ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημόσιος διάλογος

Το ΚΚΕ τολμά "να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων" με τη δημόσια συζήτηση για το σοσιαλισμό που άνοιξε επίσημα την Κυριακή, με τη δημοσίευση των προβληματισμών της ΚΕ του ΚΚΕ για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που σφραγίστηκε από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, σε συνθήκες πισωγυρίσματος των κατακτήσεων των εργαζόμενων σε διεθνές επίπεδο, οι Ελληνες κομμουνιστές, έχοντας ως όπλο τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, επιχειρούν αυτοί πρώτοι μια αποτίμηση του σοσιαλισμού, έτσι όπως η ανθρωπότητα τον γνώρισε στα πρώτα 3/4 του 20ού αιώνα. Να δουν κριτικά, αλλά και αυτοκριτικά τα επιτεύγματά του, τις αδυναμίες και τις αιτίες που οδήγησαν στη βίαιη ανατροπή του, μέσα από ένα δημόσιο διάλογο, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει μόνο "εντός των τοιχών" του Κόμματος.

Μέσα από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" και της ΚΟΜΕΠ, για ένα διάστημα περίπου τριών μηνών - μέχρι τα τέλη του Ιούνη - τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, αλλά και κάθε πολίτης καλείται να καταθέσει τις σκέψεις και τον προβληματισμό του για το σοσιαλισμό. Σκέψεις και προβληματισμός, που δεν είναι δυνατό να περιοριστούν σε ένα "λιβανωτό" στο σοσιαλιστικό σύστημα, όπως αυτό εκφράστηκε ως σήμερα, ούτε σε μια στείρα λαθολογία και εύκολο αφορισμό των καθεστώτων της Ευρώπης, με κίνδυνο "μαζί με τα βρωμόνερα να πεταχτεί και το παιδί". Το αντίθετο. Πρέπει να γίνει νηφάλια και το κυριότερο με επιχειρήματα που να βοηθήσουν τους κομμουνιστές της χώρας μας, αλλά και γενικότερα το παγκόσμιο εργατικό κίνημα στην εξαγωγή συμπερασμάτων που θα δυναμώσουν την πάλη για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Ενας διάλογος που πρέπει να ειπωθούν πολλά, ακόμα και "οδυνηρά" επιχειρήματα, όσο και προτάσεις για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής στις υπάρχουσες συνθήκες. Ενας διάλογος ο οποίος δε γίνεται για να δώσει "επιχειρήματα" σε άσπονδους "φίλους", που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, αλλά αντίθετα για να αποστομώσει όσους βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για το "τέλος των ιδεολογιών" για το "τέλος της Ιστορίας". Ενας διάλογος, στον οποίο έχουν θέση ΟΛΟΙ, ακόμα κι αυτοί που δε διακρίνονται για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντι στο σοσιαλισμό, ακριβώς γιατί και από αυτούς μπορούμε να πάρουμε ό,τι θετικό έχουν να προσφέρουν.

Οι κομμουνιστές δε φοβούνται τις διαφορετικές απόψεις και το διάλογο, τον επιζητούν. Γιατί στόχος τους δεν είναι να "ευλογήσουν τα γένια τους", ωραιοποιώντας καταστάσεις ή να "απολογηθούν" για τις αδυναμίες στη δράση ενός ζωντανού κινήματος. Στόχος μας είναι μέσα από τις σκέψεις και τον προβληματισμό, το καταστάλαγμα της συζήτησης, να επαναβεβαιώσουμε την υπεροχή του σοσιαλισμού απέναντι στο αναχρονιστικό και αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα. Την υπεροχή της κοινωνίας της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ απέναντι σ' αυτήν που θεοποιεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και τότε είναι βέβαιο πως η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ των δυνάμεων που παλεύουν "για να ανθρωπεύσει ο Ανθρωπος".

Στο Αιγαίο...

Η επιμονή της αμερικανικής πλευράς, για την προώθηση των λεγομένων "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο, εκδηλώθηκε για μια ακόμα φορά στις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις που γίνονται στη Ρόδο, στα πλαίσια της συνόδου της "Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου". Κομιστής των αμερικανικών προτάσεων ο βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζ. Νάι,ενώ από την ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέρος ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κούρης.Η συνάντηση αυτή, που ολοκληρώνεται σήμερα, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε εφαρμογή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στο περιθώριο των συζητήσεων, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Η κάθε πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της, χωρίς ωστόσο να φανεί πως υπάρχει προσέγγιση.

Βασικό εργαλείο άσκησης των αμερικανικών εκβιασμών είναι η προβολή του κινδύνου ενός "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά προωθείται από Αμερικανονατοϊκούς παράγοντες "πακέτο αμοιβαίων υποχωρήσεων", που στην πράξη σημαίνουν αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου η τουρκική πλευρά να άρει τα εμπόδια που θέτει για την ενεργοποίηση των νατοϊκών στρατηγείων στην Ελλάδα. Η λειτουργία του νατοϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου στη Λάρισα, ακόμα όμως κι αν δε γίνονταν δεκτοί οι τουρκικοί όροι, θα σήμαινε συγκυριαρχία στο Αιγαίο, με περιορισμό του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από 10 σε 6 μίλια.

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης με χτεσινές δηλώσεις του προσπάθησε να υποτιμήσει την αμερικανική παρέμβαση και χωρίς να διαψεύσει ότι ασκούνται πιέσεις, παρέπεμψε το θέμα των "Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" στο υφιστάμενο πλαίσιο συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ του 1988, το οποίο όμως αφορά την αποφυγή ασκήσεων στα Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο, για να μη δημιουργούνται προβλήματα στον τουρισμό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "αν υπάρξει ανάγκη εξειδίκευσης μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να το συζητήσουν".Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αναμένεται σχετική συνάντηση και συζήτηση στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Σχετικά με τα νατοϊκά στρατηγεία, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, που θα γίνει το Μάη σε Αθήνα και Αγκυρα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η εκδήλωση των αμερικανικών πρωτοβουλιών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκ των πραγμάτων αυτή την περίοδο αποκτά και χαρακτήρα επιβράβευσης της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή, που τις τελευταίες μέρες εκτός των άλλων εκδηλώνεται με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ