ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μετά τις "βόμβες", σιγή ιχθύος...

Την "αμερικανοποίηση" του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προτείνει η "έκθεση Σπράου", ενώ επιχειρείται η τρομοκράτηση της κοινής γνώμης! Και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στο στόχαστρο. Μέτρα κατά των ασφαλισμένων... για το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Σιγήν ιχθύος προτίμησε να τηρήσει επισήμως η κυβέρνηση, απέναντι σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την... "αμερικανοποίηση" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, στην "Καθημερινή" της Κυριακής δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ, με τον τίτλο "προαναγγέλλεται το τέλος των συντάξεων". Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έκθεση για το συνταξιοδοτικό και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - καταρτίστηκε από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Πλ. Τήνιο και"εμπλουτίστηκε" από τον επικεφαλής της επιτροπής των "8 σοφών" καθηγητήΓιάννη Σπράο - η οποία παραδόθηκε ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Με βάση το δημοσίευμα, ο καθηγητής Γ. Σπράος,φέρεται να αναζητεί τη "σωτηρία" του ελληνικού συστήματος ασφάλισης με τη λήψη μέτρων, τα οποία οδηγούν στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του και στην ιδιωτικοποίησή του, επικαλούμενος το παράδειγμα ανάλογων μέτρων που είχε πάρει πριν 15 χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ! Στο στόχαστρο φαίνεται να είναι όμως ειδικότερα ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ και οι αναπηρικές συντάξεις θεωρούνται... πολλές.

Μέχρι και χτες το βράδυ, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής Σπράου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσαν κάποια ανακοίνωση, που να διευκρινίζουν - έστω - αν παραδόθηκε ή όχι από την Επιτροπή των "σοφών" η έκθεση για το ασφαλιστικό και τα συνταξιοδοτικά.

Το όλο θέμα είναι φανερό ότι αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους εγκλωβίσει στη λογική του "υπάρχουν και χειρότερα",με διαρροές πληροφοριών στο φιλικό Τύπο, που στην ουσία λένε πως αν δε συναινέσουν οι εργαζόμενοι τώρα στη λήψη νέων δραστικών μέτρων, τότε σε λίγα χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα μπορούν να πληρώσουν συντάξεις!

Ψάχνουν για... πόρο

Την καθιέρωση ειδικού "κοινωνικού πόρου" για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος πρόταξε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,στον απόηχο της έκθεσης Σπράου.Παράλληλα, έκανε σαφές ότι στην "Προκρούστεια κλίνη" μπαίνουν και τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση,αναφέροντας ότι αυτά δεν αλλάζουν απλώς "για την ώρα" (!) και προσθέτοντας ότι μετά τον "κοινωνικό διάλογο" θα ακολουθήσει ο... "παραπέρα εξορθολογισμός του συστήματος".

Ετσι κι αλλιώς, οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις θα γίνουν μετά το Νοέμβρη, όταν θα έχει τελειώσει η πρώτη φάση του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, ενώ το τελικό "μαχαίρι" στα δικαιώματα αναμένεται να πέσει στο τέλος του 1998, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του "κοινωνικού διαλόγου για το θέμα, που αναφέρεται σαν "μεγάλο πακέτο".

Αφού ξετίναξαν το ΙΚΑ ΤΕΑΜ, ζητάνε "μέτρα"!

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός σε επιστολή του προς τον Μ. Παπαϊωάννου,προτείνει δέσμη τεσσάρων μέτρων για τη "σωτηρία" του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,το οποίο υποστηρίζει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.Τα μέτρα αυτά είναι: Η αύξηση της επικουρικής σύνταξης να γίνεται σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και όχι σύμφωνα με την αύξηση του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη. Να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,από 6% που είναι σήμερα στο 8,42%.Οι ασφαλισμένοι άλλων ταμείων που εντάσσονται στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ να συνταξιοδοτούνται με τους όρους του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και όχι του προηγούμενου ταμείου τους. Το κόστος της συγχώνευσης προβληματικών ταμείων με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ να το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός ή άλλο ειδικό ταμείο.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων,είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η αφαίμαξη του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ θα το οδηγήσει στη χρεοκοπία, αν και θα έπρεπε να είναι εύρωστο. Τον Φλεβάρη του 1994 οι οφειλές του ΙΚΑ προς το ΤΕΑΜ ανέρχονταν σε 288,802 δισ. δραχμές, σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Το ΤΕΑΜ στη δεκαετία 1983 - 1993 είχε 514,592 δισ. δραχμές έσοδα, ενώ οι δαπάνες του στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 224,782 δισ. Το συνολικό δηλαδή πλεόνασμα στη δεκαετία ήταν289,91 δισ. δραχμές,τυπικά, αλλά το ίδιο διάστημα υπήρξαν εννιά υπουργικές αποφάσεις για "διάθεση αποθεματικών του ΤΕΑΜ ατόκως από το ΙΚΑ" ύψους 236 δισ. δραχμών!

Αγώνας για τη σωτηρία ΔΕΗ - ασφαλιστικού

Στην απεργία της Πέμπτης και σε συγκέντρωση στις 10.30π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, καλεί η Αγωνιστική Πρωτοβουλία

Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία,που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη,καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού,η οποία παρά την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ πραγματοποιεί συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας, στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης, Χαλκοκονδύλη 30.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία καλεί επίσης τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και να πλαισιώσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι "το κομμάτιασμα της επιχείρησης, η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής(κλείσιμο μονάδων, περιορισμοί στην ανάπτυξη νέων... ) και η εκχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων μέσα από θυγατρικές και εργολαβίες, θα οδηγήσουν σε χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, ανατροπή κεκτημένων, απώλεια θέσεων εργασίας".

Τονίζεται, επίσης, ότι η "κυβέρνηση μαζί με τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις ΔΕΚΟ μεθοδεύουν την ενοποίηση των ταμείων. Δεν πειράζουν αυτούς που λήστευσαν τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, επιδιώκουν με διάφορες αλχημείες να μοιράσουν τη φτώχεια στις ασφαλιστικές παροχές ανάμεσα στους εργαζόμενους".

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση τονίζει ότι "η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ προτείνει μικροβελτιώσεις στους τρόπους, τη μεθοδολογία και τους ρυθμούς της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς να θίγει την ουσία της. Κινείται στη λογική της συναίνεσης και της αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής, παρότι γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειές της απέναντι στους εργαζόμενους, την εθνική οικονομία και τους καταναλωτές".

Τέλος, υπογραμμίζει ότι "στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι ο συνεχής αγώνας για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας" και ότι πρέπει "να αλλάξει γραμμή πλεύσης σε αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση" και κλιμάκωση των αγώνων.

ΚΚΕ
"Προετοιμάζουν το έδαφος"

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προετοιμάζεται να δώσει και άλλα χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση. Συστηματικά παρουσιάζονται διογκωμένα τα γνωστά προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λήψη μέτρων που θα πλήξουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να γίνει μόνο με μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση και πρώτα απ' όλα με την αντιμετώπιση της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, των χαριστικών εισφοροαπαλλαγών των εργοδοτών και την ανάληψη των ευθυνών του κράτους για την προστασία και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να παλέψουν ενωμένοι, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που υπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες στις ΑΔΣΕΝ

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τα ονόματα των σπουδαστών που εισάγονται στις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 1997 - 1998. Συνολικά εισάγονται στις ΑΔΣΕΝ 675 σπουδαστές (375 πλοίαρχοι και 300 μηχανικού). Οι επιτυχόντες πρέπει να παρουσιαστούν στις σχολές τους το αργότερο μέχρι και τις 29-9-97, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους.

Σύσκεψη ΤΕ Φωκίδας της ΕΣΑΚ

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, την Κυριακή 28 του Σεπτέμβρη στις 10 πμ,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, η Τοπική Επιτροπή ΕΣΑΚ Φωκίδας.Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης και η αντεπίθεση των εργαζομένων. Προετοιμασία απεργίας για τις 23 του Οκτώβρη 1997. Η πορεία της παράταξης - εκλογή γραμματείας.

Συναυλία του ΕΚΠ για τους νέους

Συναυλία για τους νέους του Πειραιά διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με τους καλλιτέχνες Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την Πέμπτη, 25 του μήνα, στο Κατράκειο Θέατρο,στις 8.30 το βράδυ, στη Νίκαια.

Για τους μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους, η είσοδος θα είναι ελεύθερη,με προσκλήσεις που θα προμηθευτούν από τη Γραμματεία του ΕΚΠ.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στην ΠΥΡΚΑΛ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην ΠΥΡΚΑΛ

Βδομάδα κινητοποιήσεων στην ΠΥΡΚΑΛ

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ στο εργοστάσιο του Υμηττού, με μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που παραλύει την επιχείρηση. Για αύριο Τετάρτη προγραμματίζουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 9πμ έως τη 1μμ και πορεία από το εργοστάσιο στη Βουλή, με στόχο την ενημέρωση των κομμάτων για την κατάσταση της εταιρίας και τις προτάσεις τους.

"Θα δώσουν για εξοπλιστικά προγράμματα 4 τρισ. δρχ. Για την αμυντική βιομηχανία πόσα;", έγραφε το γιγαντοπανό πάνω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων. Γύρω από την είσοδο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι και παρέμειναν εκεί για δυο ώρες περίπου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου που, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην προηγούμενη κινητοποίησή τους, είχε ισχυριστεί ότι δε φτάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα για να επιβιώσει η ΠΥΡΚΑΛ και γενικά η αμυντική βιομηχανία! Παράλληλα είχε δηλώσει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η "εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και η εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων".Στο μεταξύ και προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωνε ότι θα δοθούν στην επιχείρηση παραγγελίες ύψους 3 δισ. δρχ. Παραγγελίες, που "ανακοινώνονται - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε - αλλά δεν έρχονται" και οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης, που σήμερα λειτουργεί με το 40% της δυναμικότητάς της.Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Ιούλη, που ξεπερνούν τις 250.000 δραχμές για τον καθένα, ενώ χτες δόθηκε σε κάθε εργαζόμενο ως "έναντι" το ποσό των 50.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ