ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ"

Από τις πρώτες μέρες των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων - που άρχισαν το Μάρτη του 1995 και συνεχίστηκαν, με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή, το Δεκέμβρη του 1996 και το Φλεβάρη του 1997 - εκδηλώθηκε μια οργανωμένη και συνδυασμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να σταματήσει τους αγώνες, για να περισώσει την αντιαγροτική πολιτική της και ν' αποτρέψει μια νίκη των αγροτών, που θα λειτουργούσε και ως "σπίθα αγώνα" και ζωντανού παραδείγματος και προς τους άλλους εργαζόμενους, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της. Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι δεν μπορούσε να ξεγελάσει τους αγρότες με ανέξοδες γενικές υποσχέσεις και προσωπικά ρουσφέτια κι αφού απέτυχε να τους ξεκόψει ή να τους αντιπαραθέσει στους άλλους εργαζόμενους - παρά την τεράστια συκοφαντική εκστρατεία της, μέσω των ΜΜΕ, εναντίον των ηγετών του ξεσηκωμού και γενικότερα της αγωνιζόμενης αγροτιάς - προχώρησε στην επιχείρηση τρομοκράτησης κι αυταρχικής αντιμετώπισής τους.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε, και μάλιστα ταυτοχρόνως, δύο "όπλα" που διέθετε:

ΠΡΩΤΟΝ,τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό. Ετσι είδαμε την αστυνομία να επιβάλλει "κατάσταση πολιορκίας" στη Θεσσαλία και τα ΜΑΤ να επιτίθενται άγρια στους αγρότες και να προκαλούν σοβαρές δολιοφθορές στα τρακτέρ τους. Για να δικαιολογήσει την αυταρχική αυτή συμπεριφορά της, έναντι ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, δε δίστασε να ενεργοποιήσει ακόμα και "Μεταξικούς - χουντικούς" νόμους!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ,το μηχανισμό της Δικαιοσύνης. Και, "ως διά μαγείας", δεκάδες αγροτοδικεία στήθηκαν σ' όλες, σχεδόν, τις αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, τα δικαστήρια "δούλευαν" πυρετωδώς, σε καθημερινή, σχεδόν, βάση. Πάνω από 60.000 αγωνιστές της αγροτιάς σύρθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Με βιαστικές διαδικασίες - και, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο "ενοχής" - πάρα πολλοί καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και τώρα την προκλητική, αυταρχική κι επικίνδυνη τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, για να εκδικηθεί τους αγωνιστές της αγροτιάς και για να σταματήσει τις νέες κινητοποιήσεις - που ήδη ξεκίνησαν ξανά από τη Θεσσαλία - εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Αποκορύφωμα αυτής της εκδικητικής και τρομοκρατικής κυβερνητικής επιχείρησης, είναι η κλήση σε μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) να κάτσουν, για μια ακόμη φορά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στις 16 Σεπτέμβρη.

Αυτή τη φορά, θα εκδικαστούν οι αγωγές που κατέθεσαν οι, διορισμένες από την κυβέρνηση, διοικήσεις του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ζητώντας, από 12 μέλη της ΠΑΣΕ, να πληρώσουν - ούτε λίγο, ούτε πολύ - 1,7 δισ. δραχμές, ως αποζημίωση για... διαφυγόντα κέρδη αυτών των Οργανισμών στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Είναι φανερό ότι οι αγωγές έγιναν με προτροπή της κυβέρνησης, ενώ ο στόχος της δικαστικής δίωξης είναι διπλός:

- Να συνεχιστεί και να ενταθεί η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών για να μη συμμετάσχουν μαζικά στις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν στη Θεσσαλία.

- Να συντριβούν οικονομικά τα στελέχη της ΠΑΣΕ - που αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" της ηγεσίας του διεκδικητικού, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος στη χώρα μας, πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης της αγροτιάς - μήπως και "κάνουν πίσω" αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην κυβέρνηση να περάσει, αλώβητα για την ίδια, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Βεβαίως, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι "παίζει με τη φωτιά". Οτι η ποινικοποίηση των αγώνων οδηγεί σε επικίνδυνους "ατραπούς" με απρόβλεπτες εξελίξεις. Διαμήνυσαν ακόμα ότι θα σταθούν, με κάθε τρόπο, δίπλα στους ηγέτες τους που απειλούνται με οικονομική συντριβή ή να κλειστούν στη φυλακή. Το πρώτο δείγμα αυτής της αποφασιστικότητάς τους θ' αποτελέσει η μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η ΠΑΣΕ, την ημέρα της δίκης των μελών της στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΕ, με ανακοίνωσή της, απευθύνεται στα κόμματα και σ' όλους τους μαζικούς φορείς, ζητώντας τη συμπαράστασή τους και καλώντας τους να καταδικάσουν έμπρακτα την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να λύσει ένα καθαρά πολιτικό πρόβλημα, όπως είναι το αγροτικό.

Τέλος, οι αγρότες δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωση. Αγώνες που στρέφονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία σκοπεύει να ξεκληρίσει τον αγροτικό κόσμο από τη γη του, αφού προβλέπει και προωθεί την αποχώρηση των δύο από τους τρεις αγρότες από το αγροτικό επάγγελμα, μέχρι το 2003. Είναι η ίδια πολιτική που περιορίζει τις καλλιέργειες και το αγροτικό εισόδημα, επιβάλλει "χαράτσια" όπως το πρόσφατο μ' αφορμή το νέο ασφαλιστικό φορέα - πλήττει τους συνεταιρισμούς, υποβαθμίζει τη ζωή στην ύπαιθρο. Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική και στοχεύει στους ίδιους ακριβώς στόχους - την ικανοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - που επιβάλλει τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, την "ευλυγισία" και την αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τις δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών και τόσα άλλα.

Αυτή την πολιτική θα παλέψουν για να την ανατρέψουν οι αγρότες. Και δε θα σταματήσουν μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Το σύνθημα, "το ποτάμι δε γυρίζει πίσω", ισχύει και σήμερα. Και κοντά τους, στέκονται οι εργάτες και οι εργαζόμενοι των πόλεων, οι νέοι και οι νέες, ξέροντας ότι ο αγώνας είναι κοινός, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ενα "παιγνίδι με τη φωτιά" αποτελεί η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κινήματος, ακόμη και με δικαστικές διώξεις. Ενα παιγνίδι, που μπορεί να καταλήξει σε βάρος του εμπνευστή του


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΤΖΑΝΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Οι κινητοποιήσεις δείχνουν το δρόμο

- Πώς είδε η Κίνησή σας την προσπάθεια πώλησης του δημοτικού ραδιοφώνου στον εκδότη του ελληνικού "Πλέι Μπόι";

- Το πρόβλημα είναι πολύ σπουδαίο. Αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στην απεμπόληση οποιασδήποτε δημοκρατικής κατάκτησης των τελευταίων δεκαετιών. Από αγωνιστής της δημοτικής ραδιοφωνίας, ο Λογοθέτης και το σύνολο της τάχα προοδευτικής παράταξης που συνεργάζεται μαζί του και με τη σύμφωνη γνώμη της Δεξιάς, κατάντησαν να κάνουν διαπιστώσεις ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει δημοτική ραδιοφωνία. Ετσι πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιώτες και μάλιστα όχι σε όποιον κι όποιον, αλλά σε αυτούς που κατέχουν τα χαμηλότερου επιπέδου Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και αυτό μάλιστα μετά τη χρησιμοποίηση της δημοτικής ραδιοφωνίας και των δημοκρατικών αγωνιστικών της στόχων, ως το χειρότερο οχετό ρουσφετολογίας, εξαγοράς συνειδήσεων, διασπάθισης χρήματος κλπ. Η Κίνηση έκανε πρόταση να λειτουργήσει το ραδιόφωνο επιδοτούμενο, σε λογικά οικονομικά πλαίσια και με απαγόρευση προσλήψεων, για να επιτελέσει ένα σημαντικότατο κοινωνικό έργο ενημέρωσης που δεν το επιτελούν οι ιδιώτες. Επισήμανε τον κίνδυνο για την εκχώρηση αυτή, που αποτελεί σημαντικό βήμα της αντιλαϊκής κατηφόρας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι βέβαια χαρακτηριστικό της νοοτροπίας τους το ότι πήραν την απόφαση με 10 ψήφους και τη θεωρούν νόμιμη!

- Το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε σύμφωνο με τις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα της παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντίθετο με τις λαϊκές διεκδικήσεις. Ποια είναι η θέση της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση";

- Το χρόνο που πέρασε, σε δύο τρεις περιπτώσεις, στους αγώνες των καθηγητών και των ναυτεργατών, βρέθηκε ένας κοινός τόπος του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου για ομόφωνα ψηφίσματα που συμβάλλανε θετικά προς την υποστήριξη των αγώνων αυτών. Στα πλαίσια αυτά η Κίνηση πρότεινε να παρθούν ανάλογα ψηφίσματα για τα καυτά σημερινά προβλήματα της παιδείας και της συνένωσης των κοινοτήτων. Δεν περίμενε ότι θα είχε δοθεί αυστηρή γραμμή από το πρόσφατο "κονκλάβιο" του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει φανατικότερη υποστήριξη και υπερθεματισμός για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. Δεν περίμενε ότι ο δήμαρχος και ένα βασικό του στέλεχος θα έδιναν τόσο πολύ αντάλλαγμα για μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση μεθαύριο. Μετά από αυτό, η Κίνηση δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν στους λαϊκούς αγώνες και οι σύμβουλοι που παρενέβησαν αρνητικά μπορούν να επαίρονται σαν τα καλύτερα εξαρτήματα της κυβερνητικής πολιτικής.

- Εκτιμάτε ότι ο πολίτης του Πειραιά μπορεί να αντιδράσει στις αντιλαϊκές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

- Οι αντιλαϊκές αποφάσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση είναι το κύριο πρόβλημα. Η γλοιώδης εξυπηρέτηση της πολιτικής της από το Δημοτικό Συμβούλιο προσθέτει αναμφίβολα στο πρόβλημα αυτό. Το κύριο σχετικά με το Δήμο Πειραιά είναι πως έχασε κάθε έννοια Αυτοδιοίκησης και υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, έστω στο πλαίσιο του συστήματος. Είναι ο κύριος λόγος που τέτοια πολιτική από όπου κι αν προέρχεται πρέπει να καταδικαστεί από τον πειραϊκό λαό στις επόμενες εκλογές. Εως τότε, κινητοποιήσεις τύπου παιδείας, υπεραγοράς Ευσταθίου, ενοχλητικών καταστημάτων, ενάντια στην ανεργία, δείχνουν το μόνο δρόμο που υπάρχει. Οι κινητοποιήσεις αυτές μας αφήνουν πολύ αισιοδοξία μηνύματα για την αντίδραση του κόσμου.

Ρ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ