ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Το τίμημα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και αγροτικού κόμματος, με την πολιτική που ακολούθησαν, ετοίμασαν την προχτεσινή "πρωτιά" των δεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Πολωνία, όπου σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως νικητές της εκλογικής αυτής αναμέτρησης είναι η δεξιά "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" και η κεντροδεξιά "Ενωση για την Ελευθερία". Παράλληλα, ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός των "Σοσιαλδημοκρατών" και του "Αγροτικού Κόμματος" έχασαν την "πρωτιά", εξαιτίας της αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής που ακολούθησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συγκυβερνούσαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, η "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" λαμβάνει 34% και 189 βουλευτές στο 460μελές Κοινοβούλιο (Δίαιτα), ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η "Ενωμένη Αριστερά",που αποτελούσε βασικό κορμό στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό, με 157 βουλευτές και 27% των ψήφων.

Η "Ενωση για την Ελευθερία" λαμβάνει 40 έδρες στη Δίαιτα με 13% των ψήφων,ενώ το "Αγροτικό Κόμμα" φαίνεται να έχει μεγάλη πτώση, συγκεντρώνοντας το 7% και 17 βουλευτές.Η αντικομμουνιστική "Κίνηση Ανοικοδόμησης της Πολωνίας" λαμβάνει το 6% και 6 βουλευτές,ενώ η "Ενωση Εργασίας" βρίσκεται στο 5% των ψήφων και 5 βουλευτές.Ωστόσο, αυτά τα τελευταία αναφερόμενα κόμματα δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα συμμετέχουν στη Δίαιτα, επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα ακόμα και έτσι υπάρχει περίπτωση να μη συγκεντρώνουν το απαραίτητο 5% των ψήφων. Τα υπόλοιπα κόμματα που κατέβασαν συνδυασμούς στις εκλογές αυτές συγκεντρώνουν μικρά ποσοστά και δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στη Δίαιτα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" δε βρίσκεται σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι ήδη έχει αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους. Ο ηγέτης της Αλληλεγγύης, Μάριαν Κρζακλέβσκι δήλωσε πως "όλες οι ομάδες που συμφωνούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμά μας θεωρούνται πιθανοί σύμμαχοι". Πάντως, για το σχηματισμό κυβέρνησης η "Εκλογική Κίνηση της Αλληλεγγύης" πιθανολογείται πως θα ζητήσει τη συνεργασία της "Ενωσης για την Ελευθερία", σενάριο που έχει προτείνει ο Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς, που υπήρξε ο πρωτεργάτης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Πολωνία, ενώ υπάρχει και μια άλλη σκέψη για την "Κίνηση Ανοικοδόμησης της Πολωνίας".

Το κόμμα της "Ενωσης για την Ελευθερία" πρότεινε ως πρωθυπουργό τον πρόεδρό του Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς. Ο ίδιος είπε ότι "θα μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας, το οποίο η Πολωνία έχει ανάγκη για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της". Ωστόσο, οι Πολωνοί δεν έχουν ξεχάσει το πρώτο "σχέδιο Μπαλτσέροβιτς", το οποίο προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις των τιμών και απώλειες στην αγοραστική δύναμη μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που αναζητάει η "Αλληλεγγύη" κυβερνητικούς συμμάχους, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι προειδοποίησε ότι με βάση το Σύνταγμα της Πολωνίας δεν είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το συνασπισμό που νίκησε στις εκλογές. Ο ίδιος δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη, που θα βγουν τα επίσημα αποτελέσματα, για να ζητήσει από κάποιο από τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αρχηγός του χαμένου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γιόζεφ Ολέσκι κράτησε την ψυχραιμία του, λέγοντας ότι το κόμμα του σημείωσε μεγαλύτερο ποσοστό από το 1993 και έκανε και αυτός έμμεση έκκληση για συνασπισμό του κόμματός του με την "Ενωση για την Ελευθερία".

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Μην ξεχάσετε τις υποσχέσεις σας"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Νάνο, Νεριτάν Τσέκα, συνιστούσε μέτρα για τον αφοπλισμό και την τελεσίδικη "αποκατάσταση της τάξης" στη χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε "ανθρωπιστική βοήθεια" προς την Αλβανία ύψους 1,87 εκατομ. Ecu, μία από τις "επιτροπές σωτηρίας" του Νότου αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της, "βάλλοντας" τόσο εναντίον του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, όσο και κατά της διάδοχης κατάστασης στην εξουσία.

Διαβλέποντας ίσως ότι η κυβέρνηση Νάνο επιχειρεί να "παραγκωνίσει" τα αιτήματα των εξεγερμένων του Φεβρουαρίου μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών, η "Επιτροπή Σωτηρίας" της Αυλώνας προειδοποίησε τους ιθύνοντες ότι αν "ξεχάσουν" τις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες, "δε θα υπάρξει ποτέ ειρήνη με τους κατοίκους της Αυλώνας" και θα έχουν "την ίδια τύχη με τον Μπερίσα".

Ο ηγέτης της Επιτροπής, Αλμπερτ Σίτι, δήλωσε χτες, κατά το Γερμανικό Πρακτορείο πως "μόλις αποκατασταθεί η σταθερότητα θα ζητήσουμε την επιστροφή των χρημάτων μας που χάθηκαν στις παρατράπεζες".

Οσον αφορά τον - ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον - Σαλί Μπερίσα, ο Σίτι ήταν σκληρός. "Οι ψυχές των ανθρώπων θα ησυχάσουν μόνο εάν τον δουν κρεμασμένο στο κέντρο της Αυλώνας", είπε στην εφημερίδα Modeste.

"Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε να απονέμεται δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν ο Μπερίσα και η κλίκα του", κατέληξε ο Σίτι.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Νάνο, Νεριτάν Τσέκα, μιλούσε χτες για συλλογή περίπου του ενός έκτου των όπλων που είχαν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες στη διάρκεια της εξέγερσης. Ο Τσέκα εκτίμησε ότι η περισυλλογή των όπλων - υπολογίζονται, κατά τον ίδιο, σε 700 χιλιάδες - "δεν μπορεί" να γίνει μόνο από την αστυνομία, και ζήτησε υποστήριξη και συμμετοχή από τις κρατικές αρχές, τα πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε διάσκεψη για το "κρίσιμο" πρόβλημα του αφοπλισμού, χτες στα Τίρανα, ο Τσέκα εισηγήθηκε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Αφοπλισμού. Η σύστασή της αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες από την κυβέρνηση.

Στην ίδια διάσκεψη ανακοινώθηκε ότι κατά την εξέγερση της άνοιξης έχασαν τη ζωή τους 1.311 άτομα, από τα οποία τα 75 ήταν παιδιά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1,87 εκατομμυρίων ecu για την Αλβανία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανθρωποκυνηγητό κατά εξτρεμιστών σε Ιορδανία και Δυτική Οχθη
  • Μια πρωτοεμφανιζόμενη ισλαμική ένοπλη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ανδρών της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Ιορδανία
  • Συνεχίζονται οι συλλήψεις και τα μέτρα κατά της "Χαμάς"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.-

Μικροένταση προκαλεί στις ισραηλινο-ιορδανικές σχέσεις η επίθεση που πραγματοποίησαν, χτες, άγνωστοι εναντίον υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην ιορδανική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε νέο ανθρωποκυνηγητό εναντίον της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", ενώ παράλληλα προχώρησε σε μερική χαλάρωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Αγνωστοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ελαφρά, χτες νωρίς το πρωί, δύο άνδρες της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμμάν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Ντέιρ Γχμπάρ, όπου βρίσκεται η ισραηλινή πρεσβεία, αλλά και οι κατοικίες των ανδρών της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Ιορδανία.Οι ιορδανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων και όπως έγινε γνωστό από ανώτερο αξιωματούχο της ιορδανικής αστυνομίας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έχουν, ήδη, γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι τόνισε ότι το συμβάν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ισραηλινο-ιορδανικές σχέσεις, καθώς οι ιορδανικές αρχές είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμες.

Λίγες ώρες αργότερα, με δακτυλογραφημένη ανακοίνωση που έφτασε σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Βηρυτό, η, άγνωστη μέχρι σήμερα, οργάνωση "Ιορδανική Ισλαμική Αντίσταση" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την "απάντηση στη σιωνιστική καταπιεστική πολιτική απέναντι στους λαούς της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης και του Λιβάνου".Τα μέλη της οργάνωσης αυτοχαρακτηρίζονται "πιστοί μαχητές του αγωνιστή Αχμάντ Νακαμβέχ", του νεαρού στρατιώτη που τον περασμένο Μάρτη άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών μαθητριών, σκοτώνοντας 7 από αυτές και καταδικάστηκε τρις σε ισόβια καταναγκαστικά έργα. Η "Ιορδανική Ισλαμική Αντίσταση" προειδοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει και νέες επιθέσεις, "αν οι σιωνιστές εχθροί δεν εγκαταλείψουν το ιορδανικό έδαφος μέσα στις επόμενες βδομάδες".

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Με νέες συλλήψεις οπαδών και μελών της "Χαμάς", ο ισραηλινός στρατός συνέχισε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ανθρωποκυνηγητό κατά της ισλαμικής οργάνωσης. Κατά την επιχείρηση, στην οποία πήραν μέρος άνδρες των επίλεκτων ισραηλινών δυνάμεων και πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Οχθη, συνελήφθησαν 40 άτομα, ενώ επιβλήθηκε η διακοπή λειτουργίας του τεμένους της πόλης Ντούρα κοντά στη Χεβρώνα και ενός κέντρου νεότητας σε κοντινό χωριό, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της "Χαμάς".

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδινε εντολή να χαλαρώσει εκ νέου ο αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών, επιτρέποντας την είσοδο στην ισραηλινή επικράτεια σε 4.000 Παλαιστινίους οικοδόμους, που προστέθηκαν στους 10.000 εργάτες που έχουν άδεια εισόδου από την περασμένη βδομάδα. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την παλαιστινιακή οργή για τις εξελίξεις στο Ρας αλ Αμούντ, τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ χαρακτήρισε "σαφή παραβίαση των συμφωνιών", ο Νετανιάχου φέρεται να απαγόρευσε στους Εβραίους εποίκους να εισέρχονται στις αραβικές συνοικίες της Ιερουσαλήμ.

Γενική απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί, σήμερα, η ένωση όλων των εργατικών συνδικάτων και ομοσπονδιών του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "αδιαφορία που η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει απέναντι στα δικαιώματά τους", αλλά και για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται.Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής του Ισραήλ και ιδιαίτερα τις αερομεταφορές.

Ο Πολωνός Πρόεδρος την ώρα της ψηφοφορίας
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Και ο γιος του Προέδρου σε σκάνδαλο...

ΣΕΟΥΛ.-

Την επιβολή εφταετούς φυλάκισης στον δευτερότοκο γιο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιουνγκ Σαμ και μεγάλου χρηματικού προστίμου, για την κατηγορία της δωροληψίας και της φοροδιαφυγής, ζήτησαν χτες οι εισαγγελικές αρχές από το Δικαστήριο της Σεούλ που εκδικάζει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Παρκ Σουν - γιουνγκ, επικεφαλής των εισαγγελικών αρχών, η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από τον κατηγορούμενο 37χρονο Κιμ Χιουν Τσουλ να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4.47 δισ. ουόν (5,8 εκατ. δολάρια).

Η σύλληψη του Τσουλ, τον περασμένο Μάη, αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του πατέρα του, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων προεδρικών εκλογών, τον προσεχή Δεκέμβρη. Ο Κιμ Χιουν Τσουλ παραδέχτηκε μεν πως αποδέχτηκε χρηματικά ποσά ύψους 6,61 δις ουόν από "φίλους και γνωστούς" για τη διενέργεια ερευνών σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης για τη δημοτικότητα του πατέρα του και Προέδρου της χώρας, αρνήθηκε δε ότι τα χρήματα ήταν δωροδοκίες από επιχειρηματίες που του ζητούσαν εξυπηρετήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ