ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΣΥΕ)
Υπολειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΣΥΕ, επισημαίνοντας ότι η σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση και δημοσιοποίηση διαφόρων στοιχείων και ερευνών, υπονομεύει την υπηρεσία προς όφελος των ιδιωτών

Το μεγάλο και παρατεταμένο πρόβλημα της καθυστέρησης που σημειώνεται στην ολοκλήρωση και παράδοση στη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων των ερευνών που διενεργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και τη χρόνια υπολειτουργία της, εξαιτίας της αμέλειας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανής.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι παρά το στρατηγικής σημασίας ρόλο που θα έπρεπε να έχει η ΕΣΥΕ, τόσο στη χάραξη και την άσκηση της κρατικής πολιτικής, όσο και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας, η Υπηρεσία αφήνεται να υπολειτουργεί σε βάρος της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης και παραγωγής χρήσιμων στοιχείων για μια σειρά από αντικείμενα. Ενώ, από την άλλη η ελλιπής λειτουργία της ΕΣΥΕ στρώνει το έδαφος στην παραπληροφόρηση σε θέματα στατιστικής από ιδιωτικές υπηρεσίες που για δικές τους σκοπιμότητες δίνουν στη δημοσιότητα μια σειρά από αλλοιωμένα στοιχεία. Ας σημειωθεί, ότι τα προβλήματα αυτά θίχτηκαν και από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΣΥΕ στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία με θέμα "Η ΕΣΥΕ προς το 2000", χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει φανεί κάποια ουσιαστική πρόοδος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο ρόλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), είναι εξαιρετικά σημαντικός για το σχεδιασμό και την άσκηση της κρατικής πολιτικής, τη διαμόρφωση γνώμης για την πραγματικότητα από τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, για τη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας κτλ. Ωστόσο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας υπηρεσία να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να αλώνεται ο χώρος της στατιστικής πληροφόρησης από τις ιδιωτικές στατιστικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Προκαλεί πραγματική θλίψη, όταν βλέπει κανείς στον τελευταίο (Δεκέμβρης 1994) τιμοκατάλογο δημοσιευμάτων της ΕΣΥΕ ότι οι πιο πρόσφατες εκδόσεις που διαθέτει η υπηρεσία είναι:

  • η "Στατιστική Επετηρίδα της Ελλάδος", ετών 1990 - 1991
  • η "Ερευνα Εργατικού Δυναμικού", έτους 1989
  • η "Στατιστική έρευνα Βιομηχανίας", έτους 1990
  • η "Γεωργική Στατιστική της Ελλάδος", έτους 1990
  • η "Στατιστική Δημοσίων Οικονομικών", οικονομικού έτους 1991
  • η "Στατιστική Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Δικαιοσύνης", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Εκπαιδεύσεως", έτους 1984 - 85
  • οι "Πολιτιστικές Στατιστικές", ετών 1989 - 1990
  • οι "Στατιστικές Περιβάλλοντος", έτους 1991
  • η "Στατιστική της Φυσικής Κινήσεως του Πληθυσμού της Ελλάδος", έτους 1991.

Τα παραπάνω παραδείγματα δεν εκφράζουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά τον κανόνα. Να προσθέσουμε ότι είναι χαρακτηριστικό για την αργοκίνητη λειτουργία στην οποία έχει καταδικαστεί η ΕΣΥΕ, το γεγονός ότι ενώ διεξαγόταν η Απογραφή Πληθυσμού του 1991, δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Απογραφής του 1981!

Εξάλλου, τώρα, εν έτει 1995, από την ΕΣΥΕ διατίθεται μόνον ο τόμος με τον Πραγματικό Πληθυσμό, που εξακριβώθηκε με την Απογραφή του 1991. Κάποια στιγμή σε ένα απροσδιόριστο μέλλον αναμένεται να ετοιμαστούν οι τόμοι με την Απογραφή του 1991 που θα περιέχουν τα δημογραφικά, τα κοινωνικά και τα οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, τις κατοικίες, τις συνθήκες στεγάσεως των νοικοκυριών, την εσωτερική μετανάστευση, την παλιννόστηση κτλ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Πού στηρίζεται η κυβέρνηση και ποια δεδομένα χρησιμοποιεί, προκειμένου να χαράξει την πολιτική της, όταν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρονται στην προηγούμενη δεκαετία; Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, και ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να τερματιστεί αυτή η χρόνια υπολειτουργία της ΕΣΥΕ;".

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΔΟΛΑΡΙΟ: Τρεις δραχμές "τσίμπησε" το δολάριο χτες, κυρίως λόγω της στήριξης που πρόσφερε στο αμερικάνικο νόμισμα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Ετσι, μετά την καθοδική πορεία που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα, το αμερικάνικο νόμισμα θα πωλείται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες στις 231,739 δραχμές, ενώ χτες πωλούνταν στις 228,082 δραχμές.

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ: Τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους εξαγωγείς λόγω των συναλλαγματικών ανακατατάξεων και των νέων προοπτικών που ανοίγονται για μέλλον των εξαγωγών θα απασχολήσουν την αυριανή Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, όπου θα γίνει απολογισμός της δράσης του συνδέσμου και θα χαραχτούνοι προοπτικές για την εξαγωγική δραστηριότητα. PRISMA: Την παρουσίαση του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας "PRISMA", έκανε χθες κατά τη διάρκεια ημερίδας, ο γραμματέας της επιτροπής του προγράμματος παρακολούθησης Γιώργος Φρυσαλάκης. Η στρατηγική της κοινοτικής πρωτοβουλίας PRISMA έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων με τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και της παραγωγικότητας, την τεχνική βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη βελτίωση της χρησιμοποίησης δικτύων προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους σε δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Ο δημόσιος τομέας, απορρόφησε από το πρόγραμμα PRISMA το 74,5%

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στα πλαίσια του φετινού προγράμματος θεραπευτικού τουρισμού που καταρτίζει ο ΕΟΤ με το ΙΚΑ για 10.000 συνταξιούχους, ο ΕΟΤ καλεί τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων των λουτροπόλεων Υπάτης, Αιδηψού, Λουτρακίου, Κυλλήνης, Καϊάφα, Μεθάνων, τις δημοτικές και Κοινοτικές επιχειρήσεις, καθώς και όσους διαθέτουν δωμάτια με ιδιαίτερα W. C. σε λουτροπόλεις όπου δε λειτουργούν ξενοδοχεία, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 15 Απρίλη στα γραφεία του ΕΟΤ και στις περιφερειακές υπηρεσίες.

INTRASOFT: Η ανάληψη της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης από την INTRASOFT, για την Ελλάδα και την Κύπρο, του ολοκληρωμένου Εργαλείου Ανάπτυξης Λογιστικού "Composer dy IEF" της εταιρίας TEXAS INSTRUMENTS (TI), ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της INTRASOFT. Οπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Μ. Γαλουζίδης η συνεργασία των δύο εταιριών στοχεύει στην προώθηση και την ολοκληρωμένη υποστήριξη της νέας αυτής τεχνολογίας στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Το "Cmposer dy IEF" τόνισε ο κ. Γαλουζίδης εναρμονίζεται απόλυτα με τη φιλοσοφία της INTRASOFT, αφού χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφορικών συστημάτων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς και των βιομηχανικών συστημάτων.

Μικρή μείωση επιτοκίων από 4 τράπεζες

"Ψήνεται" η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Τέσσερες τράπεζες, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μικρή μείωση των επιτοκίων, για διάφορες κατηγορίες δανείων, που χορηγεί η καθεμιά. Παράλληλα, όλες οι τράπεζες, προετοιμάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα (ίσως και πριν το τέλος του μήνα) στη μείωση των επιτοκίων για καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η Εθνική Στεγαστική Τράπεζα Ελλάδας ανακοίνωσε την απόφασή της, να μειώσει (από χτες) το "βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων", βάσει του οποίου καθορίζονται τα κυμαινόμενα επιτόκια της τράπεζας, στο 19,25%,από 19,75% που ίσχυε μέχρι προχτές.
  • Η Alpha Τράπεζα Πίστεως, ανακοίνωσε νέα μείωση 0,5% στο επιτόκιο prim rate, που ακολουθεί τη γενική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που προχώρησε πρόσφατα η τράπεζα όταν έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ελάχιστου δανειστικού επιτοκίου. Μετά τη νέα μείωση, το επιτόκιο prim rate ορίστηκε στο 19%, με ανώτατο περιθώριο προσαυξήσεως (spread) τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι τα νέα επιτόκια χορηγήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαιο κίνησης θα κυμαίνονται μεταξύ 19% και 22,5% και το επιτόκιο στα δάνεια για κατοικία στο 19%.
  • Η CITIBANK, ανακοίνωσε ότι μειώνει από σήμερα και για μια βδομάδα, το "βασικό επιτόκιο" των βραχυπρόθεσμων δανείων" (κεφάλαια κίνησης) και "επαγγελματικής πίστης" κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, το βασικό επιτόκιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης, μειώνεται από 22,25% σε 22% και το επιτόκιο επαγγελματικής πίστης από 23,25% σε 23%. Τα υπόλοιπα επιτόκια μένουν αμετάβλητα.
  • Η Τράπεζα XIOSBANK, ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο δανειοδότησης αυτοκινήτων "xiosauto" από 26% σε 25% και πως για το διάστημα μέχρι 16 Απρίλη, παραμένουν αμετάβλητα στο 23% το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης, στο 15,5% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου XiosAλμα κλπ.

Η ζημιά που συνεπάγεται για τις τράπεζες η μείωση στα επιτόκια των χορηγούμενων δανείων, θα καλυφθεί από τους μικροκαταθέτες, καθώς - όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα ο "Ρ" - κυβέρνηση και τραπεζίτες "τα έχουν βρει" για τη νέα μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Δάνειο 4,5 δισ. στον ΟΑΣΑ

Δάνειο, συνολικού ύψους 4,5 δισ. δραχμές, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, παίρνει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), προκειμένου να καλύψει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΗΣΑΠ. Ηδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 245 τεύχος Β/31 - 3095) η σχετική απόφαση με την οποία το ελληνικό δημόσιο, εγγυάται στην τράπεζα CITIBANK την έγκαιρη και απρόσκοπτη εξόφληση του σχετικού δανείου από τον ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ποσό ύψους 3,5 δισ. δραχμών θα χορηγήσει στον ΟΑΣΑ η CITIBANK και το υπόλοιπο 1 δισ. δραχμές θα το χορηγήσει η Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:

  • Το επιτόκιο του δανείου θα είναι κυμαινόμενο, κάθε φορά ίσο με το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου ετήσιας διάρκειας, αλλά προσαυξημένο κατά 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Η πληρωμή των τόκων θα γίνεται ανά εξάμηνο, δηλαδή 2 φορές το χρόνο.@Η αποπληρωμή του δανείου των 4,5 δισ. δραχμών, θα γίνει εφάπαξ,μετά 4 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ