ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που εμφάνισε κατά το 1994 η ασφαλιστική εταιρία ΦΟΙΝΙΞ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το 1994 τα αποτελέσματα του κλάδου πυρός αυξήθηκαν κατά 23%, η παραγωγή του οποίου φθάνει τα 3,4 δισ. δρχ. Αντίστοιχα μεγάλους ρυθμούς σημείωσαν οι κλάδοι νομικής προστασίας και προσωπικών ατυχημάτων οι οποίοι αυξήθηκαν με 32% και 35% αντίστοιχα. Η συνολική παραγωγή της εταιρίας για το 1994 κινείται στο επίπεδο των 13 δισ. δραχμών και στόχος για το 1995 είναι να ξεπεράσει τα 15 δισ. δρχ.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Στον "αέρα" παραμένει το θέμα του ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, τη στιγμή που καθημερινά διοχετεύονται στην αγορά μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ρύθμιση του παραπάνω θέματος, έχει ανατεθεί - κατά την προσφιλή μέθοδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου - σε σχετική επιτροπή η οποία εδώ και πέντε μήνες εξετάζει τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Η συγκεκριμένη Επιτροπή που συνεδρίασε χτες και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, δε φαίνεται να καταλήγει σε κοινές θέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το "ποιος θα εποπτεύει ποιον", στα πλαίσια του ενιαίου φορέα. Μ' αυτό το δεδομένο, αναμένεται να γίνει καταγραφή των προτάσεων του κάθε φορέα ξεχωριστά και σχετική εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου (βλέπε Επιτροπή Φαρμάκων).

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η Xiosbank ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώνεται σε 20,25% και περιλαμβάνει δωρεάν ασφάλεια ζωής για τον δανειολήπτη και πυρός - σεισμού για το ακίνητο. Αντίθετα, μέχρι 26 Μάρτη παραμένει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης στο 24%, καθώς και το επιτόκιο καταθέσεων στο 16%.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Καθαρά κέρδη 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων (δηλαδή 4 δισ. δρχ. περίπου) είχε το 1994 η "Αλουμίνιον της Ελλάδος", η γνωστή θυγατρική της ΠΕΣΙΝΕ. Τα δυο προηγούμενα χρόνια η πολυεθνική εταιρία είχε εμφανίσει ζημιές που αποδίδονται στη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του αλουμινίου. Το 1994, οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου παρουσίασαν άνοδο, ενώ μειώθηκαν τα αποθέματα που κατείχαν χρηματιστές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ΔΣ της επιτροπής κεφαλαιοαγοράς στη χτεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της εταιρίας "Αχάια Κλάους".

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ερίζουν για το φιλέτο του Β' πακέτου Ντελόρ

Στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης και της προσέλκυσης υψηλοεισοδηματιών τουριστών στην Ελλάδα, η ηγεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού χαρίζει κυριολεκτικά μερικά από τα κομμάτια - "φιλέτα" της περιουσίας του ΕΟΤ σε ιδιώτες, για να χτίσουν σε αυτά τις επιχειρήσεις τους και μάλιστα με την επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο και το πακέτο Ντελόρ! Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Ε. Γιαννακούλια,ο οποίος ανακοίνωσε ότι τρεις εκτάσεις του ΕΟΤ σε Ανάβυσσο, Αφάντου Ρόδου και Παλιούρι Χαλκιδικής εντάσσονται στις λεγόμενες Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), που προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Και δε θα δοθούν απλά, αλλά βάσει του νόμου οι κύριοι "επενδυτές" που θα τις πάρουν, μετά από διαγωνισμό, θα τσεπώσουν και μερικά δισ. δραχμές για να πραγματοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και στη συνέχεια να καρπώνονται τα κέρδη που θα τους αποφέρουν. Μάλιστα, και ο ΕΟΤ θα... συμβάλει κατά ένα μέρος στα χρηματοδοτικά έξοδα! Μεταξύ άλλων, ο Ε. Γιαννακούλιας "ξεκαθάρισε" για άλλη μια φορά ότι ο ΕΟΤ δεν πρόκειται να παραμείνει διαχειριστής της περιουσίας του.

Επίσης, στις ΠΟΤΑ πρόκειται να ενταχθούν μετά από προτάσεις ενδιαφερόμενων ιδιωτών και ιδιωτική έκταση στο Μύτηκα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ανήκει στους Αρφάνη και Χιόνη,στη Μαρώνια Ξάνθης που θα δοθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,προκειμένου να φτιάξει την υποδομή και στη συνέχεια να καλέσει ιδιώτη για... τα περαιτέρω, στη Μεσσηνία που ανήκει στον εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλο και μετά από πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σπ. Κοκκοτού δημόσια έκταση στη νότια Ρόδο.

Τέλος, άλλες πέντε εκτάσεις του ΕΟΤ πρόκειται να δοθούν σε ιδιώτες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένα σχέδια που θα καταρτίσει ο ΕΟΤ. Πρόκειται για τη Σκοτίνα, τη Βυτίνα, τους Αγίους Αποστόλους, τις Θερμοπύλες και την Κυλλήνη.

Αισιοδοξία βιομηχάνων για αύξηση επενδύσεων

Αισιοδοξία - η οποία όμως μέχρι σήμερα έχει διαψευστεί - εμφανίζουν οι βιομήχανοι για την πορεία των επενδύσεων το 1995.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας που εκδίδει το ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις για το τρέχον έτος (ιδιωτικές και δημόσιες) προβλέπονται αυξημένες κατά 54,7% σε σχέση με το 1994. Το μεγάλο όμως ποσοστό αύξησης των επενδύσεων αμφισβητείται από το ΙΟΒΕ, το οποίο επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 165,3% δεν έχουν επιβεβαιωθεί ως σήμερα και υποχωρούν σταθερά. Οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούν ότι θα αυξηθούν το 1995 μεσοσταθμικά κατά 30,4%, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλωστοϋφαντουργία (αύξηση 150,6%) και την ένδυση - υπόδηση (110,9%). Για τους κλάδους τροφίμων - ποτών εκτιμούν ότι οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν κάμψη +πν 21,2%, για τις χημικές βιομηχανίες στασιμότητα (+σν 2,2%), ενώ για τα μη μεταλλικά ορυκτά προβλέπουν αύξηση 25,6%, μετά τη μεγάλη μείωση +πν17% που παρουσίασαν το 1994 και τη στασιμότητα του 1993.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπογράφτηκε χτες το πρώτο συμβόλαιο

Στην υπογραφή του πρώτου συμβολαίου πώλησης φυσικού αερίου στη βιομηχανία ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ ΑΒΕΕ προχώρησε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου(ΔΕΠΑ). Η υπογραφή της σύμβασης, η οποία έχει πενταετή διάρκεια με δικαίωμα ανανέωσης και προβλέπει προμήθεια προς τη ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ ύψους 8,5 εκατ. κυβικών μέτρων το χρόνο, έγινε από τον Χρ. Βερελή,πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον Σ. Βούτσελα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Χρ. Βερελής, η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου προς τη ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ πρόκειται να δοθεί σε ενάμιση χρόνο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ακολουθήσουν ανάλογες συμβάσεις με άλλες ελληνικές βιομηχανίες, κάτι που έρχεται ως επακόλουθο της σύναψης προσυμφώνων πώλησης που έχουν ήδη υπογραφεί με 42 βιομηχανίες για συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου300.000.000 κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις σε πρώτη φάση επιδιώκεται η σύναψη συμβάσεων στις περιοχές της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και Θριάσιου Πεδίου, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και με άλλες βιομηχανίες στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και με βιομηχανίες στις περιοχές Λάρισας, Βόλου και Οινοφύτων.

Η σύμβαση που υπογράφτηκε χτες προβλέπει μεταξύ άλλων, πενταετή διάρκεια με δικαίωμα ετήσιας ανανέωσης, μηνιαία τιμολόγηση απορροφούμενων ποσοτήτων, καθορισμό τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδα ανταγωνιστικά των συμβατικών καυσίμων, καθώς και παροχή εκπτώσεων για μετατροπή εξοπλισμού βιομηχανιών και ταχύτερη διείσδυση.

Πάνω από το μέσο όρο, οι αυξήσεις στα είδη διατροφής

Με το σκεπτικό ότι θα κόψουν από παντού, εκτός από τα τρόφιμα, οι εμποροβιομήχανοι αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές

Αυξήσεις, που ξεπερνούν το μέσο όρο του επίσημου τιμάριθμου για το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών, κατέγραψε η ΕΘνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας από το 1990 μέχρι σήμερα. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνοι που έχουν το "πάνω χέρι" στη διαμόρφωση των τιμών, αξιοποιούν στο έπακρο την απελευθερωμένη από ελέγχους αγορά για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, από είδη και υπηρεσίες που η ζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί κάτω από ένα ελάχιστο όριο. Και αποτελεί κοινό μυστικό, ότι οι εργαζόμενοι καταναλωτές, αναγκάζονται - ελέω της πολύχρονης και πολύμορφης λιτότητας - να περιορίσουν όλες τις ανάγκες τους (ρούχα, παπούτσια κλπ.) εκτός βέβαια από τη διατροφή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που περιλαμβάνονται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και παραθέτουμε στον σχετικό πίνακα, οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο αύξησης του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή: Το 1989 κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το 1990 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 1991, το 1992 και το 1993 ήταν κάτω από το γενικό δείκτη κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Το 1994 η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής ήταν 2 μονάδες πάνω από το γενικό δείκτη, ενώ στο πρώτο δίμηνο του 1995, η ψαλίδα μεγάλωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ