ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτό που μας ενώνει

Μεγάλο πανηγύρι στήθηκε από χτες στην Πανεπιστημιούπολη. Ενα πανηγύρι με χρώμα κόκκινο, αίσθηση ελπίδας, πεποίθηση νίκης, ήχους με μουσικές από τραγούδια που πονάνε και ενώνουν.Με πρόσωπα που δε βολεύονται, με μάτια που κοιτάνε ψηλά, με χέρια που απλώνονται για να αγγίξουν άλλα χέρια. Η ψύχρα της φθινοπωρινής βραδιάς ζέσταινε περισσότερο τις χιλιάδες νεανικές καρδιές που κατέκλυσαν τους χώρους του Φεστιβάλ - ασυνήθιστο για πρώτη μέρα. Το κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ακούστηκε. Ακούστηκε παντού, έφτασε μακριά και οι νέοι ήταν εκεί. Εκεί και πολύ κοντά.

Περίμεναν από νωρίς. Τι ακριβώς; Μια άλλη ίσως εικόνα της ζωής. Μια άλλη απάντηση στα χιλιάδες ερωτήματα. Μια νέα ελπίδα στις χιλιάδες ανησυχίες. Ναι. Ο πόλος έλξης, χτες ήταν οι "Πυξ - Λαξ".Μα ποιος είπε ότι η μουσική δεν ενώνει; Ποιος είπε ότι η μουσική δεν αλλάζει; Ποιος είπε ότι με τους ήχους δεν κάνουμε όνειρα, δε συναντιόμαστε, δεν πορευόμαστε, δεν παλεύουμε; Αλλωστε "τι 'ναι αυτό που μας ενώνει"; Και τους χιλιάδες νέους που ήταν εκεί τους ενώνουν σίγουρα οι ίδιες αγωνίες, οι ίδιοι φόβοι, τα ίδια όνειρα. Κάπως έτσι σιγοτραγουδούσαν όλοι στις μπαλάντες, πάλλονταν με τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και οργίζονταν όταν οι χορδές έτριζαν σε ροκ ρυθμούς. Χτες το βράδυ, στους ήχους των "Πυξ - Λαξ" χιλιάδες νέοι συναντήθηκαν και βρήκαν τον ίδιο ρυθμό, κάτω από κόκκινες σημαίες. Ηξεραν, άλλωστε, ότι "το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή τους".

Αμέσως μετά το τέλος ο Μάνος Ξυδούς δήλωσε στο "Ρ": "Ηρθαμε και σήμερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ όπως είχαμε έρθει και παλιότερα. Ομως η διαφορά εκείνης της εποχής με σήμερα είναι ότι έχουν σταματήσει τα πολλά λόγια από τους ανθρώπους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα βλέπεις αυτά τα παιδιά να είναι πολύ ενεργητικά. Βλέπεις αυτούς τους νέους να είναι δραστήριοι και δυναμικοί. Ο νέος άνθρωπος σήμερα δεν περιορίζεται στις λέξεις και τα λόγια, προχωράει στις πράξεις".

Πυρσός πολιτισμού

Για τη Γιώτα Βέη είναι πια παράδοση να συμμετέχει στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ φέρνοντας μαζί της τι άλλο; Ηχους της παράδοσης. Ηχους ελληνικούς, ήχους της ψυχής. Μουσικές που με δυσκολία επιβιώνουν σε καιρούς που σαρώνονται από πλαστικούς ήχους, ιλουστρασιόν ήχους, άδειους στίχους.

Η γιορτή που στήθηκε χτες στο Λαϊκό Στέκι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ είχε κάτι το γνήσιο, αληθινό, σίγουρο, ελπιδοφόρο. Κάτι που βεβαίωνε ότι η παράδοση είναι ακόμα εδώ και αγγίζει. Και η Γιώτα Βέη φροντίζει κάθε φορά να το υπενθυμίζει. Και ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Οσοι βρέθηκαν στο Λαϊκό Στέκι, από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους χόρεψαν και τραγούδησαν.

"Βρισκόμαστε στο 23ο Φεστιβάλ, ένα θεσμό στον οποίο συμμετέχω από τα "νιάτα" του, και για μένα πλέον η συμμετοχή μου αποτελεί παράδοση" είπε στο"Ρ" η Γιώτα Βέη. "Κάθε χρόνο το βρίσκω πιο ανανεωμένο, κάθε χρόνο με ανανεώνει και με μεταφέρει στα νεανικά μου χρόνια. Είναι ένα συναίσθημα που το αποκτάς από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου στις εισόδους, σε καταλαμβάνει μια αίγλη πολιτισμού, που μόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί και δίνει συνεχώς 24 χρόνια τώρα. Πρόκειται πραγματικά για έναν πυρσό πολιτισμού, ενημέρωσης, διεκδίκησης, που μπορεί και ανοίγει δρόμους στο μέλλον. Με όλες τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει στην πολύχρονη πορεία του μπορεί και στέκει δυνατό, δίνοντας πάντα κάτι νεότερο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές εκείνες που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Είναι μια γιορτή που δίνει ανάταση στην ψυχή και στο πνεύμα. Γι' αυτούς τους λόγους είμαι ευχαριστημένη που συμμετέχω και φέτος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ".

Αργά το βράδυ στο Λαϊκό Στέκι άρχισε το αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου με την "Ανώνυμη Κομπανία" και στην εξέδρα Νεανικής Δημιουργίας η συναυλία με την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Τσεκούρα.

Λεωφορεία για το Φεστιβάλ

Από την περιοχή της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια, διέρχονται πέντε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ. Πρόκειται για τις γραμμές:

  • Με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ: "221" Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας. "140" Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • Με στάση κοντά στο χώρο του Φεστιβάλ: "224" Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου,"222" Αθήνα - Ζωγράφου Α,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση"Κάραβελ"), "235" Αθήνα - Ζωγράφου Β,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση"Γέφυρα").
  • Επίσης, λεωφορεία δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ως εξής:

  • Σήμερα, αύριο και την Κυριακή

- Πειραιάς: 7 μμ από την πλατεία Δημοτικού θεάτρου.

- Κοκκινιά: από Νεκροταφείο Νεάπολης, από Γήπεδο Ιωνικού, από πλατεία Αγ. Γεωργίου, από Γραφεία Αχτίδας, από πλατεία Δαβάκη και από Κρατικό Νοσοκομείο. Πέμπτη και Παρασκευή στις 7 μμ - Σάββατο και Κυριακή 6.30 μμ από τη Νεάπολη.

- Χολαργός: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αντίστασης (τέρμα Χολαργού), στις 6.45 μμ από την πλατεία Κύπρου και 7.00 μμ από την πλατεία Δημοκρατίας.

- Πατήσια: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Βαρβάρας - Τέρμα Πατησίων και μετά στάση στην πλατεία Κολιάτσου. Στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Ελευθερίου, στάση στο σταθμό Κάτω Πατησίων και στάση στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.

- Υμηττός: στις 6 μμ από την πλατεία Υμηττού.

- Δάφνη: στις 6 μμ από την πλατεία Δημαρχείου.

- Χαϊδάρι: στις 6 μμ από το Δαφνί, στις 6.15 μμ από το Δάσος και στις 6.30 μμ από το Παλατάκι.

- Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα: στις 6 μμ από Παλατάκι - Χαϊδάρι, στις 6.15 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας - Αγ. Βαρβάρα και στη συνέχεια στις 6.30 μμ από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

  • Αύριο και την Κυριακή

- Ελληνικό: στις 6 μμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου Αργυρούπολης.

- Ηλιούπολη: Σάββατο στις 6.30 μμ από το Δημαρχείο και Κυριακή στις 6 μμ από την Αγ. Παρασκευή και στάση στον Αγ. Κωνσταντίνο και στις 6 μμ από το Δημαρχείο και στάση στην Αγ. Μαρίνα.

- Αιγάλεω: στις 6 μμ από την οδό Δημοκρατίας 34, Νταμαράκια και στις 6.30 μμ από Παπαναστασίου και Μπότσαρη. Την Κυριακή στις 6 μμ και από την πλατεία Λαμπράκη.

- Αγ. Βαρβάρα: Κυριακή στις 6 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας.

- Περιστέρι: στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δέγλερη. Επίσης, από Νέα Ζωή στις 6 μμ από τον Αγ. Γεώργιο και στις 6.30 μμ από την πλατεία του Λόφου Αξιωματικών.

- Καλλιθέα: από την πλατεία Δαβάκη το Σάββατο στις 6 μμ και την Κυριακή στις 5.30 μμ και στις 6.30 μμ.

- Νέα Σμύρνη: από την κεντρική πλατεία ΟΤΕ το Σάββατο στις 6.15 μμ και την Κυριακή στις 5.45 μμ και στις 6.45 μμ.

- Αγ. Παρασκευή: στις 6 μμ από τα Γραφεία της ΚΟ Αγ. Παρασκευής (Σουλίου 52).

- Ν. Ιωνία: στις 5.45 μμ από Ηλεκτρικό Σταθμό Ν. Ιωνίας και στις 6.00 μμ από το Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας.

- Ν. Κόσμος: και τις δύο μέρες στις 6.30 από τα Γραφεία της ΚΟΒ Ν. Κόσμου (Φραντζή 68).

- Κορυδαλλός: στις 6 μμ από την πλ. Ελευθερίας.

- Κερατσίνι: στις 6 μμ από πλ. Χαραυγής και στις 6.30 μμ από πλ. Λαού.- Γλυφάδα: στις 6 μμ από πλ. Αγ. Τρύφωνα (Καραχάλιου).

  • Την Κυριακή

- Μελίσσια: στις 6 μμ από τη Λεωφ. Δημοκρατίας 65.

- Μαρούσι: στις 6 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό (πλατεία Ευτέρπης).

- Πετράλωνα: στις 6 μμ από τα Σφαγεία και στις 6.15 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων.

- Ν. Ηράκλειο: στις 6.00 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου (Λ. Ηρακλείου 364).

- Μεταμόρφωση: στις 6 μμ, από την άνω πλ. Μεταμόρφωσης.

- Φιλαδέλφεια: στις 6 μμ, από Εθνική Τράπεζα.

- Αλιμος, Καλαμάκι: στις 6 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ (Θεομήτορος και Μπιζανίου).

- Αγ. Δημήτριος (Μπραχάμι): στις 6 μμ από το Νέο Τέρμα και μετά στάση στον Αγ. Βασίλειο.

- Αγ. Ανάργυροι: Το πούλμαν που βάζει το παράρτημα ΠΕΑΕΑ της περιοχής θα αναχωρήσει στις 6 μμ από το τέρμα των λεωφορείων και θα κάνει στάση στην πλ. Ανάκασας και στο Δημαρχείο.

- Γκύζη: στις 6 μμ από πλ. Γκύζη.

- Ελευσίνα: 6.30 μμ από το Δημοτικό πάρκινγκ.

- Μενίδι: 5 μμ από τη γέφυρα Μενιδίου.

- Λούτσα: 4.15 μμ από διασταύρωση ΟΤΕ (μίνι μάρκετ).

- Ραφήνα: 4 μμ από στάση Ραφήνας.

"Ασε με πάλι να σου πω"

Ετσι, αργά τη νύχτα, "αν και έχει ο καιρός τις μαύρες του", άφησαν τα χείλη να σιγοτραγουδήσουν μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα "Ασε με πάλι να σου πω για χρόνια περασμένα, για τα τραγούδια που αγαπώ τα παραπονεμένα...". Το πιο θερμό χειροκρότημα, από τις πιο ζεστές καρδιές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα που συνέχιζαν να συνοδεύουν και στο επόμενο τραγούδι για "Λόγια, λόγια ψεύτικα".

Κάπου εκεί όλοι θυμηθήκαμε τον Μάνο Λοϊζο.Ο θάνατός του είχε ανακοινωθεί πριν 15 χρόνια σε ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Χτες ο Γιώργος Νταλάρας ζέστανε με τη φωνή του τη μνήμη μας.Την ανάμνηση του Μάνου, που έφυγε, μα είναι ακόμα εδώ και όλα τον θυμίζουν. Και "ο μόνος τρόπος για να είναι εδώ, είναι να τον θυμόμαστε",είπε ο Γιώργος Νταλάρας. Ρίγησαν οι καρδιές στο "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας",οι πιο πονεμένες "σύρθηκαν" βαριά στους ρυθμούς των 9/8. Αναστέναξαν βαθιά στο "Αχ χελιδόνι μου. Πώς να πετάξεις σε αυτό το μαύρο τον ουρανό... Και πώς να κλάψεις...". Μα "όλη νύχτα λέγαμε τραγούδια για τη λεβεντιά κι όλη νύχτα κλαίγαμε".

Το μέλος του συγκροτήματος τον ΠΥΞ - ΛΑΞ Μάνος Ξυδούς αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας δήλωσε στο "Ρ": "Ηρθαμε και σήμερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ όπως είχαμε έρθει και παλιότερα. Ομως η διαφορά εκείνης της εποχής με σήμερα είναι ότι έχουν σταματήσει τα πολλά λόγια από τους ανθρώπους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα βλέπεις αυτά τα παιδιά να είναι πολύ ενεργητικά. Βλέπεις αυτούς τους νέους να είναι δραστήριοι και δυναμικοί. Ο νέος άνθρωπος σήμερα δεν περιορίζεται στις λέξεις και τα λόγια, προχωράει στις πράξεις".

Τραγούδησε για την αλήθεια της ζωής

Με ελάχιστα ρεφρέν, με πολύ χιούμορ, με σαρκασμό κάποιες φορές και με απόγνωση κάποιες άλλες, αλλά κυρίως με λυρισμό, ο νέος δημιουργός Φοίβος Δεληβοριάς έστειλε χτες το βράδυ, από την εξέδρα συζητήσεων και νεανικής δημιουργίας του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το δικό του μήνυμα. Ενα μήνυμα αντίστασης στα σίγουρα σουξέ, στα ευκολοχώνευτα τραγούδια, στον ανακυκλωμένο στίχο. Ενας νέος δημιουργός - σχεδόν στα 25 του - απέδειξε πως ο προβληματισμός είναι δημιουργία, πως η δημιουργία είναι ζωή.

Λίγο αμήχανος στην αρχή, αφού, όπως είπε ξεκινώντας το πρόγραμμά του, "παιδιά, εγώ δεν έχω πολιτικά τραγούδια να σας πω". Τραγούδησε, όμως, τον έρωτα, έτσι όπως τον βιώνει ένας νέος σήμερα, τραγούδησε τη μοναξιά, έτσι όπως τη ζουν οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων, χτύπησε με τον ουσιαστικό στίχο του τον υπέρμετρο καταναλωτισμό της εποχής, την έλλειψη επικοινωνίας και ρομαντισμού. Τραγούδησε για το φεγγάρι, για τη μυρωδιά της γαζίας, για την τσίκνα της υπόγειας ζωής, για ένα σκύλο στο Κολωνάκι, που μέσα απ' το βλέμμα του συνειδητοποιεί ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια αυτής της σκληρής εποχής.

Μαζί με την Μαρία - Στέλλα Τζανουδάκη στα φωνητικά και με την ορχήστρα του - όλοι τους νέα παιδιά - ο Φ. Δεληβοριάς κατόρθωσε να γεμίσει το χώρο της εξέδρας συζητήσεων. Κατόρθωσε να αντιτάξει ένα άλλο ύφος, έναν άλλο στίχο και, κυρίως, μια σκηνική παρουσία "συμμετοχής" και διαλόγου. Απέδειξε πως είναι ένας τραγουδοποιός, που, όχι μόνο ξέρει να γράφει και να ερμηνεύει αξιόλογα τραγούδια, αλλά προπάντων ξέρει να προβληματίζει, να ψυχαγωγεί και να συμμετέχει σαν παρέα με το κοινό του.

Μετά το τέλος της συναυλίας του, ο Φ. Δεληβοριάς δήλωσε στο "Ρ": "Βρήκα το Φεστιβάλ πολύ ζωντανό και συνάντησα μια ατμόσφαιρα ευχάριστη, αλλά πάνω απ' όλα παρεϊστικη".

Ασυμβίβαστη στάση σε όλα τα ναρκωτικά

Η τοξικομανία είναι τρόπος ζωής και οι αιτίες είναι πρωτίστως κοινωνικές, τονίστηκε χτες στη συζήτηση με θέμα "Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: Πρόοδος ή συντήρηση;"

Η στρατηγική της πρόληψης των ναρκωτικών απαιτεί μια άλλη, ασυμβίβαστη στάση ζωής. Ταυτόχρονα χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια για μια κοινωνία διασφάλισης των δικαιωμάτων των νέων.

Αυτή ήταν μια απ' τις βασικές επισημάνσεις στη χτεσινή συζήτηση για τα ναρκωτικά στο Φεστιβάλ. Πήραν μέρος η Κ. Μάτσα διευθύντρια του "18 Ανω", ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χ. Πουλόπουλος,η Ελ. Ζαφειρίου γραμματέας της Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Λ. Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η Κ. Μάτσα αναφέρθηκε στις αιτίες της "εγκατάστασης" της τοξικομανίας σε ένα άτομο ως τρόπου ζωής και αντέκρουσε με επιστημονικό τρόπο τα "επιχειρήματα", τόσο εκείνων που θέλουν να μη γίνεται τίποτε με όσους μπουν στο "λούκι" των ναρκωτικών, όσο και εκείνων που προβάλλουν με διάφορους τρόπους τη διαχείριση του προβλήματος. Ο χρήστης, είπε, σε ένα σημείο εκφράζει, έστω και με αποκρουστικό τρόπο, την κρίση του συστήματος. Αυτή, διευκρίνισε, είναι και μια διαφορά της χρήσης ουσιών σε άλλες εποχές και κοινωνίες, μιας και το επικαλούνται μερικοί. Κάποιος, πρόσθεσε, δε γίνεται χρήστης επειδή υπάρχουν τα ναρκωτικά, αλλά γιατί νομίζει ότι με αυτόν τον ατομικό τρόπο θα κάνει την ατομική του εξέγερση στην καθολική στέρηση των δικαιωμάτων, που επιβάλλει σήμερα το σύστημα.

Ο Χ. Πουλόπουλος είπε ότι είναι υποκριτικό για την κοινωνία να υποστηρίζει πως νοιάζεται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών όταν αδιαφορεί για τα άλλα προβλήματα, όπως η βία, η αντικοινωνική στάση, η ανεργία και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η κοινωνική πολιτική όλο και περιορίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον επικρατεί η άποψη του περιορισμού της βλάβης με τη χορήγηση υποκατάστατων. Οπως, υπογράμμισε, κάποιοι υποδεικνύουν τη "μαγική λύση" στα ναρκωτικά σε κάποιον που έχει προβλήματα, μετά - όταν γίνει τοξικομανής - έρχονται κάποιοι άλλοι να του παρουσιάσουν "μαγικές λύσεις" με τα φάρμακα.

Το προφίλ των χρηστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, είναι: στα 15 χρόνια αφήνουν το σχολείο, στα 16 αρχίζουν τη χρήση μαλακών ναρκωτικών ή παίρνουν χάπια, για να καταλήξουν μετά συνήθως από τρία χρόνια στα σκληρά ναρκωτικά. Το 80% όσων φτάνουν στο ΚΕΘΕΑ είναι άνεργοι.

Η Ελένη Ζαφειρίου αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Η αποποινικοποίηση, είπε, είναι συνώνυμη με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Ετσι, τόνισε, οι χρήστες θα γίνουν η βάση και η κινητήρια δύναμη, ενώ οι διακινητές θα έχουν τη δυνατότητα διεύρυνσης διάθεσης των "εμπορευμάτων" τους. Σημείωσε ότι το ΕΣΥΝ συντάσσεται με την ΚΝΕ στο θέμα των ναρκωτικών και τόνισε ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχει νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών με τον χυδαίο τρόπο που το ζητούν κάποιοι στην Ελλάδα.

Ο Λ. Μυλωνάς είπε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει ασυμβίβαστα την πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά και θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας ενάντια σε κάθε εξάρτηση ως τρόπου ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ