ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΑΚ Πρέβεζας

Σήμερα Τρίτη, 11 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη της Τοπικής Επιτροπής Πρέβεζας της ΕΣΑΚ.

Ολομέλεια ΕΚΑ

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, στις 9.00 το πρωί, η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για να συζητήσει το πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και τις συγκεκριμένες ενέργειες για την προετοιμασία του.

ΕΣΑΚ Λογιστών

Τα μέλη και τους φίλους της παράταξης καλεί η ΕΣΑΚ Λογιστών σε σύσκεψη, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, για να συζητηθούν οι θέσεις της για την πανελλαδική συνδιάσκεψη και τον προγραμματισμό δράσης.

Εκλογές Λιθογράφων

Για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων ψηφίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου μέχρι και αύριο Τετάρτη, 12 Απρίλη. Η ψηφοφορία, σήμερα και αύριο, θα αρχίζει στις 8.30 το πρωί και θα τελειώνει στις 8.30 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας, την αστυνομική ταυτότητα και την ταυτότητα του σωματείου.

Εκτελεστική ΓΣΕΕ

Συνεδριάζει την Τετάρτη, 12 Απρίλη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσει το πλαίσιο εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Η ΕΣΑΚ έχει ήδη καταθέσει το πρόγραμμά της με βασικό άξονα την πάλη των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική λιτότητας, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ

Συνδιάσκεψη πραγματοποιεί η τοπική επιτροπή της ΕΣΑΚ στο Αγρίνιο, αύριο Τετάρτη 12 Απρίλη.

ΕΣΑΚ Μετάλλου

Την Πέμπτη 13 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΕΣΑΚ Μετάλλου για την προετοιμασία της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της παράταξης, στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΣΑΚ.

Συνέδριο ΕΚ Κέρκυρας

Το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας αρχίζει την Παρασκευή 14 Απρίλη. Εκτός από τον απολογισμό, θα γίνουν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Εκλογές

Ο Σύλλογος Τεχνικών - Επιστημόνων Βιομηχανίας πραγματοποιεί τις εκλογές του την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 του Απρίλη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Την Κυριακή αρχίζει η ψηφοφορία από τις 9.00 το πρωί και τη Δευτέρα από τις 8.00 το πρωί, στα γραφεία του εργατικού Κέντρου Αθήνας.

ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Η ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει με τη σειρά της σύσκεψη, ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, τη Δευτέρα 17 του Απρίλη, στις 6.00 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ.

ΕΣΚ - ΔΕΗ
Με αισιοδοξία στις εκλογές των συλλόγων
  • Σε άνοδο της δύναμής της προσβλέπει η ΕΣΚ - ΔΕΗ στις επερχόμενες αρχαιρεσίες των συλλόγων της ΓΕΝΟΠ
  • Εκλέχτηκε νέα γραμματεία και καθορίστηκε η τακτική της σε πανελλαδική συνδιάσκεψη

Νότα αισιοδοξίας, για τις δυνατότητες ανοδικής πορείας της ΕΣΚ - ΔΕΗ στις επερχόμενες εκλογές των συλλόγων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,δόθηκε από τους εκπροσώπους της παράταξης στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, κατά την οποία εκλέχτηκε και η νέα 15μελής γραμματεία της παράταξης.

Στη συνδιάσκεψη συζητήθηκε και καθορίστηκε η τακτική της παράταξης στις εκλογές που θα γίνουν σε μεγάλους συλλόγους (διοικητικού προσωπικού, τεχνικών, μηχανικών, συνταξιούχων, επιστημονικού προσωπικού) το δίμηνο Μάη - Ιούνη. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της σύμβασης που δέχτηκε να υπογράψει η ΓΕΝΟΠ,με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ.

Ειδικά για τη σύμβαση, αναφέρθηκε απόεκπροσώπους της ΕΣΚ - από την Αθήνα και την επαρχία - ότι έχει δυσαρεστήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι "βρίσκονται με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος από το Αγρίνιο, ο οποίος είπε ότι οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν τους συνδικαλιστές που πήγαν να τους... ενημερώσουν.

Οι μηδαμινές αυξήσεις, που προβλέπει η σύμβαση για τους εργαζόμενους και οι διακρίσεις που γίνονται μέσα από τον "επιδοματικό" χαρακτήρα της, επικρίνονται από τους εργαζόμενους, για τους οποίους οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ έλεγαν ότι θα είναι ευχαριστημένοι με ό,τι κι αν πάρουν!

Στη συνδιάσκεψη πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την τόνωση της δουλιάς της παράταξης και την καλύτερη λειτουργία των οργάνων της, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Για τις εκλογές εκτιμήθηκε πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με τις παρατάξεις που αποδέχονται την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, δεν αντιστρατεύονται το σχέδιο "ΘΑΛΗΣ" και γενικά διευκολύνουν τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Ταυτόχρονα η ΕΣΚ θα στραφεί σε όποιες δυνάμεις θελήσουν να παλέψουν μαζί της για την ανατροπή των σχεδίων μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης, στην προσπάθεια ενεργοποίησης των συλλόγων και στη δυναμική διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Τα κύρια ζητήματα που θα προβάλει η ΕΣΚ είναι αυτά της ιδιωτικοποίησης(που συνδέεται με τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τις εργολαβίες, την έλλειψη ενέργειας, τη μη χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΗ και την αύξηση στα οικιακά τιμολόγια). Του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ (που υποτίθεται πως υλοποιείται μέσα από τα σχέδια "ΘΑΛΗΣ" και "ΕΡΜΗΣ"). Της συνεχούς απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων, του ασφαλιστικού.Της ευθύνης των ηγεσιών των άλλων παρατάξεων για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων και της αντίληψης του "κοινωνικού διαλόγου",που ενισχύεται από αυτές του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας.

"Θέμα ζωής"!
  • Στα 1.269 έφτασαν μέσα στο 1994 τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή του Πειραιά
  • Σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο του ΚΕΠΕΚ

Το 1994 δηλώθηκαν στο ΙΚΑ 1.269 εργατικά ατυχήματα (θανατηφόρα και μη) μόνο από τις περιοχές Πειραιά,Περάματος,Δραπετσώνας και Καμινίων!Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε έκθεσή του ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Πειραιά, Ιωάννης Κραψίτης,προς το υπουργείο Εργασίας, για να επισημάνει τα τραγικά αποτελέσματα που έχει σε βάρος των εργαζομένων η υποβάθμιση του Κέντρου Πρόληψης, με την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την έλλειψη γιατρών τεχνικών υγειονομικών επιθεωρητών!

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το 1993 φανερώνουν ότι τόσο οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας,αλλά και οι τεχνικές επιθεωρήσεις, όπως τα ΚΕΠΕΚ αποτελούν ουσιαστικά ένα θεσμό για το "θεαθήναι". Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 13 υπάλληλοι του ΚΕΠΕΚ που ελέγχουν τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά αντιστοιχούν σε 95.391 εργαζόμενους! Οπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο Ι. Κραψίτης, σε πολλούς εργασιακούς χώρους επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπως είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά, αλλά και οι βιομηχανικές περιοχές όπως του Αγίου Ιωάννη Ρέντη."Στις περιοχές αυτές - συνεχίζει - υπάρχουν χώροι εργασίας με άσχημες συνθήκες και πλημμελή έλεγχο, λόγω έλλειψης προσωπικού του ΚΕΠΕΚ. Επίσης, υπάρχουν αρκετές υπό ανέγερση οικοδομές και έργα αρμοδιότητας Πολιτικού Μηχανικού, όπου πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος για θέματα ασφαλείας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που εγκυμονούν κινδύνους για ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως τα λιπάσματα και οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών". Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι απαιτείται να αναβαθμιστεί το ΚΕΠΕΚ με την αύξηση του προσωπικού, με ειδικά εκπαιδευμένους Τεχνικούς (μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, ναυπηγούς, χημικούς κλπ.) με γιατρούς εργασίας και άλλους. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πλέον θέμα ζωής να επανδρωθεί το ΚΕΠΕΚ συνολικά με 34 υπαλλήλους.

Εφοπλιστικό "φέσι" στο ΙΚΑ

Οφείλει τριών χρόνων ένσημα σε 480 μεταλλεργάτες ο εφοπλιστής Χατζηιωάννου!

Μεγάλα χρηματικά ποσά οφείλει η ναυτιλιακή εταιρία "TROODOS SHIPPING" του εφοπλιστή Χατζηιωάννου σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το ΙΚΑ κάνει τα "στραβά μάτια"! Ο εφοπλιστής οφείλει ένσημα μέχρι και τριών χρόνων σε 480 μεταλλεργάτες! Οι μεταλλεργάτες αποτελούσαν τα συνεργεία που είχαν αναλάβει να επισκευάσουν περίπου 15 πλοία του εφοπλιστή που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο!

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι μεταλλεργάτες διεκδικούν τα ένσημά τους και ακόμα δεν μπορούν να δικαιωθούν! Η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ, στην οποία κατέθεσαν αίτηση, τους απάντησε ότι δε δικαιούνται ένσημα, επειδή τα πλοία έχουν ξένη σημαία και βρίσκονται εκτός Ελλάδας! Οι μεταλλεργάτες με τη βοήθεια του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά κατέθεσαν ένσταση στην απόφαση της επιτροπής του ΙΚΑ. Η ένσταση θα συζητηθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο ΙΚΑ Πειραιά.Ο γραμματέας του Συνδικάτου, Κώστας Φάκαρος,σχολιάζοντας αυτή υπόθεση σημείωσε: "Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής αποτελεί το χαϊδεμένο παιδί των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να μιλάει για προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία, να προωθείται η μείωση των κοινωνικών παροχών και την ίδια στιγμή να επιτρέπουν να διαφεύγουν από τα ταμεία τέτοια τεράστια ποσά, ή καλύτερα να τα χαρίζουν στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Πρέπει η υπόθεση Χατζηιωάννου να πάρει τέλος, να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και βέβαια να αποτελέσει τον κανόνα για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις".

Πλημμελείς είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε επικίνδυνους εργασιακούς χώρους, όπως η Ζώνη Περάματος

Πλημμελείς είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε επικίνδυνους εργασιακούς χώρους, όπως η Ζώνη Περάματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ