ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κειμήλια της Μονής Σινά

Εγκαινιάζουν αίθουσα της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπενάκη

Tο Μουσείο Μπενάκη,με τη νέα του πτέρυγα, αναδείχνεται περισσότερο απ' όσο πριν σε "κόσμημα" του πολιτισμού μας και της Αθήνας. Ο "Ρ" από χρόνια και κατ' επανάληψη επισήμανε ότι το Μουσείο Μπενάκη είναι "υπόδειγμα μουσείο". Αν αυτό το είχε παραδεχτεί το ΥΠΠΟ χρόνια πριν, και ενίσχυε το μουσείο αναλόγως, η νέα πτέρυγά του θα είχε προ πολλού ολοκληρωθεί και δε θα ηχούσε ανησυχαστικά η χτεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού "ελπίζω με τη ροή των κονδυλίων να ολοκληρωθεί το έργο".Δήλωση που έγινε στη συνέντευξη Τύπου του Μουσείου Μπενάκη για τη "Δόξα του Βυζαντίου στο Ορος Σινά", την έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα 10 κειμηλίων της μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, την οποία εγκαινίασε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,παρόντος του Αρχιεπισκόπου - εκπροσώπου της Μονής Σινά κ. Δαμιανού.

Για την αξία (αρχαιολογική, αισθητική, θρησκευτική) των 10 εκθεμάτων που χρονολογούνται από τον 4ο-10ο αιώνα (9 εικόνες και 1 εικαστικά κεκοσμημένο χειρόγραφο του Γρηγορίου Ναζιανζηνού με λόγους του), τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, απ' όπου μας ήρθαν, μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβοριάς (τονίζοντας και την "αυθόρμητη ανταπόκριση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη διοργάνωση της έκθεσης), ο αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός, ο υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος της "Alpha Τράπεζας Πίστεως" (και εκπρόσωπος των χορηγών). Αξίζει να αναφερθεί η διακριτική επισήμανση του αρχιεπισκόπου, ότι "οι συντηρητές του ΥΠΠΟ μας έχουν ξεχάσει περίπου μια 20ετία" (τριαντάχρονη υπολόγισε ο Ε. Βενιζέλος τη διακοπή της σχέσης του ΥΠΠΟ με τη Μονή Σινά) και το "αίτημα" της Μονής "να αναληφθεί από την Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ μια πρωτοβουλία για ανασκαφές στον ορεινό όγκο του Σινά, στον οποίο υπήρχαν πάνω από 400 μοναστήρια - ανασκαφές που μπορεί να διαρκέσουν αιώνα ή αιώνες - και άλλες δραστηριότητες - συντήρηση των κειμηλίων, εκθέσεις κλπ. - αλλά μελέτες σε συνεργασία με μας που έχουμε αρχίσει ένα σχετικό πρόγραμμα".

Η έκθεση, που θα παρουσιάζεται στο 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του μουσείου μέχρι τις 24 του Οκτώβρη (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10πμ-6μμ και Τετάρτη, Παρασκευή 10πμ-9μμ), πλαισιώνεται με εφτά εκδηλώσεις (ομιλίες ειδικών επιστημόνων, προβολές ταινιών και διαφανειών κλπ. στις 23, 25,29/9 και 2,6,9,13/10), προσυνεννοημένα με τα σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα για 30μελείς ομάδες μαθητών της ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (πληροφορίες στο τηλ. 3626.215, 9πμ-12μ), έκδοση καταλόγου της έκθεσης, καθώς και ειδική έκδοση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πόλεις και μουσεία

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται (16-21/9) το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων και Συλλογών Αρχαιολογίας και Ιστορίας και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM και το ΥΠΠΟ. Το φετινό θέμα είναι "Θεσσαλονίκη - σταυροδρόμι ιδεών και ανθρώπων. Η πόλη στο μουσείο και στο χώρο".Οι εισηγήσεις θα αφορούν ζητήματα όπως η διερεύνηση των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, καθώς και του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού μιας πόλης, οι νέες ιδέες και πρακτικές στην οργάνωση των μουσείων, τα μουσεία στις τοπικές κοινότητες κ. ά.

Αντικαταστάσεις και ερωτήματα

Αλλαγές στο διοικητικό σκηνικό της Λυρικής Σκηνής, καθώς ο Περικλής Κούκος, λίγο μόλις διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του λυρικού θεάτρου, προχώρησε στην αντικατάσταση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Ανδρέα Κουλουμπή. Στη θέση του ο Π. Κούκος πρότεινε τον τενόρο - πρωταγωνιστή της ΕΛΣ Σταμάτη Μπερή.Ανέφερε, μάλιστα, ότι η καλλιτεχνική του συγκρότηση, το ήθος και η εμπειρία του θα είναι χρήσιμες για τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν, στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τρόπου διοίκησης της ΕΛΣ.

Η αντικατάσταση, πάντως, δεν ισχύει και για τον έτερο αναπληρωτή διευθυντή της ΕΛΣ, Σταύρο Μαργέλο,του οποίου ανανεώθηκε η θητεία. Παράλληλα, πληροφορίες φέρνουν στο φως περίεργες συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης με καλλιτέχνες.Χαρακτηριστικά σκανδάλου έχει η σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλη ανάμεσα στην ΕΛΣ και τον τραγουδιστή Β. Φακίτσα για τη συμμετοχή του στην όπερα "Ναμπούκο". Πληροφορίες αναφέρουν ότι για έναν πολύ μικρό ρόλο, τον οποίο πάντα ερμηνεύει χορωδός με αμοιβή 30.000 δραχμές για κάθε παράσταση, ο Β. Φακίτσας προβλέπεται να λάβει 590.000 δραχμές. Συνολικά, για τέσσερις παραστάσεις, 2.360.000 δραχμές.

Ενα "χωρίο" στην πρωτεύουσα

Μνήμες και τρόποι ζωής της λαϊκής μας παράδοσης, ξαναζωντανεύουν στην 1η Εκθεση Παραδοσιακού Χωριού,στον Πεδίο του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς). Η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/9, διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελληνικής Παράδοσης,με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία της Νομαρχίας Πειραιά.

Οι επισκέπτες θα βρεθούν σε ένα γνήσιο ελληνικό "χωριό" άλλων εποχών, συγκροτημένο από αντιπροσωπευτικά δείγματα παραδοσιακών σπιτιών. Θα ακούσουν επιλεγμένα σπάνια κομμάτια, θα δουν μουσικά δρώμενα και στολές που δεν έχουν ξαναδεί, παραδοσιακούς γάμους και βαπτίσεις. Για "πλούσιο λαογραφικό πλούτο που δεν πρέπει να μένει στο συρτάρι", μίλησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η οποία επιδιώκει τη συλλογή λαογραφικού υλικού και ίδρυση Ελληνικού Λαογραφικού Μουσείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ