ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαρκής ο αγώνας για την παιδεία

Δυναμικό και μαζικό "παρών" έδωσαν, για άλλη μια φορά, χτες εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, απαιτώντας μια παιδεία προς όφελος του λαού

Μια ακόμη μαζική και δυναμική απάντηση στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας έδωσαν χτες εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Βροντοφώναξαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι την απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και τη διασφάλιση μιας παιδείας πραγματικά προς όφελος του λαού.

Πλήθος φορέων εργαζομένων, αλλά και πολιτικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος για να δηλώσουν και στην πράξη ότι η παιδεία είναι υπόθεση όλων. Πέρα από τους εκπροσώπους των ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, που συνδιοργάνωσαν το συλλαλητήριο, βρέθηκαν εκεί και εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,την ΠΕΜΕΝ,το "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,το ΕΚ Πειραιά,ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης,ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για την παιδεία εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στο ΜΙΝΙΟΝ,οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν, επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο Λεων. Αυδής,δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και εκπρόσωποι του ΣΥΝ,της ΑΚΟΑ κ.ά.

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση, ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας στην ΟΛΜΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δυναμώσουν τον αγώνα σ' ένα ενιαίο μέτωπο παιδείας, για να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, "για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές στην παιδεία". Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, είπε ότι "οι εντολές των Βρυξελλών και του ΟΟΣΣ δεν ταιριάζουν με τα οράματά μας, με τις διεκδικήσεις μας, για μια αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία όλων των νέων" και υπογράμμισε ότι "αυτός ο νόμος μπορεί και πρέπει να ανατραπεί".

Επίσης, στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου,η πρόεδρος της ΠΕΑΕ Κ. Φατούρου και ο Γ. Ποντικάκης,αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

Οι συγκεντρωμένοι επιστράτευσαν συνθήματα και πανό, για να δηλώσουν, τελικά, ότι θα υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους: "Ο αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία συνεχίζεται - Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του νόμου δε θα περάσουν", έγραφε το πανό του Συντονιστικού των φορέων που συνδιοργάνωσαν το συλλαλητήριο και ακολουθούσε το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας "Κάτω τα χέρια από τη μόρφωση των παιδιών μας". "Στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, απαντάμε Μέτωπο Παιδείας μαζί με τον λαό", έγραφε το πανό του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, ενώ η παρουσία των φοιτητών στο συλλαλητήριο ήταν ιδιαίτερα μαζική και δυναμική.

Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν για άλλη μια φορά την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, απαιτώντας την ικανοποίηση των πάγιων και σύγχρονων αιτημάτων, για: Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, "όχι" στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο, "όχι" στην έξωση μαθητών από το Λύκειο, πρωινά σχολεία - 20 μαθητές ανά τμήμα για τα Δημοτικά, 25 μαθητές ανά τμήμα για τα Γυμνάσια - Λύκεια, μαζικούς διορισμούς - διατήρηση της επετηρίδας, οικονομική αναβάθμιση και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενιαίο Λύκειο, "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ενιαία δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατοχύρωση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση και την εργασία.

Η πορεία

Εκπληκτικά μαζική, με δύναμη και μαχητικότητα, ήταν η πορεία. Η οδός Σταδίου δονήθηκε από το σύνθημα: "Ετούτος ο χειμώνας θα είναι πολύ καυτός, στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός".

Στην κεφαλή της πορείας, ήταν η ΟΛΜΕ, η οποία δήλωνε καθ' όλη τη διάρκειά της ότι οι εκπαιδευτικοί "είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι". Η ΟΛΜΕ, μαζί με τη ΔΟΕ, την ΠΕΑΕ και τις Ομοσπονδίες Γονέων, διαδήλωσαν για "ένα σχολείο δημοκρατικό και όχι για ένα κάτεργο αναχρονιστικό", ενώ κοινή ήταν η δήλωσή τους ότι "Αρσένη, Σημίτη και Λαμπράκη, δεν είναι το σχολείο δικό σας μαγαζάκι". Πίσω από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ακολουθούσαν τα πολύ δυναμικά μπλόκα των φοιτητών και σπουδαστών. "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνες ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Θέλουμε παιδεία για να σπουδάζουν όλοι και όχι αυτοί με το γεμάτο πορτοφόλι", ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματά τους.

Η πορεία, αφού διέσχισε την οδό Σταδίου, κατέληξε έξω από τη Βουλή, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγα λεπτά της ώρας και ύστερα διαλύθηκαν.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι, εργαζόμενοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πέντε ΕΛΜΕ,των Διδασκαλικών Συλλόγων,του Εργατικού Κέντρου,του Συλλόγου Αδιορίστων και της ΕΔΟΘ και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση. Λίγο μετά τις 7 μμ, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο της Καμάρας. Εκεί αντάμωσαν μαζί τους οι φοιτητές Παιδαγωγικού και των Εστιών."Οι φοιτητές εναντιώνονται και θα παλέψουμε να ανατρέψουμε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα", είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΠαιδαγωγικούΧρήστος Φρέγκογλου.

"Προσδοκούμε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα από την πλευρά των εργαζομένων, τους συλλόγους γονέων, τους μαθητές κλπ., προκειμένου όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε και να καταργήσουμε στην πράξη τα νέα μέτρα", είπε ο Θ. Κρουστάλης,μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με δυναμισμό και πάθος, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και να βάλουν φρένο στην παιδεία των περικοπών. Με κυρίαρχα συνθήματα "15% τώρα στην παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", πορεύτηκαν και μετά από μια μεγάλη διαδρομή κατέληξαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί προειδοποίησαν πως η απάντησή τους θα είναι μία και μοναδική: Αγώνας πανεκπαιδευτικός. Και κάλεσαν το λαό στο μόνο δρόμο της αντίστασης και της πάλης.

Στην Αλεξανδρούπολη

Απρόσμενα μεγάλο σε συμμετοχή και δυναμισμό ήταν το συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη. Η Επιτροπή Δράσης για τη Δημόσια Παιδεία, που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Β ΕΛΜΕ,των Διδασκαλικών Συλλόγων Διδυμοτείχου καιΟρεστιάδας,των Αδιόριστων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου,έδωσε υπόσχεση να συνεχίσει την προσπάθεια για συντονισμό της δράσης και ανάπτυξη του μετώπου, κόντρα στα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Μετά τη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, οι εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως το "αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά". Το ψήφισμα της συγκέντρωσης μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλεί στα κόμματα, και το υπουργείο Παιδείας.

ΜΕΝΙΔΙ
Εκλεισαν τα σχολεία!

Κλειστά επ' αόριστον είναι από χτες όλα τα σχολεία του Μενιδίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Αιτία, οι τεράστιες ελλείψεις σχολικών κτιρίων και η κοροϊδία της κυβέρνησης, που απλώς μοιράζει υποσχέσεις. Τα σχολεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά, ενώ το ΔΣ θα συνεδριάσει στις 5.30 το απόγευμα για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή στην ουσία εξωθήθηκε σε κινητοποιήσεις από την πίεση του κόσμου, καθώς το πρόβλημα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μαθητών, ενώ ο δήμαρχος Μενιδίου Α. Μουστακάτος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Η συγκέντρωση που έγινε όμως ήταν περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, αφού έγινε με τη συμμετοχή δύο μόνο από τα 70 σχολεία, ενώ στα υπόλοιπα - με ευθύνη της δημοτικής αρχής - δεν έγινε καν ενημέρωση. Πολλοί γονείς και καθηγητές κατήγγειλαν το δήμαρχο για μη σωστή οργάνωση της κινητοποίησης και ότι ενημερώθηκαν για την κινητοποίηση τη Δευτέρα το πρωί. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δήμου Μενιδίου Μπάμπης Υφαντής σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για αδιαφορία, προχειρότητα και ανευθυνότητα και ότι εξαγγέλλει κινητοποιήσεις χωρίς να έχει ενημερώσει κανένα φορέα γονέων, καθηγητών, δασκάλων ή μαθητών, ώστε να γίνουν πιο συνειδητά και οργανωμένα οι κινητοποιήσεις.

Ο Α. Μουστακάτος, στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε επιμελώς να ρίξει όλες τις ευθύνες για την έλλειψη σχολικών κτιρίων στον ΟΣΚ και να βγάλει έξω από το παιχνίδι την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή έχει την πολιτική βούληση (!), αλλά κωλυσιεργούν τις διαδικασίες οι "μανδαρίνοι του ΟΣΚ"! Στο ίδιο μοτίβο αναφέρθηκε στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει τόσο ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στην επίσκεψή του στα Ανω Λιόσια, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί την άμεση επίλυση του προβλήματος. Είπε επίσης ότι το αίτημα του δήμου είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΣΚ για την κατασκευή 28 σχολικών κτιρίων, όπως έχει αποφασιστεί και γι' αυτό έχουν δοθεί 5 δισ. δραχμές, ενώ έχουν αγοραστεί και 145 οικόπεδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την άσχημη οργάνωση της χτεσινής κινητοποίησης, υποστήριξε ότι οφείλεται στο "λίγο χρόνο που υπήρχε" και ότι αυτές θα κλιμακωθούν.

Μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων έχει και η ίδια η δημοτική αρχή, γιατί περίμενε να αρχίσει η σχολική χρονιά για να το "εντοπίσει" κάτω μάλιστα από τις έντονες διαμαρτυρίες των γονέων.

"Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση"

Ο Θάνος Τραβασάρος,δημοτικός σύμβουλος της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου" (ΠΑΣΥΜ) επισήμανε στο "Ρ" ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο από τον ΟΣΚ για να λυθεί το πρόβλημα των σχολικών κτιρίων και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση. "Πρέπει να αναλάβουνε τις ευθύνες τους και όχι να κάνουν προεκλογικές δηλώσεις", τόνισε. Ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Δ. Κατσανδρής τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις έπρεπε να μεθοδευτούν και επέρριψε και αυτός ευθύνες στον ΟΣΚ.

Ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και περιόδευσε σε σχολεία της περιοχής, τόνισε ότι για να έχει αποτέλεσμα η κινητοποίηση, πρέπει γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να μπουν μπροστά και να αγωνιστούν.

Ακόμα πιο σκληρά μέτρα θέλει η ΝΔ

Κριτική "στα σημεία" και όχι στην ουσία της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση στην παιδεία έκανε χτες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΚΕ Παιδείας της ΝΔ Β. Κοντογιαννόπουλος.

Χαρακτήρισε την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" ως "συνονθύλευμα ελάχιστων, ορθών, κατ' αρχήν μέτρων, όπως η κατάργηση της επετηρίδας, η επαναφορά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το ειδικό μισθολόγιο καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ" καθώς και "λανθασμένων εφαρμογών ορθών μέτρων όπως η μεθόδευση της αξιολόγησης".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει και άλλες προτάσεις της ΝΔ "για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας", όπως την "κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση" και "επιτρέποντας στα παιδιά του ελληνικού λαού να σπουδάζουν σε κρατικά Πανεπιστήμια της χώρας μας καθώς και (να καταργηθεί) το πνευματικό μονοπώλιο του ενός συγγράμματος και του ενός σχολικού βιβλίου". Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να "αναθεωρήσει το σύστημα της δήθεν δωρεάν παιδείας ώστε να πληρώνουν οι "κατέχοντες" για να σπουδάζουν δωρεάν οι "μη έχοντες"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ