ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ταραχές λόγω αυξήσεων

Πληροφορίες μιλούν για 50 νεκρούς ή τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Επίκεντρο διαδηλώσεων και αιματηρών ταραχών έγινε το περασμένο 48ωρο η ιρανική εργατούπολη Ακμπαραμπάντ, καθώς εκατοντάδες άτομα, που βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στις νέες ανατιμήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην έλλειψη νερού, αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους άνδρες της Επαναστατικής Φρουράς.

Οι χτεσινές πληροφορίες μιλούν για 50 νεκρούς ή τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα που επικρατεί σ' αυτή την πόλη, που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς τα ιρανικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τηρούν πλήρη σιγή γύρω από τις ταραχές.

Σύμφωνα, πάντως, με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια εκδηλώθηκαν το πρωί της Τρίτης, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές - κυρίως νέοι - που κρατούσαν πέτρες και ξύλα άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης, αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς, οι οποίοι στην αρχή προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση. Στη συνέχεια, επενέβησαν οι ειδικές μονάδες της Επαναστατικής Φρουράς, που άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους για να καταστείλουν τη διαδήλωση. Τα επεισόδια πήραν γρήγορα διαστάσεις. Κατά τη διάρκειά τους προκλήθηκαν φωτιές σε αρκετά δημόσια κτίρια, σε δύο σταθμούς πώλησης βενζίνης και σε μία τράπεζα.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο "ΙΡΝΑ", από την πλευρά του, δε μετέδωσε καμία πληροφορία σχετικά με τα θύματα. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι "καιροσκόποι εκμεταλλεύτηκαν τα αιτήματα των κατοίκων της πόλης για να προκαλέσουν ταραχές και να καταστρέψουν δημόσια κτίρια και οχήματα".

"Λιτά" ήταν, όμως, και τα δημοσιεύματα των χτεσινών ιρανικών εφημερίδων για τις ταραχές που θεωρούνται ως οι σοβαρότερες που έχουν ξεσπάσει στα περίχωρα της Τεχεράνης, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ο ιρανικός Τύπος δεν αφιέρωσε παρά ελάχιστες γραμμές, κάνοντας λόγο για τη σύλληψη μερικών "αλητών" και "ταραχοποιών στοιχείων", που "κατέστρεψαν κρατικά κτίρια".

Πάντως, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε χτες ότι στην παραπάνω πόλη πραγματοποίησαν αντιδιαδήλωση χιλιάδες μέλη του υποστηριζομένου από την κυβέρνηση "Συνδέσμου Μουσουλμάνων Φοιτητών", με συνθήματα που καταδίκαζαν "τη δράση των καιροσκόπων που εκμεταλλεύονται τα δίκαια αιτήματα του λαού για την επίλυση των προβλημάτων νερού και μέσων μαζικής μεταφοράς"...

  • Η κυβέρνηση Κλίντον συντάσσει προτάσεις με στόχο τον περιορισμό των πωλήσεων πετρελαίου από το Ιράν, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.
ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Πίεση για συναίνεση λιτότητας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Το κλίμα "ομοψυχίας" και συναίνεσης ενισχύεται στη Φιλανδία μετά απ' την, όπως φαίνεται, πολύ πιθανή συγκρότηση της νέας κυβέρνησης σε πεντακομματική βάση. Οι Σοσιαλδημοκράτες (οι αρχιτέκτονες της συναίνεσης) δουλεύουν εντατικά και, όπως φαίνεται, θα καταλήξει "αίσια" για αυτούς ο σχηματισμός κυβέρνησης απ' τους ίδιους, τον Αριστερό Συνασπισμό, τους Συντηρητικούς, τους Πράσινους και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η διευκρίνιση της στάσης των 8 βουλευτών του Φιλανδικού ΚΚ, που συμμετέχουν στον αριστερό συνασπισμό.

Η ουσία, πάντως, της συντηρητικής πολιτικής δε θίγεται μιας και ήδη ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ύψους 900 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αναμένεται μείωση των συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας κλπ. ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται μείωση των φόρων.

Το κλίμα συναίνεσης, όμως, που παρατηρείται στη Φιλανδία έχει τους πρωτοπόρους του είδους του και στη Σουηδία. Ετσι, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Συντηρητικοί και το Αριστερό Κόμμα ψήφισαν την Τρίτη περικοπές για τις κοινωνικές δαπάνες στους σπουδαστές και φοιτητές, ενώ όλοι (κυριολεκτικά όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα) συναγωνίζονται τώρα το ένα το άλλο για μια συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες σε συντηρητική κατεύθυνση.

Ας μην ξεχνάμε ότι, στο τέλος Απρίλη, κατατίθεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και συνομιλίες γίνονται μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, απ' τη μια πλευρά, και των άλλων κομμάτων, απ' την άλλη. Η πρόταση υπάρχει για περικοπές των κοινωνικών δαπανών κατά 22 εκατομμύρια κορόνες (περίπου 650 δισ. δραχμές) σε πρώτη φάση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, πάντως, η στάση των εργαζομένων. Τα τελευταία 5 χρόνια, βλέπουν και στις δύο χώρες το εισόδημά τους να μειώνεται σταθερά ενώ οι καπιταλιστές αυξάνουν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Θα υπάρξει, άραγε, αντίδραση;

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
Κοινή παρέμβαση για τη σωτηρία του δολαρίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η γερμανική Μπούντεσμπανκ, η Αποθεματική Τράπεζα των ΗΠΑ και η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας παρενέβησαν χτες, επιχειρώντας να υποστηρίξουν στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο. Η συντονισμένη παρέμβαση των τριών κεντρικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με 86,50 γιεν και 1,3750 μάρκα.

Χρηματιστηριακές πηγές της Ν. Υόρκης εκτιμούσαν χτες ότι οι προσπάθειες αυτές απέχουν αρκετά από τη "διακήρυξη του τέλους της πρόσφατης ύφεσης που πλήττει το αμερικανικό δολάριο", σημειώνοντας ότι συνήθως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος δεν έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, εκτός εάν συνοδευτούν με άλλες αλλαγές, όπως αυξήσεις των επιτοκίων κλπ.

Πάντως, οι χτεσινές εξελίξεις επέφεραν μία μικρή "ανάκαμψη" του δολαρίου, σημειώθηκε κυρίως έναντι του γερμανικού μάρκου προς το οποίο διαμορφώθηκε η ισοτιμία των 1,3837 μάρκων (σε σύγκριση με τη χτεσινή ισοτιμία που έφτανε τα 1,3790 μάρκα). Εναντι του γιεν, η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος απλώς "σταθεροποιήθηκε" στο επίπεδο των 86,50 γιεν.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δικαστική προσφυγή της Γ. Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Γουίνι Μαντέλα για την πρόσφατη απομάκρυνσή της από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ανακοίνωσαν χτες οι δικηγόροι της πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Τεχνών και Επιστημών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Γουίνι Μαντέλα, Ουίλι Σέριτι, η πρώην υφυπουργός θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής να της γνωστοποιήσει τους λόγους για τους οποίους την απάλλαξε στις 27 Μάρτη από τα υπουργικά της καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νέλσον Μαντέλα, ανακοινώνοντας την αποπομπή της Γουίνι Μαντέλα από την κυβέρνηση, περιορίστηκε να πει ότι πήρε τη σχετική απόφαση "για το καλό της κυβέρνησης και για να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο πειθαρχίας μεταξύ των μελών της". Ωστόσο, το περιβάλλον της πρώην υφυπουργού υποστηρίζει ότι αφορμή για την απομάκρυνσή της στάθηκε η περιοδεία που πραγματοποίησε το περασμένο δίμηνο στη Δυτική Αφρική παρά τις αντιρρήσεις του Νοτιοαφρικανού Προέδρου.

Το κέντρο της πόλης Ιπίλ του Μινανάο φλέγεται ενώ ο Πρόεδρος των Φιλιπ

Το κέντρο της πόλης Ιπίλ του Μιντανάο φλέγεται, ενώ ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φιντέλ Ράμος διέταξε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ανταρτών της οργάνωσης "Αμπού Σαγιάντ"

ΒΟΣΝΙΑ
Ενώ αρχίζει ο τέταρτος χρόνος...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία συμπληρώθηκαν χτες και, καθώς οι καιρικές συνθήκες άρχισαν να βελτιώνονται και το χιόνι να λιώνει, οι συγκρούσεις μαίνονται με μεγαλύτερη μανία.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή Τούζλα. Το ανησυχητικότερο, όμως, είναι ότι ανοίγουν σταδιακά και νέα μέτωπα. Το σερβικό πρακτορείο "Τανγιούγκ" μετέδωσε χτες ότι, σε ορισμένα νέα μέτωπα, έχουν αρχίσει να συμπλέκονται και ορισμένες μονάδες του τακτικού κροατικού στρατού.

Ο θύλακας του Μπίχατς σφυροκοπείται ανελέητα από τις δυνάμεις των Σέρβων, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής περιορίζονται σε μεμονωμένες "απαντήσεις" ενάντια στη μεγάλη μουσουλμανική επίθεση και δε φαίνονται να σχεδιάζουν μια εαρινή αντεπίθεση. Επίσης, οι Σέρβοι έπληξαν με βαρύ οπλισμό θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων στην περιοχή του Σεράγεβο, μέσα στη ζώνη αποκλεισμού των βαρέων όπλων, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του ΟΗΕ. Παρ' όλα αυτά, ο γενικός διοικητής των κυανοκράνων στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ φαίνεται ότι αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τις απειλές για ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές και επιδιώκει τώρα τη συνδιαλλαγή και την αποκατάσταση της διάτρητης εκεχειρίας, μέσω μιας συνάντησης με τον στρατιωτικό αρχηγό των Σέρβων Ράντκο Μλάντιτς.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέντευξη συμφιλίωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ στην Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, ο Κλίντον υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε πως "οι παραστρατιωτικοί πρέπει να ξεφορτωθούν τα όπλα τους, ώστε να μην επανεμφανιστεί ποτέ η βία στη Βόρεια Ιρλανδία".

Στην κοινή αυτή συνέντευξη Τύπου, ο Κλίντον και ο Μέιτζορ προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια εικόνα αρμονικών σχέσεων, όπου χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως "οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ικανοποιητικά στενές και είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια... ".

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως "τον τελευταίο αιώνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταθεί μαζί σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι λαοί μας".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής ηγεσίας να βελτιώσει το κλίμα στις αμερικανο - βρετανικές σχέσεις που πέρασαν μια δοκιμασία με αφορμή τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον να δώσει βίζα στον Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του Σιν Φέιν (πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ), και να του επιτρέψει να μαζέψει χρήματα για αυτό. Εκείνο όμως που είχε εξοργίσει τη Βρετανία ήταν η πρόσκληση του Κλίντον προς τον Ανταμς να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο. Φαίνεται, όμως, ότι οι δυο πλευρές αποφάσισαν "να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου", όπως παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Καναδάς επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χτες, ώστε να βρουν μια λύση στο πρόβλημα αλιείας, τη στιγμή που η Ισπανία επέμεινε να γίνουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την πλευρά του Καναδά. "Υπάρχουν πλευρές που θα πρέπει να βελτιωθούν", τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Κάρλος Ουέστεντορπ, απαιτώντας ένα μεγαλύτερο ποσοστό από την κατανομή του συνόλου των αλιευμάτων καθώς επίσης επιστροφή των χρημάτων που έλαβε ο Καναδάς, για να απελευθερώσει το ισπανικό αλιευτικό "Εστάι".

Λίγο αργότερα, η επίτροπος της ΕΕ για την Αλιεία Εμα Μπονίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι, την ερχόμενη Δευτέρα, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει στο διακανονισμό της έντονης διαφωνίας με τον Καναδά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ