ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σταθερά στο άρμα της εξάρτησης του ΝΑΤΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με "άλλα λόγια... να αγαπιόμαστε" δίνει το στίγμα της υποτέλειας της κυβέρνησης στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές

Το θέμα της ύπαρξης και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη χώρα μας, που αποτελεί ξέφραγο αμπέλι στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις, επανήλθε ξανά με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και δηλωτικό, της υποκρισίας και υποτέλειας της σημερινής κυβέρνησης, τρόπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε για μια ακόμα φορά σαφές ότι η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, στο θέμα των εγκαταστημένων πυρηνικών όπλων, μένει αμετακίνητη και εκφράζεται με το δόγμα "δεν ξέρω, δεν είδα, υπηρετώ πιστά τον μεγάλο αφέντη". Επαναβεβαίωση της τακτικής αυτής αποτελεί η απάντηση - μη απάντηση του Δ. Ρέππα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επιβεβαιώνει δήλωση του Αμερικανού πυρηνικού επιστήμονα Ουίλιαμ Μαρκίν, που σε συνέντευξή του στην "ΚΕ" αναφέρεται ρητά στην ύπαρξη ατομικών βομβών στον Αραξο. Αλλωστε, υπάρχει και πρόσφατη έκθεση του ίδιου σχετικά με το πού υπάρχουν ατομικές βόμβες στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Απαντάμε χωρίς να λέμε τίποτα

Παραθέτουμε τη χαρακτηριστική "απάντηση" του κυβερνητικού εκπροσώπου: "Εχουμε απαντήσει κατ' επανάληψη γι' αυτά τα θέματα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν βρεθεί απέναντι σε αυτό το ερώτημα εδώ και πολλά χρόνια. Η απάντηση η οποία δίνεται είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι έρχεται και ξανάρχεται αυτή η κουβέντα. Μπορεί τα ξεπερασμένης τεχνολογίας ή παλαιά πυρηνικά όπλα, που ίσως κάποια στιγμή υπήρξαν στην Ελλάδα, δεν το γνωρίζω, να είχαν το ρόλο τους. Ο κόσμος έχει αλλάξει, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Εν έτει 1997 η Ελλάδα δεν ασχολείται με τέτοια θέματα".

Και ενώ στα 1997 η Ελλάδα δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σπεύδει να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Λέει χαρακτηριστικά: "Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των εργασιών διαφόρων οργάνων του ΝΑΤΟ διατυπώνουμε τις απόψεις μας. Εχουμε τη δυνατότητα να αυτονομούμεθα εκεί όπου αυτό επιβάλλεται από τα συμφέροντα της χώρας μας. Αλλά, βεβαίως, θεωρούμε πως πρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μαζί με τις άλλες χώρες να συναποφασίζουμε για τα θέματα του ΝΑΤΟ, δηλαδή για τις πολιτικές του σε διάφορους τομείς. Αυτό δεν το συζητούμε".

Εκσυγχρονισμός και ανανέωση πυρηνικών

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζουμε ότι ο "Ρ" με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στις 27/4/95 έφερνε στο φως της δημοσιότητας την πειρατική και προκλητική ενέργεια των Αμερικανών, που το 1992 μετέφεραν 24 ατομικές βόμβες στην αεροπορική βάση του Αραξου, ανανεώνοντας έτσι το πυρηνικό οπλοστάσιο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η μεταφορά των βομβών αυτών έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης "εικονικής" μεταφοράς βομβών με την επιτήρηση πάνοπλων Αμερικανών στρατιωτών, που παραπλάνησαν ακόμα και αυτές τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές. Η επιχείρηση αυτή, αν και πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, νομιμοποιήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε Ερώτηση τότε του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας επικαλέστηκε θέμα "εθνικής ασφάλειας" και διά της σιωπής του ουσιαστικά επιβεβαίωσε την επιχείρηση αυτή.

Εξάλλου, ενισχυτικό του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα ευρύτερα πυρηνικά τους σχέδια τα ατομικά όπλα που αποθηκεύουν στην Ελλάδα, είναι το ότι το Νοέμβρη του '93 κατέθεσαν αίτημα για τη μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F - 16, που θα είναι διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γιατί τα αεροσκάφη αυτά έχουν άλλη αποστολή στο Αιγαίο. Ενώ από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να διατεθεί από τους Αμερικανούς δωρεάν μια μοίρα 18 αεροσκαφών F - 16, που θα προορίζονται για τις ατομικές βόμβες του Αραξου.

Ετσι, τα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δένουν την πατρίδα μας στο άρμα της επιθετικής και πολεμοκάπηλης στρατηγικής του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

ΠΥΡΑΥΛΟΙ "S-300"
Ρωσικές "απαντήσεις"

Η Μόσχα διαβεβαιώνει πως η παραγγελία της κυπριακής κυβέρνησης θα εκτελεστεί κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτη την απειλή της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών και Κυπριακών υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, στην εφημερίδα "Μιλιέτ" και επισημαίνει ότι οι τουρκικές αντιδράσεις έδωσαν πολιτικό, σε μία υπόθεση εμπορικού, χαρακτήρα.

"Μας εκπλήσσει, η αντίδραση της Τουρκίας", συνεχίζει ο Ρώσος διπλωμάτης στον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μόσχα, Τζενκ Μπασλαμις, "δεν περιμέναμε ότι θα αντιδρούσε έτσι, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι αμυντικοί".

"Εμείς, θεωρούσαμε τη συμφωνία μόνο ως εμπορική συναλλαγή, οι πολιτικές διαστάσεις που έδωσε η Τουρκία αλλάζουν τα πράγματα", σημειώνει ο Ρώσος διπλωμάτης και επισημαίνει ότι "η ευθύνη γι' αυτό δεν είναι δική σας" (της Τουρκίας).

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατέστησε σαφή τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στην ευλαβική τήρηση της Σύμβασης του Μοντρέ, για τη ναυσιπλοϊα στα Στενά και επισήμανε πολλές από τις αντιφάσεις των τουρκικών αντιδράσεων. "Η Ρωσία διαθέτει και λιμάνια, εκτός αυτών του Εύξεινου Πόντου και έχει πολλές δυνατότητες", είπε, και σημείωσε: "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι πύραυλοι δε θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς".

"Πιστεύουμε ακόμη ότι η Τουρκία, θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα", λέει ο Ρώσος διπλωμάτης και επισημαίνει ότι η συμφωνία που προβλέπει την παράδοση των πυραύλων μέσα στο επόμενο έτος, "δίνει αρκετό χρόνο στις πλευρές για την εξεύρεση σοβαρής λύσης του Κυπριακού".

"Συμμετείχα και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και μπορώ αν σας πω ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξει πρόοδος", καταλήγει ο κ. Τσιζόφ.

"Αντιπύραυλοι"

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο άρχισε να εγκαθιστά βάσεις εκτόξευσης πυραύλων "T-122 Sakarya", γράφει η εφημερίδα "Μιλιέτ" και υποστηρίζει ότι στόχος της ανάπτυξης του "νέου" αυτού όπλου είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων "S-300", που σχεδιάζει να τοποθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση στην Κύπρο.

Οι βάσεις των πυραύλων "T-122 Sakarya" θα εγκατασταθούν στη Μάνισα και την κατεχόμενη Κύπρο, συνεχίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 30 χλμ και ισχύ να καταστρέψουν ολοσχερώς τους πυραύλους που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους πυραύλους ως "εδάφους - αέρος", και υποστηρίζει ότι το επιτελείο "διατηρούσε γύρω από αυτούς τους πυραύλους μεγάλη μυστικότητα, για να μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα".

ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
"Στενές" επαφές

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντιέται σήμερα διαδοχικά με τον Ελληνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Η Ματλίντ Ολμπράιτ, στις σημερινές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για την προώθηση των ρυθμίσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο που έχει επεξεργαστεί η αμερικανική διπλωματία.

Η χτεσινή συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ, όπως ήταν αναμενόμενο δεν πρόσφερε τίποτε ουσιαστικό, εκτός ίσως από τη δυνατότητα στην αμερικανική διπλωματία να "συντηρήσει" στη "ζωή" το κείμενο της Μαδρίτης.

Αλλωστε, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης θεωρείται "επίτευγμα" της ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και η Ματλίντ Ολμπράιτ επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί.

Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον, έχοντας "δεσμεύσει" με το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, Ελλάδα και Τουρκία, επί γενικών αρχών, επιδιώκει να προωθήσει εκ παραλλήλου ρυθμίσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι η ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και το "άνοιγμα" της συζήτησης για τα θέματα ασφάλειας. Η συζήτηση αυτή, όπως είναι γνωστό θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή με την πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και όπως παρατηρούν Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση τμημάτων του στο Νησί.

Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αναζητιέται και το πλαίσιο για την εξέλιξη μιας επί της ουσίας ελληνοτουρκικής συζήτησης. Ηδη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον έχει επαναφέρει στο τραπέζι τις προτάσεις του για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει ο "Νικηφόρος"

Παρ' όλες τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η άσκηση της Κυπριακής Εθνοφρουράς "Νικηφόρος",που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί κανονικά περιλαμβάνοντας και πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, επικρατεί αβεβαιότητα για το αν τελικά θα γίνει. Χτες πάντως οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Ηλιάδης αντίστοιχα, σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Αμυνας με τη συμμετοχή και του αρχηγού της Εθνοφρουράς στρατηγού Βορβολάκου, διαβεβαίωναν ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά και ότι θα πετάξουν και ελληνικά μαχητικά. Οπως είπαν χαρακτηριστικά θα πραγματοποιηθεί όλο το πρόγραμμα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, συζήτησαν για την πορεία εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Οσον αφορά τα εγκαίνια του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου, που αποτελεί συστατικό στοιχείο για την εφαρμογή του δόγματος, ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ