ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ ευρωπαϊκού θεάτρου

Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 6ο Φεστιβάλ της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης,που πραγματοποιείται με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, του ΟΠΠΕ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την οργανωτική ευθύνη του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (το οποίο φέτος έλαμψε διά της απουσίας του από τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, με εξαίρεση τις περιβόητες "Βάκχες", που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως αρνητικές). Το 6ο Φεστιβάλ των Θεάτρων της Ευρώπης θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτώβρη και οι παραστάσεις του θα φιλοξενηθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο θέατρο"Αυλαία", καθώς και στις αποθήκες 1 και 15 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος 12 θεατρικοί οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος της Γηραιάς Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις, συνολικού κόστους 350 εκατ., περιλαμβάνουν παραστάσεις, προβολές βίντεο και εκθέσεις σκηνογραφίας.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του με το Δημοτικό Θέατρο Κολονίας και το έργο "Τρικυμία" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κάριν Μπάγιερ. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ και τη "Βαβυλωνία" του Δημήτρη Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το θέατρο "Λιούρε" της Βαρκελώνης θα παρουσιάσει το"Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Αριέλ Γκαρθία Βαλντές. Το θέατρο"Μάλι" της Πετρούπολης συμμετέχει με δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Λεβ Ντόντιν - "Γκαουντεάμους" και "Οι δαιμονισμένοι" (μια δεκάωρη σχεδόν παράσταση, βασισμένη στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι). Το Εθνικό Θέατρο Φινλανδίας θα παρουσιάσει τον φινλανδικό θρύλο "Κλεβάλα" σε σκηνοθεσία Αντι Εϊνάρι Χάλονεν. Το θέατρο "Μπουλάντρα" του Βουκουρεστίου θα παρουσιάσει το έργο "1794" σε σκηνοθεσία Αλεξ Ντάριε.

Το "Μπέρνιλερ Ανσάμπλ" του Βερολίνου θα ανεβάσει ένα έργο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, με τίτλο "Εύα, η αγαπημένη του Χίτλερ", σε σκηνοθεσία Στρέφαν Σούσκε. Η Κρακοβία συμμετέχει με το θέατρο "Στάρι" και το έργο "Κατάρα" του Στάνισλαβ Βισπιάνσκι, σε σκηνοθεσία Αντρέι Βάιντα. Το "Ντισελντόρφερ Σαουσπιλχάους" του Ντίσεντορφ με το "Ντιμπούκ", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάνους Βισνιέφσκι. Το θέατρο "Κάτονα Γιόζεφ" της Βουδαπέστης με το "Μαυσωλείο" του Λάγιος Πάρτι - Νάγκι, σε σκηνοθεσία Γκάπορ Μάτε. Τις παραστάσεις θα κλείσει το παρισινό "Οντεόν - Θέατρο της Ευρώπης" με την παράσταση "Αίας - Φιλοκτήτης" των Ζορζ Λαβοντάν και Ντανιέλ Λοαϊζιά, σε σκηνοθεσία Ζορζ Λαβοντάν.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και πέντε εκθέσεις σκηνογραφίας: Των Λ. Νταμιάνι, Ε. Λουτσάτι, Β. Μινκς, Φ. Πούιγκσερβερ και Γ. Σβόμποντα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και δύο αφιερώματα στους διάσημους Ιταλούς σκηνοθέτες Λούκα Ρονκόνι και Τζόρτζιο Στρέλερ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η μουσική παράσταση του "Πίκολο Τεάτρο", με τίτλο "Το φεγγάρι δε λάμπει πάντα", σε σκηνοθεσία Τζόρτζιο Στρέλερ και την Μίλβα να τραγουδά Μπρεχτ.

Εισιτήρια προπωλούνται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην τιμή των 5.000 για το θυρωρείο και την πλατεία, 2.500 για τον εξώστη και 2.000 τα φοιτητικά, ενώ οι παραστάσεις καθημερινά θα αρχίζουν στις 9 μμ, εκτός της παράστασης "Δαιμονισμένοι" που θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.

Απολογισμός - προγραμματισμός

Τον απολογισμό της παρελθούσης περιόδου (1996-1997) και τον προγραμματισμό της νέας (1997-1998) παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου,Νίκος Κούρκουλος,επισημαίνοντας ότι "η μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και η πρόσφατη παράταση που δόθηκε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να επιλέξουν οι εργαζόμενοι αν θα μείνουν στο Εθνικό ή θα μεταχθούν, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία και μάλιστα λίγες μέρες πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου". Επίσης αναφέρθηκε στις 9 περσινές θεατρικές παραγωγές, που ολοκληρώθηκαν 729 παραστάσεις στην Αθήνα, σε 35 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και σε μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ με απόδοση 231.332 εισιτήρια, 547.486.116 δρχ.

Οσο για τη φετινή θεατρική περίοδο έχουν προγραμματιστεί: Κεντρική Σκηνή: Εντουάρντο Ντε Φίλιππο "Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης",σε μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου και σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου,με τους Στέφανο Ληναίο, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Γιώργο Γεωγλερή κ. ά. "Λυσσασμένη γάτα" του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.Νέα Σκηνή: το "Πανηγύρι" του Δημήτρη Κεχαϊδη,σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα,με τους Μπέττυ Βαλάση, Γιάννη Μόρτζο και "Σαλόνικα" του Λουίς Πέητζ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη."Κοτοπούλη - Ρεξ": Η ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης "Βίρα τις άγκυρες" των Ρέππα - Παπαθανασίου,σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με πλήθος ηθοποιών και πρωταγωνιστές τους: Βέρα Κρούσκα, Γιάννη Μπέζο κ. ά. Παιδική Σκηνή: "Κοπέλλια" (επανάληψη) και "Εκκλησιάζουσες" σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.Πειραματική Σκηνή: "Η σοφίτα" της Κ. Δούκα,"Ο τοίχος" του Αλέξη Σεβαστάκη,"Το παιχνίδι" Γ. Τσάκαλου, "Ερημος" Γ. Ζουμπουλάκη, "Ο χάσης" Δ. Γουζέλη, "Η γυναίκα της Ζάκυθος" Δ. Σολωμού, "Τρισεύγενη" Κ. Παλαμά. Εργαστήρι: "Καβαλάρης τ' ουρανού", "Λαμπηδόνα", "Η Ρίζα μας", "Από αυλή σε αυλή", "Η πλήρης παρουσία" και στον Αδειο Χώρο: "Ο Κρητικός" Δ. Σολωμού,παράσταση εμπνευσμένη από τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και τον "Ηλίθιο" του Ντοστογιέφσκι,"Ορέστης" και "Φαίδρα" του Γ. Ρίτσου.

Διπλή παρουσίαση

Με μία διπλή παρουσίαση ξεκινά την εκθεσιακή του περίοδο, το Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για την έκθεση "Εικόνες συλλογής Βελιμέζη - Ο Γκρέκο στην Ελλάδα",που εγκαινιάστηκε χτες και θα λειτουργεί έως τις 7 τουΝοέμβρη.

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "οι μεταβυζαντινές "Εικόνες της συλλογής Βελιμέζη" αποτελούν ένα σύνολο που συνδέει την κληρονομιά του Βυζαντίου με επιρροές και ρεύματα επικεντρωμένα κυρίως στην Κρήτη, τα Επτάνησα και τη Βόρειο Ελλάδα". Παράλληλα, σημαντικό γεγονός αποτελεί η παρουσίαση των πέντε νεανικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου,που ανήκουν σε ελληνικές συλλογές: "Ο ευαγγελιστής Λουκάς" και η "Προσκύνηση των μάγων" (Μουσείο Μπενάκη), το "Πάθος του Χριστού" (συλλογή Βελιμέζη), το "Τοπίο του θεοβάδιστου Ορους Σινά" (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Οίκος Α. και Μ. Καλοκαιρινού) και η "Κοίμηση της Θεοτόκου" της Μητρόπολης της Σύρου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (10πμ έως 6μμ) και τα Σαββατοκύριακα (10πμ έως 2μμ).

Η έκθεση συμπίπτει με την έκδοση από το Μουσείο Μπενάκη του επιστημονικού καταλόγου της συλλογής, τον οποίο έγραψε η Νανώ Χατζηδάκη,καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μέρες Καραγκιόζη

Το "Θέατρο Σκιών" του Κυριάκου Δεσύλλα (Πλ. Γκύζη, Ησαϊα Σαλώνων 4), αρχίζει τις παραστάσεις του στις 28/9, με το έργο "Ο Καραγκιόζης Ολυμπιονίκης".Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Κυριακή (11πμ και 4μμ) με διαφορετικό έργο κάθε βδομάδα. Τις καθημερινές, ο Κ. Δεσύλλας θα δίνει παραστάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές τους. Σημειώνουμε ότι, παράλληλα, θα λειτουργεί και η "Σχολή Καραγκιόζη" του Κ. Δεσύλλα.

  • "Εβδομάδα Καραγκιόζη",αφιερωμένη στον καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρο,ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου,στην "Εθνική Σκηνή Καραγκιόζη - Μάνθος Αθηναίος" (Σαλαμίνος 16 και Δέγλερη, Ανω Ν. Σμύρνη). Συμμετέχουν οι: Μάνθος Αθηναίος, Γιάνναρος, Αθως Δαννέλης, Ηλίας Καρελλάς κ.ά. Ωρα έναρξης 8.15 μ.μ.
Αυλαία στο Λυκαβηττό

Προσκαλούν σ' ένα μελωδικό ταξίδι και υπόσχονται ότι θα φτιάξετε μαζί τους "το δικό σας παραμύθι", αυτό που θα έχει αποτέλεσμα "παυσίλυπον". Οι Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ολοκληρώνουν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις με μεγάλη συναυλία σήμερα (9.30 μμ), στο θέατρο του Λυκαβηττού. Μια μουσική παράσταση, πλημμυρισμένη από μελωδία και συναίσθημα, την οποία θ' ανοίξουν οι "Συνήθεις Υποπτοι", θα συμμετέχουν και οι Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μητροπάνος, "Πυξ - Λαξ", Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Νινιός (σ' έναν ασυνήθιστο ρόλο) και η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.Μαζί τους οι μουσικοί Μ. Μουζάκης, Δ. Μπέλλος, Δ. Μπαρμπαγαλας, Στ. Δημητρίου και Χρ. Παπαδόπουλος.Τιμή εισιτηρίου 4.000 και 3.500 (φοιτητικό) δραχ.

"Η γυναίκα του δραπέτη", τιτλοφορείται το βιβλίο του Ευριπίδη Π. Καφαντάρη (εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη). Ενα μυθιστόρημα, που, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αναφέρεται "στην ανάγκη να κάνουμε στροφή και να δούμε τη ζωή με την ομορφιά και την αξία της", γιατί προέχει "η αναζήτηση της ελπίδας, η οποία πάντα υπάρχει". Οπως ο ίδιος είπε στη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου, πρόκειται για μια "διάθεση τιμής και αναγνώρισης του απλού ανθρώπου" και "στη γυναίκα της Αντίστασης που πάλεψε σκληρά, αλλά φεύγει...".

Οι συντελεστές της επιθεώρησης "Βίρα τις άγκυρες"

Διεθνής "Ορφέας"

Από σήμερα μέχρι και τις 25/9, η βρετανική θεατρική ομάδα Actorw Touring Company παρουσιάζει, στο θέατρο "Σφενδόνη" (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), το έργο "Ορφέας" του Κένεθ Μακ Λη,βασισμένο στον ελληνικό μύθο, σε σκηνοθεσία του Ελληνοβρετανού σκηνοθέτη Νικ Φιλίππου.Το έργο συνδυάζει το λυρικό και ποιητικό ύφος της αρχαίας τραγωδίας με τη ζωντανή αφήγηση και τη σύγχρονη θεατρική αντίληψη. Είναι μια διεθνής συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Βρετανίας και Ελλάδας που επιχορηγείται από το πρόγραμμα "Καλειδοσκόπιο" της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο Απόστολος Βέττας (σκηνικά), ο Κώστας Βόμβολος (μουσική) και η Αιμιλία Υψηλάντη (υποδύεται τη Δήμητρα).

Επίτιμος δημότης Ιωλκού

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ιωλκού Βόλου ανακηρύχτηκε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης,με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η τιμητική αυτή διάκριση του αποδόθηκε για το έργο του, την πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητα και ευαισθησία του, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους και τη δημιουργία ενός κόσμου με ιδανικά, ελπίδα και αξίες, για την αγάπη του στον άνθρωπο, τη σεμνότητα, απλότητα, αρετή και καλοσύνη στο χαρακτήρα του. Η επίσημη απονομή του τίτλου, θα γίνει σε ειδική τελετή, στα τέλη του Σεπτέμβρη, αρχές του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ