ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αλφαβητάρι των καμένων δασών

Ο τελικός απολογισμός της δασικής έκτασης που χάθηκε και φέτος δεν έγινε ακόμα. Εχουμε άλλον ένα μήνα... Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η ανεπάρκεια ενός κράτους - μαριονέτα, που είναι ανίκανο να πράξει τα στοιχειώδη για τη διαφύλαξη του εθνικού μας πλούτου. Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Εμείς από την πλευρά μας συμμετέχουμε στο "διάλογο" για το σημαντικό αυτό θέμα μ' ένα χρηστικό λεξικό προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αεροπλάνα.Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα εκτός από ανεπαρκή (ως προς τον αριθμό τους) είναι και πεπαλαιωμένα. Φέτος δόθηκε για τη συντήρησή τους το ποσό των 4,2 δισ. Την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί 4,4 δισ. Οι μαύρες (εκσυγχρονιστικές) τρύπες επιχειρείται να καλυφτούν με μαύρα δάση!

Βίλλια.Εχει κατασκευαστεί το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων Αττικής που κοντεύει να στοιχειώσει. Σε λίγο θα το κατοικούν ζόμπι και θα το χρησιμοποιούν σατανιστές για τις τελετές τους.

Γραφείο Αλληλεγγύης.ΠΑΣΟΚικό γραφείο εύρεσης εργασίας των αφισοκολλητών και κλακαδόρων ψηφοφόρων του. Εκτός το μόνιμο και το εποχιακό προσωπικό χρειάζεται τη μεσολάβησή του. Παρ' όλα αυτά η θατσερική πολιτική που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός ακόμα και σ' αυτούς που καλούνται να προστατέψουν τα δάση.

Δασολόγιο.Οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι το Α και το Ω της άσκησης ορθολογικής δασικής πολιτικής. Συνεχώς αναγγέλλεται, αλλά δεν υλοποιείται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σκοπιμότητες (και μεις το ίδιο).

Εμπρηστές.Πράσινοι βουλευτές και νομάρχες υποστηρίζουν τον εξ Ανατολής δάκτυλο. Με υψηλό βαθμό μυωπίας αρνούνται να δουν τους πάσης φύσεως (και τάξεως) οικοπεδοφάγους. Δηλαδή τα δικά τους παιδιά. Τους πελάτες - ψηφοφόρους τους.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.Περί αναδασώσεων ο λόγος. Με αποκαλυπτικό τρόπο ο υπουργός γεωργίας κ. Τζουμάκας δήλωσε σε (άλλη μια) τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι η προστασία των δασών δεν είναι στις προτεραιότητες τις κυβέρνησης (σ.σ. ενώ το Μέγαρο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα... ).

Ηλιος του.. ΠΑΣΟΚ.Οι αχτίδες του, αν και βρίσκονται στη δύση τους είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις υπεριώδεις του original ήλιου. Γιατί ο τελευταίος ευθύνεται για το καρκίνο του δέρματος. Ενώ ο πρώτος μάς απειλεί με πραγματικό ολοκαύτωμα.

Θόδωρος.Ολοι οι "μεγάλοι" ηγέτες έχουν το Θόδωρό τους. Ο τωρινός διάλεξε ένα τ. "μαρξιστολενινιστή", που τα οικολογικά προβλήματα δεν τον ακουμπούν. Είναι μονομανής με την Κεντροαριστερά.

Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης.Στα σκαριά, για να βολέψει κάποιους "ημέτερους" και να εξοφληθούν ακάλυπτες προεκλογικές επιταγές. Δώστε (θέσεις) και σώστε (την κυβέρνηση).

Κοινοτικά κονδύλια.Αν και αρκετά, ελάχιστα αξιοποιούνται. 'Η η αδιαφορία των αξιωματούχων έχει ως αποτέλεσμα τη μη απορρόφησή τους ή συχνά αυτά που αφορούν τα δάση πηγαίνουν για άλλες "ανάγκες". (Αλλα κόλπα).Λάθρα βιώσας.Ο υπουργός κ. Τζουμάκας που αποδεικνύεται πέραν των άλλων και προκλητικός, αφού ρίχνει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στους άλλους, βγάζει τον εαυτό του αθώα περιστερά. Η λέξη παραίτηση του είναι άγνωστη. Γιατί άλλωστε;

Μαρκουτσοφόροι.Επί το αγγλοελληνικότερο τηλερεπόρτερ. Μεταδίδουν τις λεπτομέρειες των πυρκαγιών φορώντας σπέσιαλ εκστρατευτικές στολές, με ειδικό μακιγιάζ και φωνή τρεμάμενη. Κι ύστερα μας φταίει το Κεντρί της Ράγιου. Η εκπομπή της είναι πταίσμα μπροστά στους αχαλίνωτους ρεπόρτερ και τα αφεντικά τους, που τους ξαμολάνε καλοκαιριάτικα.

Νομοθεσία.Το άρθρο 24, η παράγραφος 117 κηρύσσει υποχρεωτικά αναδασωτέες τα δάση που καίγονται. Οι σοσιαλ-νεοφιλελεύθεροι της Χ. Τρικούπη έχουν επιφορτίσει κλαδικάριους συνταγματολόγους για δραματικές αλλαγές. Οσο για το ΠΔ 242/93 για σύσταση δασικού σώματος ακόμα περιμένει (ποιον άραγε;)

Ξυλεία.Κάποτε καλύπταμε ένα σημαντικό ποσοστό για τις εγχώριες ανάγκες. Η τρομακτική μείωση των δασικών εκτάσεων οδήγησε στην εισαγωγή σχεδόν του 100% της υπάρχουσας ζήτησης.

Ολυμπιακοί Αγώνες.Αν μας δοθούν (σήμερα θα ξέρουμε) θα απορροφήσουν μυθώδη ποσά για μια ολιγοήμερη φιέστα. Πεντελικό και Τανάγρα θα χάσουν μέρος από το πράσινό τους χάριν, των πολυεθνικών και των εργολάβων.

Προσωπικό.Οι ελλείψεις του ξεπερνούν το 40%. 1.100 δασοφυλακεία και 300 δασονομεία παραμένουν κλειστά. Αλλα 80 δασονομεία υπολειτουργούν.

Ράλλης.Το όνομά του έχει συνδεθεί με τις κουκουνάρες. Τη θεωρία του έχουν δεν έχουν ενστερνιστεί οι συναγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα δάση έχουν χρόνο.

Συρρίκνωση.Τα δάση μας την τελευταία εικοσιπενταετία έχουν συρρικνωθεί στο 1/3. Μόνο τη δεκαετία 1985 - 1995 κάηκαν έξι εκατομμύρια στρέμματα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση.Θεωρητικά θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο. Ούτε τον έχει ούτε θα τον αποκτήσει. Ποιος γαλαζοπράσινος δήμαρχος θα τα βάλει, με τους ψηφοφόρους - οικοπεδοφάγους;

Υπάλληλοι δασικοί.Προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν παρά τις ελλείψεις. Οι εμπλεκόμενοι φορείς όμως (Δασική Υπηρεσία, Στρατός, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική) μπλοκάρουν την οποιαδήποτε βελτιωτική προσπάθεια.

Φορέας Ενιαίος Δασοπροστασίας.Κι αυτός παραμένει στα χαρτιά μέχρι να βρει λίγο χρόνο ο κ. υπουργός και να εξετάσει το ζήτημα σφαιρικά. Ε, ας μην παραφορτώνουμε τον άνθρωπο, έχει τόσες έγνοιες.

Χωματερές.Εκτός τις νόμιμες υπάρχουν και παράνομες που συχνότατα είναι αιτία πυρκαγιών. Η πρόοδος που έχει επέλθει στο ζήτημα των σκουπιδιών είναι η μετονομασία των χωματερών σε ΧΥΤΑ.

Ψησταριά - ο Τζουμάκας.Αυτό τον ευρηματικό τίτλο είχε πλακάτ οικολόγων στη Θεσσαλονίκη που διαδήλωσαν για την καταστροφή του Σέιχ Σου.

Ωχαδερφισμός.Η μόνιμη συμπεριφορά των πράσινων κλαδικάριων κρατικοδίαιτων στελεχών που διαφεντεύουν τον τόπο, που θέλουν να εκσυγχρονίσουν οι Μαντέλης, Τσουκάτος, Πανταγιάς και λοιποί συγγενείς...

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Επιτέλους το αποφάσισαν. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στον Τύπο - με τις σχετικές τυμπανοκρουσίες - η σωτηρία 47 θερινών κινηματογράφων. Εστίες δροσιάς και πολιτισμού που παρ' ολίγο να εξαφανιστούν πλήρως, λόγω της αδιαφορίας του κράτους, το οποίο ελάχιστα νοιαζόταν αν δεκάδες θερινά μετατράπηκαν σε γκαράζ και σούπερ μάρκετ. Αυτό που απομένει τώρα είναι η στήριξή τους οικονομικά και, γιατί όχι, το ξαναζωντάνεμα κάποιων χώρων που υπάρχουν ακόμα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εν μέσω καύσωνος

Η "κοτσανολογία" ήταν και παραμένει το αγαπημένο σπορ της συμμαχίας "ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων". Αλιεύσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές ρήσεις, έτσι για να δροσιστείτε, μια και οι ζέστες δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα.

  • Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θ. Μικρούτσικος,που μετά τις ατελείωτες περιπλανήσεις του στην "επαναστατική" Αριστερά (;) ανακάλυψε το σοσιαλισμό στο ΠΑΣΟΚ (και το Μέγαρο Μουσικής), χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο "Mega-λο" κανάλι τον Α. Παπανδρέου σαν τον Τζέιμς Ντιν της πολιτικής. Και βέβαια πρέπει να τιμάμε τους ευεργέτες μας, αλλά όχι κι έτσι. Οσοι έχουν δει τις ταινίες του Τζ. Ντιν και έχουν διαβάσει τη ζωή του, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γελάσουν με τη συσχέτιση. Η δεκαετία του ογδόντα είναι τόσο πρόσφατη...
  • Εκσυγχρονιστής κι ο έτερος συνεντευξιαζόμενος. Ποιητής (της ήττας) και κοινωνιολόγος. Μια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Τίτος Πατρίκιος. Γι' αυτόν η Αριστερά δεν είναι αυτή που παλεύει για αναδιανομή της πίτας, αλλά για το μεγάλωμά της!! Προβλέπω να κηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας των οικονομικών στο ΠΑΝΤΕΙΟ, όπου η κλαδική του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε άνθηση, ύστερα από τις μεταγραφές που πραγματοποίησε από το χώρο του ΣΥΝ και με εκλογές original πασόκων. Και κάτι ακόμα. Από ΑΕΚτζής έγινε Ολυμπιακός, λόγω Μπάγιεβιτς. Μικρό το κακό. Εδώ από κομμουνιστής έγινε νεοφιλελεύθερος...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οι "Μικρές Μόσχες"

Πρώτο σημείωμα μετά το καλοκαίρι και θα μας απασχολήσει - κατ' εξαίρεση - όχι ένα πράσινο, αλλά ένα κόκκινο βιβλίο. Συγγραφέας ο πολιτειολόγος Ν. Μαρατζίδης. Από τις εκδ. ΠΑΠΑΖΗΣΗ. Το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα ο κομμουνισμός αποτέλεσε και αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο για τους κοινωνικούς ερευνητές. Αιτία οι βαθιές ρίζες του σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και η σύνδεσή του με ηρωικές μορφές και γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της χώρας. Μανταμάδος, Γεωργιανοί και Γεράνεια είναι τρεις κοινότητες σε Λέσβο, Ημαθία και Λάρισα, όπου το ΚΚΕ εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μέχρι και σήμερα. Ο συγγραφέας προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο με παράλληλη θεώρηση του αγροτικού κομμουνισμού. Πιο συγκεκριμένα: της γεωγραφίας, της κοινωνικής του βάσης, του ρόλου του ατομικού παράγοντα, της ιδεολογίας που τον διέπει, όπως και του ρόλου της οργάνωσης. Μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη που μας αφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ