ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Από την "εκτόνωση" στην "ολομέτωπη σύρραξη"

Κλίμα αναμονής για εισήγηση επιβολής πειθαρχικών μέτρων κατά των "διαφωνούντων" επικρατούσε αργά χτες το βράδυ στη Χαρ. Τρικούπη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά

Παρέμβαση του Γερ. Αραβανή κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

"Θεωρούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια μέσα σ' αυτή την κρίση της πολεοδομίας και της γης να χρησιμοποιηθεί η μεταφορά του συντελεστή δόμησης για να βελτιώσει, όσο είναι δυνατόν, την υπάρχουσα κατάσταση. Απ' αυτή τη σκοπιά, κάνοντας την κριτική μας, θεωρούμε ότι με αποσπασματικά μέτρα,όπως αυτά του νομοσχεδίου, δε λύνεται το πρόβλημα. Η όποια θετική επίδραση των διατάξεων αυτών, στο βαθμό που το συνολικό πλαίσιο και η πολιτική παραμένουν, θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα και περιθωριακό χαρακτήρα" Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής,μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Η κριτική του νομοσχεδίου

Ξεδιπλώνοντας περισσότερο την κριτική που κάνει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, ο Γερ. Αραβανής τόνισε: "Παρότι πολλές διατάξεις βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, βάζουν περιορισμούς ή απαγορεύσεις για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), υπάρχουν διατάξεις που μας βρίσκουν αντίθετους, όπως διατάξεις του άρθρου 21 και 22, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα όλες οι τεχνικές, το περιεχόμενο των μελετών, να αλλάξουν. Επίσης, δίνεται νομιμοποίηση ουσιαστικά όλων των εκκρεμών υποθέσεων και μάλιστα σε αντίθεση με τις αρχές που προσπαθεί να βάλει το νομοσχέδιο. Θεσμοθετούνται απαράδεκτες εξαιρέσεις. Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι αυτές οι εξαιρέσεις γίνονται με τη θεσμοθέτηση των ΕΖΥΣ (Ειδικές Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή), στις οποίες δεν έχουν εφαρμογή οι γενικές διατάξεις για τις περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης και μπορούν σ' αυτές να καθορίζονται διαφορετικά κριτήρια απ' ό,τι καθορίζονται γενικά. Τέλος, θεωρούμε ότι δεν κατοχυρώνεται η γνωμοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον, αν όχι η σύμφωνη γνώμη. Δε θεωρούμε ότι η απλή ενημέρωση που δέχτηκε ο υπουργός στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή λύνει το θέμα ή κατοχυρώνει την ορθότητα των όποιων αποφάσεων".

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Κολιοπάνος,ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο φιλοδοξεί "να γίνει ένα χρήσιμο και ουσιαστικό πολεοδομικό εργαλείο και να αντιμετωπίσει τη μόνιμη έλλειψη οικονομικών πόρων στην προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από το ΥΠΠΟ και της υλοποίησης ή βελτίωσης των σχεδίων πόλεων από τους ΟΤΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ με σχετική αποζημίωση".

Κατά του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Τρυφωνίδης,λέγοντας ότι αυτό περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις, διακρίνεται από πολεοδομικό έλλειμμα και έλλειψη διαχρονικής προοπτικής. Στη βάση αυτού του σκεπτικού ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης, Α. Λεντάκης,άφησε ανοιχτό για το τι θα κάνει το κόμμα του, λέγοντας ότι θα δώσει θετική ψήφο αν γίνει επανάκριση των εκκρεμών περιπτώσεων.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, στην τοποθέτησή του, αφού είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης διαδικασίας διαλόγου, κάλεσε στην υπερψήφισή του και δήλωσε ότι θα είναι δεκτικός όσον αφορά την παραπέρα βελτίωσή του.

Αχτίφ Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων

Οι κομμουνιστές - μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων καλούνται να πάρουν μέρος σε αχτίφ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ