ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται επιμονή και συνέχεια στον αγώνα

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τον αγώνα των αγροτών, διαβεβαίωσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και να προκαλέσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ θεωρεί 100% δίκαια τα αιτήματα της αγροτιάς και τα στηρίζει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να ικανοποιηθούν. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε την πρόκληση προς την Κυβέρνηση, άμεσα, να πραγματοποιήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, να μεταδοθεί από τα κρατικά και να ζητήσει να μεταδοθεί και από τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει, να καταλάβει ποιος έχει την αλήθεια και ποιος έχει το άδικο.

Αναφερόμενη στο θέμα της παραπληροφόρησης σχετικά με τον αγώνα των αγροτών η Αλ. Παπαρήγα, αφού ανέφερε πως "το ΚΚΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να μη συκοφαντηθούν οι αγώνες σας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Μας απασχολεί η συκοφάντηση που γίνεται και που - εκτός που δεν επιτρέπει να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια - λειτουργεί και τρομοκρατικά. Γι' αυτό, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χρειάζεται ενημέρωση και των αγροτών και του κόσμου ευρύτερα, γιατί δυστυχώς όλη αυτή η επιχείρηση παραπληροφόρησης κάτι αφήνει, μην την υποτιμήσετε, προέτρεψε του αγρότες.

Στη συνάντηση που είχαν με τη Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό χτες το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, συμμετείχε και ο Σπ. Στριφτάρης μέλος του ΠΓ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εκπρόσωποι των ξεσηκωμένων αγροτών ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα προβλήματα που προκάλεσαν την αγωνιστική έκρηξη των αγροτών τόνισαν ότι "όλα ξεκινάνε από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζεται από το 1986 και δώθε και ιδιαίτερα με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τώρα με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που δεν αφήνει τίποτα όρθιο". Οι αγρότες ξεσηκώνονται για να απαιτήσουν να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή και το εισόδημά τους, εξήγησαν. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, συμπλήρωσαν, τα δικά μας ερωτήματα είναι: Τι θα γίνει με τις καλλιέργειες και την παραγωγή μας; Θα μπορούμε να παράγουμε για να ζήσουμε; Θα στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα που έχει μειωθεί; Θα παρθούν μέτρα άμεσα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που δεν μπορούμε πλέον να το αντέξουμε; Και, τέλος πάντων, πώς θα προστατευτεί το βαμβάκι, τα φρούτα, τα κρασιά, τα άλλα προϊόντα μας τώρα με την ΓΚΑΤΤ;

"Σ' αυτά τα ζητήματα ζητάμε στήριξη. Τη ζητήσαμε και από τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν θετικά για την ικανοποίησή τους. Υποσχέσεις πήραμε αλλά δεν τις πιστεύουμε γιατί κι άλλες φορές μας υπόσχονται, αλλά το ξεχνάνε την επόμενη", είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Οσον αφορά το ΚΚΕ, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την υποστήριξή του, και ζήτησαν να βοηθήσει πιο πολύ, ώστε να υπάρξει και πιο αποφασιστική η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

"Δεν ξέρουμε τι θα αποσπάσετε μ' αυτό τον αγώνα, αλλά χρειάζεται να συνεχίσετε τους αγώνες σας. Γιατί τα προβλήματα περισσεύουν και δυστυχώς με την πολιτική που ακολουθούν εμείς περιμένουν να χειροτερέψουν. Γι' αυτό και πρέπει να το έχετε καθαρό πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Χρειάζεται επιμονή και συνέχεια στον αγώνα. Χρειάζεται η πιο πλατιά ενότητα, η αλληλεγγύη και συμμαχίες με όλους τους εργαζόμενους για να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας σας", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα.

Απαραίτητη πολιτική στήριξης της γεωργίας

Με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Τα αιτήματα της αγροτιάς μας είναι εκατό τοις εκατό δίκαια. Γι' αυτό ακριβώς τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση και οι πληρωμένοι εκπρόσωποί της με την κατασυκοφάντηση και την παραπληροφόρηση. Προκαλούμε την κυβέρνηση άμεσα να πραγματοποιήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, να μεταδοθεί και από τα κρατικά, και να το ζητήσει, και από τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει, να καταλάβει ποιος έχει την αλήθεια και ποιος έχει το άδικο. Επικρίνουμε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει το όπλο του "βέτο" για τα αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό το όπλο δεν το χρησιμοποίησε ποτέ, μέχρι τώρα. Μόνο με αυτό το όπλο υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν τα αγροτικά μας προϊόντα από τις επιλογές της ΕΕ. Ταυτόχρονα, βεβαίως, χρειάζεται μια πολιτική στήριξης των αγροτικών καλλιεργειών, μείωσης του κόστους παραγωγής, διαφορετικά η τραγική κατάσταση που βρίσκεται η αγροτιά στη χώρα μας θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο πλήγμα και στους μικρομεσαίους και στους εργατοϋπαλλήλους, με δεδομένο ότι από την αγροτική οικονομία δε ζουν μόνο οι αγρότες, όπως ζουν, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Εμείς καταθέσαμε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και στο κυβερνητικό κόμμα έγγραφο, με το οποίο ζητάμε να πάρει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση και να οργανώσει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Αν ο κανονισμός μας έδινε αυτό το δικαίωμα θα το κάναμε μόνοι μας. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει το θέμα στη Βουλή και να δεσμευτεί για το πώς θα διασώσει τα αγροτικά προϊόντα, τον καπνό, το βαμβάκι, το λάδι, το σιτάρι. Αυτά τα προϊόντα που κάποτε στην Ελλάδα ήταν προϊόντα συναλλαγματοφόρα και σήμερα δεν επαρκούν για να ζήσει η αγροτιά, που ήδη είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".

Δέσμιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης

"Κοινή στράτευση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό" (!), ζήτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα για την προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματος των αγροτών, που του έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Και - στη βάση της λογικής των υποτακτικών της ΕΕ - αφού υποστήριξε πως, "σε τελική ανάλυση, η ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική αγροτική οικονομία να επιδοτηθεί με ένα τρισ. δραχμές", πρόσθεσε πως "δεν είναι δυνατόν να δοθούν εθνικές επιδοτήσεις και να ασκηθούν εθνικές πολιτικές για τα προϊόντα, γιατί αυτό δε συμφέρει"! Οσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια για τη μείωση του κόστους, ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν κατηγορηματικός. Αυτό δε γίνεται γιατί ανατρέπεται όλη η οικονομική πολιτική μας, είπε, αφήνοντας εμβρόντητους τους εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Γ. Βαρβιτσιώτης που δέχτηκε τους εκπροσώπους των αγροτών στα γραφεία της ΝΔ, όσο και ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης αναγνώρισαν, απλώς, πως η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ πράγματι έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική γεωργία και τους αγρότες Γιατί, κατά τα άλλα, περιορίστηκαν να κάνουν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι παρά η πολιτική της ΕΕ όπου συμφωνούν και τα κόμματα αυτά...

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης κατάγγειλε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και κοινωνική αναλγησία, που οδηγούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εμπόρων, των αγροτών και των βιοτεχνών - επαγγελματιών και πρότεινε όλο κι όλο στην κυβέρνηση να αρχίσει ειλικρινή διάλογο με τους κινητοποιούμενους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να αποποιηθεί τις ευθύνες της ΝΔ για την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ.

Ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το ερώτημα αν θέλουμε να υπάρχουν αγρότες ή δε θέλουμε! Και αφού έκανε τη διαπίστωση πως λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση, πρότεινε αναστολή του φορολογικού νόμου για ένα χρόνο... μείωση τιμής καυσίμων και ΦΠΑ. Αυτά όλα κι όλα... Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

Η Επιτροπή συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ομολογίες και δημαγωγία

Το υψηλό κόστος, την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, την έλλειψη επενδύσεων στη γεωργία καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και, τώρα τη φορολόγηση με τα τεκμήρια θυμήθηκε ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Μ. Εβερτ, και σημείωσε πως "οδηγούν σε αφανισμό τον αγροτικό τομέα και θέτουν τον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο υπό διωγμό".

Μάλιστα! Αυτά θυμήθηκε μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών ο Μ. Εβερτ και τόνισε πως "οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Ελληνες και πριν απ' όλους η κυβέρνηση ότι οδηγούμε τον αγροτικό τομέα σε αφανισμό και ότι αυτό δε θα το πληρώσουν απλώς και μόνον οι αγρότες. Θα το πληρώσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία".

Σωστές διαπιστώσεις, αλλά, το κόμμα του, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ που ψήφισε, συμφωνεί και με την ΚΑΠ και με την ΓΚΑΤΤ. Τι έγινε λοιπόν; Αλλαξε άρδην πολιτική γραμμή η ΝΔ και μάλιστα σε τέτοια θεμελιακά ζητήματα; Οχι βέβαια, και αυτό έσπευσε να υπογραμμίσει στο διά ταύτα των δηλώσεών του: Περιόρισε τις προτάσεις του μόνο στο φορολογικό. Ετσι για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας.

Κατά τα άλλα, αυτό που πρέπει να μείνει στους αγρότες, αλλά και όλους τους Ελληνες, είναι η ομολογία του για τις ευθύνες της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τη Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλών αγροτών στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ