ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Νέα περιπλοκή

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν οι εκτελέσεις αμάχων προκαλούν την αντίδραση του πληθυσμού, η ΕΕ ζητά την "ταχύτερη δυνατή αποχώρηση" της Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την "επιχείρηση" ακόμη πιο πολύ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Κούρδοι αγρότες, συγγενείς των εφτά δολοφονημένων από τον τουρκικό στρατό βοσκών, επιτέθηκαν χτες οργισμένοι εναντίον Τούρκων υπαλλήλων και των Κούρδων φρουρών τους και τους σκότωσαν όλους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε - επιτέλους - ανακοίνωση, με την οποία ζητά την όσο το δυνατό συντομότερη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ, αλλά δεν καταδίκασε την εισβολή. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέχισε να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στην εγκληματική αυτή επιχείρηση.

Διακόσιοι Κούρδοι από το χωριό Αζάντι, που ταξίδευαν προς την πόλη Ντοχούκ για να παραστούν στην κηδεία των εφτά βοσκών, που σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Τούρκοι στρατιώτες, επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο που μετέφερε προσωπικό της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι Κούρδοι χωρικοί ζήτησαν το λόγο από τους Τούρκους υπάλληλους κι όταν οι Κουρδοϊρακινοί φρουροί προσπάθησαν να τους απωθήσουν και χτύπησαν τα αδέλφια ενός από τους σκοτωμένους, οι άνθρωποι τους επιτέθηκαν, τους πήραν τα όπλα και σκότωσαν, τόσο τους τρεις Τούρκους υπαλλήλους, όσο και τους τέσσερις ντόπιους φρουρούς τους.

Είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι πολίτες επιτίθενται εναντίον Τούρκων στο βόρειο Ιράκ από τη μέρα της εισβολής του τουρκικού στρατού στην περιοχή πριν δύο βδομάδες.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να αποχωρήσει από το βόρειο Ιράκ. Σε κοινή δήλωσή τους - την πρώτη από την εισβολή και σαφώς καθυστερημένη - οι "15" εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για την επιχείρηση και για τους κινδύνους που απειλούν τους αμάχους στο βόρειο Ιράκ και ζήτησαν "την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ το συντομότερο δυνατό". Τη δήλωση αυτή συνυπέγραψαν η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον, προερχόμενος από τη Βόννη για συνομιλίες με τη διπλωματική ηγεσία των ΗΠΑ πάνω στο ζήτημα αυτό. Παρά τις πρώτες καταγγελίες για δολοφονίες και θύματα μεταξύ των αμάχων, η αμερικανική διπλωματία επιμένει στην αρχική θέση της "πλήρους κατανόησης" της εισβολής του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ. Οπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι ΗΠΑ, όχι μόνον δε ζητούν την αποχώρηση των Τούρκων, αλλά δε θεωρούν καν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Στα πλαίσια της ίδιας τουρκικής διπλωματικής εκστρατείας στη Δύση, σήμερα θα μεταβεί στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χικμέτ Τσετίν.

  • Δύο Φιλανδοί δημοσιογράφοι, που επισκέφθηκαν το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατήγγειλαν χτες πως οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν το οπτικό υλικό τους από ρεπορτάζ στην περιοχή. Οι δυο Φιλανδοί Λένα Ρέικο και Τομ Κάνκονεν ήταν οι μόνοι δημοσιογράφοι που, έχοντας προλάβει να μπουν στο βόρειο Ιράκ πριν την περασμένη βδομάδα, οπότε απαγορεύτηκε η είσοδος των δημοσιογράφων σ' αυτό, είχαν κινηματογραφήσει τα πτώματα των εφτά εκτελεσθέντων βοσκών από το τουρκικό στρατό.

Οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ, Τούρκοι ασφαλίτες, με πολιτικά, τους κύκλωσαν και τους πήραν όλο το υλικό τους. Οι φιλανδικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησαν την επιστροφή των βιντεοταινιών, κάτι, όμως, που οι Τούρκοι ιθύνοντες δε φαίνονται διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να κάνουν, αφού εικόνες με τα πτώματα και τα εγκλήματά τους θα εγείρουν οπωσδήποτε την εναντίον τους αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι προοπτικές, κατά το Ισραήλ

Συνέντευξη του υπουργού Αστυνομίας του Ισραήλ Μοσέ Σαχάλ

Το Ισραήλ απαιτεί την ικανοποίηση όλων των αναγκών ασφαλείας, που κρίνει ότι έχει και δεν προτίθεται να επιστρέψει στα σύνορα του 1967.

Αυτό προκύπτει από το "παλαιστινιακό" μέρος της συνέντευξης, που έδωσε στον ελληνικό Τύπο ο υπουργός Αστυνομίας του Ισραήλ Μοσέ Σαχάλ.

Με αφορμή την τελευταία έκρηξη στη Γάζα, ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή (ΠΑΑ) έχει πια αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανενός είδους συμφωνία, αλλά ούτε και σε απλή συνεννόηση με τους ισλαμιστές και τη "Χαμάς". Γι' αυτό, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια, όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και της ίδιας της ΠΑΑ ή ακόμη και του Γ. Αραφάτ προσωπικά, τόνισε.

Ο υπουργός θεώρησε σαν τομείς, όπου είναι αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τους εξής δυο:

α) Την προστασία των καταυλισμών και των εποίκων. Το θέμα θα συζητηθεί, όπως είπε, στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη σχεδίων για την ανέγερση νέων οικισμών.

β) Την προστασία του Ισραήλ από τη διείσδυση "τρομοκρατών", που έρχονται από τα αυτόνομα εδάφη. Προς το σκοπό αυτό, ο ίδιος έχει προτείνει ένα σχέδιο προς την ισραηλινή κυβέρνηση, που πιστεύει ότι θα εγκριθεί: Τη δημιουργία σημείων ελέγχου της διάβασης σε διάφορα σημεία των αυτόνομων εδαφών, κατά το πρότυπο, όπως είπε, των συνόρων Γαλλίας - Ελβετίας. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", διευκρίνισε ότι η γραμμή που θα σχηματίζουν αυτά τα σημεία δε θα είναι η γραμμή των συνόρων του 1967, λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει ακριβώς για να μην δοθεί σε κανένα η δυνατότητα να πει ότι το Ισραήλ υποχωρεί σε αυτή τη γραμμή.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποδέχεται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και το Ιράκ, πιστεύει, μάλιστα, ότι οι δυο αυτές χώρες και κυρίως η πρώτη, δεν αποτελούν απειλή μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλο τον κόσμο. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο κίνδυνο που αποτελεί ο ισλαμικός ιντεγκρισμός, "αν δεν ανακοπεί", όπως είπε.

Ο υπουργός απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν και αρκέστηκε απλώς να μιλήσει για "προβλήματα εθνικής απόχρωσης, πολλές φορές παλαιά, που επανεμφανίστηκαν τώρα". Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στο Ισραήλ, έδωσε σαφείς υποσχέσεις ότι ο ισλαμισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός στην Τουρκία.

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές ανθρακοφόρες περιοχές της Ρωσίας, με ιδιαίτερη ένταση τώρα στην περιοχή Πριμόριε (Απω Ανατολή). Κύριο αίτημα των εργατών είναι να καταβάλει η κυβέρνηση τους καθυστερουμένους μισθούς των προηγουμένων μηνών. Στην πόλη Παρτιζάνσκ, 27 ανθρακωρύχοι (13 μεταφέρθηκαν ήδη στο νοσοκομείο) εδώ και μια εβδομάδα έχουν κηρύξει απεργία πείνας και μένουν στις υπόγειες στοές. Από τις αρχές αυτής της βδομάδας, η δουλιά έχει παραλύσει στα 4 από τα 5 ανθρακωρυχεία της πόλης αυτής, μιας και οι κολεκτίβες εργαζομένων η μια μετά την άλλη προχωρούν σε απεργία διαρκείας έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε ένδειξη συμπαράστασης με τον αγώνα των ανθρακωρύχων της πόλης Παρτιζάνσκ είναι έτοιμοι να σταματήσουν τη δουλιά οι εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων εξόρυξης και επεξεργασίας του άνθρακα της περιοχής Πριμόριε. Οπως ανακοίνωσε η απεργιακή επιτροπή της περιφέρειας Βλαδιβοστόκ, αποφάσισε να ξεκινήσει γενική απεργία διαρκείας σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής αυτής στις 6 Απρίλη, αν ως τότε δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ανθρακωρύχων. Υπολογίζεται πως, αν σταματήσει η εξόρυξη άνθρακα, σε 3 - 4 μέρες θα παραλύσει εξ ολοκλήρου όλο το σύστημα ηλεκτροδότησης της περιοχής αυτής, ενώ σε πολλές πόλεις, μεταξύ τους και το Βλαδιβοστόκ, έχουν ήδη εμφανιστεί προβλήματα έλλειψης ηλεκτρενέργειας, η οποία θα παρέχεται στο εξής στα σπίτια 4 ώρες το πρωί και 4 ώρες το βράδυ.

ΡΩΣΙΑ
Εναλλακτικοί γιορτασμοί της Νίκης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Την απόφασή τους να γιορτάσουν στις 9 Μάη την 50ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, χωριστά από τις σημερινές αρχές της χώρας έκαναν γνωστή 200 βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, άνθρωποι του πολιτισμού και εκπρόσωποι των κομμάτων και κινήσεων της αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Σε σχετική ανακοίνωσή τους με τίτλο "Για τη δική μας Νίκη" τονίζεται πως δεν είναι δυνατός ο κοινός γιορτασμός με κείνους που πραγματοποίησαν τα σχέδια του Χίτλερ και διέλυσαν τη Σοβιετική Ενωση. Καλούνται, λοιπόν, οι βετεράνοι και οι εργαζόμενοι της χώρας να διοργανώσουν εναλλακτικές γιορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία για την ιστορική αυτή επέτειο, χώρια απ' αυτές που οργανώνουν οι επίσημες αρχές.

Στη Μόσχα, οι βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου και τα κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης θα κάνουν πορείες με κόκκινες σημαίες από την Πλατεία Μπελορούσκαγια ως το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία. Από τις γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας την κοινή έκκληση υπογράφουν ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν, ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Ανπίλοφ, η πρόεδρος του κινήματος "Λαϊκή Αντίσταση" Σαζί Ουμαλάτοβα. Ερωτηματικά προκαλεί μέχρι στιγμής η σιωπή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλων οργανώσεων βετεράνων του πολέμου.

ΚΑΚ
Μια "πρώτη" υπόθεση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Η Λευκορωσία κέρδισε δίκη σε βάρος του Καζαχστάν. Αυτή την πολύ παράξενη, αλλά χαρακτηριστική για τις μέρες μας πληροφορία δημοσίευσαν χτες οι ρωσικές εφημερίδες. Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προσέφυγε στο Οικονομικό Δικαστήριο της ΚΑΚ, ζητώντας του να πάρει απόφαση, με την οποία θα υποχρεώνει το Καζαχστάν να καταβάλει στη Λευκορωσία 3.000.000 δολάρια και 800 τόνους σιτηρά. Το Οικονομικό Δικαστήριο της ΚΑΚ, αφού εκδίκασε αυτή την πρώτη από τις δεκάδες πλέον οικονομικές υποθέσεις, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Λευκορωσία έχει δίκιο στις απαιτήσεις της, διότι στις 4 Αυγούστου 1993 είχε στείλει στο Καζαχστάν 1.737 φορτηγά και 1.865 θεριστικές - αλωνιστικές μηχανές μαζί με τους οδηγούς και τους χειριστές, οι οποίοι βοήθησαν το Καζαχστάν στη συγκομιδή των σιτηρών. Για την εργασία τους αυτή οι Λευκορώσοι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Καζαχστάν. Υστερα από πολλές διαμαρτυρίες τους, πληρώθηκαν, τελικά, από τη λευκορωσική κυβέρνηση. Αν και το Οικονομικό Δικαστήριο της ΚΑΚ δικαίωσε τη Λευκορωσία, δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί, όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές στη Μόσχα, ο κατάλληλος μηχανισμός εφαρμογής των αποφάσεων που θα παίρνει το εν λόγω Δικαστήριο. Επίσης, είναι σίγουρο πως το Καζαχστάν δε θα βιαστεί να εφαρμόσει την απόφαση αυτή. Αξίζει να προσθέσουμε πως στο παρελθόν, στα πλαίσια της Σοβιετικής Ενωσης, πολύ σπάνια δημιουργούνταν προβλήματα οικονομικών διαφορών ανάμεσα στις ενωσιακές Δημοκρατίες και λύνονταν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά όταν εμφανίζονταν.

Η Ρωσίδα αυτή πουλά ό,τι έχει και δεν έχει, ύστερα από την εξαφάνιση των οικονομιών μιας ζωής εξαιτίας του πληθωρισμού. Θα αποζημιωθεί; Ο Πρόεδρος και η Βουλή ακόμη το συζητούν. Οταν το αποφασίσουν.....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ