ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ψωμί" σε ξένα ναυπηγεία!

Εξοργιστική ενέργεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αποκλείει ουσιαστικά τις ελληνικές ναυπηγικές επιχειρήσεις από διαγωνισμό για την κατασκευή 20 περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, φωτογραφίζοντας ξένα ναυπηγεία! Καταγγέλλουν ΕΚΠ, ΠΟΕΜ, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και "Τρίαινα"

Σε αποκλεισμό των ελληνικών ναυπηγικών βιομηχανιών από το διαγωνισμό για την προμήθεια είκοσι περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, οδηγούν οι όροι που έθεσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας!Παράλληλα οι όροι αυτοί "φωτογραφίζουν" ναυπηγεία του εξωτερικού και επιβεβαιώνουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα συρρίκνωση των ναυπηγοεπισκευών της χώρας, όπως ακριβώς επιθυμούν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές του κλάδου. Το γεγονός καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Ναυπηγείων Σκαραμαγκά"Η Τρίαινα" με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και τονίζουν ότι "η απόφαση αυτή δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα".

Στις 26 Ιούνη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή των 20 περιπολικών σκαφών, αξίας 3,98 δισ. δραχμών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 26 εταιρίες, από τις οποίες οχτώ ελληνικές και ανάμεσά τους τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ωστόσο, για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, την υποβολή προσφορών, μπήκε σαν απαραίτητος όρος η προηγούμενη κατασκευή από τις εταιρίες σκαφών ιδίου τύπου.Επίσης ότι στην προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνεται βεβαίωση αρμόδιας κρατικής αρχής που θα αποδεικνύει την ύπαρξη και τη χρήση "ομοίου σκάφους".Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 6 του Οκτώβρη.

Ο όρος αυτός αυτόματα αποκλείει τις ελληνικές εταιρίες, αφού δεν έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα παρόμοιο σκάφος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κατασκευάσουν. Να σημειώσουμε ότι και σε προηγούμενους διαγωνισμούς είχαν προτιμηθεί ναυπηγεία του εξωτερικού, όπως για τα 10 ταχύπλοα του Λιμενικού που ανατέθηκαν στην Ιταλία.Παρά το γεγονός πως δεν έχουν παραδοθεί έγκαιρα όλα και όσα έχουν παραδοθεί δε λειτουργούν, το ΥΕΝ επιμένει... εξωτερικά.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν στην επιστολή τους ότι η, με έμμεσο τρόπο, απόφαση αποκλεισμού των ελληνικών ναυπηγικών βιομηχανιών "πλήττει ευθέως τους εργαζόμενους και άνεργους της πόλης του Πειραιά και του ευρύτερου χώρου, διότι αποτελούν την κύρια δύναμη εργασίας των ναυπηγικών μονάδων. Δημιουργεί, επίσης, εικόνα πλήρους αναντιστοιχίας λόγων και έργων σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξη της ναυπηγικής βιομηχανίας. Αν τελικά υλοποιηθεί ως έχει ο διαγωνισμός, θα δοθεί άλλο ένα νέο πλήγμα στη φθίνουσα πορεία της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας".

Τέλος, τα συνδικάτα επισημαίνουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μεγάλη ανεργία και την παραπέρα συρρίκνωση της ναυπηγικής δραστηριότητας της χώρας από την εξαίρεση ελληνικών ναυπηγικών μονάδων από το διαγωνισμό και καλούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να τροποποιήσει τη διακήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να αντιμετωπίσει θετικά τους Ελληνες κατασκευαστές, με τη δυνατότητα που υπάρχει ακόμη και για προγραμματικές συμφωνίες.

Συντονισμός δράσης για το ΜΙΝΙΟΝ

Συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη με τη συμμετοχή κι άλλων σωματείων της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πορεία συρρίκνωσης του ΜΙΝΙΟΝ, αλλά και για τις συκοφαντικές επιθέσεις της εργοδοσίας εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων, διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, στην είσοδο του καταστήματος στην οδό Βερανζέρου,δέκα σωματεία της Αθήνας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου και συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Πρόκειται για τα Σωματεία Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, "Πράκτικερ", "Κωνσταντακάτου", "Ελευθερουδάκη", "Μαρινόπουλου" και ΜΙΝΙΟΝ.

Παράλληλα θα γίνει παράσταση στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, από τους οποίους θα ζητηθεί η επαναφορά της προέδρου του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, Κάτιας Νικολάου στον αρχικό χώρο δουλιάς της, αφού μετά την επιτυχημένη εξάωρη στάση εργασίας το περασμένο Σάββατο, η συνδικαλίστρια μετατέθηκε στο σούπερ μάρκετ που βρίσκεται εκτός του χώρου του καταστήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία μετά τη σύσκεψη, καταγγέλλεται "η σκόπιμη και εγκληματική τακτική που ακολουθεί η εργοδοσία, η οποία υποσκάπτει τη βιωσιμότητα της εταιρίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή σε αδιέξοδο και να κινδυνεύουν 550 θέσεις εργασίας". Καταγγέλλονται ακόμα "η τρομοκρατία και οι συκοφαντικές επιθέσεις της εργοδοσίας", καθώς και η "εκδικητική μετακίνηση της προέδρου του σωματείου". Τέλος, τα σωματεία επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την "ανοχή της, που καλύπτει ουσιαστικά την εργοδοσία, μαζί με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Συστηματική παραβίαση των συμβάσεων

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση βασικών τους δικαιωμάτων προχωρούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μετάλλου στην Πάτρα. Ηδη χτες στο μηχανουργείο - ρεκτιφιέ "Λυκούδης Τσιμεράκης" πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, η οποία θα επαναληφθεί και αύριο Πέμπτη, επειδή ο εργοδότης δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1997.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην Πάτρα και στον κλάδο του μετάλλου υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση τόσο των αλλοδαπών, όσο και των Ελλήνων εργαζομένων, λόγω της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή. Ετσι, σχεδόν όλοι οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προβάλλοντας το πρόσχημα ότι "δεν πηγαίνουν καλά και θα κλείσουν".

Στο χώρο των συνεργείων αυτοκινήτων υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι.Στο χυτήριο "Τόλης Γρηγοριάδης Εργοθερμική ΕΠΕ",στη βιομηχανική ζώνη, τα προβλήματα είναι πολλά: Δεν καθορίζονται ειδικότητες, δεν εφαρμόζεται η σύμβαση, δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή μισθών και επιδομάτων. Ο εργοδότης κλήθηκε να τακτοποιήσει τις οφειλές στους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου "ΒΙΟΣΕΝ Κ. Σ. Β.".

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο Σπύρος Βουκελάτος,πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Μετάλλου Πάτρας και περιχώρων "Η ΕΝΩΣΗ", σημειώνει: "Κάναμε περιοδείες σε πολλούς χώρους δουλιάς. Εγινε διάλογος με τους εργοδότες και φάνηκε πως δεν είναι διατεθειμένοι να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι φανερό πως μόνος δρόμος για μας είναι ο αγώνας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Μέσα από τον αγώνα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των συναδέλφων της "Αλουκάνκο",οι οποίοι, με τον αγώνα τους, πέτυχαν την αντικατάσταση με μόνιμο προσωπικό όσων αποχωρούν από την επιχείρηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Αλλωστε κι εμείς συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους χώρους που αγωνίζονται, όπως είμαστε στο πλευρό των δασκάλων - καθηγητών, γιατί όλα αυτά τα προβλήματα αφορούν όλους μας κι όχι τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας".

Φωνή διαμαρτυρίας από την Κω

Να μην επιμείνει στην άρνησή του απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου καλεί τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω με επιστολή του, στην οποία προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι κινητοποιήσεις στον κλάδο θα κλιμακωθούν. Σ' αυτή την κατεύθυνση το σωματείο καλεί την Ομοσπονδία να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την κήρυξη απεργίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Το σωματείο, αναφερόμενο στη στάση του υπουργού στη συνάντησή του με συνδικαλιστές, στις 28 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων, σημειώνει: "Ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική, επιμένετε να ισχύσει από 1/1/98 η σφαγιαστική διάταξη του νόμου Σιούφα για τον αποδεκατισμό των επικουρικών συντάξεων, καταργείτε από τους εργαζόμενους το δικαίωμα της χορήγησης εφάπαξ και προωθείτε την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, θεωρώντας το ως "συμπληρωματικό εισόδημα"".

Το σωματείο κατηγορεί τον υπουργό ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στα τραγικά προβλήματα των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι το χειμώνα μένουν άνεργοι, όχι βέβαια γιατί το επιλέγουν, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν να αντιμετωπίσουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, ενώ καθίσταται αμφίβολη ακόμα και η συνταξιοδότησή τους.

Στάση στην 3Ε

ΠΑΤΡΑ.-

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της (Κόκα Κόλα) στην Πάτρα, καταγγέλλοντας την επιχείρηση για "αδιαφορία και ανευθυνότητα" σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Συμφωνητικού που υπέγραψε για το 1997.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων σημειώνει πως η εταιρία εμπαίζει τους εργαζόμενους και δεν υλοποιεί τη συμφωνία που υπέγραψε, η οποία αφορά τις συνθήκες εργασίας (καθαριότητα, θέρμανση, αερισμό, εξαερισμό, θόρυβο κλπ.) παρότι το ίδιο είχε αποδεχτεί μια πίστωση χρόνου που του είχε ζητηθεί. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να τηρηθεί η συμφωνία.

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ