ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΜΑΙΑ
Το "αγκάθι" επανεμφανίζεται

Το ΚΚ Ουκρανίας υποστηρίζει την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ, ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζει πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με συνομιλίες και όχι με δυναμικές και βίαιες ενέργειες

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας να καταργήσει το Σύνταγμα και το αξίωμα του προέδρου αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας εκφράζει η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με χτεσινή ανακοίνωσή της, που ενέκρινε ως βάση για συζήτηση. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Δούμα ανησυχεί για την πορεία των ρωσοουκρανικών σχέσεων, διότι οι αποφάσεις των Ουκρανών βουλευτών είναι ταπεινωτικές για τη βούληση του πληθυσμού της Δημοκρατίας της Κριμαίας, πράγμα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την κατάσταση στη Χερσόνησο. "Οι αποφάσεις αυτές του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν μπορεί να μην επηρεάσουν τη συζήτηση των ρωσοουκρανικών σχέσεων στη Δούμα, όπως η ρύθμιση του ουκρανικού χρέους και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας", τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι βουλευτές ζήτησαν να επιστραφεί στη Δούμα όλο το πακέτο των συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Την Παρασκευή θα περιμένουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να τους ενημερώσει για τη στάση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ολέγκ Σοσκοβέτς κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, για την κατάσταση στην Κριμαία και τη θέση του ΚΚ Ουκρανίας, ο "Ρ" επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αντάμ Μαρτινιούκ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Το ΚΚ Ουκρανίας υποστηρίζει την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζει πως αυτό το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί με συνομιλίες και όχι με δυναμικές και βίαιες λύσεις".

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες συνομιλίες, ο Μαρτινιούκ επισήμανε πως υπάρχουν τέτοια περιθώρια και πως είναι δυνατό να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση τόσο από ουκρανικό, όσο και από το κριμαϊκό Ανώτατο Σοβιέτ. "Εμείς, τουλάχιστον, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης", είπε ο Μαρτινιούκ.

Σε άλλη ερώτηση του "Ρ", για το αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί του ρωσικού Τύπου ότι η ανακίνηση αυτή τη στιγμή του προβλήματος της Κριμαίας γίνεται γιατί ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και θέλει με τον τρόπο αυτό να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' αυτά, ο Μαρτινιούκ τόνισε: "Δεν αποκλείεται αυτές οι εκτιμήσεις να είναι σωστές, μιας και είναι γνωστό πως όταν οι δημόσιοι αξιωματούχοι τα βρίσκουν σκούρα, ψάχνουν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο. Πράγματι, στην Ουκρανία η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Πρόσφατα αυξήθηκαν τα κοινόχρηστα και τα ενοίκια κατά 10 φορές. Μεγάλο τμήμα του λαού δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Στη χώρα ξεσπούν αυτή την περίοδο διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πολλές από τις οποίες είναι αυθόρμητες. Στις 8 Απρίλη θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα εργατικές κινητοποιήσεις, τις οποίες στηρίζει το ΚΚΟυ. Ετσι, είναι κάπου σωστές αυτές οι εκτιμήσεις. Από την άλλη, όμως, το πρόβλημα της Κριμαίας δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό σε εκκρεμότητα. Αυτό δείχνει, άλλωστε, και η εξέλιξη στην Τσετσενία. Πρέπει το συντομότερο να επιλυθεί. Στη χώρα υπάρχουν εθνικιστικές δυνάμεις, που συνεχώς αναθερμαίνουν το ζήτημα, προσπαθώντας να προσκομίσουν οφέλη. Ομως η πλειονότητα του λαού και το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας θέλουν απλώς η νομοθεσία και το Σύνταγμα της Κριμαίας να είναι αντίστοιχα μ' αυτά της Ουκρανίας. Κανείς δεν έχει την πρόθεση να καταργήσει την αυτονομία της Κριμαίας. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του αξιώματος του προέδρου της Κριμαίας, το ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί πως γενικά πρόεδρο δε χρειάζεται όχι μόνο η Κριμαία, αλλά ούτε και η Ουκρανία".

Επίσης, ο "Ρ" απευθύνθηκε στο ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ και ζήτησε την άποψή τους για τα γεγονότα στην Κριμαία. Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν δήλωσε σχετικά: "Το πρόβλημα της Κριμαίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτόνομο. Δεν έχει νόημα, διότι αποτελεί μόνο έναν κρίκο στην αλυσίδα των εξελίξεων. Είναι πλέον φανερό πως οι Γιέλτσιν - Κούτσμα όταν αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες, αρχίζουν να ανασκαλεύουν σε ποιον ανήκει η Κριμαία, στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, να μοιράζουν το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κλπ. Σήμερα η κατάσταση των εργαζομένων στην Ουκρανία είναι αρκετές φορές χειρότερη απ' αυτή στη Ρωσία και επίτηδες ανακινούνται αυτά τα θέματα. Σ' ένα μήνα θα συναντηθούν οι Γιέλτσιν - Κούτσμα και θα τα βρουν, προσπαθώντας έτσι να δείξουν πως μπορούν να λύσουν κάποια ζητήματα και να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους". Το ΚΚΡΟ έκανε γνωστό πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση της ηγεσίας του κόμματος για τις εξελίξεις στην Κριμαία και τη θέση του ΚΚΡΟ.

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας αποφάσισε με 58 ψήφους υπέρ και 26 κατά την καθαίρεση του πρωθυπουργού της κριμαϊκής κυβέρνησης Ανατόλι Φραντσούκ, κατηγορώντας ότι διάκειται ευμενώς προς τις αρχές του Κιέβου. Επίσης καθαίρεσε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για την οικονομία.

Από την άλλη μεριά, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση, με την οποία ζητείται από την ηγεσία της Κριμαίας να καταρτίσει νέο Σύνταγμα για την Αυτόνομη αυτή Δημοκρατία μέχρι το Μάη, σε αντικατάσταση εκείνου του 1992, που το κατήργησε το ουκρανικό Κοινοβούλιο την προηγούμενη βδομάδα. Επιπλέον, εξουσιοδότησε τις εισαγγελικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες κατά της τοπικής νομοθεσίας, η οποία αντιβαίνει στους νόμους της Ουκρανίας.

ΒΕΛΓΙΟ
Παραίτηση υπουργού λόγω σκανδάλων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βαν ντε Μπρουκ, ομολόγησε χτες πως διέταξε το κάψιμο κρυμμένων χρημάτων σε μυστικές θυρίδες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο εμπλέκεται με σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Βαν ντε Μπρουκ υποστήριξε πως είπε στους ανακριτές ότι διέταξε να καούν όλα τα χρήματα το 1991, ώστε να συμμορφωθεί στους νόμους της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, τα στελέχη του κόμματος αγνόησαν τη διαταγή του.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Βαν ντε Μπρουκ τόνισε πως δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί, εκτός αν επίσημα κατηγορηθεί για κάποιο παράπτωμα.

"Δεν έχω τίποτα να κρύψω", υποστήριξε, κάνοντας αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς στα τέλη της δεκαετίας του '80, που έχουν εμπλέξει και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλάες.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο βασιλιάς Αλβέρτος δέχτηκε την παραίτηση του Βαν ντε Μπρουκ.

ΙΡΑΚ
Απόπειρα δολοφονίας του γιου του Σ. Χουσεφιν;

ΑΜΜΑΝ. -

Ο μεγαλύτερος γιος του Σαντάμ Χουσεφιν, σύμφωνα με χτεσινές πηγές, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Αμμάν για τραύματα από σφαίρες που δέχτηκε σε μια απόπειρα δολοφονίας του την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκπρόσωπος της ιρακινής πρεσβείας αρνήθηκε αυτή την πληροφορία.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την κατάσταση του Οντάι Χουσεφιν. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Οντάι Χουσεφιν βρίσκεται πράγματι στο Αμμάν και νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρα, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάμειξη των τραυμάτων του με φήμες για απόπειρα δολοφονίας του στη Βαγδάτη.

Μια καλά πληροφορημένη πηγή στην Ιορδανία ανέφερε πως ο Οντάι βρίσκεται στην εντατική παρακολούθηση, αλλά αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αξιωματούχοι του νοσοκομείου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία ότι ο Οντάι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν αυξημένες δυνάμεις ασφαλείας γύρω από την περιοχή.

Χήρες του Αφγανιστάν, που έχασαν τους άνδρες τους κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της χώρας τους, περιμένουν τη διανομή τροφίμων της CARE, που θα ολοκληρωθεί σε 47 μέρες. Περίπου 10.000 οικογένειες της Καμπούλ θα δεχτούν αυτή τη βοήθεια και θα μπορούν να έχουν τρόφιμα για 5 μήνες

ΓΑΖΑ
"Σκούπα" εναντίον "Χαμάς"

ΓΑΖΑ. -

Επιχείρηση "σκούπα" πραγματοποίησε, χτες, η παλαιστινιακή αστυνομία εναντίον των φανατικών μουσουλμάνων της "Χαμάς", μετά την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας.

Η σύλληψη 20, τουλάχιστον, μελών της "Χαμάς" ανακοινώθηκε από τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ δεν έχει, ακόμα, αρθεί η απαγόρευση εισόδου στο ισραηλινό έδαφος παλαιστινιακών αυτοκινήτων. Καμία δήλωση δεν έγινε εκ μέρους της παλαιστινιακής αρχής.

Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, εκπρόσωπος της "Χαμάς", δήλωσε ότι η ίδια η οργάνωση δεν έχει πληροφορίες για τις συλλήψεις, όμως, κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ότι εκτελεί πιστά ισραηλινές εντολές. Αλλο στέλεχος της οργάνωσης, ο Εμάντ Φαλούζι, εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου το Ισραήλ ικανοποιήσει τα αιτήματα της οργάνωσης.

ΡΩΣΙΑ - "7 ΠΛΟΥΣΙΟΙ"
Aπειλητικές δηλώσεις Κρίστοφερ

ΓΕΝΕΥΗ. -

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, προειδοποίησε χτες ότι οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί της Ρωσίας με την ομάδα των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G7) μπορεί να απειληθούν από τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Τσετσενία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τις συνομιλίες του με το Ρώσο ομόλογό του, Αντρέι Κόζιρεφ, ο Κρίστοφερ τόνισε ότι η κλιμάκωση από τη Ρωσία της σύγκρουσης είναι "ένα σοβαρό λάθος" και πρόσθεσε πως "η εξέλιξη της συμμετοχής της Ρωσίας στην G7 θα επηρεαστεί από τη διεθνή κοινή γνώμη και τις κρίσεις που κάνει ο κόσμος".

Παρά τη σχετικά έντονη δήλωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε σθεναρά τη συνέχιση των δεσμών με τη Ρωσία, καθώς και την παροχή βοήθειας προς τη χώρα αυτή, ακόμη και αν οι ενέργειες της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν και της εισβολής στην Τσετσενία, καταδικάζονται από τις ΗΠΑ και τους εταίρους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ