ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Αντεργατική πρόκληση

Την αποδοχή από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στη διοίκηση του σωματείου, συναντά η απόφαση της εταιρίας να επιβάλει ελαστικό ωράριο εργασίας

"Πλάτη" για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της "Χαλυβουργικής",για επιβολή ελαστικού ωραρίου, βάζει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα αυτό, αποφάσισε να προτείνει την αποδοχή τους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη (29/8) και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία με την εταιρία, η νέα διοίκηση του σωματείου που θα εκλεγεί. Τη στάση της πλειοψηφίας κατάγγειλε η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Χαλυβουργικής",καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για την απόκρουση αυτών των σχεδίων.

Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρίας, μια ομάδα εργαζομένων θα απασχολείται στο ελασματουργείο τέσσερις μέρες τη βδομάδα, από τις οποίες τις τρεις πρώτες 12ωρα και την τέταρτη 8ωρο. Αλλη ομάδα θα εργάζεται στους ηλεκτρικούς κλιβάνους μόνο το Σαββατοκύριακο από 12 ώρες τη μέρα. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (12/8) στη διοίκηση του σωματείου, ο πρόεδρος της εταιρίας Ε. Βάββας,εκβιάζοντας: "Η τα δέχεστε ή πάτε σε διαθεσιμότητα και απολύσεις"!

Προχτές το πρωί συνεδρίασε το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας πρότειναν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Επίσης, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του εργοδότη, ότι έτσι θα επαναλειτουργήσει το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων, το οποίο έχει κλείσει η εταιρία απ' τον Απρίλη του '96. Προκειμένου μάλιστα να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις καλύψουν με τον μανδύα της "συναίνεσης", αποφάσισαν να συγκαλέσουν νωρίτερα την εκλογοαπολογιστική συνέλευση για την ερχόμενη Πέμπτη και να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες.

Ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της ΕΣΚΕΧ,τόνισε: "Γίνεται το πρώτο βήμα, με τη συναίνεση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για την κατάργηση του 8ωρου που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε και την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας. Είναι ζήτημα ιστορικής σημασίας θα έλεγα. Η εταιρία έρχεται να εφαρμόσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους. Καλούμε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αυτά τα σχέδια και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους".

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αποφασιστικά στη μάχη

Την οργάνωση των κινητοποιήσεών τους στις 28 Αυγούστου εξέτασαν χτες η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και σωματεία του κλάδου

Στη μάχη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού στις 28 Αυγούστου,ρίχνονται τα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά. Στην Αθήνα σε χτεσινή σύσκεψη των Σωματείων και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ομόφωνα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέρα, ώστε να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι τόσο στην τρίωρη στάση εργασίας (11π.μ. - 2μ.μ.),όσο και στη συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο θέατρο "Ακάδημος".

Ετσι, από σήμερα αρχίζουν εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για την κινητοποίηση και το διεκδικητικό πλαίσιο. Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Ηράκλειο,στην Κω,στη Θεσσαλονίκη,ενώ ακόμα εκκρεμούν αποφάσεις σωματείων από άλλες περιοχές.Οι κινητοποιήσεις του κλάδου θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβρη, μετά από νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Το σωματείο της Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης που διεξάγεται στην πόλη στις αρχές του ερχόμενου μήνα και αν και πάλι δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης PHILOXENIA στις αρχές του Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και στην αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων,ενώ καταγγέλλεται ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας κυριαρχούν, οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται και ότι οι μηχανισμοί ελέγχου δε λειτουργούν. Τέλος, σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κύρια αιτήματα: Πλήρη απασχόληση, αυτοτέλεια του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, διατήρηση της 20ετίας για τη χορήγηση του εφάπαξ, κατάργηση της προϋπόθεσης απόλυσης ή αποχώρησης από την εργασία για τη χορήγησή του, βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακά απασχολούμενων κ.ά.

ΜΙΝΙΟΝ
Ξέσπασαν στους εργαζόμενους

Χυδαία επίθεση από τους ιδιοκτήτες του πολυκαταστήματος εναντίον συνδικαλιστών

Χυδαία επίθεση με ύβρεις και απειλές εξαπέλυσαν χτες ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ,Γ. Ισαϊάδης και ο γιος του Ν. Ισαϊάδης,εναντίον των εργαζομένων αλλά και των συνδικαλιστών του επιχειρησιακού Σωματείου, σπρώχνοντας έναν απ' αυτούς και απειλώντας τον γραμματέα του Σωματείου Γ. Πέρο ότι θα φύγει από το κατάστημα με φορείο! Από την "οργή" τους δε γλίτωσαν ούτε οι καρέκλες και οι πόρτες που βρίσκονταν γύρω τους!

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι προσπάθησαν να εμποδίσουν να βγει από το κατάστημα το εμπόρευμα της εταιρίας αθλητικών ειδών "Ρίμποκ",η οποία τελικά απέσυρε τα προϊόντα της. Η απάντηση που δόθηκε στο Σωματείο από τον ιδιοκτήτη, για το λόγο που αποσύρονται τα εμπορεύματα, ήταν ότι η εταιρία επιθυμεί να αντικαταστήσει τα παλιά με νέα προϊόντα, κάτι που όμως δεν έγινε πιστευτό από το Σωματείο, μιας και ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να παρουσιάσει σχετικά έγγραφα που να το αποδεικνύουν.Να σημειώσουμε ότι η εικόνα των άδειων ραφιών γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονη στο κατάστημα, μάλιστα παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα με μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή, όπως τα σχολικά και τα αθλητικά. Η αβεβαιότητα των εργαζομένων μεγαλώνει, καθώς διαπιστώνουν πια ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη πριν ένα μήνα περίπου, όταν του ζητήθηκαν απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί, δεν ήταν παρά "στάχτη στα μάτια" τους.

Απαγορεύτηκε η είσοδος

Ιδιωτική αστυνομία αντιμετώπισαν συνδικαλιστές, όταν θέλησαν να συναντηθούν με υπεύθυνο της εταιρίας ιματισμού ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Αντιμέτωποι με ιδιωτική αστυνομία του εργοστασίου ιματισμού ΕΛΛΑΣ ΑΕ,στην Πάτρα, βρέθηκαν προχτές το πρωί συνδικαλιστές από το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης,όταν ζήτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της εταιρίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον του εργοστασίου. Οι συνδικαλιστές εκδιώχθηκαν άρον άρον, ενώ η Νομαρχία και η Εισαγγελία όπου απευθύνθηκαν δήλωσαν αδυναμία παρέμβασης. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό σωματείο.

Την περίοδο αυτή το εργοστάσιο είναι κλειστό, καθώς και οι 120 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε ένα μήνα διαθεσιμότητα που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, διάφορες φήμες που κάνουν λόγο ότι το εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των εργαζομένων. Ανησυχία που επιτείνεται, από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, το Μάρτη ο εργοδότης έθεσε για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό και στη συνέχεια τμηματικά ομάδες εργαζομένων. Τον Ιούλη έδωσε αναγκαστική άδεια σε όλους και αμέσως μετά και πάλι διαθεσιμότητα. Μάλιστα η εταιρία είχε απειλήσει προηγούμενα με μεταφορά του εργοστασίου στην Αλβανία.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης σύσκεψη των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δουλιάς τους, πραγματοποιώντας καθημερινά συγκεντρώσεις έξω απ' το εργοστάσιο.

Ανοδικός ο δείκτης της ανεργίας...

Για μια ακόμα φορά και τον Ιούλη η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε

Στο 6,99% έφτασε το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας τον περασμένο Ιούλη, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 6,47% και τον περασμένο Ιούνη6,94%.Συνεχίζεται έτσι η αυξητική τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας του περασμένου μήνα, παρά την αύξηση της εποχιακής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι έφτασαν σε απόλυτο αριθμό τους 196.967,ενώ τον Ιούνη ήταν 191.932.Πρέπει να σημειωθεί ότι επιδοτούνται μόνο οι 92.281 άνεργοι, κάτι που δείχνει και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μακροχρόνια ανέργων.

Οι απολύσεις έφτασαν τον Ιούλη τις 24.344,είχαμε δηλαδή περίπου 974 απολύσεις κάθε εργάσιμη μέρα του Ιούλη!

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του διοικητή του ΟΑΕΔ, η οποία συνοδεύει τα στοιχεία της υπηρεσίας, επιβεβαιώνονται οι "σημειούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας". Στο πνεύμα ανάλογων ανακοινώσεων η αύξηση της ανεργίας χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του εργατικού δυναμικού και κυρίως των γυναικών!

Επίσης διαπιστώνεται ότι - κάτι που επαναλαμβάνεται με τα ίδια λόγια κάθε φορά - "τα στοιχεία της αγοράς εργασίας έχουν επηρεαστεί και θα συνεχίσουν να επηρεάζονται προς το ευνοϊκότερο, από τη σταδιακή εφαρμογή προγραμμάτων Απασχόλησης του ΟΑΕΔ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ