ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
"Οψεις" ρουσφετολογικής πολιτικής
  • Η πρωτοφανής αποχή των υποψηφίων, που έφτασε στο 60% στην κατηγορία ΔΕ, χαρακτήρισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό του δημοσίου
  • Παράλληλα υπάρχει η "παρηγοριά" των χιλιάδων καινούριων διορισμών με το σύστημα των "αντικειμενικών κριτηρίων"

Από τη μια η πρωτοφανής αποχή των υποψηφίων από το διαγωνισμό του δημοσίου, που ξεπέρασε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 60%. Από την άλλη οι χτεσινές, αλλά και προγενέστερες, εξαγγελίες του καθ'ύλην αρμόδιου υπουργού, για χιλιάδες νέους διορισμούς στο δημόσιο με "αντικειμενικά κριτήρια". Φαινομενικά τα δύο αυτά γεγονότα δείχνουν ασύνδετα μεταξύ τους αλλά στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν όψεις της κυβερνητικής επιχείρησης "ρουσφετολογικοί διορισμοί στο δημόσιο".

Οι μισοί περίπου υποψήφιοι της κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) καθώς και το 60% των υποψηφίων της ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), προτίμησαν τελικά να αποφύγουν τη δοκιμασία του γραπτού διαγωνισμού, έχοντας προφανώς υπόψη τους την περισσότερο άνετη "εναλλακτική λύση" των διορισμών με "αντικειμενικά κριτήρια", την οποία φρόντισε να διαφημίσει κατάλληλα όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και η οποία βρίσκεται σε "πλήρη εξέλιξη". Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για 1.300 διορισμούς, μόνιμους και εποχιακούς, με το σύστημα των "αντικειμενικών κριτηρίων". Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο χορός των δεκάδων χιλιάδων διορισμών εποχικών υπαλλήλων. Παρόλο που το υπουργείο Προεδρίας δεν έχει ανακοινώσει το συνολικό τους αριθμό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Στο υπουργείο Εσωτερικών διορίζονται 7.500 εποχικοί υπάλληλοι, στο Γεωργίας ως πρώτη δόση των 15.000 διορίζονται 3.600,στην Ολυμπιακή 2.225 και 600 στον ΟΤΕ.

Βέβαια ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης, είχε έτοιμη τη δική του εξήγηση για την πρωτοφανή αποχή των υποψηφίων από το διαγωνισμό του δημοσίου, η οποία συνοψίζεται σε τρεις παράγοντες: ο "μεγάλος διαγωνισμός" - η μεγάλη αναλογία θέσεων και υποψηφίων - το αδιάβλητο του διαγωνισμού και ο μικρός χρόνος προετοιμασίας που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι. Επανέλαβε επίσης την άποψή του να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών σε μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιλαχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Μ. Παπαδάκης, υπεραμύνθηκε χτες το αδιάβλητο του διαγωνισμού, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται στα μέσα καλοκαιριού.

Ωστόσο την επομένη του διαγωνισμού, ο υπουργός Προεδρίας επανήλθε στην προσφιλή συνήθειά του, των εξαγγελιών καινούριων διορισμών, ανακοινώνοντας, αυτή τη φορά, πάνω από 11.050 καινούριους διορισμούς στο χώρο του υπουργείου Υγείας. Η έγκριση για τους διορισμούς αυτούς δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου, "αποκάλυψε" ο υπουργός Προεδρίας. Οι διορισμοί θα γίνουν σταδιακά από τον ερχόμενο Αύγουστο μέχρι το τέλος του χρόνου, με τις διατάξεις του νόμου 2190 και θα κοστίσουν 9 δισ. δραχμές. Από αυτούς 4.000 αφορούν θέσεις γιατρών στην επαρχία, 6.300 προσωπικό διαφόρων κλάδων και κατηγοριών και 750 γιατρών στο ΕΣΥ.

  • Εξάλλου χτες το υπουργείο Υγείας - Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δημοσιοποίησε προκήρυξη για πλήρωση 242 θέσεων μόνιμου προσωπικού και 3 με θητεία στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν ή ταχυδρομηθούν στη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29) στο διάστημα από 13 Απρίλη μέχρι 2 Μάη 1995.
Δυσπιστία στο αδιάβλητο

Πέρα από το υψηλό ποσοστό αποχής, το κλείσιμο της αυλαίας του διαγωνισμού για μια θέση στο Δημόσιο, συνόδευσε η σχετική ευκολία των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, η καθυστέρηση (κυρίως το Σάββατο) στην εκφώνηση των θεμάτων, αλλά και η αυξημένη γυναικεία συμμετοχή.

"Αν δεν έχεις ένα δοντάκι, δε γίνεται τίποτα", ήταν τα λόγια του 23χρονου Κώστα, που συναντήσαμε στο 278 (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Εξεταστικό Κέντρο, στη Ν. Ιωνία, αν και κατά τη γνώμη του "τα θέματα ήταν πολύ εύκολα". Παρόμοια είναι και η άποψη της Μαρίας,η οποία προσήλθε στις εξετάσεις απλά γιατί το ήθελαν οι γονείς της. "Τελευταία στιγμή είχα αποφασίσει να μην συμμετέχω, ακριβώς γιατί δεν έχω μέσο. Καμιά φορά, όμως, δεν ξέρεις τι γίνεται". Στην ερώτησή μας αν θεωρεί ότι οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες, η Σοφία που εργάζεται ως πωλήτρια, απάντησε στο "Ρ": "Αστο καλύτερα...". Η ίδια δεν έγραψε καλά ακριβώς γιατί "δεν το είχε σκοπό". Από την άλλη η 24χρονη σπουδάστρια στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Κατερίνα ελπίζει ότι κάποιοι θα περάσουν με την αξία τους. "Ηρθα στις εξετάσεις γιατί είχα κάνει την αίτηση και δε μ' αρέσει να αφήνω τίποτα στη μέση. Από την άλλη είμαι λίγο ρομαντική και θέλω να πιστεύω ότι οι εξετάσεις μπορεί και να είναι αδιάβλητες". Κατηγορηματική η 28χρονη Δήμητρα μας είπε ότι ήρθε στο διαγωνισμό ξέροντας ότι δε θα περάσει. "Απλά, τόνισε, με παρότρυναν να συμμετέχω και το έκανα".

Πίσω, όμως, από τη δυσπιστία και αμφιβολία στην αξιοκρατία των προσλήψεων και την εκ των προτέρων θεωρούμενη προσωπική αποτυχία, υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Μια ελπίδα, που πηγάζει κατά κύριο λόγο όχι για μια θέση στο Δημόσιο, αλλά για μια διέξοδο από την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση που συνεπάγεται η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. "Δε θέλω με τίποτα να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα. Τι, να ανέχομαι τον καθένα, προκειμένου να κρατήσω τη θέση μου;", είπε στο "Ρ" η 23χρονη Ελένη. Από την άλλη μεριά, η ασφάλεια και το αμετακίνητο που συνεπάγεται μια θέση στο Δημόσιο φαίνεται να προσελκύει πολλούς. "Βρέξει, χιονίσει πληρώνεσαι", μας είπε ο Χρήστος, που εργάζεται ως πωλητής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ