ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεμένη χειροπόδαρα

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τους νομάρχες ορίζεται ότι για μία ακόμα χρονιά μόνος δρόμος για να υπάρχουν έργα είναι το χαράτσωμα του λαού

Περιορισμός της επιχορήγησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για τον επόμενο χρόνο. Περικοπές των δαπανών των νομαρχιών για άλλο ένα χρόνο και "σταθεροποίησή" τους στα επίπεδα του '96. Λειτουργία του θεσμού, για τέταρτη συνεχή χρονιά, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων των νομαρχιών σε ιδιώτες προς ανεύρεση πόρων. Μετατροπή τους σε επιχειρήσεις. Και παροχή κοινωνικού έργου μόνο μετά χαρατσώματος των εργαζομένων.

Η ζοφερή αυτή εικόνα για την επόμενη χρονιά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δίνεται ανάγλυφα από εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις νομαρχίες. Εγκύκλιο που καθορίζει ακριβώς πως η δευτεροβάθμια - αιρετή κατά τ' άλλα - Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να καταρτίσει τους προϋπολογισμούς της για το '98, σαν να είναι μία οποιαδήποτε ελεγχόμενη από την κυβέρνηση υπηρεσία. Που "προειδοποιεί", ακόμα, τους νομάρχες πως αν οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν αρέσουν στους κυβερνώντες, θα επιστραφούν προς "διόρθωση" στις νομαρχίες.

Ο,τι ορίσει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχή κατάρτισης των προϋπολογισμών είναι η συγκράτηση των προτεινόμενων δαπανών, για το '98, στα επίπεδα του '97, πλην των μισθών και των συντάξεων, που και αυτοί όμως θα υπολογιστούν με βάση την εισοδηματική πολιτική που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι ανάλογη εγκύκλιος, πέρσι, όριζε πως οι ανάλογες δαπάνες του '97 έπρεπε να συγκρατηθούν στα όρια του '96. Επομένως, οι πρωτογενείς δαπάνες των νομαρχιών για τον επόμενο χρόνο δε θα ξεπερνούν αυτές του '96 και άρα οι νομαρχίες αντιμετωπίζουν άλλον ένα δραστικό περιορισμό των οικονομικών τους. Στο ίδιο πνεύμα, ορίζει πως οι επιχορηγήσεις θα συγκρατηθούν στα επίπεδα του '97, σύμφωνα με το νόμο 2469/97 (για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών). Ο νόμος αυτός ορίζει πως από 1/1/97 μέχρι 31/12/98 το ετήσιο συνολικό ποσό για επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει σε απόλυτα ποσά τις συνολικές τακτικές επιχορηγήσεις του οικονομικού έτους '96. Επομένως, η επιχορήγηση των νομαρχιών και για τον επόμενο χρόνο δε θα είναι μεγαλύτερη απ' αυτήν του '96.

Η εγκύκλιος επισημαίνει πως αρχή κατάρτισης των προϋπολογισμών των νομαρχιών πρέπει να είναι και "η αύξηση των ίδιων εσόδων των επιχορηγούμενων φορέων, τόσο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους". Με άλλα λόγια ξεπούλημα σε ιδιώτες περιουσιακών στοιχείων της ΝΑ και μετατροπή της σε επιχείρηση που θα λειτουργεί, αποκλειστικά, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαράτσωμα

Σύμφωνα, πάντα, με την εγκύκλιο, οι προϋπολογισμοί των ΝΑ θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Αρα οι νομαρχίες θα πρέπει να λειτουργήσουν με μηδαμινούς πόρους, με περικοπές των εσόδων τους και χωρίς προσωπικό, με βάση πάντα τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης, και τα έξοδά τους να μην ξεπερνούν τα έσοδα. Θα πρέπει, δηλαδή, να σταματήσουν την παροχή υπηρεσιών και κοινωνικού έργου προς τους εργαζομένους, μόνο και μόνο για να μην εμφανίσουν "άνοιγμα". Αν επιθυμούν την παροχή κοινωνικού έργου, ωθούνται, από την κυβερνητική πρακτική, να "αξιοποιήσουν" συγκεκριμένη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος 2218/94 (ο ιδρυτικός της αιρετής ΝΑ). Δυνατότητα θεσμοθέτησης πρόσθετων, νομαρχιακών τελών για την παροχή υπηρεσιών. Κάτι που γίνεται, ήδη, στη Βοιωτία και ετοιμάζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.

"Αξιολόγηση..."

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως οι προϋπολογισμοί των ΝΑ, αφού καταρτιστούν από τις υπηρεσίες της νομαρχίας και εγκριθούν από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, θα πρέπει - πάντα με βάση τα όσα ορίζονται από τον Ν. 2369/97 - να σταλούν "οπωσδήποτε" και να "αξιολογηθούν" από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτός "αν διαπιστώσει ότι: α) υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού, όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του και β) δεν έχει τηρηθεί ο τύπος και το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, ζητά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναγκαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την επανυποβολή του".

Και η εγκύκλιος καταλήγει: "Μόνο μετά την αξιολόγηση αυτή του υπουργού Οικονομικών και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της είναι δυνατή η εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΝΑ". Ετσι, για να γίνει συνείδηση στους αιρετούς του θεσμού ότι, κατά την κυβέρνηση, η ΝΑ μόνο αυτοδιοικητική βαθμίδα δεν είναι, αλλά απλά άλλος ένας διοικητικός μηχανισμός. Ενας μηχανισμός προορισμένος για την εφαρμογή και τη διάχυση των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνώντων στην περιφέρεια.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δυναμικό "όχι" στις καταργήσεις κοινοτήτων

Την κλιμάκωση του αγώνα τους, μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", αποφάσισαν σε συγκέντρωσή τους κάτοικοι και αιρετοί

Με κεντρικό σύνθημα "όχι στην κατάργηση των κοινοτήτων", πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, απαιτώντας να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Κάτοικοι των χωριών κυρίως, αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και αιρετοί έστειλαν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων,μήνυμα συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Τις μορφές που θα πάρει αυτός ο αγώνας αναμένεται να αποφασίσει σε συνεδρίασή της, στο προσεχές διάστημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που χαρακτήρισε το χτεσινό συλλαλητήριο ως ένα πρώτο βήμα. Αυτό άλλωστε ήταν και η απαίτηση των κατοίκων που συγκεντρώθηκαν χτες στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει, με λαϊκές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια και τη διάθεση να παλέψουν ώστε αυτά να μην περάσουν.

Δυναμικό ψήφισμα

Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την αδιάλλακτη στάση της, καθώς και για την παρελκυστική τακτική αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης ώστε να επιβάλει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Καταγγέλλουν, ακόμα, τους μηχανισμούς των στελεχών, παραγόντων και ελεγχόμενων από το κυβερνητικό κόμμα φορέων που με υποτέλεια, υποτακτικά και άκριτα στηρίζουν την πολιτική κατάργησης των κοινοτήτων. Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων σημειώνεται: "Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πλήρης έλεγχος των ΟΤΑ, ώστε να επιβάλει με το χέρι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νέους φόρους και προσαυξημένα ανταποδοτικά τέλη με το πρόσχημα της αναπτυξιολογίας. Επίσης θέλει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών και έμμεσα να πετύχει συρρίκνωση του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού στο 8%, όπως ορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προτείνουμε επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και αξιοποίηση των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πηγών για πραγματική ανάπτυξη της υπαίθρου".Τέλος, στο ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι καλούν τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων να συγκαλέσει συνέδριο και να πάψει να λειτουργεί ξεκομμένα και εναντίον των μελών της. "Δηλώνουμε ότι αν δε σταματήσει κάθε διαδικασία περί αναγκαστικής κατάργησης των κοινοτήτων, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με κάθε μορφή μέχρι τελικής δικαίωσης".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεπιθύμητος ο "Καποδίστριας"

Το σύνολο σχεδόν των κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης εναντιώνεται στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση επικαλούμενη τη συναίνεση των διοικήσεων των ΤΕΔΚ, που όμως δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ. Ετσι και στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της ΤΕΔΚ διατυμπανίζει προς κάθε κατεύθυνση τη θετική της άποψη για το σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων, αρνείται επίμονα όμως να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μελών της, δηλαδή των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως η τελική απόφαση θα βγάλει το χαλί κάτω από τα πόδια της.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα νομού Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και τον Γιάννη Κατσαρό μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ενημέρωσε για τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκρότηση της επιτροπής. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασβεστοχωρίου Θ. Χριστόδουλου, στην επιτροπή συμμετέχουν 35 κοινότητες, ενώ περισσότερες από 50 έχουν υπογράψει το κείμενο - αίτηση προς την ΤΕΔΚ μέσα από το οποίο απαιτούν την άμεση σύγκληση ΓΣ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των συνενώσεων και να διαμορφωθεί η τελική θέση των δήμων και κοινοτήτων του νομού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσαίου, Πετροκέρασων, Χρυσαυγής και Ασβεστοχωρίου, σημείωσαν τη ριζική αντίθεσή τους τόσο στο περιεχόμενο του σχεδίου "Καποδίστριας" όσο και στις μεθόδους αυταρχικής προώθησης και επιβολής του. Ανέφεραν πως με το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, οι κοινότητες οδηγούνται σε μαρασμό και η επαρχία σε ερήμωση, αφού τα όποια έργα ανάπτυξης θα γίνουν στις έδρες των νέων δήμων. Επίσης, η ζωή των κατοίκων τους θα αποκτήσει περισσότερες δυσκολίες και τα ήθη και τα έθιμα των χωριών σταδιακά θα εκλείψουν. Τέλος, τόνισαν ότι στόχος του αγώνα τους είναι η απόσυρση του σχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις και σ' αυτό τον αγώνα ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

Τόσο ο γραμματέας της ΚΟΘ Θ. Κωνσταντινίδης όσο και ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τους στόχους, που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και δήλωσαν τη ριζική αντίθεση του Κόμματος στα σχέδια των αναγκαστικών συνενώσεων, αλλά κυρίως στη συνολική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση δε συγκροτεί τους νέους Δήμους, για να βοηθήσει το λαό της υπαίθρου, αλλά, αντίθετα, για να τους μετατρέψει σε μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα προωθεί και θα περνάει πιο εύκολα την αντιλαϊκή της πολιτική και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο γραμματέας της ΚΟΘ ξεκαθάρισε πως τα σχέδια που εξυφαίνονται κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να ανατραπούν μόνο με το συντονισμένο αγώνα της ΤΑ και του λαού. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και κάθε παρόμοια πρωτοβουλία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της ΔΕΘ το Σάββατο 5/9, την ημέρα των Εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Συνδικάτο τους επέλεξε τον τρόπο αυτό διαμαρτυρίας γιατί παρά τις επανειλημμένες έγγραφες αναφορές του, η τακτοποίηση των εκτάκτων καθυστερεί αδικαιολόγητα. Επίσης οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ που υπογράφτηκε στις 25-7-97 με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και ισχύει κατ' εξαίρεση για τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης από 1-1-97. Απόφαση όμως που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ