ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Καλούμε σε συσπείρωση, αντίσταση, διεκδίκηση

Συνέντευξη με τον επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Λεων. Αυδή

Στην αρχή αυτής της βδομάδας, η Ολομέλεια της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" ανακήρυξε υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας τον Λεωνίδα Αυδή, προσκαλώντας όλους, όσοι αναζητούν μια αγωνιστική στάση στην αντιμετώπιση των τοπικών, αλλά και των ευρύτερων προβλημάτων, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη ή τοποθέτηση, να συσπειρωθούν γύρω από αυτήν την υποψηφιότητα.

Στην πρόσκλησή της αυτή, σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί και πρέπει τώρα ένα ανθρώπινο κύμα να ξεσπάσει, παλεύοντας για την ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής, που βάλλει κατά ριπάς εναντίον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και δημοτική αρχή, πάνω στα "ερείπια" μιας απαράδεκτης πόλης, που φέρνει έντονα τα σημάδια της πολιτικής τους, "οικοδομούν" μιαν άλλη, ακόμα χειρότερη, Αθήνα, για να τη χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό για την καθιέρωση των στόχων τους. Εφαρμόζουν ένα ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυρίαρχη τάξη, η άρχουσα τάξη, στην Ελλάδα.

Σ' αυτήν την πρώτη - μετά την ανακήρυξή του - συνέντευξη που ακολουθεί, ο Λεων. Αυδής εξηγεί τι θα σημάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικά, και την Αθήνα, ειδικά, η ολοκλήρωση αυτής της πορείας. Περιγράφει τις επιπτώσεις της σ' αυτούς, που θα ζουν εξόριστοι στην πόλη τους, τους κατοίκους της. Διατυπώνει την ανάγκη συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου μετώπου αντίδρασης στην κυρίαρχη άποψη και περιφρούρησης του κοινωνικού και λαϊκού χαρακτήρα της ΤΑ. Τώρα είμαστε,όπως λέει χαρακτηριστικά, μπροστά στο στόμα του λύκου.

Να μη μας φάει ο λύκος και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε,σημειώνει και καλεί τους ΑΘηναίους: Μην αφήσετε να μας πάρουν την πόλη μας.

Αυτοδιοίκηση για το λαό

- Η προσπάθεια της άρχουσας τάξης, να υλοποιηθεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική, εκφράζεται ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επιχειρείται μεθοδικά η εκ βάθρων ανατροπή του κοινωνικού και λαϊκού χαρακτήρα της. Με ποιο μοντέλο Αυτοδιοίκησης συντάσσεται η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και πώς θα αντιμετωπίσετε την επιχείρηση διάλυσης του θεσμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη;

- Να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει αποδείξει πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να ασχοληθώ αποκλειστικά με την ΤΑ, είναι χαρακτηριστική. Σημειώνω ότι για την παραίτησή μου ήταν βέβαια δική μου η εισήγηση, αλλά η απόφαση ήταν συλλογική.

Ως προς την ουσία: Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, που θα μάχεται για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τον πολιτισμό, για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών ζωής, που θα αγωνίζεται και για τα καθημερινά μικρά προβλήματα τοπικής σημασίας, αλλά και για τα μεγάλα γενικότερα ζητήματα που καθορίζουν τις συνθήκες του λαού.

Αυτό, όμως, πρέπει να το κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό με καθημερινή πράξη. Εχουμε χρέος να δείχνουμε, με τη θέση μας και τη στάση μας στα μικρά καθημερινά ζητήματα, ότι κανένα περιστατικό της καθημερινής ζωής δεν είναι τυχαίο και ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Ετσι, π.χ., οι συλλήψεις των μελών της "Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά των Ολυμπιακών Αγώνων" και των δύο νέων πολιτών που μοίραζαν ανακοινώσεις κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκδηλώσεις της ίδιας αντίληψης, που υπαγόρευσε τους νόμους για τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος και για την ποινική δίωξη όσων δε συμμορφώνονται με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων ή με το κυνήγι της αφίσας από το Δήμο Αθηναίων ή τις προτάσεις για την απαγόρευση των διαδηλώσεων ή με τις αθρόες καταδίκες αγροτών, τις συνεχείς απαγορεύσεις των απεργιών, με τις εγκυκλίους για τις κατασχέσεις αυτοκινήτων κλπ. Το "σχέδιο Καποδίστριας" που επιδιώκει να φέρει το "τέλος της ιστορίας" του θεσμού της ΤΑ στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου άσχετο με την πλήρη αποδυνάμωση των δημοτικών Διαμερισμάτων, με την αστυνομικοποίηση της "Ειδικής Υπηρεσίας" του Δήμου, με τους παρανοϊκούς συμβολισμούς του σήματος της πόλης της Αθήνας, με την αυθαίρετη μετονομασία της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης σε Πλατεία Κοτζιά, ακόμα και με την ιδιοποίηση του πολιτισμού από τους κερδοσκόπους, με την υποκουλτούρα, με τον πρωταθλητισμό.

Αυτή τη σχέση, αυτό το μέγεθος των καθημερινών προβλημάτων προσπαθούμε να αναδεικνύουμε. Και όταν αναδειχτεί αυτό το μέγεθος, όταν εξηγηθεί με απλό τρόπο, ασφαλώς θα καταλάβει ο κόσμος ότι τώρα είναι μία κρίσιμη εποχή και ότι πρέπει να ξεχάσει τις άλλες διαφορές του και να συσπειρωθεί, για να αντισταθεί στην επέλαση του χαμογελαστού φασισμού, να αποκρούσει τους ασύδοτους κερδοσκόπους, τους "αναγκαστικούς ευεργέτες", τους αδιάντροπους "φιλάνθρωπους" και τα πλαστικά ανθρωπάκια τους, που θέλουν να του κλέψουν την πόλη του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του και την ανθρωπιά του.

Κόντρα στο χαμογελαστό φασισμό

- Είναι προφανές, απ' όσα είπατε, ότι δημιουργείται επιτακτικά σήμερα η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός μαζικού μετώπου. Σε ποια κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί ένα τέτοιο μέτωπο και από ποιους μπορεί να συγκροτηθεί;

- Ξεπέρασα λίγο τα όρια της προηγούμενης ερώτησης και μίλησα κιόλας και για το μέτωπο που πρέπει να σχηματιστεί στο δήμο. Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που βλέπουν την επέλαση του χαμογελαστού φασισμού, τον αφανισμό της ανθρώπινης αξίας, την αρπαγή των τελευταίων κοινών αγαθών, μπορούν να συσπειρωθούν για να αντισταθούν, να διεκδικήσουν, να πολεμήσουν. Εχουμε μέτωπα ανοιχτά: Για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για τον πολιτισμό μας, για το περιβάλλον, για την παιδεία, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για να σταματήσουν οι ασέλγειες των κερδοσκόπων σε βάρος της πόλης μας, για να μην αλεστούμε στην κρεατομηχανή του Μάαστριχτ. Σ' αυτό μπορούμε να συνεννοηθούμε άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες ή αντιλήψεις. Αρκεί να συμφωνήσουμε σε μερικές κοινές θέσεις, όπως ο διεκδικητικός - και όχι διαχειριστικός - χαρακτήρας της ΤΑ, η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, η ενίσχυση των θεσμών συλλογικής ικανοποίησης των αναγκών και κοινωνικής αλληλεγγύης, η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών κλπ.

Δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε, αν γίνεται σοσιαλισμός σε μία μόνον χώρα ή αν και πώς μπορεί ή πρέπει να γίνει σοσιαλισμός κλπ. Αυτά θα τα βρούμε αργότερα. Θα τα συζητήσουμε αργότερα, αν κρατήσουμε την ανθρωπιά μας, την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας και την αξιοπρέπειά μας. Τώρα είμαστε μπροστά στο στόμα του λύκου. Να μη μας φάει ο λύκος και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.

Θέλουν κυριαρχία της αγοράς

- Πώς εκδηλώνεται η επέλαση που περιγράψατε στην Αθήνα σήμερα;

- Οι πολεοδομικές συνθήκες και η διαμόρφωση της πόλης συναρτώνται πάντα προς τα γενικότερα φαινόμενα, προς τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Η πόλη, όπως την ξέρουμε, με την άναρχη δόμηση, την έλλειψη χώρων, την έλλειψη προβλέψεων για τη διεξαγωγή της συγκοινωνίας έχει διαμορφωθεί κυρίως από το '60 και έπειτα. Ηταν καθοριστική η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ευθύνεται για μια σειρά αρνητικών φαινομένων και ρυθμίσεων στην πορεία ανάπτυξής της. Η χούντα ολοκλήρωσε την καταστροφή, με την αλόγιστη δόμηση, την οικοπεδοποίηση, τις επεκτάσεις εκτός σχεδίου και το σύστημα της αντιπαροχής.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που φαίνεται ότι τείνει να δημιουργηθεί μια καινούρια πραγματικότητα, την οποία θα διαπιστώσουμε, ψάχνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυρίαρχη τάξη, η άρχουσα τάξη, στην Ελλάδα.

Υπάρχει η κυριαρχία της οικονομίας της αγοράς, στην οποία φαίνεται ότι θα υποταχθεί η εξέλιξη της πόλης. Η ποιότητα της ζωής των κατοίκων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ή και αμελείται εντελώς. Σήμερα, η κυρίαρχη αντίληψη προσπαθεί να ανατρέψει όλες τις κατακτήσεις των λαϊκών τάξεων, που είχαν διαμορφώσει μια κοινωνική φυσιογνωμία, που είχαν καταφέρει να προσδώσουν μια κοινωνική κατεύθυνση στις κοινωνίες, ακόμα και του καπιταλιστικού κόσμου.

Οπως, λοιπόν, σήμερα οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων, το οχτάωρο, η κυριακάτικη αργία, η σταθερότητα στην απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση ξεθεμελιώνονται προς όφελος της παραγωγικότητας, το ίδιο πράγμα πρόκειται να γίνει και στην πόλη. Οι λειτουργίες της και η εμφάνισή της υποτάσσονται στις αξίες - απαξίες στην πραγματικότητα - της οικονομίας της αγοράς.

Ταξική εκκαθάριση...

- Η παράταξη, στην προεκλογική της διακήρυξη, το 1994, είχε επισημάνει το διαφαινόμενο κίνδυνο "βηρυτοποίησης" της Αθήνας. Τρία χρόνια μετά, φαίνεται να επιβεβαιώνεστε...

- Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να διακρίνουμε την κατεύθυνση των αναπλάσεων που επιχειρούνται στο Κέντρο και τις οποίες η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει αμφισβητήσει στο σύνολό τους, θέτοντας το ερώτημα "αναπλάσεις για ποιον;". Ορισμένες αναπλάσεις αποδεικνύουν ότι επιχειρείται ταξική εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας. Είναι πια ορατό ότι με την πεζοδρόμηση του ιστορικού τριγώνου και την αναμόρφωση του Ψυρρή, μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες γίνονται αδύνατες και καταστρέφεται ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας. Για να δικαιολογήσουν τέτοιες μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις στην πόλη, επικαλούνται κάποιες αφηρημένες αισθητικές εκτιμήσεις, οι οποίες, όμως, δεν αρκούν...

Η πόλη είναι ο χώρος που κατοικούν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι. Κι αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους. Οι αναπλάσεις που επιχειρούνται στο κέντρο δε συνοδεύονται από μέτρα αναπλήρωσης των απασχολήσεων που χάνονται ή διατήρησης των δραστηριοτήτων που θα διακοπούν.

...και κυριαρχία των πορνείων

- Να περιμένουμε πολλές τέτοιες "εκπλήξεις";

- Σε όλους σχεδόν τους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που πρόκειται να γίνει με τους αρχαιολογικούς χώρους, όπου ετοιμάζεται απλώς ένας χώρος προς χρήση των τουριστών. Οι δε συνοικίες που γειτονεύουν με αυτούς προορίζονται να μετατραπούν σε χώρους αναψυχής και εξυπηρέτησης τουριστών. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί. Εχω υπόψη μου, όμως, ορισμένα πρακτικά επεξεργασίας των σχεδίων Διαταγμάτων από το ΣτΕ, όπου φαίνεται από τις ρυθμίσεις που θεωρεί αντισυνταγματικές ή μη νόμιμες ότι έχει επιχειρηθεί, όχι μόνο αύξηση συντελεστών δόμησης, αλλά και αύξηση του αριθμού και του είδους των κέντρων διασκέδασης, των χαρτοπαικτικών λεσχών και των πορνείων.

Αντιστρέψιμη πορεία

- Καταγράψατε μια Αθήνα αφιλόξενη για τους κατοίκους της. Ενα δήμο, απομακρυσμένο απ' τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών του. Είναι αυτή η πορεία αναστρέψιμη;

- Προσπαθούμε ως "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", στα μέτρα των δυνάμεών μας, να αποκαλύψουμε την ουσία της κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής, να δείξουμε πόσο η αντίληψή της απομακρύνεται από τους δημότες. Προσπαθούμε να αντιταχθούμε στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών λειτουργιών, στην υπερφορολόγηση των δημοτών, στους στόχους των μεγάλων έργων και των αναπλάσεων. Εχουμε διατυπώσει, χαρακτηριστικά, το σύνθημα "μην αφήσετε να μας πάρουν την πόλη μας".

Σύντομα θα παρουσιάσουμε, σαν παράταξη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους στόχους που πρέπει να επιδιωχτούν από το δήμο. Πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να είναι εκφραστής των συμφερόντων των δημοτών και συνεκτικός κρίκος για την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μεταξύ τους,αντί να είναι εκτελεστής της κυβερνητικής και κοινοτικής πολιτικής και εφαρμοστής των αντιλήψεων των κυρίαρχων κύκλων, όπως μέχρι σήμερα. Στο έργο του πρέπει να πρυτανεύει η φροντίδα για την ποιότητα της ζωής των δημοτών και η κοινωνική αλληλεγγύη.Πρέπει να συστρατεύεται στη διεκδίκηση της βελτίωσης της θέσης των οικονομικά αδυνάτων στρωμάτων του λαού.Η απασχόληση, η παιδεία, η δίκαιη φορολογία, είναι ζητήματα που ο δήμος δεν μπορεί να αγνοεί.Και όπου δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει μέτρα άμεσης εφαρμογής, έχει τη δυνατότητα και το χρέος να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί.

Αυτά τα στοιχεία διαφοροποιούν την παράταξή μας από τις άλλες. Πραγματικά, φιλοδοξούμε να γίνουμε πόλος συσπείρωσης όλων των ανθρώπων που αντιτάσσονται στην κυρίαρχη πολιτική αντίληψη. Που διεκδικούν μια πόλη για τους κατοίκους της. Ενα δήμο έκφρασης και υλοποίησης συλλογικών αναγκών και πραγμάτωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Η πόλη ανήκει στους κατοίκους της

Είναι αλήθεια πάντως, παρατηρήσαμε στο συνομιλητή μας, ότι η Αθήνα χρειάζεται με κάποιο τρόπο ν' αλλάξει...

Και η απάντηση:

- Η "Αγωνιστική Συνεργασία" δεν είναι αντίθετη στην αισθητική αναμόρφωση της πόλης, στην αύξηση του τουρισμού, ούτε πιστεύει ότι μπορούν οι παραδεδομένες χρήσεις να διασώζονται για πάντα με μέσα τεχνητά. Αλλά πιστεύει ότι η πόλη - κάθε πόλη και η Αθήνα - ανήκει στους κατοίκους της και ότι αυτό που πρέπει, πριν απ' όλα, να εξασφαλίζει είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και η δυνατότητα να αναπτύσσουν δραστηριότητες οικονομικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες. Αν αυτό δεν εξασφαλίζεται, η δημιουργία "νησίδων", των οποίων, μάλιστα, η αξιοποίηση θα είναι δυνατή μόνο για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, έχει έναν έντονο ταξικό χαρακτήρα που εμείς καταγγέλλουμε. Χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων που γίνονται στην πόλη είναι ότι είναι βίαιες. Μια σειρά δραστηριοτήτων έχουν καταδικαστεί, μαζί μ' αυτές κι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων.

Πρέπει, όσο είναι καιρός, να πούμε κι εμείς στοπ σ' αυτήν την πορεία..

Πρέπει, όσο είναι καιρός, να πούμε κι εμείς στοπ σ' αυτήν την πορεία...

Ο Λεων. Αυδής συζητά με τον συντάκτη του "Ρ"

Στην ημερήσια διάταξη τα προβλήματα και οι συσκέψεις με τους φορείς της συνοικίας για την ενιαία και αποτελεσματική διεκδίκηση των λύσεων

Μια βροχή μπορεί να ξαναφέρει το ουράνιο τόξο. "Βροχή" ανθρώπων, βέβαια, αγωνιστών, αποφασισμένων να μην αφήσουν να τους πάρουν την πόλη τους

Εμείς απευθυνόμαστε στους δημότες

Σε μια τέτοια συζήτηση δε θα μπορούσε, βέβαια, να μείνει απ' έξω η περιρρέουσα φιλολογία περί "κεντροαριστερών" και λοιπών συναφών σχημάτων.

Παραθέτουμε το απόσπασμα:

- Το τελευταίο διάστημα πολιτικά, αλλά και δημοσιογραφικά, κέντρα καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης υπό το μανδύα κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών συμμαχιών στο Δήμο της Αθήνας. Τι εξυπηρετούν;

- Ολες αυτές οι διεργασίες που γίνονται για τις υποψηφιότητες στο Δήμο, μας είναι εντελώς αδιάφορες. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε σε επίπεδο προσώπων και δε βρίσκουμε ότι έχει σημασία αν δήμαρχος θα είναι ο ένας ή ο άλλος εκφραστής της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης. Τα προβλήματα της πόλης δεν πρόκειται να λυθούν με την επιλογή προσώπων. Ολη αυτή η φιλολογία περί Κεντροαριστεράς και οι αναζητήσεις, που φέρονται ότι γίνονται κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, λειτουργούν ως μέσο προπαγάνδας της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία εμφανίζεται ότι τάχα αναζητεί... αριστερές λύσεις. Στην πραγματικότητα ψάχνει να βρει τρόπους, για να συγκαλύψει τη συντηρητική της κατεύθυνση. Εχουν μεγάλη ευθύνη όσοι συνεργούν στην παραγωγή αυτών των φαινομένων.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Εμείς απευθυνόμαστε στους δημότες. Τους προτείνουμε να συσπειρωθούν για μια αγωνιστική παρέμβαση στα πράγματα της πόλης μας, στην κατεύθυνση που ήδη περιέγραψα, να επιδιώξουμε μαζί φιλολαϊκές λύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ