ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Χαιρετιστήριο μήνυμα στο 21ο Συνέδριο του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 21ου Συνεδρίου του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους συνέδρους και όλα τα μέλη του, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι το συνέδριο, με τις εργασίες του και τις αποφάσεις του θα συμβάλει στο δύσκολο αγώνα της εργατικής τάξης της χώρας. Το μήνυμα προς τους Ιάπωνες συντρόφους έχει ως εξής:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 21ου Συνεδρίου σας, στέλνει χαιρετισμούς αλληλεγγύης προς τους συνέδρους και όλα τα μέλη του Κόμματός σας. Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι οι αποφάσεις του θα συμβάλουν στην προώθηση του αγώνα των εργαζομένων για την καλύτερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσής τους από το ιαπωνικό και αμερικανικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, την ανάπτυξη της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού σας, την αντιμετώπιση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια περίοδο όπου στην περιοχή μας - στα Βαλκάνια - έχουν ενταθεί οι ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον για την "κατάπαυση των εχθροπραξιών" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το ΝΑΤΟ ανέλαβε και επίσημα την ενεργό συμμετοχή του στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στην οικονομία, στο νομικό καθεστώς των δικαιωμάτων του πληθυσμού στη χώρα αυτή. Στην ουσία η Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετατράπηκε και επίσημα σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις βαλκανικές πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η συμμόρφωση των νέων κυβερνήσεών τους με τις πολιτικές που υπαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν οδηγήσει σε μια απότομη και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των λαών τους, με την εμφάνιση επίσης των φαινομένων της μαζικής ανεργίας, εξαθλίωσης και φτώχειας. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και λαϊκά ξεσπάσματα. Η απόλυτα δικαιολογημένη εξέγερση του αλβανικού λαού, που σημειώθηκε στις αρχές του 1997, επισημαίνει χαρακτηριστικά το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει αλλά και ότι οι λαοί δε θα μείνουν απαθείς απέναντι στη φρικτή μοίρα που τους προορίζουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι τέτοιου τύπου σχέσεις συνοδεύονται με την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στο εσωτερικό όλων των χωρών και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή και τη δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Ο κίνδυνος να επεκταθούν παρόμοιες λύσεις, τύπου Ντέιτον, από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τη διευθέτηση των διαφορών που έχουν προκύψει ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, λόγω και της αυξανόμενης επιθετικότητας που επιδεικνύουν οι μέχρι τώρα τουρκικές κυβερνήσεις, στο Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο, είναι άμεσος. Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερες ευθύνες αναλογούν στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Η πολιτική αυτή, ανάμεσα στα άλλα, αποσκοπεί στην ακόμα πιο ενεργό παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την όξυνση της κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του τοποτηρητή των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ριζική διαφωνία του με τη συνολική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, πολιτική με την οποία συμφωνούν με ελάχιστες και άνευ ουσίας παραλλαγές και τα άλλα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο.

Το τελευταίο διάστημα η αντίθεσή μας αυτή εκφράστηκε ακόμα πιο έντονα λόγω της αυταρχικής και τρομοκρατικής αντιμετώπισης των μεγάλων κινητοποιήσεων το 1996 και 1997, των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων, που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Για το ΚΚΕ, φιλολαϊκή πολιτική και αποδοχή δεσμεύσεων που απορρέουν από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις συνθήκες που υπογράφτηκαν στο Μάαστριχτ και των όρων του προγράμματος "σύγκλισης" της οικονομίας της χώρας με τις επιταγές του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Οπως ασυμβίβαστα είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, της εθνικής της ανεξαρτησίας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, με την ενεργό ανάμειξη και την επιδιαιτησία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Κόμμα μας δραστηριοποιείται για τη δημιουργία ενός μετώπου των βαλκανικών λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, είναι το μόνο Κόμμα στην Ελλάδα που δεν ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έχει ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι υπέρ της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα διαβαλκανικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας, που να εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της μετατροπής τους σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, χωρίς "ηγεμόνες" και "υποτακτικούς", χωρίς ξένες αναμείξεις και επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Το Κόμμα μας στρέφει όλες τις προσπάθειές του στη δημιουργία στο εσωτερικό της χώρας ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης αγροτιάς, της νεολαίας, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θα οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος στην πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, ανοίγοντας το δρόμο για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, σε μια εξουσία που να εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

Το Κόμμα μας, πιστό στις διεθνιστικές του παραδόσεις, βασιζόμενο στις αρχές της ισοτιμίας και του σεβασμού των απόψεων των άλλων κομμάτων, είναι υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και πολυμερών συναντήσεων με τα άλλα ΚΚ, της ανταλλαγής πείρας και της επεξεργασίας μιας κοινής στρατηγικής ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στην κατεύθυνση αυτή το Κόμμα μας, ανάλογα και με τις δυνάμεις του, έκανε και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου σας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ".

Η στρατιά της αντεπίθεσης

Η μεγάλη στρατιά της νεανικής αντεπίθεσης έδωσε το δυναμικό και γεμάτο ενθουσιασμό και φρεσκάδα "παρών" της. Η ΚΝΕ βγαίνει από το 23ο Φεστιβάλ της πιο ψηλή σε μπόι, πιο πλούσια σε εμπειρίες. Βγαίνει πιο δυνατή και με αυτοπεποίθηση για αυτό που κάνει. Το 23ο Φεστιβάλ ήταν ένα στοίχημα, που το κέρδισε η συστηματική δουλιά των νέων κομμουνιστών και της Οργάνωσής τους, της ΚΝΕ, που το κέρδισαν, πάνω από όλα, οι ίδιοι οι νέοι, των οποίων όλο και πιο πλατιά στρώματα μπορούν μέσα από το θολό τοπίο που επικρατεί να διακρίνουν και να επιλέγουν την αγωνιστική διέξοδο, να λένε "όχι" σε ό,τι "κουρέλια κάνει τα όνειρά" τους. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια υποθήκη για την από δω και πέρα πορεία, για τους μεγάλους και νικηφόρους αγώνες που έρχονται.

Η μεγάλη επιτυχία του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν εντοπίζεται μόνο στην κορύφωσή του στα Ιλίσια, αλλά σε όλη την προφεστιβαλική πορεία ανά την Ελλάδα. Ολες οι κεντρικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις είχαν ένα κοινό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό, τη μαζική συμμετοχή νέων μικρών ηλικιών, πράγμα που ενισχύει τη δυναμική παραπέρα ανάπτυξης της ανόδου και της επιρροής της ΚΝΕ και της πολιτικής του ΚΚΕ γενικότερα. Το Φεστιβάλ ήταν πραγματικά η μεγάλη συνάντηση της ανυπότακτης νεολαίας, της νεολαίας που δε βολεύεται στη θέση που την έχουν στριμώξει, με το αγωνιστικό ραντεβού της ΚΝΕ, με την πρόταση και τις ιδέες του ΚΚΕ.

Ηταν μια ακόμα απόδειξη ότι όχι απλά υπάρχουν κάποιοι νέοι που αρνούνται την πολιτική της χειραγώγησης και του αποπροσανατολισμού από τις δυνάμεις του συστήματος, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό, ότι όλο και πιο πλατιά στρώματα της νεολαίας, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έρχονται σε ρήξη με το κατεστημένο, αναζητούν διεξόδους και άλλους προσανατολισμούς από αυτούς που τους θέλουν υποταγμένους. Ερχονται πιο κοντά στο ΚΚΕ. Είναι οι νέοι που αρνούνται το ρόλο του καταναλωτή σε μια "εικονική πραγματικότητα" που τους πλασάρουν για να μπορούν να ελέγχουν τη ζωή τους και τη συνείδησή τους. Αρνούνται να είναι η μεγάλη "αγορά" των κάθε είδους υποκατάστατων της ζωής, της χαράς, της δράσης, της δημιουργίας και του αγώνα.

Ολοι αυτοί οι νέοι, είναι η μεγάλη στρατιά και οι εφεδρείες της νεανικής αντεπίθεσης στην οποία καλούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Εχουν τα ίδια όνειρα, έχουν και τον ίδιο εχθρό. Βέβαια, όλοι αυτοί οι νέοι δεν είναι ΚΝίτες, εδώ όμως βρίσκεται και η επιτυχία του Φεστιβάλ και της πολιτικής των κομμουνιστών. Σε δύσκολες, για την απόκτηση πολιτικής συνείδησης και χωρίς ορίζοντα για το μέλλον, συνθήκες, νέα παιδιά που καθημερινά βομβαρδίζονται με τα προϊόντα και υποπροϊόντα της αποχαύνωσης και του ατομικισμού, σηκώνουν κεφάλι, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος για την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, σηκώνουν την κόκκινη σημαία και ενώνουν τις φωνές τους και τη δύναμή τους. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που ξεπροβάλλει για την ΚΝΕ.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ ήταν μια επιβεβαίωση. Η ΚΝΕ μπορεί να γίνει η δύναμη της νεολαίας, να κερδίσει μεγάλες μάζες της νέας γενιάς με την ομορφιά και τη δυναμική της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές της. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νεανική αντεπίθεση, που θα ανατρέψει δεδομένα και κατεστημένα που θα γράψει τη δική της ιστορία.

Με το σύλλογο "ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη 24.9.97 στις 6 το απόγευμα με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Μουσουλμάνων Θράκης "ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ".Η συνάντηση γίνεται στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ