ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβλήματα και ανάδειξη

Συνέδριο για τον επαρχιακό Τύπο στα Χανιά

Στην ανάδειξη και προβολή του έργου που επιτελούν οι επαρχιακές εφημερίδες, αλλά και στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στοχεύει το Συνέδριο που διοργανώνει στα Χανιά της Κρήτης (26-28/9) η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων.Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαρχιακός Τύπος, προβλήματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομική τους επιβίωση. Με πενιχρά οικονομικά μέσα και υπό δύσκολες συνθήκες, οι εφημερίδες της επαρχίας προσπαθούν να "ζήσουν". Τα προβλήματα είναι ακόμη πιο οξυμένα σήμερα που κυριαρχούν τα διαπλεκόμενα και γίνονται προσπάθειες μονοπώλησης της πληροφόρησης, από μεγαλοκεφαλαιούχους και μεγαλοεργολάβους.

Εκατό και πλέον ιδιοκτήτες - εκδότες, εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, θα καταθέσουν στο συνέδριο τις εμπειρίες τους από το χώρο των επαρχιακών εφημερίδων, θα σταθούν στα προβλήματα και θα κάνουν επισημάνσεις και προτάσεις για την παραπέρα πορεία και ανάπτυξη του επαρχιακού Τύπου της χώρας μας.

"Αποδέκτης" του προβληματισμού του συνεδρίου θα είναι η πολιτεία, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της. Το Συνέδριο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ενότητες συζητήσεων, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα του παρόντος και του μέλλοντος των επαρχιακών εφημερίδων. Ολα τα κόμματα θα δώσουν το "παρών" με εκπροσώπους τους. Στη συζήτηση του Σαββάτου με θέμα το ρόλο του περιφερειακού Τύπου και τη συμβολή του στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας,θα συμμετέχουν, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας,ο Μάκης Κοψίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, ο Λαοκράτης Βάσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και από το ΔΗΚΚΙ ο Γιάννης Δημαράς.Τη συζήτηση θα συντονίσει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης.Την Κυριακή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα του περιφερειακού Τύπου και της περιφερειακής ανάπτυξης. Στο πάνελ των συζητητών θα είναι οι περιφερειάρχες Κρήτης, Στερεάς, Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τα προβλήματα, αλλά και την ανάπτυξη του επαρχιακού Τύπου των περιοχών τους.

Την υποδοχή και φιλοξενία των συνέδρων και των άλλων καλεσμένων στο συνέδριο ανέλαβαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Χανίων.

Φυσάει άνεμος

"Ο Ανεμος" του Κάρολ Μπάλαρντ, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 23.30,θα μας πάρει λίγο το νου σήμερα και θα μας γνωρίσει την αληθινή ιστορία του Αμερικανού ιστιοπλόου Γουίλι Πάρκερ. Πρόκειται, όμως, και για μια ερωτική, θαλασσινή ιστορία, που δείχνει ότι μερικές φορές η απουσία ενδυναμώνει την επιθυμία και, κυρίως, ότι τίποτε δε χάνεται ούτε τελειώνει οριστικά, μια και η χαρά της νίκης γίνεται διπλή μιας παλαιότερης ήττας. Συναρπαστικές σκηνές ιστιοπλοϊας, με λήψεις που έγιναν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παίζουν οι: Μάθιου Μοντιν και Τζένιφερ Γκρέι. Μουσική: Βασίλης Πολυδούρης.

Ο Κλιντ Ιστγουντ είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της αστυνομικής περιπέτειας "Ο μπάτσος και η πόρνη".Ο Ιστγουντ ερμηνεύει το ρόλο ενός σκληροτράχηλου αστυνομικού, που αναλαμβάνει να συνοδεύσει μια γοητευτική πόρνη, η οποία είναι από τους κυριότερους μάρτυρες κατηγορίας μιας πολύκροτης υπόθεσης. Ο αστυνομικός είναι αποφασισμένος να φέρει την αποστολή που του ανέθεσαν σε πέρας, γνωρίζοντας ότι θα γίνει στόχος των μαφιόζων. Εκτός από τον Κλιντ Ιστγουντ, πρωταγωνιστεί η Σόντρα Λοκ (ΣΤΑΡ 22.30).

Η αφίσα της ταινίας "Ανεμος" που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 23.30

Τα πουλιά της Αλκυόνας

Τα πουλιά της Βόρειας Ευρώπης κατεβαίνουν στους υγρότοπους της Ελλάδας για να ξεχειμωνιάσουν αναζητώντας τροφή και σίγουρο καταφύγιο. Η λίμνη Βιστονίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση δεκάδων διαφορετικών πουλιών με την εναλλαγή και την ποικιλία των βιότοπων που διαθέτει. Από το ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1 στις 12.50 "Οι μέρες της Αλκυόνας" θα παρακολουθήσουμε την εκπομπή "Βιστονίς".Η Βιστονίς βρίσκεται στη Θράκη, στα νότια σύνορα των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Είναι μια μεγάλη λίμνη, με υφάλμυρο νερό, που η έκτασή της φτάνει τα 45.00 στρέμματα περίπου. Στο νότιο τμήμα επικοινωνεί, μέσω διαύλων, με την ανοιχτή θάλασσα. Εδώ, τα γλυκά νερά αναμειγνύονται με τα νερά της θάλασσας δημιουργώντας μια ποικιλία βιότοπων. Οι μελετητές έχουν παρατηρήσει περισσότερα από 120 είδη πουλιών να ξεχειμωνιάζουν στους βιότοπους της Βιστονίδας, που προστατεύονται από τη σύμβασηRAMSAR.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ