ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ολο και χειρότερα

  • Με κάθε νέο νομοσχέδιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιδεινώνεται η ήδη αρνητική κατάσταση
  • Αποτέλεσμα του αλαλούμ που επικρατεί στο υπουργείο οι συνεχείς τροποποιήσεις, που όπως προανήγγειλε ο υπουργός θα συνεχιστούν
  • Σε εξαιρετικά ασφυκτικά πλαίσια η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Παρά το ότι το νομοσχέδιο για την "προσαρμογή της νομοθεσίας αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών στις διατάξεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", έχει "σοβαρό πολιτικό βάρος", όπως είπε χτες στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης,η συζήτηση αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία να διεξαχθεί εντός δύο μόλις ημερών, προκειμένου να είναι το πρώτο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για νομοσχέδιο 150 σελίδων, αποτελούμενο από 15 άρθρα που άπτονται στο σύνολο σχεδόν της σχετικής νομοθεσίας για την Αυτοδιοίκηση. Παρ' όλα αυτά σωρεία θεμάτων μένουν ανοιχτά, ενώ για όσα υποτίθεται ότι τακτοποιούνται, οι ρυθμίσεις κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση. "Τα πράγματα με το νομοσχέδιο επιδεινώνονται", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο νομοθετήθηκε η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, είναι το γεγονός ότι μόλις χτες ο υπουργός κατέθεσε 43 προσθήκες. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι δε θα καταθέσει τροπολογίες μετά την τοποθέτηση των εισηγητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, προαναγγέλλοντας έτσι νέες τροπολογίες. Στην ομιλία του εξάλλου ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε νέους νόμους που θα κατατεθούν στη Βουλή, σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων (σε λίγες μέρες), για τις εκλογικές διαδικασίες (μέσα στο καλοκαίρι) και για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (έως το Σεπτέμβρη). "Πολλοί νόμοι θα γίνουν για να συμπληρωθεί η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια, που απαιτεί συνεχείς νομοθετικές μεταβολές", είπε ο υπουργός. Τέλος, σημείωσε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κωδικοποιηθεί.

Ο Γερ. Αραβανής

Με την επισήμανση ότι ουσιαστικά όλη η νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής, αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση πρέπει να γίνει στα ασφυκτικά πλαίσια των δύο ημερών. Σχολιάζοντας τις επιμέρους διατάξεις υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο ρόλος του περιφερειακού διευθυντή, καθίσταται πιο ασφυκτική η παρουσία του και στην ουσία παγιώνονται δύο νομάρχες: Ο αιρετός και ο διορισμένος περιφερειακός διευθυντής. Ταυτόχρονα, δεν προχωρά η διαδικασία ορισμού των αρμοδιοτήτων του αιρετού νομάρχη, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ότι θα του μεταβιβαστούν 5.000 αρμοδιότητες.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του σημείωσε ότι δεν προωθούνται πάγιες διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η "Τράπεζα Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Δεν κατοχυρώνονται οι αντίστοιχοι πόροι, μαζί με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ. Δεν αλλάζει το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσωπικού στους ΟΤΑ, ενώ οι έκτακτοι γίνονται σχεδόν καθεστώς.

Αναφερόμενος τέλος στις σχετικές διατάξεις για την εκλογική νομοθεσία είπε ότι, όπως είναι διατυπωμένες, δημιουργούν πληθώρα δυνατοτήτων διαφορετικών ερμηνειών.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του εισηγητή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα διότι υπάρχουν προθεσμίες που τρέχουν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα. Εξέφρασε την ελπίδα ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνει μέσα στο 1995, μετά πάντως από την εκλογή των νέων οργάνων, που φυσικά θα γίνει με το υπάρχον καθεστώς. Υποστήριξε τη δημιουργία Τράπεζας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρκεί να μην έρχεται σε αντίθεση με τις Κοινοτικές οδηγίες για ελεύθερο ανταγωνισμό. Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δε θίγει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων που θα μεταταγούν από το Δημόσιο στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, όπως και ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με θέματα που απασχολούν την ΟΛΜΕ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Αγγ. Μπρατάκος,επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του κόμματός του, υπεραμυνόμενος του παλιού καθεστώτος των διορισμένων νομαρχών, τασσόμενος τελικά υπέρ του ασφυκτικού ελέγχου κάθε μορφής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Νομοθετείται η... φιλανθρωπία

Διορθωτικό ποσό 0,8% για το 1994 και ποσοστό αύξησης 3+σν3% για το 1995 και έως του ποσού των 250.000 δρχ. προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις του δημοσίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Οπως σημειώνεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, βάση για τον υπολογισμό της αύξησης αποτελεί το ποσό της σύνταξης όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 31 Δεκέμβρη 1994, μαζί με το διορθωτικό ποσό του έτους κατά την 31 Ιούνη 1995 αντίστοιχα. Για το τμήμα της σύνταξης άνω του ακαθόριστου ποσού των 250.000 δρχ. δε χορηγείται αύξηση. Νομοθετείται έτσι η φιλανθρωπία που επιφύλαξε για μία ακόμα χρόνια η κυβέρνηση στα "περήφανα γηρατειά", που τα υποχρεώνει να ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας.

Σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου συμπληρώνονται διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο τρίτο άρθρο ότι για τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών "ο χρόνος κράτησης, φυλάκισης ή εκτόπισης στο εσωτερικό, που οφείλεται αποκλειστικά σε αντιδικτατορική δράση, για όσους διορίζονται στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και σε άλλα ΝΠΔΔ, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, εφόσον ο υπάλληλος έχει αναγνωριστεί ως αντιδικτατορικός αγωνιστής".

Στο άρθρο τέσσερα διευρύνεται η διάταξη που αφορά τη συνταξιοδότηση των αναπήρων και θυμάτων του εμφυλίου "ώστε να καλύψει και τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν ή πέθαναν ή εξαφανίστηκαν και μετά τη λήξη των εμφυλίων συγκρούσεων, όχι όμως πέραν της 31 Δεκέμβρη 1955".

Με το άρθρο έξι επαναχορηγούνται μόνο όσες συντάξεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καταργήθηκαν με τον Ν.1976/91 της ΝΔ "από 1 Φλεβάρη 1995 και στο ποσό που θα ανέρχονταν την 31 Δεκέμβρη 1994, αν δε μεσολαβούσε η κατάργησή τους, χωρίς να αυξάνονται περαιτέρω και χωρίς να παρακολουθεί τη διαφορά που θα ισχύει εκάστοτε μεταξύ της σύνταξης γήρατος του ΟΓΑ και της κατώτατης σύνταξης του Δημοσίου", όπως επί λέξει σημειώνεται. Σύνταξη χορηγείται και στους δικαιούχους της ίδιας κατηγορίας για τους οποίους ενώ είχε εκδοθεί πράξη ή απόφαση, δεν εκτελέστηκε λόγω της διακοπής που μεσολάβησε. Επίσης, η σύνταξη μεταβιβάζεται και στα πρόσωπα της οικογένειας (σύζυγος και τέκνα) όσων απεβίωσαν ή θα αποβιώσουν, με τον περιορισμό να μην δικαιούνται άλλης σύνταξης πλην του ΟΓΑ και να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, όπως προβλεπόταν και από τις καταργηθείσες διατάξεις.

Τέλος, στο άρθρο επτά προβλέπεται η με απόφαση των οικείων Νομαρχιών ανασύσταση των πρωτοβάθμιων επιτροπών κρίσης του ΠΔ 379/83 για την αναγνώριση της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Εργο των επιτροπών θα είναι η επανάκριση των πράξεων με τις οποίες έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στους δικαιούχους της σύνταξης που έχουν περιληφθεί στους σχετικούς πίνακες αντιστασιακών. Οπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου "Πρόσωπα για τα οποία διαπιστώνεται ότι κατά την κρίση της επιτροπής, δε συντρέχουν οι καθορισμένες προϋποθέσεις, στερούνται της ιδιότητας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, διαγράφονται από τους οικείους πίνακες, ανακαλούνται τα σχετικά έγγραφα, διπλώματα, μετάλλια που τους έχουν απονεμηθεί, καταργούνται τα συνταξιοδοτικά και άλλα ευεργετήματα που έχουν επωφεληθεί και οι αρμόδιες διευθύνσεις συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβαίνουν στην ανάκληση των σχετικών πράξεων ή αποφάσεων συνταξιοδότησης και στη διακοπή της καταβαλλόμενης σύνταξης που επαναχορηγήθηκε στους ενδιαφερόμενους ή στις οικογένειές τους". Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των επιτροπών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του έργου

Παρέμβαση του Σπ. Στριφτάρη κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης μιλώντας χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα. "Δεν μπορεί κανείς, είπε, να αρνηθεί την αναγκαιότητα του Εθνικού Κτηματολογίου. Ξέρουμε ότι από τα διάφορα συμφέροντα εμποδίστηκε η πραγματοποίησή του εδώ και 170 χρόνια, από την ίδρυση δηλαδή του νεοελληνικού κράτους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι θα υπάρξουν δυνάμεις συμφερόντων που θα προσπαθήσουν και τώρα και στο μέλλον να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτού του έργου. Το ΚΚΕ ξεκινώντας απ' αυτή τη διαπίστωση κι από τη θέση που λέει πως το κτηματολόγιο πρέπει να πραγματοποιηθεί, διαπιστώνει πως αυτό το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει τη μη ματαίωση της πραγματοποίησης του Εθνικού κτηματολογίου. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό. Εμείς επιφυλασσόμαστε στο τι θα ψηφίσουμε γιατί εκτιμάμε ότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε το έργο να φτάσει στο τέλος του. Αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής". Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να θιγεί το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς με το Κτηματολόγιο και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους καταπατητές και τους κερδοσκόπους. "Αυτών το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημείωσε, δε θα θιγεί; Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα". Επίσης ζήτησε να προστατευτεί η ιδιοκτησία του Δημοσίου και να αξιοποιηθεί στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου η πείρα του υπουργείου Γεωργίας και επιστημονικών φορέων που σχετίζονται με το θέμα.

Τα άλλα κόμματα - ο υπουργός

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Πολιτική Ανοιξη, ενώ η ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή της σ' αυτό, κυρίως από αντιπολιτευτική διάθεση. Ο Εκπρόσωπός της Χρ. Κατσιγιάννης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο περιστασιακό και ξεκομμένο από το αντικείμενό του. Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο αυτό βιαστικά για να ενεργοποιήσει τις κοινοτικές πιστώσεις. Το νομοσχέδιο, όπως ήταν φυσικό εκθείασε ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και απαντώντας στην κριτική ότι αυτό είναι αποσπασματικό, είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει δηλώνοντας ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο είναι μόνο μερικό, γιατί καλύπτει τη μία από τις δυο φάσεις δημιουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Για τη δεύτερη φάση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε 6 μήνες στη Βουλή. Στο ερώτημα γιατί δεν περίμενε την ολοκλήρωση της νομοθετικής επεξεργασίας, ώστε να καταθέσει ένα πλήρες νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, είπε πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν μπορούσε να καθυστερήσει η έναρξη εκτέλεσης του έργου του Κτηματολογίου για 6 μήνες.

Τελικά ο αγώνας των συνταξιούχων "δικαιώθηκε" με το διορθωτικό ποσό 0,8%!

Τελικά ο αγώνας των συνταξιούχων "δικαιώθηκε" με το διορθωτικό ποσό 0,8%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ