ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ
Νόμος της σιωπής

Βάσιμοι οι φόβοι πως τα στεγανά των μυστικών υπηρεσιών θα συγκαλύψουν την αποτυχημένη προβοκάτσια κατά των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Πέπλο σιωπής καλύπτει πια την υπόθεση των 7 προβοκατόρων που επιχείρησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας - Τιράνων, καθώς η έρευνα κατευθύνεται στους κόλπους των μυστικών υπηρεσιών, με τις οποίες η ομάδα των 7 θεωρείται βέβαιο ότι είχε διασυνδέσεις.

Οι επτά, οι οποίοι χτες προφυλακίστηκαν, αρνούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης του ΜΑΒΗ, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής. Χτες σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους δήλωσαν ότι τα όπλα τα βρήκαν τυχαία στην περιοχή, όπου είχαν πάει εκδρομή. Πάντως, είναι εύκολο να διαπιστωθεί, η προέλευση του οπλισμού τους, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι προέρχεται από το φυλάκιο της Επισκοπής. Οπως δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελής, οι αλβανικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να διαπιστωθεί, αν ο οπλισμός προέρχεται από το φυλάκιο της Επισκοπής.

Η σιωπή, με την οποία περιβάλλεται σιγά σιγά αυτή η υπόθεση, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι πράγματι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος, αφού στο τέλος αυτής της υπόθεσης θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκονται υψηλά ιστάμενα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ΜΑΒΗ, υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση ήξερε πως υπήρχε ΜΑΒΗ και όφειλε από το γεγονός ακόμη της Επισκοπής να ανοίξει το θέμα, να το διερευνήσει, αν δεν είχε όλα τα στοιχεία, και να τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση".

Σκιαγραφώντας το "πορτρέτο" των προβοκατόρων η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως "δεν πρόκειται για κάποιους ιδεολόγους εθνικιστές, ούτε για κάποια μικρά παιδιά που τους παρέσυραν κάποιοι. Πρόκειται για μια καλοστημένη οργάνωση, έχω την εντύπωση ότι αυτή η οργάνωση οπωσδήποτε έχει ρίζες εκτός Ελλάδας, η οποία παρεμβαίνει, με στόχο την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση, κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα, ήξερε την ύπαρξή της, είχαμε φέρει το θέμα στη Βουλή, αλλά δεν έκανε τίποτε. Τώρα που πάει "από το αυτί και στο δάσκαλο", ελέω Κλίντον, προχωρά, υποτίθεται, σε κάποιες ερευνητικές δραστηριότητες. Μπορούσε να την εξαρθρώσει από τα γεγονότα της Επισκοπής".


Νομιμοποίηση εκκρεμοτήτων και παρανομιών

Ολοκληρώθηκε η κατ' άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

Με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να αλλάζει ουσιαστικά ολόκληρος ο νόμος με προεδρικά διατάγματα, τη νομιμοποίηση όλων των παρανομιών και εκκρεμοτήτων του παρελθόντος καθώς και τη νομιμοποίηση των παρανομιών του κράτους στα ΕΛΔΑ, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η κατ' άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, μεταξύ άλλων, είπε: "Συζητάμε και θα ψηφιστεί σήμερα ο νόμος αυτός. Ολες τις εκκρεμότητες θα τις λύσετε με βάση αυτό το νόμο. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι". Ακόμη ο βουλευτής του κόμματος αναφέρθηκε και στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, ένα άρθρο μπαξές - όπως το χαρακτήρισε - αφού προβλέπει τροποποιήσεις άρθρων μιας σειράς νόμων, που κανείς δεν καταλάβαινε τι πραγματικά καλούνταν να συζητήσει και να ψηφίσει. "Θέλετε να παρέμβετε σε κάποια θέματα, είπε ο Γερ. Αραβανής. Κάντε το. Να υπάρξει όμως, μια ουσιαστική δουλιά με προϋποθέσεις να γίνει ένας σωστός νόμος. Είναι κυριολεκτικά μπαξές το άρθρο 25. Τα έχει όλα μέσα". Σχετικά με τη ρύθμιση για τα ΕΛΔΑ ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε: "Εχουμε μια κρατική εταιρία που παρανομεί επί χρόνια μάλλον με την ανοχή αν όχι με την εντολή του υπουργού και τώρα έρχεστε και μας λέτε να τα νομιμοποιήσουμε. Θα μπορεί δηλαδή ο καθένας να παρανομεί, να κάνει ό,τι θέλει εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού και να ερχόμαστε εμείς σήμερα να τα νομιμοποιούμε; Σας ρωτάω, αυτοί που παρανόμησαν, θα έχουν επιπτώσεις; Και δεύτερον, υπάρχει κάποια δικλείδα για να μη συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ