ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιά τιμής στον Τίτο Βανδή

Το Φεστιβάλ Βύρωνα στέκεται με σεβασμό και ευλάβεια μπροστά στον μεγάλο δημιουργό Τίτο Βανδή,που σηματοδότησε και σηματοδοτεί την πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Αύριο, διοργανώνει "Βραδιά τιμής" στον μεγάλο ηθοποιό. ΟΤίτος Βανδής θα δώσει παράσταση, με το αριστούργημα του Ιρβινγκ Στόουν"Κλάρενς Ντάροου",σε θεατρική διασκευή Ντέιβιντ Ρίντελς,στις 9 το βράδυ. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μπέττυς Βαλάση,μετάφρασηΤίτου Βανδή,μουσική Μίμη Πλέσσα και σκηνογραφία Τάσου Ζωγράφου.

Ο Κλάρενς Ντάροου,που υποδύεται ο δημοφιλής ηθοποιός, είναι υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο (1857 - 1937). Ηταν δικηγόρος, που έθεσε σκοπό της ζωής του την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ και υπερασπίστηκε με θέρμη και αγωνιστικότητα την προστασία της ελευθερίας της σκέψης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπήρξε μαχητής της δικαιοσύνης και υπερασπιστής των αδυνάτων, των ανθρακωρύχων, των καταπιεσμένων, των εργατών. Ολη η στάση και η πεποίθηση του Κλάρενς Ντάροου εμπεριέχονται ως αγωνία σε ένα μικρό απόσπασμα: "Η μεγαλύτερη αμοιβή μου και η ελπίδα μου θα είναι ότι έκανα κάτι για την ανθρώπινη κατανόηση για το πάντρεμα της δικαιοσύνης με τη συγχώρεση, για την κυριαρχία της αγάπης.Διάβασα χτες βράδυ για τη φιλοδοξία του Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ,δεν μπορώ να οραματιστώ τίποτε πιο μεγάλο. Θα 'θελα να βρισκόταν στην καρδιά μου και στην καρδιά όλων των ανθρώπων. "Ετσι θα 'μαι στο βιβλίο της αγάπης/ δε με νοιάζει γι' άλλο βιβλίο/ σβήστε τ' όνομά μου, γράψτε το όπως θέλετε/ έτσι θα 'μαι στο βιβλίο της αγάπης"".

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Eγκαινιάζουν" τοίχους!

Ο Κ. Λαλιώτης εγκαινιάζει την ημιτελή Μονή Λαζαριστών

Το ημιτελές (!) κτίριο της Μονής Λαζαριστών εγκαινιάζει την Κυριακή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Το πολιτιστικό κέντρο που θα στεγάσει η Μονή Λαζαριστών αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 5,5 δισ. Στη συνέχεια το έργο ανέβηκε και άλλο 1,6 δισ., προχώρησε στα 7,5 δισ., για να εκτιναχτεί ξανά, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 9,5 δισ. και χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Χρειάζονται σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς άλλα 2 δισ., τα οποία ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" δε διαθέτει.Κανένας σχεδόν από τους χώρους της Μονής - εκτός από το παλιό κτίσμα - δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, το θέατρο, η δραματική σχολή, καθώς και το μικρό θέατρο, που είναι ακόμη γιαπί.

"Δεν ξέρω τελικά τι εγκαινιάζει ο κ. Λαλιώτης", είπε χτες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η αντινομάρχης Πολιτισμού, Χρ. Αράπογλου.Γιατί όχι μόνο δεν είναι έτοιμο από άποψη εργασιών και εξοπλισμού το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και δεν μπορεί να δοθεί άδεια λειτουργίας λόγω σοβαρών ελλείψεων υποδομής. Επίσης το υπόγειο πάρκινγκ, έργο απολύτως απαραίτητο καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσει. "Μόνο για τον εξοπλισμό του θεάτρου απαιτείται 1 δισ.", δηλώνουν οι αρχικοί μελετητές του έργου, που ακόμη υποστηρίζουν ότι ο γενικός μάνατζερ της "Πολιτιστικής" και η εταιρία που ανέλαβε την εργολαβία "παραμόρφωσαν την τελική μελέτη".

Να σημειωθεί ότι πέρα από το ημιτελές θέατρο της Μονής Λαζαριστών και το θέατρο της ΕΜΣ συνεχίζει να έχει σοβαρότατες ελλείψεις στις υποδομές του.Ετσι παραμένει άγνωστο πού θα παρουσιαστούν τελικά οι παραστάσεις του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Θεάτρου, που αρχίζει στις 23 του Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Α. Ν.

Επιστολή διαμαρτυρίας

Ο Φοίβος Κωνσταντινίδης (πρώην σκηνοθέτης), με επιστολή του, καταγγέλλει τον αποκλεισμό της ταινίας του "Η κατάκτηση της πηγής" (τιμήθηκε με το 1ο βραβείο ταινίας με υπόθεση από την Κριτική Επιτροπή, καθώς και με το πρώτο βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ της Δράμας το 1981), από τη λίστα των ταινιών μικρού μήκους για την εκδήλωση των 20 χρόνων του Φεστιβάλ. Αναφερόμενος στον σκηνοθέτη Γ. Παπαδόπουλο και τον διευθ/ντή Φωτογραφίας Στ. Χασάπη,που απαρτίζουν την επιτροπή κατάρτισης της λίστας των ταινιών της εκδήλωσης αυτής, μιλάει για "μια προφανή διάθεση ιεροεξεταστικής λογοκρισίας", για "συγκινησιακή πανούκλα" και ότι "οι κύριοι αυτοί (...) κέρδισαν τον πόλεμο, χωρίς να δώσουν μάχη και μάλιστα χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους".

Ο Φοίβος Κωνσταντινίδης, άνεργος σήμερα, αφού όπως λέει ο ίδιος έχει να δει κάμερα από το 1985, αποτελεί μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο κόσμος του Ελληνικού Κινηματογράφου.

  • Ο Νίκος Παπάζογλου και το συγκρότημά του "Λοξή" Φάλαγγα,σταθεροί στο φθινοπωρινό τους ραντεβού, καλούν τους φίλους των τραγουδιών τους να ανηφορίσουν στο Λυκαβηττό,όπου θα βρίσκονται σήμερα και αύριο.Η "Λοξή" Φάλαγγα αποτελείται από τους Θεσσαλονικείς μουσικούς: Μιχάλη Καλαϊτζή, Παναγιώτη Κουτσούρα, Δημήτρη Μυστακίδη, Γρηγόρη Σημαδόπουλο, Κώστα Παγωνίδη, Γιάννη Κολοβό και Γιώργο Πατσιαούρα.
  • Το Θέατρο "Δόρα Στράτου" θα παρουσιάζει το τελευταίο πρόγραμμα από τις 9 έως και τις 28 Σεπτέμβρη,το οποίο περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από τη Βέροια, τη Σάμο, την Κάτω Παναγιά, τη Βόρεια Θράκη, την Κρήτη, τη Ρούμελη και το Μωρηά. Το πρόγραμμα αλλάζει κάθε δεύτερη Τρίτη και οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά (εκτός Δευτέρας), στο Θέατρο Φιλοπάππου.Πληροφορίες: 3244.395, 3246.921 (γραφεία) και 9214.650 (θέατρο).
@

Συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα θεάτρου, στο Κέντρο Ελευθέρων Θεατρικών Σπουδών του "Θεάτρου 25ης Μαρτίου",το οποίο θα επαναλάβει τη "Βεγγέρα" του Η. Καπετανάκη (27, 28/9 και 4, 5/10). Από τις 11/10 η Παιδική Σκηνή θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο (6μμ) και Κυριακή (11.30πμ) το έργο "Τα χαζά σκυλιά" - κουκλοθέατρο με κούκλες και ηθοποιούς - ενώ η Κεντρική Σκηνή θα παρουσιάζει (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9μμ) το μολιερικό "Γιατρό με το στανιό".Το Νοέμβρη θα επαναλάβει το έργο "Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο" της Καρίνας Ιωαννίδου.

Μεράκι για την παράδοση

Στο νεοκλασικό σπίτι των αδελφών Ραγκαβή, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Βασ. Ηρακλείου 4 (απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο), στο χώρο που εδώ και χρόνια στεγάζεται το "Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής",είκοσι δύο μουσικά παραδοσιακά όργανα διδάσκονται με αγάπη και επιμέλεια. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το σχολείο, ο διευθυντής του Αριστείδης Μόσχος συνεχίζει τον αγώνα του να διατηρηθεί ζωντανός ένας χώρος, που έχει πολλά να προσφέρει στη διάσωση της παραδοσιακής μας μουσικής.

Ακούραστος και αισιόδοξος ο λαϊκός δεξιοτέχνης πιστεύει ότι "η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως "προστάτιδα θεά" κινεί από την πλευρά της τα αόρατα και θεία νήματα". Οι εγγραφές ξεκίνησαν στο σχολείο. Οποιος επιθυμεί να πληροφορηθεί γι' αυτές και τα μαθήματα μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 8223.851 και 8232.559.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ