ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό "μπαράζ" από τους οικοδόμους

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο τρίμηνο, διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αποφάσισε ομόφωνα η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη 14 Οκτώβρη. Στις 23 Οκτώβρη, η Ομοσπονδία προβάλλοντας τα δικά της αιτήματα θα συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία, που "θα πρέπει να εκφραστεί - τονίζει σε ανακοίνωσή της - σαν απεργία αντίστασης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής από την εργατική τάξη". Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη (συγκεκριμένη ημερομηνία θα αποφασίσει η Εκτελεστική Γραμματεία) νέα πανελλαδική απεργία και επίσης 24ωρη πανελλαδική απεργία στις αρχές Δεκέμβρη.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εργατική τάξη και ιδιαίτερα οι οικοδόμοι δέχονται συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Καταγγέλλει την άρνηση της κυβέρνησης να προωθήσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και προβάλλει ως αιτήματα αιχμής: Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Την κατάργηση του άρθρου 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, που αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων, καταληστεύει εκ νέου το ΙΚΑ και εμπαίζει τους αγρότες. Να βγαίνουν οι οικοδόμοι σε σύνταξη σε ηλικία 55 χρόνων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για εφαρμογή της σφαγιαστικής διάταξης του ν. 2084/92 για μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% της κύριας σύνταξης. Αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Νομοθέτηση του 7ωρου. Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής των οικοδόμων από τα ατυχήματα.

Επιτροπή για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Αναδείχτηκε μέσα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία εργαζομένων και συνταξιούχων, με σκοπό την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης και την υπεράσπιση του ασφαλιστικού φορέα

Επιτροπή για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της συγκροτήθηκε προχτές μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία δεκάδων εργαζομένων και συνταξιούχων της επιχείρησης. Στόχος της Επιτροπής - στην οποία συμμετέχουν και εργαζόμενοι απ' όλη τη χώρα - είναι η ενημέρωση των εργαζομένων για το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει στη ΔΕΗ και κατ' επέκταση και στον ασφαλιστικό τους φορέα, η κυβερνητική πολιτική και η δραστηριοποίησή τους για τη σωτηρία τους.

Στην κατεύθυνση αυτή και ενόψει και της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις 25 του μήνα, η Επιτροπή με ανακοίνωση που θα εκδώσει και με εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς θα καλέσει τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τη μέρα της απεργίας διοργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Ο Π. Πάλμος αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μιλώντας στους εργαζόμενους και συνταξιούχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, κατάγγειλε την κυβέρνηση γιατί με την τροπολογία που ψήφισε το καλοκαίρι επιτρέπει την ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων της ΔΕΗ από ιδιώτες, αλλά και γιατί αποδέχτηκε και θα υλοποιήσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ - σημείωσε - ότι μέσα από το νόμο για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ μπορεί και η ΔΕΗ να πάρει το δρόμο της μετοχοποίησης.

Ο συνδικαλιστής τόνισε ακόμα: "Το ασφαλιστικό είναι στο μάτι του κυκλώνα. Μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" ωθείται η κοινωνική ασφάλιση στην ιδιωτικοποίηση, μέσα από τους αντιασφαλιστικούς νόμους θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, οι εισφορές των εργαζομένων, θα ανατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα όπως το ξέρουμε. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες με την πολιτική που ακολουθεί, πολιτική υλοποίησης των επιταγών της "Λευκής Βίβλου"".

Κατήγγειλε, όμως, και την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για την παθητική στάση που κρατάει απέναντι στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δραστηριοποιηθούν και να πάρουν την υπόθεση της σωτηρίας της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού στα χέρια τους.

Ο Κ. Βαρτζιάς πρώην αρχίατρος της ΔΕΗ κατήγγειλε επίσης την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, η οποία έδειξε και μέσα από επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό. Ο Κ. Βαρτζιάς, αφού επισήμανε ότι το ασφαλιστικό βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, χαρακτήρισε κορυφαίας σημασίας την πρωτοβουλία που πάρθηκε για τη σύσταση της επιτροπής, εφόσον αυτή θα αποτελέσει αφετηρία δραστηριοποίησης και κάλεσε όλους να εργαστούν στην κατεύθυνση οργάνωσης της ουσιαστικής αντίδρασης των εργαζομένων.

Προγράμματα κατάρτισης

Περίπου 9,5 δισ. δραχμές θα διοχετευτούν στον ΟΑΕΔ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας για υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Από αυτά τα χρήματα ο ΟΑΕΔ παίρνει τη "μερίδα του λέοντος" για την εφαρμογή δυο προγραμμάτων, από τη δέσμη που αποφασίστηκε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παίρνει 900 εκατ. δραχμές για κατάρτιση πλοιάρχων, μηχανικών, ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού.

Φωτιά σε μηχανοστάσιο

Στις φλόγες τυλίχτηκε χτες το πρωί το επιβατηγό - τουριστικό σκάφος "Φρι Σπίριτ", ενώ σώοι είναι το τριμελές πλήρωμα και οι τρεις Αυστραλοί επιβάτες του, τους οποίους παρέλαβαν σκάφη του Λιμενικού και το επιβατηγό πλοίο "ΑΛΚΥΟΝΙΣ". Η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο από άγνωστη αιτία, όταν το σκάφος βρισκόταν νότια της βραχονησίδας Υψήλη στον Αργολικό κόλπο, έχοντας ξεκινήσει από το Ναύπλιο.

Από τη σύσκεψη για τη ΔΕΗ
Απόλυση στο Σκαραμαγκά

Εξαντλώντας όλη της την αυστηρότητα - πράγμα που δεν έχει κάνει σε άλλες, κραυγαλέες μάλιστα, περιπτώσεις - η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά απέλυσε χτες τον εργάτη Β. Λιώλη για "πλημμελή άσκηση καθηκόντων", απορρίπτοντας το αίτημα της Εργοστασιακής Επιτροπής να του επιβληθεί μικρότερη ποινή. Το γεγονός ότι η απόλυση έγινε παρότι και η εταιρία και το Σωματείο παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του απολυμένου στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκείνο που επιχειρείται είναι να δοθεί γενικότερο... μήνυμα προς τους εργαζόμενους.

Ξανά αποκλεισμός στου "ΦΙΛΙΠΠΟΥ"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 10 ημερών οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΘ, απέκλεισαν από τις 5.30 χτες το πρωί για ένα δίωρο τις εισόδους του εργοστασίου "Φιλίππου". Με τη συμβολική τους αυτή ενέργεια αντέδρασαν στην αδιαλλαξία της εταιρίας να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που προέκυψαν από τις απολύσεις των μελών του σωματείου εργαζομένων στου "Φιλίππου" και το κλείσιμο ενός τμήματος του εργοστασίου (κεραμουργία). Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Πλινθοκεραμοποιών και Αγγειοπλαστών Θεσσαλονίκης,η "διοίκηση της εταιρίας "Φιλίππου" σε μία ύστατη προσπάθεια τρομοκράτησης των πάντων και με το περίσσιο θράσος που διαθέτει, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης και δίωξης των συνδικαλιστών χωρίς ουσιαστική αιτία. Αφού έκανε μεταθέσεις προσωπικού, προχώρησε στις απολύσεις των προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα, ταμία και μέλους του ΔΣ του σωματείου". Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν από κλαδικά σωματεία για εξεύρεση λύσης για την επαναλειτουργία του τμήματος του εργοστασίου που έκλεισε, αφού θεωρείται βιώσιμη η επιχείρηση, η διοίκηση της εταιρίας όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση και να λασπολογεί σε βάρος των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων.

Σε νέες κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες

Τριήμερο κινητοποιήσεων για το πρόβλημα της ανεργίας διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) από 29 Σεπτέμβρη έως 1 Οκτώβρη.Στις κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται συγκεντρώσεις, παραστάσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,παρεμβάσεις σε καράβια, συσκέψεις κ.ά.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ - το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της - σημειώνει ότι θα οργανώσει τα κατάλληλα κλιμάκια στο πλαίσιο έντασης των ελέγχων για τις συνθέσεις των πλοίων. Επίσης καλεί τους ανέργους "να πλαισιώσουν αγωνιστικά τις κινητοποιήσεις και τη δράση της ΠΕΝΕΝ και να συμμετάσχουν μαζικά, ώστε με τον αγώνα μας να δώσουμε λύση στο καυτό θέμα της ανεργίας".

Το θέμα της ανεργίας απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε η ΠΕΝΕΝ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στον οποίο επισημάνθηκε "η ανάγκη ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας, που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για εκατοντάδες ναυτεργάτες".

Καταγγέλλει το "πάγωμα" των συμβάσεων

Τις πρακτικές υπεργολαβικών κυρίως επιχειρήσεων φασόν,"που επιλέγουν την πολιτική των μεροκάματων πείνας για τους εργαζόμενους, αντί του οικονομοτεχνικού τους εκσυγχρονισμού", καταγγέλλει η ΓΣΕΕ,αναφερόμενη στις δικαστικές προσφυγές τους στο ΣτΕ, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή της εφαρμογής των διαιτητικών αποφάσεων για τις αμοιβές των εργαζομένων.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι "για έκτη συνεχή χρονιά παραμένουν παγωμένες οι αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις φασόν, ως αποτέλεσμα δικαστικών προσφυγών,με τις οποίες πολλές κατασκευαστικές επιχειρήσεις φασόν ένδυσης και πλεκτικής επιχειρούν να αναστείλουν την εφαρμογή των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων, που τις κηρύσσουν υποχρεωτικές".

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εμπλεκόμενους παράγοντες "να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στο πρόβλημα στοιχειώδους διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου" και τις επιχειρήσεις "να πληρώσουν τις αυξήσεις που οι διαιτητικές αποφάσεις, σύμφωνα με το νόμο, ορίζουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ