ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζική απεργία των ταχυδρομικών

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. -

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα γερμανικά ταχυδρομεία συμμετείχαν στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Συνδικάτο, αντιδρώντας στο τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο να ανοίξει την αγορά της μεταφοράς και σε ιδιωτικούς φορείς από τον επόμενο χρόνο,

Πολλά ταχυδρομικά γραφεία παρέμειναν κλειστά, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά πήραν μέρος στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, με έκδηλη την αγωνία που εκφράστηκε από τα συνθήματά τους, για το φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια που τους προσμένει στην περίπτωση που τα κυβερνητικά σχέδια γίνουν πραγματικότητα, καθώς το άνοιγμα της αγοράς θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και θα απολεσθούν πολλές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων, περίπου το 1/5 των υπαρχουσών θέσεων εργασίας - 300 χιλιάδες σε σύνολο - θα χαθούν σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Οι ταχυδρομικές μεταφορές πακέτων και όλων των τύπων γραμμάτων είναι κρατικό μονοπώλιο, και τα σχέδια που έχουν ετοιμαστεί προβλέπουν τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλων, εκτός από την επιστολογραφία μέχρι το 2002.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Μεγάλη σφαγή σε προάστιο του Αλγερίου

Μια από τις πιο αιματοβαμμένες νύχτες της έζησε η Αλγερία το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Ενοπλοι εισέβαλαν στη συνοικία Μπεντάλα του ανατολικού προαστίου Μπαράκι της αλγερινής πρωτεύουσας, σκορπώντας επί ώρες το θάνατο με αυτόματα όπλα και μαχαίρια.

Οπως μετέδωσαν πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200 και οι τραυματίες τους 100. Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 85, ενώ υποστηρίζει ότι οι τραυματίες είναι 67, εκ των οποίων οι 31 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το APS, που είθισται να αντανακλά τις απόψεις της αλγερινής κυβέρνησης και προεδρίας, χαρακτηρίζει τη σφαγή ως "τη βαρβαρότερη επίθεση του είδους που έγινε ποτέ" και επιρρίπτει τις ευθύνες στους "τρομοκράτες", όπως συνηθίζει να αποκαλεί τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι εισβολείς ήταν, περίπου, 40 άτομα, χωρισμένα σε δύο ομάδες και άρχισαν την επίθεσή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Από το ξημέρωμα, κιόλας, και ενώ η συνοικία Μπεντάλα είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις και από ασθενοφόρα, πολλοί κάτοικοι του προαστίου εγκατέλειπαν τα σπίτια τους με κατεύθυνση το κέντρο του Αλγερίου, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να νιώσουν πιο ασφαλείς.Τη χθεσινή πολύνεκρη σφαγή καταδίκασε κατηγορηματικά ο Αμπντελκρίμ Ουλντ Αντα, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας", από το Παρίσι όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος. Ο Ουλντ Αντα τόνισε ότι "είναι ακραία βαρβαρότητα η σφαγή αθώων πολιτών" και αναρωτήθηκε με νόημα αν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες σφαγές σημειώνονται σε συνοικίες, χωριά και επαρχίες που υπήρξαν, στο παρελθόν, ή είναι ακόμα, προπύργια των ισλαμιστών μαχητών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για το κατά πόσο την ευθύνη των σφαγών έχουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Βόμβες και ομάδες περιφρούρησης

Και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο αιματοκυλισμένο Μπαράκι, μια νέα βομβιστική επίθεση σημειωνόταν σε περιοχή κοντά στην πόλη Ρεγκάια, 30 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι και 25 τραυματίστηκαν. Την ίδια στιγμή, σε χωριό κοντά στην πόλη Τιπάζα, 100 χλμ. δυτικά του Αλγερίου, οι αυτοσχέδιες ομάδες περιφρούρησης των κατοίκων κατάφεραν να αποτρέψουν επιδρομή ομάδας, περίπου, 200 ενόπλων, γλιτώνοντας την περιοχή από νέα σφαγή. Ενόψει των τοπικών εκλογών της 23ης Οκτωβρίου που έχουν προκαλέσει την αύξηση των επιθέσεων ενόπλων, πολλοί χωρικοί έχουν συστήσει ομάδες περιφρούρησης για να γλιτώσουν τις οικογένειές τους από σφαγές.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Νέα στρατιωτική συμφωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σημαντικές επαφές είχαν χτες στη Ν. Υόρκη ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι Ιαπωνίας και ΗΠΑ, με στόχο τη δρομολόγηση και επίτευξη νέας πολιτικής, που θα διέπει τις διμερείς στρατιωτικές τους σχέσεις.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοεν και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συναντήθηκαν με τους Ιάπωνες ομολόγους τους, Φούμιο Κουγιούμα και Κέιτζο Ομπούτσι, αντίστοιχα, εξετάζοντας το ζήτημα μίας νέας διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας, που συναντά, ωστόσο, τις αντιδράσεις της Κίνας, αλλά και φιλειρηνικών κινημάτων στην Ιαπωνία.

Στρατιωτικές πηγές στη Νέα Υόρκη αποκάλυπταν ότι η νέα στρατιωτική συμφωνία θα επιτρέπει σε ιαπωνικά ναρκαλιευτικά να καθαρίζουν διεθνή ύδατα ή ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία θα μπορούν να εφοδιάζονται με καύσιμα και ανταλλακτικά.

Αργότερα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν σε πρώτη φάση, στη Νέα Υόρκη, ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, στην οποία για πρώτη φορά "προβλέπεται ένας περιορισμένος ρόλος για τις ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις, με παράλληλη στήριξη από το Τόκιο των αμερικανικών δυνάμεων, στην περίπτωση αντιπαράθεσης στην περιοχή". Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν, μέχρι χτες βράδυ, γνωστές.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεν Γκουοφάνγκ, προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια προσπάθεια να διακόψει το ειρηνικό "στάτους κβο" στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο Χιρόσι Χασιμότο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, διαβεβαίωνε την κινεζική κυβέρνηση ότι η Ιαπωνία δεν κάνει προσπάθειες "να ανταγωνιστεί την Κίνα"...

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν χτες στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, αλλά και για τη νέα στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τόκιο έγινε μπροστά από το υπουργείο Αμυνας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα αντιδρώντας στην αμερικανο-ιαπωνική συνεργασία. Στην Οζάκα, περίπου 500 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων αρκετοί εκπρόσωποι συνδικάτων, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της πόλης, ψηφίζοντας απόφαση με την οποία ζητούν το σταμάτημα της αναθεώρησης των στρατιωτικών σχέσεων της χώρας τους με τις ΗΠΑ.

ΣΕΡΒΙΑ
"Συγκάτοικους" αναζητούν οι "Σοσιαλιστές";

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αυτοδύναμων κυβερνήσεων θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία συμμαχώντας με άλλη παράταξη. Σύμφωνα με το 87% των αποτελεσμάτων που καταμετρήθηκαν και ανακοινώθηκαν χτες από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, οι "Σοσιαλιστές" καταλαμβάνουν τις 110 από το σύνολο των 250 εδρών του Κοινοβουλίου, το "Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Βόγισλαβ Σέσελι τις 81, το αντιπολιτευτικό "Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης" 46 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 13 διανέμονται μεταξύ πέντε μικρότερων κομμάτων.

Οπως είναι φανερό και με βάση τα χτεσινά εκλογικά δεδομένα, ο συνασπισμός κομμάτων των "Σοσιαλιστών" του Μιλόσεβιτς αδυνατεί να κατακτήσει το σύνολο των 126 εδρών που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι Σέρβοι "Σοσιαλιστές" θα αναζητήσουν συγκάτοικο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ των εθνικιστών του "Ριζοσπαστικού Κόμματος", είτε με τους πιο μετριοπαθείς του "Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης", παράταξη υπό την ηγεσία του Βουκ Ντράσκοβιτς, γνωστή για τις συχνές επικρίσεις που ασκεί στην πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Βόγισλαβ Σέσελι του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" δήλωσε, πάντως, χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αποφασίσει, εάν θα συνεργαστεί με τους "Σοσιαλιστές", αφήνοντας στο μεταξύ ανοιχτό το παράθυρο για τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν εγκαταλείπει τον κεντρικό πολιτικό του στόχο για μία "μεγάλη Σερβία", εκφράζοντας για το λόγο αυτό την πεποίθηση πως εξαιτίας του προγράμματος του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" οι "Σοσιαλιστές" του Μιλόσεβιτς θα αναζητήσουν πιο μετριοπαθείς συμμάχους... Από την άλλη πλευρά, ο Ιβάν Κοβάτσεβις, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ντράσκοβιτς, δήλωσε ότι το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης θα λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, μόνον αν ο εταίρος του στην κυβέρνηση αποδεχτεί το πρόγραμμα του κόμματος.

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, ανακοινώθηκε πως τελικά ο Ζόραν Λίλιτς συγκεντρώνει 1.286.437 ψήφους ή ποσοστό 35,9% και θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον Βόγισλαβ Σέσελι που έλαβε 1.025.280 ψήφους και ποσοστό 28,7%.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντεκα στρατιώτες νεκροί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" παραδέχτηκε χτες ότι 11 στρατιώτες βρήκαν το θάνατο σε συγκρούσεις με Κούρδους αυτονομιστές τις τελευταίες μέρες. Οπως (ανα)μετέδωσε το "Ρόιτερ", εννέα στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαξιωματικού, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κτύπησε σε αντιαρματική νάρκη, στην επαρχία Χακάρι, ενώ δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από χειροβομβίδα που πέταξαν αντάρτες κοντά στο χωριό Ντολέκ, στην περιοχή Τσατάκ της επαρχίας Βαν. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός των νεκρών από τον "εσωτερικό πόλεμο" του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, φθάνει τις 26.000 ανθρώπων...

ΡΩΣΙΑ
Αμερικανικές πιέσεις για Ιράν... και πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.-

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να σταματήσει να βοηθά την ιρανική κυβέρνηση στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπούσεχρ, με το πρόσχημα ότι η Τεχεράνη θα το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Ιράν απέρριψε αυτή την κατηγορία. Λίγο πριν την επίσκεψη του Γκορ, η Ρωσία είχε προτείνει να αναλάβει από κοινού με την Ουάσιγκτον την επιτήρηση της κατασκευής αυτής της πυρηνικής μονάδας στον Περσικό Κόλπο, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τον τελικό προορισμό της. Την πρόταση είχε διατυπώσει ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Μιχαϊλοφ, στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του Φρεντερίκο Πίνα. Οι δυο χώρες συμφώνησαν, επίσης, να σταματήσουν την παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς. "Αυτό σημαίνει ότι τρεις ρωσικοί αντιδραστήρες θα μετατραπούν για μη στρατιωτική χρήση ως το τέλος αυτής της δεκαετίας", σημείωσε ο Γκορ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.

Από τις πολλές φιλειρηνικές εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στ

Από τις πολλές φιλειρηνικές εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ