ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εσβησε" στα 19 του στη νυχτερινή βάρδια!

Η Αρτα θρηνεί τον σπουδαστή Τάσο Καλεσούρη, που βρήκε τραγικό θάνατο, προχτές τη νύχτα, στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ ΑΕ στο φράγμα Πουρναρίου. Δούλευε μόνος του σε νυχτερινή βάρδια σε μηχανές που δε γνώριζε! Καταγγέλλουν η ΝΕ του ΚΚΕ, η οργάνωση Αρτας της ΚΝΕ και η ΤΕ της ΕΣΑΚ

Το 19χρονο παλικάρι, Τάσο Κασελούρη,που άφησε την τελευταία του πνοή στη νυχτερινή βάρδια του εργοταξίου της τεχνικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που κατασκευάζει το φράγμα Αράχθου - Πουρναρίου, θρηνεί η κοινωνία της Αρτας.Σπουδαστής σε ΙΕΚ ο Τάσος, τις μέρες προσπαθούσε να σπουδάσει και τις νύχτες έβγαζε το ψωμί του, δουλεύοντας μόνος του σε νυχτερινή βάρδια, κάνοντας συντηρήσεις μηχανών, στις οποίες δεν ήταν ειδικευμένος και χωρίς να προστατεύεται από στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας!

Τις ανατριχιαστικές καταγγελίες, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άτυχος νέος πλήρωσε με τη ζωή του την εργοδοτική ασυδοσία, κάνουν σε ανακοινώσεις τους η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ,η Οργάνωση Αρτας της ΚΝΕ και η ΤΕ Αρτας της ΕΣΑΚ.

"Η σύμβαση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ προέβλεπε μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας, που ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκαν", επισημαίνει επιπλέον στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, η οποία καταγγέλλει "την εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας, που, στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους, αδιαφορεί για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων". Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία και αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο.

"Για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλιά. Καμιά φορά πληρώνεις και με την ίδια σου τη ζωή", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση της ΚΝΕ, η οποία χαρακτηρίζει "εν ψυχρώ δολοφονία", του θάνατο του νέου. "Είναι - τονίζει - άλλη μια απόδειξη για το πόσο το σύστημα που ζούμε σέβεται τον άνθρωπο, τις προσδοκίες του". Η ΚΝΕ καταγγέλλει τους υπεύθυνους για τον χαμό του 19χρονου νέου και καλεί κάθε νέο και νέα σε μόνιμη αντίσταση και πάλη εναντίον "εκείνων που δε μας σέβονται και δε μας υπολογίζουν".

"Στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους, παίζονται κορόνα - γράμματα οι ζωές των εργαζομένων, αφού εκεί οργιάζει η αχαλίνωτη ασυδοσία, η εγκληματική αδιαφορία και η παντελής έλλειψη μέτρων για την προστασία του εργαζόμενου", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ. Στη συνέχεια η ΕΣΑΚ θέτει στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στην Επιθεώρηση Εργασίας, το ΙΚΑ και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το ΙΚΑ, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το ερώτημα: Για ποιο λόγο η ΤΕΡΝΑ χρησιμοποιεί το προσωπικό της με υπερωριακή και νυχτερινή εργασία; Μήπως δε βρίσκει το απαιτούμενο προσωπικό σε μια περιοχή με τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας;

Μπροστά στην Πρωτομαγιά

Σύσκεψη σωματείων καλεί σήμερα το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή. Επετειακή... αντιμετώπιση από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Με στόχο να αποτελέσει ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς αφετηρία για την ανάπτυξη της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα σύσκεψη, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27.

Για τα θετικά αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα δράση της Συντονιστικής και τους στόχους της σημερινής σύσκεψης, η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης και μέλος της Συντονιστικής, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Με τη σημερινή σύσκεψη θέλουμε κατ' αρχήν να κάνουμε ένα απολογισμό δράσης και ταυτόχρονα να θέσουμε στο επίκεντρο, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, τους στόχους πάλης που έχουμε ήδη όλοι μαζί αποφασίσει. Η επιτυχία που σημείωσε το συλλαλητήριο που διοργανώσαμε στις 14 Μάρτη, έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τι διεκδικούμε και πώς. Ολο αυτό το διάστημα από τη δημιουργία της Συντονιστικής, βρεθήκαμε δίπλα, συμπαραστάτες σε όσους κλάδους εργαζομένων βρίσκονταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερα δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους συνταξιούχους και στα αιτήματά τους. Με μαζική πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ενημερώσαμε το λαό και καταγγείλαμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους συνταξιούχους. Βρεθήκαμε αλληλέγγυοι με τους αγώνες και τα αιτήματα των αγροτών, γιατί πιστεύουμε πως τα προβλήματα αγροτών και εργατών ξεκινούν από την ίδια ρίζα, την πολιτική της λιτότητας και της υποταγής στις εντολές των Βρυξελλών που ακολουθούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις. Θέλουμε σήμερα να βάλουμε όλοι μαζί τους στόχους και το πρόγραμμά μας προς την Πρωτομαγιά, που αποτελεί κορυφαία μέρα της εργατικής τάξης. Μέρα ορόσημο της ταξικής πάλης, που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία".

Το ΕΚ Αθήνας

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και τις διαθέσεις των εργαζομένων βρέθηκε για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Ετσι, η προσήλωση στην τακτική "κοινωνικής συναίνεσης", διαπέρασε και τις χτεσινές αποφάσεις για την Πρωτομαγιά.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει: Αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος των εργαζομένων και γνήσια ΑΤΑ. Επιδότηση όλων των ανέργων και αύξηση των επιδομάτων στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου. Υπεράσπιση της συνεχούς απασχόλησης, απόρριψη του εργασιακού μεσαίωνα της Λευκής Βίβλου. Καθιέρωση του 35ωρου - 7ωρου και της πενθήμερης βδομάδας χωρίς μείωση των αποδοχών. Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Αυτό το πλαίσιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία!

Ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε στο"Ρ": "Και στη σημερινή συνεδρίαση η πλειοψηφία της διοίκησης, απέδειξε ότι δεν έχει διάθεση να μπει αποφασιστικά μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, ότι είναι δέσμια μιας λογικής και τακτικής που θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα θεατή των εξελίξεων. Πιστεύουμε πως τα ίδια τα σωματεία και οι εργαζόμενοι θα δώσουν ταξικό χαρακτήρα στην Πρωτομαγιά".

ΠΕΙΡΑ'Ι'ΚΗ - ΠΑΤΡΑ'Ι'ΚΗ
Σε "ναυάγιο" και ο νέος διαγωνισμός

Οι αποθήκες της Βαρυμπόμπης, τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο χαρτοβιομήχανος Ζερίδης και ο "πόλεμος" που μαίνεται "μπλοκάρουν" την πώληση

Σε "ναυάγιο" οδηγείται και ο νέος "περιορισμένος" διαγωνισμός για την πώληση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",καθώς "σκληραίνουν" τα παζάρια μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών! Σύμφωνα με πληροφορίες ο χαρτοβιομήχανος Π. Ζερίτης φέρεται αποφασισμένος να παραλάβει το αποθηκευτικό συγκρότημα της Π - Π στη Βαρυμπόμπη, γιατί δεν ενεργεί αποκλειστικά για τον εαυτό του, αλλά πίσω του βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν τη Βαρυμπόμπη.Από την άλλη πλευρά η νέα προσφορά που κατέθεσε η πολυεθνική OLAYAN με έδρα τη Σαουδική Αραβία, αν και αναφέρεται στο σύνολο του ομίλου, κάνει ειδική αναφορά στο συγκρότημα της Βαρυμπόμπης...

Ενδεικτικό στοιχείο για τα όσα προαναφέρονται για τον Π. Ζερίτη αποτελεί η ίδια η προσφορά του. Ο χαρτοβιομήχανος αναφέρει ότι αν βρεθεί καλύτερη προσφορά από αυτή που κατέθεσε, θα καταβάλει 50 εκατομμύρια περισσότερα από το χρηματικό ποσό που αναφέρει η προσφορά! Οσον αφορά τους Στρατο - Κατσαμπαίους, πίσω από τους οποίους είναι η OLAYAN, αν και η προσφορά τους είναι η μοναδική που αναφέρεται στην αγορά ολόκληρου του Ομίλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Βιομηχανίας και του Ομίλου της Π - Π, δε θεωρείται συμφέρουσα. Αυτό γιατί το άθροισμα των άλλων προσφορών που κατατέθηκαν για τα διάφορα τμήματα του Ομίλου είναι μεγαλύτερο από τα 6,8 δισ. δραχμές που προσφέρουν.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι απολυμένοι των εργοστασίων της Π - Π στην Πάτρα και τη Χαλκίδα,όσο και οι εργαζόμενοι της μητρικής εταιρίας στην Αθήνα απαιτούν να επαναλειτουργήσει η Π - Π υπό τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ