ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ "NON PAPER"
Ετσι κι αλλιώς αυθεντική η υποτέλεια

Η υπόθεση με το "non paper" - το οποίο φέρεται να περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δ. Λιάνη για τον Α. Παπανδρέου - που φέρει τον Κ. Σημίτη να έχει δεσμευτεί κατά τη συνάντησή του με τον Κλίντον το 1996 στο Λευκό Οίκο, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά γράμμα την πολιτική που συμφέρει τις ΗΠΑ στην περιοχή, βρέθηκε και χτες στην επικαιρότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε φυσικά ότι πρόκειται για "πλαστό", "κατασκευασμένο" και "αστείο" έγγραφο. Εκανε δε λόγο για την κυβερνητική πολιτική που αποδεικνύει την πλαστότητα του εγγράφου. Ατυχέστερο επιχείρημα δεν μπορούσε να βρει... "Αστείο" χαρακτήρισε το κείμενο και ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Νάιλς.

Ετσι η ιστορία με το περίφημο έγγραφο επανέρχεται. Αλλά ας δούμε την... προϊστορία. Το εν λόγω non paper δημοσιεύεται για πρώτη φορά από την εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ" το Μάη του 1996, με την ένδειξη "πλαστό". Λίγες μέρες πριν, και αφού έχει φτάσει το κείμενο σε διάφορους παραλήπτες με την ένδειξη "εμπιστευτικό" - μεταξύ αυτών και τον Α. Παπανδρέου - οι ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αναφερθεί στην πλαστότητά του.

Προεκλογικά το non paper ξαναέρχεται στο προσκήνιο και φέρεται ως παραλήπτης του και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της εκδότριας του περιοδικού "Νέμεσις", Λ. Κανέλλη, έχει γίνει δέκτης πιέσεων να μην κάνει χρήση του κατά την προεκλογική περίοδο και στο τηλεοπτικό ντι μπέιτ με τον Σημίτη. Η ίδια στις δηλώσεις κάνει λόγο για υπουργούς γνώστες του non paper και για τη γνησιότητά του, που ήταν γνωστή σε όσους το κατείχαν πολύ πριν το δημοσιεύσει στο περιοδικό της. Μάλιστα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της το όνομα του συμβούλου της πρεσβείας στις ΗΠΑ, που υπέγραψε και απέστειλε το non paper στον Α. Παπανδρέου.

Το ίδιο non paper επανέρχεται στη δημοσιότητα το Γενάρη του 1997, ως γνήσιο, από το περιοδικό "Νέμεσις" ένα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση. Η κυβέρνηση ξανά κάνει λόγο για πλαστότητα.

Τώρα είναι η εφημερίδα "Αθηναϊκή" που το επανέφερε στο προσκήνιο, με την επισήμανση ότι περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δ. Λιάνη, που περιλαμβάνει έγγραφα από το αρχείο του Α. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση μιλά πάλι για πλαστό κείμενο, ενώ η Δ. Λιάνη εξέδωσε χτες ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για "δήθεν στοιχεία του βιβλίου (που) δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενό του"...

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι η υπόθεση επανέρχεται για "διαφημιστικούς λόγους" στην επικαιρότητα, σχετικούς με το υπό έκδοση βιβλίο, που έχουν αναλάβει οι επιχειρήσεις του Α. Λιβάνη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι την αξιοποιεί ώστε να χτυπήσει την όποια φωνή αμφισβήτησης του Κ. Σημίτη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως φερέφωνο της Δ. Λιάνη... και για να εξουδετερώσει τις όποιες αρνητικές αναφορές περιέχονται στο βιβλίο στο πρόσωπο του νυν πρωθυπουργού, από τον προκάτοχό του. Πάντως καθόλου πειστικές δεν είναι οι εξηγήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους λόγους που τα ΜΜΕ, που τη στηρίζουν, προβάλλουν δεόντως την όλη υπόθεση. Καθόλου επίσης πειστικές δεν είναι οι κυβερνητικές εξηγήσεις αναφορικά με δηλώσεις υπουργών και βουλευτών (Γιαννόπουλος, Πάγκαλος κ. ά.) που λειτουργούν διαφημιστικά για το βιβλίο.

Οσο για το πλαστό ή όχι του πράγματος δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτα στη γνήσια υποτέλεια της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ, η οποία, είτε έχει είτε δεν έχει αποτυπωθεί και εγγράφως, μεγαλουργεί.

ΠΑΣΟΚ
Ξεκινά η διήμερη σύνοδος της ΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές και με ειδικό θέμα, αύριο, την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Χτες το ΕΓ του κόμματος αποδέχτηκε ομόφωνα το σχέδιο εισήγησης του ΕΓ για τις εκλογές και την πορεία προς αυτές, όπου επανέρχεται η λογική της αναμέτρησης μεταξύ του "φωτός και του σκότους". Τώρα πλέον η διαχωριστική γραμμή, όπως τη χαράσσει το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στο ποιος συναινεί και ποιος όχι με την κατεδάφιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του νομοσχεδίου "Καποδίστριας"... Κατά τα άλλα, το κυβερνών κόμμα απευθύνει πρόσκληση συστράτευσης των "προοδευτικών δυνάμεων", στις οποίες προφανώς εντάσσει τον εαυτό του και όσους πρωτοστατούν στις αναγκαστικές συνενώνεις.

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση για την εξωτερική πολιτική, οι λεγόμενοι διαφωνούντες επιχείρησαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους. Οι "διαφοροποιήσεις" Αρσένη (ζήτησε να μην έχει διθυραμβικό χαρακτήρα για τη Μαδρίτη), Δασκαλάκη (μίλησε για λάθος πλαίσιο) και Οικονόμου (χαρακτήρισε "κακό το κείμενο"), δεν επέτρεψαν την υπερψήφιση του κειμένου που εμφάνισε ως σχέδιο εισήγησης ο Θ. Πάγκαλος. Ορίστηκε να υπάρξει συζήτηση για το θέμα σήμερα πριν την έναρξη της ΚΕ. Ας σημειωθεί ότι το βάρος της επιχειρηματολογίας υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σήκωσε στο ΕΓ η Β. Παπανδρέου, που ανακάλυψε ότι η χώρα έχει αναβαθμιστεί διεθνώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο...

Σε ό,τι αφορά την πλευρά Αρσένη, τονιζόταν ότι οι ενστάσεις του δεν έχουν χαρακτήρα ρήξης, ότι ο ίδιος ζήτησε μια εισήγηση ενωτικού χαρακτήρα που να καλύπτει και τις δυο πλευρές, όσον αφορά τη συμφωνία της Μαδρίτης, αλλά οι τροποποιήσεις του δεν έγιναν δεκτές. Παράλληλα, σημειωνόταν ότι ο ίδιος διατηρεί τις θέσεις του στο ζήτημα, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση στο ερώτημα αν θα τις εκθέσει στην ΚΕ.

Πάντως σε ό,τι αφορά την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υποστηριζόταν ότι και σε αυτή την ΚΕ θα καταγραφεί η "ηγεμονία" του Κ. Σημίτη και θα περιθωριοποιηθούν όσοι επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τις κυβερνητικές επιλογές στα Ελληνοτουρκικά.

Εδώ, κάτι συμβαίνει...

Εδώ κάτι συμβαίνει. Και δεν εννοούμε αν το περιβόητο "non paper" είναι πλαστό ή όχι. Αλλωστε, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται από την πασίδηλη γνησιότητα των πρακτικών της. Κρίνεται από τα "πάμε χέρι χέρι με τον Κλίντον", του Α. Παπανδρέου. Από τα "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", του Κ. Σημίτη! Από την πορεία μετατροπής του Αιγαίου σε "γκρίζα ζώνη" υπό την αμερικανική κηδεμονία. Από τη διαδικασία επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου με τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών "δυνάμεων ασφαλείας". Από την πολιτική τού "από το αυτί και στην Ολμπράιτ", που μεγαλούργησε στη Μαδρίτη. Οπως κρίνεται η πολιτική της κυβέρνησης και επί εσωτερικών θεμάτων. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουν, ότι τούτη η κυβέρνηση έχει την προκλητικότερη στήριξη που έχει ποτέ παράσχει η ολιγαρχία μέσω και των ελεγχόμενων ΜΜΕ.

***

Γι' αυτό, λοιπόν, εδώ κάτι συμβαίνει. Αραγε, γιατί γίνεται όλος αυτός ο "ντόρος" για ένα "non paper", γνωστό εδώ και δυο σχεδόν χρόνια; Γιατί όσοι το "έθαψαν" στις τρεις, τουλάχιστον, προηγούμενες περιπτώσεις που έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια, τώρα το κάνουν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεών τους και στα πρωτοσέλιδά τους; Είναι αμιγώς διαφημιστικοί οι λόγοι ένεκα της έκδοσης του βιβλίου της Λιάνη; Είναι μόνο λόγω έλλειψης θεμάτων τύπου Νταϊάνας στα ΜΜΕ; Δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση. Ομως, είναι αναγκαίες μερικές επισημάνσεις: Πρώτο, τα αφεντικά του δικομματισμού τον συντηρούν φροντίζοντας να μη συνθλίβεται ο "εταίρος", που σε κάποια περίοδο βρίσκεται στα "κάτω του". Και η ΝΔ σήμερα βρίσκεται στα "κάτω της". Δεύτερο, μια μέθοδος για να "ψηλώσει" ο δεύτερος είναι να "κοντύνει" ο πρώτος. Ανέκαθεν, δε, το πρώτο βιολί της ορχήστρας της πλουτοκρατίας εκτός από τα μηνύματα του τύπου "είσαι ο εκλεκτός μας", λάμβανε και τα μηνύματα "είσαι υπάλληλός μας". Τρίτο, κανείς εκ των φορέων του κατεστημένου δε θα ήθελε να "κοντύνει" τον Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Μάαστριχτ ή γενικότερα την οικονομία, διότι, αφ' ενός αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, αφ' ετέρου πρόκειται για πεδίο όπου ομονοούν όλες οι μερίδες της άρχουσας τάξης. Τέταρτο, η ενδεχόμενη ανασυγκρότηση του πολιτικού τοπίου και η ενίσχυση των παραφυάδων του δικομματισμού μπορεί να περάσει πιο ελεγχόμενα μέσα από ένα μοίρασμα της τράπουλας εφόσον προέλθει με αφορμή τα "εθνικά ζητήματα". Πέμπτο, στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ μπορούν να βρουν έδαφος εσωτερικές "αντιπολιτεύσεις"... πατριωτικού χαρακτήρα.

***

Μέχρι να κριθεί η βασιμότητα των παραπάνω επισημάνσεων ας συγκρατήσουμε κάτι. Οταν το ΚΚΕ μιλά για υποτέλεια, δεσμεύσεις, εξάρτηση και υποκλίσεις, κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για "δογματισμό". Οταν οι ίδιοι θέλουν να παίξουν τα "οικογενειακά παιχνίδια" τους, δεν έχουν πρόβλημα να ομολογούν την υποτέλεια και με στοιχεία. Πλαστά ή όχι...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε για τις 4 Νοέμβρη η εκδίκαση της μήνυσης που είχε υποβάλει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" Γ. Λακόπουλος εναντίον της Μ. Φραγκιαδάκη,μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για συκοφαντική δυσφήμιση. Η υπόθεση, που θα εκδικαζόταν χτες, αναβλήθηκε μετά από αίτηση του μηνυτή. Δεκάδες συνδικαλιστές, από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν υπέρ της Μ. Φραγκιαδάκη,η οποία είχε αποκαλέσει τον δημοσιογράφο "φερέφωνο του συγκροτήματος Λαμπράκη", μετά από μειωτικά γι' αυτήν δημοσιεύματά του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Συνάντηση με την Ενωση Συντακτών

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ συναντιούνται σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρος της Δημήτρης Γκλαβάς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας και εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης μαζικών φορέων και οργανώσεων για τους στόχους και τις δραστηριότητες της Επιτροπής, ενόψει της έναρξης των διαδικασιών επικύρωσης των Συμφωνιών του Αμστερνταμ.

Ετσι τους συμφέρει...

Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι συντηρούν τη "Λιανολογία" στο δημόσιο βίο και θα συνεχίσουν, γιατί έτσι τους συμφέρει... Γιατί έτσι "ενισχύεται" ο Σημίτης... "Ενισχύεται" και στο εσωτερικό του κόμματος (όποιος διαφωνεί θα εξουθενώνεται ως "Μιμίκος") και, γενικώς, αφού βρήκε ...αντίπαλο. Τουτέστιν, ο πάλαι ποτέ "επάρατος Μητσοτάκης" αντικαθίσταται από την "επάρατο Μιμή"... Αυτά λένε οι ίδιοι οι κυβερνώντες! Που σημαίνει ότι τα πράγματα - αν είναι έτσι - εκτός από επικίνδυνα, λόγω υποτέλειας, είναι επικίνδυνα, και λόγω γελοιότητας. "Εκσυγχρονιστικής", φυσικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ