ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιονοστιβάδα λιτότητας στα νοσοκομεία
  • Ο Κ. Γείτονας απειλεί με περικοπές "ακόμα και δεδουλευμένων αποδοχών"
  • Με το νέο ιατρικό μισθολόγιο είναι αμφίβολο αν οι γιατροί θα διατηρήσουν τις σημερινές αποδοχές

Μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία θα σημειωθεί στο επόμενο διάστημα.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη προδιαγράφεται από την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να περικόψει δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων αλλά και την προώθηση του Ενιαίου Ιατρικού Μισθολογίου (ΕΙΜ). Αν το ΕΙΜ εφαρμοστεί όπως προτείνει η Επιτροπή, είναι αμφίβολο αν οι νοσοκομειακοί γιατροί θα διατηρήσουν, συνολικά, το σημερινό επίπεδο των αποδοχών τους.

Προχτές, αργά το βράδυ, έγινε συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου του "Ευαγγελισμού" με θέμα την καταβολή των υπερωριών. Οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού" βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις γι' αυτό το θέμα.

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, μερίδα νοσοκομείων δεν εγκρίνει την υπερωριακή απασχόληση και υπογράφονται οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιούλη, Αυγούστου και Σεπτέμβρη 1997. Την αρνητική στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων ήρθε να καλύψει με τη δήλωσή του ο Κ. Γείτονας "να περικόψει ακόμα και δεδουλευμένες αποδοχές", όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, δε γίνεται καμία κίνηση για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Η καθυστέρηση των προσλήψεων για ένα χρόνο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των υπερωριών οδηγούν με βεβαιότητα το χώρο της δημόσιας υγείας σε μαρασμό.

Η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει αύριο σύσκεψη των προέδρων των σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά στα γραφεία της, ώρα 12μ., για το θέμα αυτό.

Το ιατρικό μισθολόγιο

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί το πόρισμα της Επιτροπής για το Ενιαίο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΕΙΜ) ως βάση συζήτησης για την τελική διαμόρφωση του νέου ΕΙΜ, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Εντούτοις απ' τα στοιχεία που παρατέθηκαν δεν έγινε δυνατόν να διευκρινιστεί αν οι συνολικές αποδοχές (τακτικές + εφημερίες) των νοσοκομειακών γιατρών θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τις σημερινές, αν το σχέδιο εφαρμοστεί "ως έχει".

Η Επιτροπή προτείνει τους εξής βασικούς μισθούς:Ειδικευόμενος: 175.000. Επιμελητής Β: 250.000. Επιμελητής Α: 300.000. Διευθυντής Α, Β, Γ Ζώνης: 350.000 δραχμές.

Επίσης προτείνει: Χρονοεπίδομα 4% για όλους. Δραχμικό επίδομα βιβλιοθήκης ως εξής: Ειδικευόμενος: 60.000. Επιμελητής Β: 80.000. Επιμελητής Α: 95.000 και για τους διευθυντές 110.000.

Ακόμα η Επιτροπή προτείνει την εξής κλιμάκωση για το νοσοκομειακό επίδομα: Ειδικευόμενος: 110.000. Επιμελητής Β: 130.000. Επιμελητής Α: 150.000 και για τους διευθυντές όλων των ζωνών 200.000 δραχμές. Για τους διευθυντές όλων των ζωνών προβλέπει επίδομα ευθύνης 80.000 δρχ., ενώ για τους διευθυντές Α Ζώνης προβλέπει και 250.000 δραχμές επίδομα ετοιμότητας.Με άλλα λόγια, η πρόταση της Επιτροπής σε ακαθάριστες αποδοχές μεταφράζεται στα εξής: Ειδικευόμενος: 345.000. Επιμελητής Β: 460.000. Επιμελητής Α: 545.000. Διευθυντής Β και Γ Ζώνης: 740.000. Διευθυντής Α Ζώνης: 960.000.

Για τις εφημερίες η Επιτροπή προτείνει: Για τον ειδικευόμενο με 25.000 οι καθημερινές και με 40.000 οι εφημερίες των αργιών. Επιμελητής Β: 35.000 και 50.000 αντίστοιχα. Επιμελητής Α: 45.000 και 60.000. Οι αναπληρωτές διευθυντές όλων των ζωνών με 45.000 και 60.000 αντίστοιχα. Οι διευθυντές της Ζώνης Α θα παίρνουν επίδομα 250.000 δραχμές. Στη Ζώνη Β και Γ ενεργού 65.000 και 85.000 αντίστοιχα. Επίδομα ετοιμότητας για όλους στο 25% της αντίστοιχης ενεργού.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά οι βασικοί μισθοί να εξισωθούν με τις προτάσεις της, ενιαίο επίδομα βιβλιοθήκης ύψους 135.000 δραχμών, το επίδομα ευθύνης να φτάσει στο 60% των διευθυντών, να αυξηθεί το ποσοστό εφημερίας ετοιμότητας από 25% σε 60% για την Α και Β Ζώνη και 80% για τη Γ Ζώνη και να αυξηθεί η τιμή της εφημερίας κατά 20%.

Υπενθυμίζουμε ότι διαφορετική είναι η πρόταση της ΕΙΝΑΠ, σύμφωνα με την οποία οι τακτικές αποδοχές θα διαμορφωθούν ως εξής: Ειδικευόμενος: 455.000. Επιμελητής Β: 550.000. Επιμελητής Α: 625.000. Διευθυντής Β και Γ Ζώνης: 725.000. Διευθυντής Α Ζώνης: 985.000 δραχμές.

Για τις εφημερίες η ΕΙΝΑΠ προτείνει να αμείβονται ως υπερωριακή απασχόληση και θα είναι το πηλίκο του βασικού μισθού συν το επίδομα βιβλιοθήκης διά 150. Οι εφημερίες ετοιμότητας θα πρέπει να αμείβονται στο 60% της ενεργού εφημερίας.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Σταματούν πληρωμές και προγράμματα

Απ' τον Αννα στον Καϊάφα, εργαζόμενοι και παιδιά που είναι στα ειδικά σχολεία

Βασικά προγράμματα, όπως τα εργαστήρια κοινωνικού αποκλεισμού, κινδυνεύουν να διακοπούν από τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Οι 350 εργαζόμενοι, που απεργούσαν χτες, έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Μ. Σκουλάκη,ο οποίος είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι το υπουργείο Οικονομικών δε χρηματοδοτεί για το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας είναι ενήμερη από την αρχή του χρόνου για το πρόβλημα που ξεκίνησε, μετά τη διακοπή των κοινοτικών προγραμμάτων κοινωνικού αποκλεισμού. Για δεύτερη φορά μέσα στο 1997, καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων μισθών, καθώς δεν έχουν πληρωθεί από το τέλος Ιούλη, ενώ δεν έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά από την ισχύ του νέου μισθολογίου, ποσόν που ισοδυναμεί με ενάμιση μισθό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στις κεντρικές υπηρεσίες, στην οδό Νοταρά, έχουν κοπεί τα τηλέφωνα, όπως μας ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φράγκου. Ακόμη, τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές που παρακολουθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα για επαγγελματική κατάρτιση, δεν έχουν λάβει από την αρχή του χρόνου το επίδομα που ανέρχεται στο ποσόν των 3.000 δραχμών τη μέρα.

Από τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, τόσο τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα ή τα μαθήματα στο ειδικό σχολείο, όσο και οι γονείς τους. "Με την απεργία, που καλώς γίνεται, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο", μας είπε η Αν. Μακρή,μητέρα ενός παιδιού 19 ετών, που παρακολουθεί τα μαθήματα του ειδικού σχολείου. "Μένουμε στο Περιστέρι και το σχολείο είναι στο Χαλάνδρι. Δε θα 'πρεπε να υπάρχει σε κάθε Δήμο ένα ειδικό σχολείο;", είπε θίγοντας ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του χρόνου, χρειάζονται επιπλέον 800 εκατ. δραχμές. Για το 1997 είχε εγκριθεί ποσόν 1 δισ. για μισθολογικά και λειτουργικές δαπάνες, ενώ χρειάζονταν 2 δισ. δραχμές.

  • Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής. Το ΕΚΑ απαιτεί από τα αρμόδια υπουργεία, όχι μόνο την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως την πλήρη οικονομική κάλυψη του Ιδρύματος, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
"Νεροπόλεμος" με λογοδιάρροια

Ο έλεγχος των εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα γίνεται απ' τα "παράθυρα" της τηλεόρασης και τα μικρόφωνα των ραδιοφώνων

Με κόντρες στα τηλεοπτικά "παράθυρα" και στα μικρόφωνα των ραδιοσταθμών - που κατέληξαν χτες σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας - το κοινό βομβαρδίζεται με στοιχεία για το ακατάλληλο ή μη ορισμένων εμφιαλωμένων νερών, με τελική κατάληξη την αδυναμία του κοινού να σχηματίσει σαφή γνώμη για τα καταγγελλόμενα.

Αντί να υπάρξει μια πραγματική συγκέντρωση και εκτίμηση των στοιχείων που προκύπτουν απ' τους ελέγχους, τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, όσο και οι επόπτες δημόσιας υγείας που ενεπλάκησαν στο θέμα φαίνεται να εξαντλούν τις προσπάθειές τους στις ανάγκες των διάφορων εκπομπών. Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές έγιναν και δηλώσεις που εμπλέκουν κάποιες υπαλληλικές θέσεις ή τις εκλογικές περιφέρειες, όπου υπάρχουν οι εταιρίες εμφιάλωσης.

Χτες ο Μ. Σκουλάκης κάλεσε στο υπουργείο Υγείας την Επιτροπή Ερευνας και Ελέγχου εμφιαλωμένων νερών στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΙΓΜΕ, καθώς και επιστήμονες. Στη σύσκεψη, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, επισημάνθηκε ότι η συγκέντρωση των βρομικών ιόντων στα πόσιμα νερά είναι μια παράμετρος ποιότητας που έχει προκύψει διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση αναμένει την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφανθεί για τα επιτρεπόμενα όρια βρομικών ιόντων στα νερά, ώστε να εκδώσει στη συνέχεια τεχνικές εγκυκλίους για τα νέα δεδομένα.

Πέρα απ' τα σόου - που δόθηκαν όλα στο όνομα της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας - υπάρχει το "χρυσωρυχείο" των εμφιαλωμένων νερών, όπου εκδηλώνεται οξύς ανταγωνισμός. Και κανένας απ' τους υπεύθυνους δεν είπε μια απλή αλήθεια - διαπιστωμένη προ πολλού απ' τους αρμοδίους: Οτι, δηλαδή, στο νεράκι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και επομένως οι κίνδυνοι μειώνονται περισσότερο από κάθε άλλη πηγή προέλευσης των νερών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,με χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η "ενημέρωση θεμάτων υγείας επιβάλει σύνεση, εγκυρότητα, υπευθυνότητα και προπαντός επιστημονική τεκμηρίωση".

Χτες επίσης ακούστηκαν δηλώσεις για μηνύσεις από επόπτες της δημόσιας υγείας, καθώς και από κάποιες εταιρίες.

Και η χτεσινή μάχη του "νεροπόλεμου" τελείωσε με τον Μ. Σκουλάκη να "ξεδιψά" - για τις ανάγκες των καναλιών - με ένα εμφιαλωμένο νερό.

Αποσύρονται φάρμακα δίαιτας

Την απαγόρευση της διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων δίαιτας "Ισομεράν" και "Ποντεράλ" αποφάσισε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Συνιστά στους ασθενείς που έχουν προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Την απόφαση αυτή πήρε ο ΕΟΦ μετά την απόσυρση των φαρμάκων από την κατασκευάστρια εταιρία "Σερβιέ", με το αιτιολογικό ότι ένα υψηλό ποσοστό αυτών που τα λαμβάνουν εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα. Και στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε από τις εταιρίες που εμπορεύονται τα εν λόγω φάρμακα να τα αποσύρουν από την αγορά. Τα δύο φάρμακα περιέχουν τις ουσίες φενφλουραμίνη και δεξφενφλουραμίνη και κυκλοφορούν σε 86 χώρες.

Στάσεις εργασίας στο "Μεταξά"

Τρίωρες στάσεις εργασίας (12μ-3μμ) ξεκίνησαν τη Δευτέρα γιατροί και εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά". Οι στάσεις εργασίας γίνονται τις μέρες που το Νοσοκομείο εφημερεύει. Ετσι οι εργαζόμενοι θα κάνουν σήμερα στάση εργασίας και την Παρασκευή, ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει νέα γενική συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν και με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο θα δέχεται θωρακοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά κάθε τρεις μέρες που θα εφημερεύει, μαζί με άλλα δύο Νοσοκομεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Κρατικού Νικαίας ή του Τζανείου.

Λεζάντα 2ου

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ