ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Η αλήθεια για το σκάνδαλο της Ολυμπιάδας

Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να αντιδρούν στην εκχώρηση των μεταλλείων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιου, απαντά στα κυβερνητικά "επιχειρήματα"

Το άγχος των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν για το ξεπούλημα των μεταλλείων Κασσάνδρας και την αναγκαιότητα της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, οδηγεί σε βεβιασμένες και επικίνδυνες δηλώσεις και πράξεις. Μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να διαστρεβλώνουν τις γνωστές και από καιρό εκφρασμένες αντίθετες θέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Πέρα από την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει με κάθε τρόπο, ακόμη και με τη βία, τις δεσμεύσεις της απέναντι στην πολυεθνική TVX και τις παλαιότερες δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, πρόσφατα και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας προσπάθησε να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, δηλώνοντας πως "Η τοπική κοινωνία έχει συμφωνήσει και μόνο η κοινότητα της Ολυμπιάδας αντιδρά. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί, γιατί η πραγματικότητα, η επιστήμη, η ιστορία και τα δεδομένα είναι με το μέρος μας".

Οι κάτοικοι της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν δηλώσει καθαρά πως δε θα επιτρέψουν τη μετατροπή της περιοχής τους σε μια τεράστια χαβούζα τοξικών αποβλήτων, χωρίς ζωή και μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ετσι, στην προκλητική δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, που θεωρείται ένας από τους πνευματικούς πατέρες της επένδυσης, δίνει απάντηση ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας μέσα από προσωπική επιστολή προς τον Τύπο.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ο Ν. Μήτσιου: "Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Αντιδρά το σύνολο των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, δηλαδή εκείνη η τοπική κοινωνία που εσείς επιλέξατε να "φορτωθεί" το κόστος της επένδυσης. Αυτές οι κοινότητες ακολουθούν δεκαετίες τώρα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από αυτό που εσείς ονειρεύεστε να επιβάλλεται και γι' αυτό η κινητοποίησή τους διαρκεί 600 μέρες και θα συνεχιστεί όσο ακόμη χρειαστεί.

Η επιστήμη απέδειξε ότι η θέση που προτείνει το επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας, δηλαδή η λεκάνη της Ολυμπιάδας, είναι η χειρότερη από τις 13 που εξετάστηκαν για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και τεχνικούς λόγους.

Η επιστήμη μάς απέδειξε ότι η μεταλλουργία χρυσού μπορεί να εγκατασταθεί έξω από την υδροκοίτη του Στρυμονικού Κόλπου, ενώ εσείς και η TVX ορκιζόσασταν ότι αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στην Ολυμπιάδα.

Η επιστήμη μας απέδειξε ότι η μεταφορά των αποβλήτων σε γειτονική περιοχή είναι αδύνατη.

Οσο για την ιστορία, επιμένει να σας αποκαλύπτει με αμείλικτο τρόπο σημαντικά μνημεία που πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας, γιατί αφορούν την πατρίδα του Αριστοτέλη, τον πολιτισμό μας.

Να λοιπόν που τα πραγματικά δεδομένα, της ιστορίας και της επιστήμης, δεν είναι όπως θα θέλατε. Και επειδή τα γνωρίζετε, μιλάτε για "υλοποίηση της επένδυσης με κάθε τρόπο", που στην καθομιλουμένη σημαίνει αιματοκύλισμα. Επιτέλους, η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, απαιτούν σοβαρή συμπεριφορά στην αντιμετώπισή τους".

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυξομειώνονται οι τιμές

Κατά 1 δραχμή μειώνονται από σήμερα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, ενώ του ντίζελ αυξάνεται κατά 1,5 δραχμή το λίτρο. Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές των βενζινών στο λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στις τρεις ζώνες διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Για τα πρατήρια της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 221,8 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 205,8 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α ζώνη η σούπερ στις 226,7 και η αμόλυβδη στις 210,7 δρχ.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 229,7 και η αμόλυβδη στις 213,7 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 231,7 δρχ. και της αμόλυβδης στις 215,7 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 221,7 και 206,7 δρχ. το λίτρο.
  • Για επιβολή δυσανάλογων και υπέρογκων προστίμων στους πρατηριούχους για ασήμαντες και τυπικές φορολογικές παραβάσεις διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τους τελευταίες μήνες οι βενζινοπώλες έχουν καταστεί μόνιμος και εύκολος στόχος των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και τα πρόστιμα που σχεδόν πάντα, όπως αναφέρουν, συνοδεύουν τους ελέγχους, τείνουν όχι στην πρόληψη των παραβάσεων, αλλά στην εξόντωση του επαγγελματία. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι, που το λαθρεμπόριο οργιάζει από οργανωμένα και πανίσχυρα συμφέροντα, το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνεται στον τελευταίο και πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων. Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν είναι δυνατό να καλύπτονται μ' αυτόν τον τρόπο, γιατί οι πρατηριούχοι δεν ευθύνονται για την υπέρβαση των δημοσίων εσόδων.
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Οχι στην ανεξέλεγκτη διαφήμιση παιχνιδιών

Υπέρ της απαγόρευσης της προβολής διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τα τηλεοπτικά μέσα από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ για την προστασία των παιδιών, τάχθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Πιτυρόπουλος επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις εταιριών, η εξαγορά μικρών επιχειρήσεων από μεγάλα συγκροτήματα, η μετατόπιση του 75% της παγκόσμιας παραγωγής παιχνιδιών προς τις χώρες της Απω Ανατολής, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας, αποτελέσματα της "διεθνοποίησης" της αγοράς, είναι παράγοντες που επηρεάζουν και την κατασκευή και το εμπόριο. Η συγκέντρωση του εμπορίου, τονίστηκε, σε πολυεθνικά συγκροτήματα δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και ισοπεδώνει τις επιλογές διαφορετικών κοινωνιών, επιβάλλοντας ταυτόχρονα στερεότυπα πρότυπα.

Τέλος, οι κατασκευαστές παιδικών παιχνιδιών υπογράμμισαν ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια, τα οποία δε διαφημίζονται, αλλά είναι φτηνά και πολλές φορές καλύτερα από τα πολυδιαφημιζόμενα και κάλεσαν τους γονείς να μην παρασύρονται από το μάρκετινγκ, που πολλές φορές επιβάλλεται με παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα.

Είναι τυχαίο;

"Νερό στο κρασί της" φαίνεται ότι έριξε η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μετά την αλλαγή στην κορυφή της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ελπίζοντας προφανώς ότι θα συνεννοείται από εδώ και στο εξής στην πορεία του συμβιβασμού που έχει επιλέξει. Ετσι, συναντήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα αντιπροσωπεία των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων με επικεφαλής από τη μεν ΕΣΕΕ τον πρόεδρο Δ. Καψάλη - γνωστό υπέρμαχο του "διαλόγου" και μόνον αυτού και τίποτα περισσότερο - από τη δε ΓΣΕΒΕΕ τον πρόεδρό της Γ. Κανελλόπουλο. Η συνάντηση και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν στον Τύπο χτες, πέντε μέρες μετά την πραγματοποίησή της (φαίνεται ότι απασχόλησε πολύ η φραστική διατύπωση...).

Στο μιας σελίδας δελτίο αναφέρεται ότι οι δύο οργανώσεις κατέληξαν στο να ξεκινήσουν κύκλο συναντήσεων, να συγκροτήσουν επιτροπή που θα μελετά και θα επεξεργάζεται κοινές θέσεις, να προωθηθεί η καθιέρωση του συνδικαλιστικού πόρου (σ. σ. σε ό,τι αφορά αυτό, πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΣΕΕ δεν το υποστήριξε φανατικά για λόγους... ψωροπερηφάνιας) και να ακολουθηθεί πορεία συντονισμού της δράσης τους για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των ΕΒΕ (φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή). Οσο κι αν μελετήσαμε, όμως, επισταμένως το δελτίο, δε βρήκαμε πουθενά τη λέξη "αγώνας" ή παράγωγά της. Είναι τυχαίο άραγε;

Δημοπρασία πώλησης ομολόγων αύριο

Δημοπρασία πώλησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε δραχμές θα διενεργηθεί αύριο Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία θα διενεργηθεί σε ομόλογα υπό μορφή άυλων τίτλων, κυμαινομένου επιτοκίου, επταετούς διάρκειας με ημερομηνία έκδοσης 30 Σεπτέμβρη 1997.

Το προς διάθεση ποσό ορίζεται σε 180 δισ. δρχ. Το επιτόκιο των ομολόγων ορίζεται για την πρώτη τοκοφόρο περίοδο 30.9.1997 έως 30.9.1998 ίσο με 10,3%, δηλαδή ίσο με το επιτόκιο βάσης 9,5% πλέον ενός περιθωρίου 0,8%. Για τις επόμενες τοκοφόρους περιόδους και μέχρι τη λήξη των ομολόγων, το επιτόκιό τους θα είναι ίσο με το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων που θα ισχύσει 3 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της κάθε τοκοφόρου περιόδου πλέον του παραπάνω περιθωρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ