ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών

Εντείνονται φέτος τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί και ήδη η Συντονιστική Επιτροπή Σταφιδοπαραγωγών Κεφαλονιάς διοργανώνει αύριο, Σάββατο, αγωνιστική συγκέντρωση των σταφιδοπαραγωγών του νησιού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο του Ληξουρίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Κεφαλονιάς είναι η καταστροφή της φετινής παραγωγής σταφίδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και η μειωμένη τιμή του προϊόντος. Μάλιστα, λόγω της μειωμένης παραγωγής, οι σταφιδοπαραγωγοί του νησιού κινδυνεύουν να χάσουν τη στρεμματική ενίσχυση, αφού δε συμπληρώνουν τα 200 κιλά το στρέμμα παραγωγή, που αξιώνει η ΕΕ για να καταβάλει τη στρεμματική ενίσχυση. Αν συμβεί αυτό, οι σταφιδοπαραγωγοί του νησιού θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή και θα οδηγηθούν σε ξεκλήρισμα. Από την άλλη, η τιμή παραγωγού είναι ακόμα πιο χαμηλή φέτος, αφού οι έμποροι έδιναν πέρσι 165 δραχμές το κιλό και φέτος δίνουν 20 δραχμές λιγότερο, δηλαδή 145 δραχμές. Επιπλέον ζήτημα δημιουργείται από τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), που φέτος θα λειτουργήσει υποτονικά στη συγκέντρωση της σταφίδας. Στο αυριανό συλλαλητήριο, θα απαιτηθεί ανάμεσα σε άλλα να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη διάλυση του ΑΣΟ, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, αλλά να στηριχτεί ο ρόλος του σε όφελος των σταφιδοπαραγωγών.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης η Τρίτη 23 Σεπτέμβρη

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης

Παλλαϊκή αντίδραση ξεσηκώνεται για τα νέα μέτρα στην παιδεία, καθώς ο "μίτος" της αντιμεταρρύθμισης, που σιγά ξετυλίγεται, αποκαλύπτει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της όξυνσης των ταξικών φραγμών και της κατάργησης τελικά του δικαιώματος στη μόρφωση. Μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης για το μέλλον της παιδείας θα είναι η Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, καθώς διοργανώνονται συλλαλητήρια στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα.

Υστερα και από τις χτεσινές "διευκρινίσεις" του υπουργείου Παιδείας ότι από το Γυμνάσιο θα αρχίζει το λεγόμενο "φιλτράρισμα" των μαθητών, η στέρηση δηλαδή σε μια μεγάλη μερίδα μαθητών του δικαιώματος ακόμα και σε αυτή τη βασική εκπαίδευση και η διοχέτευσή τους από νωρίς στην "κατάρτιση", η ανάγκη απόκρουσης αυτών των μέτρων προβάλλει επιτακτική για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσα από συσκέψεις ενημερώνονται για τα νέα μέτρα. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί πλατιά ο χαρακτήρας των νέων μέτρων και η ανάπτυξη μαζικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας από την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.

Συζητούν οι εκπαιδευτικοί

Την απάντηση των εκπαιδευτικών στα νέα μέτρα συζητούν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του στις γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών που θα πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ η ολομέλεια των προέδρων θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη.

Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ (Οργανωτική Ι) στις 9 Οκτώβρη, όπου θα καθοριστεί η πορεία του κλάδου. Πάντως, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ να μην ασχοληθεί αποκλειστικά με τα νέα μέτρα η ολομέλεια, η βάση του κλάδου όπως προκύπτει από ενημερωτικές συσκέψεις καθηγητών που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα, φαίνεται να επιθυμεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, κάτι που αποτέλεσε και την πρόταση της ΔΕΕ.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι "αντί το ΥΠΕΠΘ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πραγματοποιεί πενθήμερα σεμινάρια "ιδεολογικής συσκότισης" για τους καθηγητές της Α Λυκείου, στα οποία δεν τηρείται η στοιχειώδης παιδαγωγική δεοντολογία. Παράλληλα, τονίζεται, το ΥΠΕΠΘ με αυστηρές εγκυκλίους δημιουργεί τμήματα με 35 μαθητές ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα κτιριακό ή διδακτικού προσωπικού".

Στη Θεσσαλονίκη

Στην Καμάρα, στις 23 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στο χώρο της Παιδείας. Το συλλαλητήριο αποφάσισαν ομόφωνα σε συνέλευσή τους οι ΔΟΕ, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, γονείς, το ΕΚΘ, και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη, αναλύθηκαν από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Τσούλια όλες οι αρνητικές πλευρές του νομοσχεδίου. Τονίστηκε, δε, ότι καινούριος νόμος δεν προάγει τη μεταρρύθμιση, την οποία έχει ανάγκη η παιδεία, αλλά μια αντιμεταρρύθμιση, που αναιρεί μια σειρά θετικών χαρακτηριστικών, που έχει το σημερινό σχολείο. Το κόστος, πρόσθεσε, θα το σηκώσουν και πάλι οι γονείς. Από τη μια θα πληρώσουν μια παραπαιδεία με διπλάσια ή τριπλάσια ποσά από αυτά που πληρώνουν σήμερα και από την άλλη τα παιδιά τα λαϊκής οικογένειας θα βρουν μπροστά τους ένα τέτοιο πλέγμα εξετάσεων που ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν θεσμός αποκλεισμού.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε ο συντονισμός του προγράμματος δράσης των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και του Συλλόγου Αδιορίστων σε τοπικό επίπεδο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΟΥ
Οικονομικός "στραγγαλισμός" από την κυβέρνηση

Απέχουν από τις εκτός έδρας μετακινήσεις οι εργαζόμενοι

Την οριστική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ζητούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Ο ΕΟΚ αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα, αφού το υπουργείο Γεωργίας έδωσε μόνο 1,3 δισ. δραχμές από την επιχορήγηση του 1997, η οποία ανέρχεται σε 3 δισ. δραχμές. Τα 1,3 δισ. δραχμές οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό και διάλυση τον Οργανισμό, αφού δεν αρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΕΟΚ, ξεκίνησαν από χτες αποχή από τις μετακινήσεις εκτός γραφείου, διεκδικώντας: Την άμεση έγκριση και χορήγηση του υπόλοιπου ποσού της αναγκαίας επιχορήγησης του ΕΟΚ (δηλαδή του 1,7 δισ.) για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, μέχρι τέλους του 1997. Την πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του υπουργείου Γεωργίας έτους 1998 επαρκούς επιχορήγησης για τον ΕΟΚ. Δηλώνουν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν την αποχή μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος και πως θα προχωρήσουν σε κάθε νόμιμη ενέργεια (ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας κλπ.), προκειμένου να διασφαλίσουν την καταβολή των αποδοχών τους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣ - ΕΟΚ, η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχει οδηγήσει τον Οργανισμό σε οικονομικό αδιέξοδο. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΚ, που μέχρι χτες αγωνιούσαν για την πληρωμή τους, βιώνουν σήμερα μια πρωτοφανή για δημόσιο οργανισμό κατάσταση, δηλαδή να μην τους καταβάλλεται ο μισθός τους, να τους οφείλονται οδοιπορικά και δεδουλευμένες υπερωρίες σχεδόν ενός έτους, ενώ στους συνταξιοδοτηθέντες δεν καταβάλλονται οι οφειλόμενες εφάπαξ αποζημιώσεις. Παράλληλα, ο ΕΟΚ αδυνατεί να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς τρίτους και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μια νηπιαγωγός για 60 νήπια και διπλοβάρδια στο 55% των σχολείων

Τη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας εξήγγελλε τη δημιουργία ολοήμερων νηπιαγωγείων, τα νήπια του Πειραιά συνωστίζονταν σε αίθουσες, καθώς η δεύτερη βδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε τα νηπιαγωγεία του Πειραιά χωρίς νηπιαγωγούς. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα τεράστια κενά σε αίθουσες διδασκαλίας και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία του Πειραιά λόγω της έλλειψης νηπιαγωγών καθώς φέτος διορίστηκε ένας μόνο νηπιαγωγός στον Πειραιά, τη στιγμή που τα κενά είναι περίπου 100. Τα παραπάνω κατήγγειλε, μιλώντας στο "Ρ" η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κ. Κυριακοπούλου, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: "Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε με κλειστά νηπιαγωγεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Κερατσινίου και σήμερα έχουμε νηπιαγωγεία που ενώ έπρεπε να έχουν τρεις νηπιαγωγούς, έχουν μόνο μία, η οποία φυλάει 60 νήπια".

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς δε σταματούν στα νηπιαγωγεία, καθώς όπως δηλώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ακόμα μεγαλύτερα από πέρσι και ξεπερνούν τα 500. Η καθυστέρηση στις κρίσεις διευθυντών και στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι καν γνωστός ο ακριβής αριθμός των κενών. "Τώρα δεν ανησυχεί για τις χαμένες διδακτικές η κυβέρνηση;", τονίζει η Κ. Κυριακοπούλου, η οποία χαρακτηρίζει "μακρινά όνειρα" τα ολοήμερα σχολεία που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Τραγικό το κτιριακό πρόβλημα

Κοντά στις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, έρχεται να προστεθεί το πάντα υπαρκτό κτιριακό πρόβλημα στα σχολεία του Πειραιά. Οι ελλείψεις σε σχολικά κτίρια στο δήμο έχουν ως αποτέλεσμα το 55% των σχολείων να λειτουργούν σε διπλή βάρδια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στο ίδιο κτίριο συστεγάζεται Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να κατασκευαστούν 500 νέες αίθουσες διδασκαλίας. Σήμερα στην πόλη λειτουργούν 160 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καλύπτουν τις ανάγκες 30.000 μαθητών. Από τα σχολεία αυτά τα 49 είναι Νηπιαγωγεία, 60 Δημοτικά, και 56 Γυμνάσια - Λύκεια - ΤΕΛ και ΤΕΣ.

Εκτός του πιεστικού προβλήματος της έλλειψης αιθουσών σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις ήδη υπάρχουσες, πολλές από τις οποίες είναι παμπάλαιες, και επικίνδυνες, ενώ και νεοκατασκευασμένα σχολεία παρουσιάζουν κακοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γυμνασίου στο Νέο Φάληρο που έχει πρόβλημα στα θεμέλια. Σε άλλα λειτουργούντα σχολεία οροφές στάζουν με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, η κεντρική θέρμανση είναι ελλιπής, οι χώροι υγιεινής είναι άθλιοι. Ακόμα κάποιων σχολείων ο αύλιος χώρος είναι επικίνδυνος λόγω της καταστροφής του ασφαλτοτάπητα.

Από το 1995 το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ομόφωνη απόφασή του έχει καταρτίσει πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων, που ακόμα παραμένει περίπου σχέδιο επί χάρτου. Μεταξύ των απραγματοποίητων ακόμα αποφάσεων είναι η μεταφορά του Πολυκλαδικού Λυκείου που τώρα στεγάζεται σε κτίριο κατασκευασμένο τον προηγούμενο αιώνα, της κατασκευής του κτιρίου της Ραλλείου, οι μαθητές της οποίας στεγάζονται προσωρινά στο γνωστό και παντελώς ακατάλληλο για σχολείο Πύργο και της μεταφοράς του ειδικού δημοτικού σχολείου από το άθλιο κτίριο της Π. Κοκκινιάς σε νέο.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προτείνει στον ΟΣΚ 80 οικόπεδα για απαλλοτρίωση, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δε θα έχουν ολοκληρωθεί την προσεχή δεκαετία.

  • Με σκοπό την ενημέρωση για όλα αυτά τα προβλήματα αλλά και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές που θα προκύψουν στην παιδεία από τα νέα μέτρα, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς σε ενημερωτική σύσκεψη τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Καραϊσκου και Ευαγγελιστρίας).
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ενα κτίριο για δύο σχολεία

Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Αχ. Κανταρτζή

Σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 1ο Λύκειο Ιωαννίνων στο σχολικό συγκρότημα της Κιάφφας. Οι αρμόδιοι θεώρησαν ως λύση στο πρόβλημα τη χρησιμοποίηση αιθουσών του 6ου Γυμνασίου, που στεγάζεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, προκαλώντας την αντίδραση των γονιών των μαθητών των δύο σχολείων, που καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή, τονίζοντας ότι οδηγεί στο "τσουβάλιασμα των μαθητών".

Σύμφωνα με το ψήφισμα των συλλόγων του 1ου Λυκείου και του 6ου Γυμνασίου, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και ο νομάρχης προχώρησαν στη συστέγαση των δύο σχολείων, αγνοώντας την απόφαση των συλλόγων και μεθοδεύοντας έτσι το οριστικό κλείσιμο του Γυμνασίου. "Δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή των αντιπαιδαγωγικών λύσεων που προτείνουν, ούτε τη συστέγαση Γυμνασίου και Λυκείου, ούτε τον κατακερματισμό του Λυκείου, τονίζουν οι γονείς. Είναι λύσεις που δε λύνουν το πρόβλημα του Λυκείου που έχει 600 μαθητές περίπου - που ουσιαστικά ισοδυναμεί με δύο Λύκεια - και επιπλέον δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του γυμνασίου".

Το θέμα έφερε για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Απ. Τασούλα και Αχ. Κανταρτζή προς τον υπουργό Παιδείας. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται ότι τα σχολεία λειτουργούν ήδη με πολλά προβλήματα και ελλείψεις, όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αφού παρά τις διάφορες εξαγγελίες, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απ' αυτά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να πάρει μέτρα για τη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα των γονέων που είναι: Να ανακληθεί η απόφαση στέγασης του 1ου Λυκείου σε αίθουσες και του 6ου Γυμνασίου, να εξευρεθεί χώρος για την ανέγερση νέου Λυκείου και να δημιουργηθεί ακόμα ένα Λύκειο στην πόλη, να δημιουργηθούν οι αίθουσες εργαστηρίων κλπ. και να λειτουργήσουν τμήματα με 25 μαθητές. Ζητούν παράλληλα να δημιουργηθεί Γυμνάσιο στην περιοχή Μακαρίου - Κάτσαρη.

ΔΟΪΡΑΝΗ
Χάνεται η λίμνη

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Με αφανισμό απειλείται η λίμνη της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς μετά την καταστροφή του διαχωριστή που μοίραζε τα νερά του όρους Μπέλες στις Κοινότητες Αγ. Παρασκευής Κιλκίς και Καστανούσας Σερρών. Μέχρι πριν την καταστροφή του διαχωριστή το ένα μέρος των νερών μέσω του ρέματος της Αγ. Παρασκευής κατέληγε στη λίμνη, ενώ τώρα όλα τα νερά οδηγούνται στον κάμπο των Σερρών. Ο νομάρχης Σερρών επικαλούμενος τις διαθέσεις των κατοίκων, δηλώνει ότι δε θα δώσουν ούτε μια σταγόνα νερού στο Κιλκίς, γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τον κάμπο. Ηδη όπως αναφέρει έχουν δημιουργηθεί δύο υδατοδεξαμενές στην Καστανούσα και άλλες δύο στο Καλοχώρι και την Ανατολή για τη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω καθώς επίσης των γεωτρήσεων και της χρήσης των νερών της Λίμνης για υδροδότηση του Κιλκίς είναι η συνεχής μείωση της στάθμης της Δοϊράνης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της τοπογραφικής υπηρεσίας μόνο από τον περασμένο Μάη μέχρι και φέτος τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 30 εκατοστά.

Τον κίνδυνο αφανισμού της Δοϊράνης έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως "τα νερά του Μπέλες που κατεβαίνουν σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν και έπρεπε στο σύνολό τους κατά τη χειμερινή περίοδο να διοχετεύονται στη λίμνη, ενώ τώρα χάνονται άσκοπα, γιατί μέσω του Στρυμόνα καταλήγουν στη Θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου του Κιλκίς, η κατασκευή νέου διαχωριστή εμποδίστηκε από τους κατοίκους της Κοινότητας Καστανούσας που έκλεισαν με αναχώματα το δρόμο στον εργολάβο".

Ως άλλη αιτία δημιουργίας του κινδύνου αφανισμού της λίμνης αναφέρεται: "Το αίτημα της δημοτικής αρχής του Κιλκίς για παροχή 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο. Για το σκοπό αυτό, για την ύδρευση του Κιλκίς από τη Δοϊράνη και από τις γεωτρήσεις στην περιοχή των Μουριών, έχει κατασκευαστεί αγωγός υδροδότησης".

Παράλληλα, σημειώνεται ότι "κατά τη μεγάλη ξηρασία, το καλοκαίρι του 1985 με τη διάνοιξη τάφρου, διοχετεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού που είχαν σαν συνέπεια να τραβηχτεί προς τα μέσα κατά 100 μέτρα η λίμνη και από τότε να μην έχει αποκατασταθεί η βλάβη που είχε υποστεί. Επίσης, ότι η λίμνη της Δοϊράνης είναι αβαθής με μέσο βάθος 8 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 145 μέτρων".

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ προειδοποιούν πως η κατάσταση αυτή, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και με τη γειτονική χώρα την ΠΓΔΜ γιατί από τα 44 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικής επιφάνειας της λίμνης, μόνο το ένα τρίτο περίπου 15,5 τετρ. χιλιόμετρα ανήκουν στη χώρα μας.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να παρθούν προκειμένου να προστατευτεί η λίμνη Δοϊράνη από τον αφανισμό.

"Είμαστε ευγνώμονες"

Ενώ χτες ο υπουργός Παιδείας είχε πάρει στη σειρά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και δήλωνε ότι με τη μεταρρύθμιση της παιδείας χτυπιέται η παραπαιδεία, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων έρχονταν να τον διαψεύσουν. Οι κάτοικοι του Πειραιά είδαν χτες έκπληκτοι να φιγουράρει στους δρόμους της πόλης αφίσα φροντιστηρίου, που τους καλούσε να ενημερωθούν για το Εθνικό Απολυτήριο υπό την αιγίδα μάλιστα του Δήμου Πειραιά (!). Οχι μόνο δηλαδή δεν ενοχλούνται οι φροντιστηριάρχες για τα νέα μέτρα, αλλά αναλαμβάνουν και ρόλο προπαγανδιστή τους. Κάποιοι προχωρούν ακόμα παραπέρα και λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Οπως η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Φροντιστών Ελλάδας, η οποία δήλωσε χτες στην εφημερίδα "Εθνος": "Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, γιατί όντως με την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση θα αυξηθούν οι μαθητές μας και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα είναι ένα επιπρόσθετο κέρδος για μας".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
"Οχι" στην ετεροαπασχόληση

Ακρόαση φορέων χτες στην Επιτροπή της Βουλής για το μισθολόγιο των καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τη θέση τους υπέρ της αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, διατύπωσαν χτες μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι εκπρόσωποι των φορέων των καθηγητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οι απόψεις των πανεπιστημιακών εκτέθηκαν στα πλαίσια της ακρόασης φορέων της Επιτροπής που συζητά το θέμα του νέου μισθολογίου των ΔΕΠ.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού Γ. Σπαθής,όσο και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Αιμ. Μεταξόπουλος,καθώς και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Π. Γέμτος τάχθηκαν υπέρ της αποκλειστικής απασχόλησης των καθηγητών, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της ετεροαπασχόλησης και τις δυνατότητες φορολόγησης των πρόσθετων επιδομάτων.

Οσον αφορά το μισθολόγιο αυτό καθ' εαυτό, έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες και οι επιφυλάξεις. Χαρακτηριστικά, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος των προέδρων των ΤΕΙ Δ. Νίνος,με το μισθολόγιο ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τη μείωση κατά 15% που προβλέπεται στα επιδόματα των τελευταίων. Καταγγελίες έγιναν και από την πλευρά του επιστημονικού προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, που επισήμαναν ότι οδηγούνται στην εγκατάλειψη και το μαρασμό, εξαιτίας και της συνεχούς διαρροής στελεχών, ζητώντας άμεσα μισθολογική αναβάθμιση.

Ενα κτίριο για τέσσερα σχολεία είναι καθεστώς για το 55% των σχολείων του Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ