - από την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας - κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν το μετρό για τη μετακίνησή τους στην πόλη, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιβατών του κατά 30%. Πολλοί επίσης έσπευσαν στα βιβλιοπωλεία για να προμηθευτούν το "Φονικό Αρωμα", ένα βρετανικό μυθιστόρημα που είχε γραφεί το 1991 με θέμα τη διάδοση του θανατηφόρου βακτηριδίου "άνθραξ" στους υπόγειους σιδηροδρόμους του Παρισιού και του Λονδίνου.

Εξάλλου, χτες, τα ιαπωνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις του Τόκιο κρατούν έναν άνδρα - αγνώστων στοιχείων ταυτότητας - ως ύποπτο για τη διαρροή του τοξικού αερίου "Σαρίν", που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ατόμων, τη μεταφορά 4.708 άλλων στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 75 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η εφημερίδα "Γιομιούρι Σιμπούν" γράφει ότι τουλάχιστον 30 επιβάτες είδαν τον κρατούμενο να αφήνει ένα μυστηριώδες αντικείμενο σε αμαξοστοιχία στο σταθμό "Κοντενμάτσο" του μετρό, προσπαθώντας, στη συνέχεια, να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι επιβάτες κυνήγησαν τον ύποπτο στην πλατφόρμα, πριν καταρρεύσει, λίγα μέτρα πιο κάτω, δηλητηριασμένος και ο ίδιος από το τοξικό αέριο.

  • Κακόγουστη φάρσα ήταν τελικά οι "πληροφορίες" που πήραν χτες οι άνδρες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για την ύπαρξη τοξικού αερίου "Σαρίν" στην πτήση 421 Αθήνα - Νέα Υόρκη της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", καθώς δε βρέθηκε τίποτα ύποπτο στις αποσκευές των 211 επιβατών και στο αεροσκάφος μετά από εξονυχιστικές έρευνες οκτώ ωρών!

Σύμφωνα με το FBI, άγνωστος απείλησε - άγνωστο πώς - ότι θα γίνει αυτό που έγινε και στο Τόκιο με το τοξικό αέριο "Σαρίν".

ΓΑΛΛΙΑ
Ο ΟΑΣΕ ενέκρινε "σύμφωνο σταθερότητας"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ολοκληρώθηκαν χτες στο Παρίσι οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Σταθερότητα στην Ευρώπη μετά την υιοθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει ως στόχο "την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το απαραβίαστο των συνόρων".

Εκπρόσωποι 52 χωρών - μελών του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη" (πρώην ΔΑΣΕ) παρακολούθησαν τις εργασίες της διήμερης διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, και ενέκριναν το Σύμφωνο, το οποίο θεωρείται εργαλείο προληπτικής διπλωματίας, καθώς και απαραίτητο εφόδιο για κάθε χώρα που είναι υποψήφια για την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τις 52 αυτές χώρες, δισταγμοί υπήρξαν μόνο από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία ανησυχεί μήπως "περικυκλωθεί" από τη Δύση, ενώ έκανε επίσης σαφή την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο εσπευσμένης ένταξης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Εγιναν συστηματικές προσπάθειες για να αποφευχθούν διάφορες "δύσκολες υποθέσεις" στις συζητήσεις, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, και δεν έγινε δυνατός ο προσδιορισμός συγκεκριμένου μηχανισμού παρακολούθησης της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Παράλληλα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, συμφωνία καλής γειτονίας με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος της ουγγρικής κοινότητας που κατοικεί στη Σλοβακία και αριθμεί 600.000 μέλη.

Ωστόσο, οι δύο χώρες προωθούν ήδη διαφορετικές ερμηνείες του κειμένου της συμφωνίας. Η Ουγγαρία θεωρεί ότι το κείμενο της συμφωνίας παρέχει εγγύηση για τα συλλογικά δικαιώματα των Ούγγρων που κατοικούν στο έδαφος της Σλοβακίας, ενώ η Σλοβακία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η συμφωνία εγγυάται τα ατομικά δικαιώματα των μελών της ουγγρικής κοινότητας που κατοικούν στο έδαφός της.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, όπου κατοικεί ουγγρική κοινότητα 2.000.000 μελών, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν τα προβλήματα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Δολοφονίες και απειλές νέων δολοφονιών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται στην Αλγερία. Ενας, ακόμη, δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από αγνώστους χτες στη βιομηχανική πόλη Ρουίμπα. Με τη δολοφονία του 52χρονου Αλί Μπουκερμπάς, ο κατάλογος των δημοσιογράφων - θυμάτων των ισλαμιστών συμπλήρωσε 33 ονόματα.

Αν και πάλι δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι αλγερινές αρχές εικάζουν ότι πίσω από τις πρόσφατες δολοφονίες δημοσιογράφων βρίσκεται η "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα". Η οργάνωση αυτή είχε πρόσφατα απαιτήσει από όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους, άλλως θα θανατωθούν πάραυτα!

Απειλές, όμως, εκτόξευσε χτες και το στρατιωτικό σκέλος του θεωρουμένου ως μετριοπαθεστέρου "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας". Σε αυτήν την περίπτωση, απειλούνται με θάνατο οι εργαζόμενοι στην αλγερινή κυβέρνηση, αν δεν παραιτηθούν αμέσως από τις εργασίες τους. Πιθανολογείται ότι η ανακοίνωση αυτή, που συνιστά σκλήρυνση του ΜΙΣ, οφείλεται στην πρόσφατη αλλαγή της ηγεσίας της οργάνωσης. Νέος ηγέτης του Μετώπου είναι ο Μαντανί Μεζράκ.

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΤΕΚΑ

Το αυτοκίνητο του Ι. Β. Στάλιν στο Διεθνές Μουσείο Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Τουλάχιστον το αυτοκίνητο είχε καλύτερη τύχη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ