ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Φτηνά κόλπα με την τιμαριθμοποίηση

Διαδίδουν διά στόματος υφυπουργού Γ. Δρυ ότι η οικονομία "αντέχει" μόνο μέχρι 5% για τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων, ενώ στις προθέσεις τους είναι να την αυξήσουν 10%-12%!

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζει το υπουργείο Οικονομικών με την τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και τα αφορολόγητα όρια.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι διαρροές προς τον Τύπο, πως οι δυνατότητες παραχωρήσεων από πλευράς υπουργείου κινούνται στα όρια του 5% (δηλαδή 5% για τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων), απλώς αποσκοπούν να δημιουργήσουν μια ψευδεπίγραφη κατάσταση. Οπως ισχυρίζονται κυνικά οι ίδιοι παράγοντες, λέμε σήμερα 5%, ώστε αύριο να μπορούμε να υποχωρήσουμε ακόμα και στο 10% ή και στο 12%, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να φανεί... σαν δική μας υποχώρηση και σαν νίκη της άλλης πλευράς! Βρισκόμαστε δηλαδή στα συνήθη παραπλανητικά κόλπα στα οποία καταφεύγει η κεντρική εξουσία, όταν διαπραγματεύεται διάφορα αιτήματα των εργαζομένων.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε γνήσια τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Τα τελευταία παραμένουν "παγωμένα" από το 1993, ενώ την περίοδο 1993-1997 ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από 50%. Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων εξυπηρετούν επίσης και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, σύμφωνα με τα οποία μια μονάδα τιμαριθμοποίησης επιβαρύνει τον προϋπολογισμό 20 δισ. δραχμές. Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση είναι 11 δισ. δραχμές, δηλαδή πολύ μικρότερη από αυτή που υποστηρίζουν επίσημα.

Χτες εξάλλου συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας Γ. Παπαντωνίου και Γερ. Αρσένης, στα πλαίσια των επαφών για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1998. Εκτός από το υπουργείο Παιδείας, σε εκκρεμότητα βρίσκονται συναντήσεις με τα υπουργεία Υγείας και Αμυνας, οι προϋπολογισμοί των οποίων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Από χτες πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει δύο νέα προβλήματα. Το πρώτο αφορά το μισθολόγιο των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται αυξημένα κονδύλια. Δεν είναι γνωστό πάντως αν το μισθολόγιο έχει αναδρομική ισχύ, οπότε θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/97, ή θα εφαρμοστεί από 1/1/98, γεγονός που σημαίνει ότι τα προβλήματα μεταφέρονται στο νέο έτος. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά το αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για αυξημένα κονδύλια στον νέο προϋπολογισμό, ύψους 350 δισ. δραχμών, χρήματα τα οποία δικαιολογούν για την προώθηση του σχεδίου Καποδίστριας.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μείωση επιτοκίων από 1η Οκτώβρη

Αισθητή μείωση των επιτοκίων της, η ισχύς των οποίων ξεκινά από την 1η Οκτώβρη 1997, αποφάσισε η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, επιδιώκοντας να προσελκύσει από δω και στα εξής μεγαλύτερες ομάδες από το καταναλωτικό κοινό. Τα νέα επιτόκια, που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης,έχουν ως εξής:

  • 18,3% για προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια προς ιδιώτες, καθώς και για καταναλωτικά δάνεια αγοράς αυτοκινήτου (αντί 22,2% σήμερα). Προς τους μετοχομερισματούχους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και αποστρατεία), τα αντίστοιχα επιτόκια μειώνονται σε 15,8% από 19,2%.
  • 10,8% (σταθερό για τα πρώτα δύο χρόνια) και 12,3% (κυμαινόμενο), στα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες, αντί 15,2% και 12,3%, που ισχύει σήμερα. Προς μετοχομερισματούχους, σταθερό επιτόκιο από δύο σε τρία χρόνια, 10,3% από 14,2%, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται στο 11,8%.

Τέλος, το επιτόκιο της FIVESTAR VISA, μειώνεται σε 22,8% από 26,5% προς ιδιώτες, ενώ για τους μετοχομερισματούχους στο 19,3% από 22,5%.

Στα παραπάνω επιτόκια, δε συμπεριλαμβάνεται η εισφορά 1,20% του Ν.128/75. Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, καθώς και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, ο Γ. Δασκαλάκης διευκρίνισε πως οι διαδικασίες μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Οπως είπε, το πόρισμα των δύο εταιριών που ανέλαβαν την όλη διαδικασία, θα παραδοθεί μέχρι τέλος Νοέμβρη, ώστε να προχωρήσουν άμεσα (μέχρι τέλους του έτους, αρχές του επομένου) σε γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εξήγησε, επίσης, ότι απόφαση της τράπεζας είναι να καταστεί η τράπεζα πολυμετοχική και πολλαπλών συναλλαγών και πρόσθεσε πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δε θα είναι μικρότερη από 23 δισ. δρχ., ενώ στόχος της όλης διαδικασίας είναι να περιοριστεί η συμμετοχή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο κεφάλαιο της τράπεζας στο 35% με 40%.

Ας σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενέχουν τον κίνδυνο να περάσει σημαντικό πακέτο μετοχών, καθώς και η διοίκηση της τράπεζας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.Σήμερα βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), με ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο τράπεζας μεγαλύτερο του 60%.

Θα... ρίξουν τον πληθωρισμό με "συμφωνίες κυρίων"!

Τις "συμφωνίες κυρίων" "ξέθαψε" και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει το 5,5% που έχει θέσει ως στόχο στο τέλος του χρόνου, ενώ από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρείται να εμφανιστεί φραστική - τουλάχιστον - "σύγκλιση" απόψεων, μετά την τελευταία "διαφορά απόψεων", όπως είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα το θέμα της αντιμετώπισης του "θηρίου" του πληθωρισμού, ενώ χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του πληθωρισμού που είχε εξαγγελθεί πρόσφατα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, ας σημειωθεί ότι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο για "πολιτική απόφαση" σε ό,τι αφορά το "σκληρό πυρήνα" του πληθωρισμού, δηλαδή τους έμμεσους φόρους και τις υπηρεσίες, θυμίζοντας το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για "προσπάθειες εθνικής κοινωνικής συμφωνίας με όλους τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση" στο μέτωπο των τιμών. Και αναφέρονται στις προσπάθειες επίτευξης κλαδικών "συμφωνιών κυρίων" και σε μελέτες στα βιομηχανικά προϊόντα σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας και πρώτων υλών. Επίσης, αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη υπήρξε δυσκολία σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά, προσπαθώντας να αναδείξουν το "έργο" του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπληρώνουν ότι τα οπωροκηπευτικά μειώθηκαν κατά 0,2% και ότι προβλέπεται πως ο πληθωρισμός θα σημειώσει πτώση το Σεπτέμβρη και σημάδια σταθεροποίησης το Νοέμβρη, με στόχο στο τέλος του χρόνου να κλείσει στο 5,5%.

Στο μεταξύ παράγοντες του υπουργείου λένε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους των υποδηματοποιών, με αντικείμενο τη συγκράτηση των τιμών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι οι αυξημένες εισαγωγές οδήγησαν σε αύξηση των τιμών. Ο δείκτης τιμών, πάντως, στα είδη υπόδησης και ένδυσης - στα οποία είναι περιορισμένα τα περιθώρια συγκράτησης των τιμών - εμφανίζει πτώση κατά 0,4%. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους των δικηγόρων, των γιατρών και των ιδιωτικών κλινικών, καθώς υπολογίζεται ότι πέρσι το κόστος στις ιατρικές υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 20%, ενώ στις μικροβιολογικές εξετάσεις κατά 14%.

Αύξηση κερδών 120%!

Στο ποσό των 4.211 εκατ. δραχμών ανήλθαν, στο πρώτο εξάμηνο του 1997, τα καθαρά κέρδη προ φόρων - δηλαδή τα φανερά κέρδη - του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία, εκτός από την τράπεζα, ανήκουν και οι θυγατρικές της επιχειρήσεις Πειραιώς Leasing, Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, Πειραιώς Επενδυτική, Πειραιώς Finance και Tirana Bank. Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο τα κέρδη του ομίλου της Πειραιώς ήταν 1.95 εκατ. δραχμές, προκύπτει μια αύξηση των καθαρών κερδών για το πρώτο εξάμηνο κατά 120%, η οποία είναι τουλάχιστον ...20 φορές μεγαλύτερη του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"
Ρεκόρ παραπόνων για τα μεταφορικά μέσα

Οι μεταφορές και τα κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας φαίνεται ότι δημιούργησαν τα περισσότερα προβλήματα στους τουρίστες το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε, ενώ τα λιγότερα παράπονα δημιούργησαν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Αυτό προκύπτει από τον απολογισμό των παραπόνων που καταγράφτηκαν από το πρόγραμμα "νομική βοήθεια στους τουρίστες" της Ενωσης Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" ("ΕΚΠΟΙΖΩ"). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η "ΕΚΠΟΙΖΩ" κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες καταγράφτηκαν 512 καταγγελίες, από τις οποίες ποσοστό 38% προήλθε από αλλοδαπούς τουρίστες.

Αναλυτικότερα, στο σύνολο των καταγγελιών οι 170 (ποσοστό 33%) αφορούν τις κάθε είδους μεταφορές, αεροπλάνα, πλοία, πρακτορεία, ΚΤΕΛ, ταξί. Με 97 κλήσεις (97%) οι τουρίστες παραπονέθηκαν στο ίδιο διάστημα για τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα νυχτερινά κέντρα. Τα παράπονα αφορούσαν απουσία καταλόγων, υψηλές τιμές, κακή εξυπηρέτηση, καθαριότητα. Ακολουθούν η ηχορύπανση για την οποία έγιναν 61 κλήσεις (12%), η ρύπανση στις παραλίες και οι υψηλές τιμές σε καντίνες χωρίς να δίνουν αποδείξεις αγοράς με 56 κλήσεις (11%), οι δημόσιες υπηρεσίες με 42 κλήσεις (ποσοστό 8% των παραπόνων), τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με 36 κλήσεις (7%) και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για τα οποία έγιναν 25 κλήσεις και αφορούν ποσοστό 5% των παραπόνων. Τέλος, άλλα 25 παράπονα καταγράφτηκαν για διάφορα άλλα θέματα, όπως για απώλειες ή κλοπές, κακή σήμανση των δρόμων και των λιμένων, προβλήματα στην αγορά προϊόντων κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ