ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων από την WESTMINSTER BANK

Σαν... "ενδοοικογενειακό" πρόβλημα το αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσπαθεί αθόρυβα να εξασφαλίσει κάποιο συμβιβασμό με την πολυεθνική

Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών, εντόπισαν, μετά από ελέγχους, οι φορολογικές αρχές στον πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο NATIONAL WESTMINSTER BANK PLS, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήσεις για την υπεράσπιση της τράπεζας εκδηλώθηκαν από την πλευρά της αγγλικής πρεσβείας στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κινούμενη από τη λογική των λεπτών ισορροπιών, απέφυγε να δημοσιοποιήσει το όλο θέμα και προτίμησε την τακτική της... "ενδοοικογενειακής" λύσης του θέματος, με συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Και ενώ απέναντι στους μεγάλους φοροφυγάδες ακολουθείται διακριτική μεταχείριση, το υπουργείο Οικονομικών δε διστάζει να δημοσιοποιεί ονόματα μικρών κατά βάση επιχειρήσεων, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκούνται το τελευταίο διάστημα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Η υπόθεση με την WESTMINSTER BANK φαίνεται ότι έχει μέλλον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του εδώ υποκαταστήματος της τράπεζας δεν αποδέχεται τις κατηγορίες του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά η Εφορία Ανωνύμων Επιχειρήσεων Πειραιά (τμήμα διοικητικής επίλυσης της διαφοράς) απέστειλε πρόσκληση προς τη διοίκηση της WESTMINSTER BANK με ημερομηνία 29/9/97 και την καλεί να παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 9/10/97 προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα της τράπεζας για διοικητική επίλυση της διαφοράς. Επισημαίνεται μάλιστα ότι "η μη προσέλευση στην Υπηρεσία τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έχει σαν συνέπεια τη ματαίωση της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο για την επιδίκαση της προσφυγής".

Από το κείμενο της πρόσκλησης προκύπτει εμφανώς ότι η επιδίωξη του υπουργείου, να κλείσει το θέμα με συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών, προσκρούει σε αντιρρήσεις της τράπεζας και γι' αυτό προειδοποιείται η τελευταία με προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Ανεξάρτητα πάντως με την όποια - εσωτερική - λύση δοθεί στο θέμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι ο θόρυβος που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για "το κυνήγι των φοροφυγάδων" έχει ευκαιριακό και δραχμοθηρικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τον περιορισμό των ελλειμμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς έκδηλος είναι ο φόβος ότι θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις. Στα πλαίσια αυτά απειλούν ότι στις προθέσεις τους είναι να δημοσιοποιήσουν και λίστες με ονόματα μεγάλων φοροφυγάδων... Πρόκειται ασφαλώς για εμπαιγμό της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα ιδιωτικά κανάλια, οι τεχνικές εταιρίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν υψηλές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή και μόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάνει πως δε συμβαίνει τίποτα. Μόνο όταν πιέζεται για νέα έσοδα κραδαίνει την απειλή της δημοσιοποίησης μεγάλων ονομάτων φοροφυγάδων, όχι για να στραφεί εναντίον τους αλλά για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα τρομοκρατίας στην αγορά, ώστε να τρέξουν οι μικροί για να πληρώσουν.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στο χρηματιστήριο και στο ξένο κεφάλαιο

Στο Χρηματιστήριο οδηγούνται τώρα και οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, η Αγροτική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ζωής, στα πλαίσια του γενικού ξεπουλήματος που έχει σηματοδοτήσει η κυβερνητική πολιτική και υλοποιούν οι διάφορες διορισμένες από αυτή διοικήσεις. Το "εκσυγχρονιστικό" σχέδιο προβλέπει αρχικά την εισαγωγή του 20% - 25% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί ενιαίο επιχειρησιακό σχήμα, με συγχώνευση ή τη δημιουργία εταιρίας χαρτοφυλακίου. Οι σχετικές... εξαγγελίες έγιναν χτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο των δύο εταιριών Τρ. Λυσιμάχου,ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί πακέτο μετοχών σε εταιρίες που ζήτησαν να συμμετέχουν, "όχι για λόγους κεφαλαιακούς, αλλά για λόγους συνεργασιών", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέρδη εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 1996, ενώ υπήρξε αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων της Αγροτικής Ζωής στο πρώτο εννιάμηνο του χρόνου κατά 24,1% και της Αγροτικής Γενικών Ασφαλειών αύξηση κατά 13%.

Την ίδια στιγμή, και στα πλαίσια της διαδικασίας μετατροπής της Αγροτικής Τράπεζας - στην οποία υπάγονται οι δύο ασφαλιστικές - σε καθαρά εμπορική τράπεζα, η διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ζωής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένο όμιλο - τον οποίο ο Τρ. Λυσιμάχου απέφυγε να κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος τον γνωρίζει - για την είσοδό τους στο χώρο της υγείας με την ίδρυση Εταιρίας Υγείας με σκοπό τη δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος των δύο ασφαλιστικών εταιριών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στα πλαίσια της επέκτασής τους σε άλλες χώρες θα συμμετέχουν σε εταιρία με το 30% στη Σερβία, ενώ αναζητούνται επιχειρηματικές συνεργασίες για την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τέλος, ο Τρ. Λυσιμάχου ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική προωθείται το πρόγραμμα αντικειμενικοποίησης των ζημιών για τον κλάδο του αυτοκινήτου που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβρη του 1998.

ΕΥΡΩ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σχέδια επέλασης του κεφαλαίου στη Μεσόγειο

Σχέδια για την επέλαση του κεφαλαίου στις χώρες της Ν. Μεσογείου, βάσει της γενικότερης πολιτικής εξάρτησης που η ΕΕ εφαρμόζει στις τρίτες χώρες, επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης τρίτης Ευρω - Μεσογειακής συνόδου που έληξε χτες στην Αθήνα. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης.

Βασικός στόχος της ΕΕ, όπως προέκυψε από τις εργασίες της Συνόδου, είναι η επίτευξη μέχρι το 2010 μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των κρατών - μελών και των χωρών της Ν. Μεσογείου. Κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού θεωρείται η άμεση παρέμβαση της βιομηχανίας και των ιδιωτικών παραγόντων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπεύθυνος της αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας ευρωπαϊκής διεύθυνσης κ. Μικόζι,επισημαίνοντας - "έξω από τα δόντια" και χωρίς προσχήματα πως "η περίοδος όπου το δημόσιο αποφασίζει έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η δράση των ιδιωτικών παραγόντων είναι μονόδρομος για μια τέτοια ανάπτυξη".Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη - ισχυρισμό, ότι το δημόσιο στερείται κεφαλαίων για τέτοιες επενδύσεις, ενώ, αντιθέτως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια "και θα πρέπει να δούνε μια εισροή από το Βορρά προς το Νότο".

Για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, προτείνουν μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στις χώρες αυτές, που στόχο έχουν τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για τις επενδύσεις δυτικών κεφαλαίων. Προτείνουν συγκεκριμένα, αλλαγές στο κοινωνικό και θεσμικό πλαίσιο, των υπό "οικονομική αφαίμαξη" χωρών, αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της κάθε χώρας, ιδιωτικοποιήσεις καθώς και αλλαγές στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται τα βασικά συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία και θα τεθούν με τη μορφή προτάσεων στη Σύνοδο των Υπουργών Βιομηχανίας των εμπλεκόμενων χωρών στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Μαρακές.

Πολυεθνικά "παράθυρα" στην Εθνική

Σε συμφωνία κατέληξαν η Εθνική Τράπεζα και η Mickrosoft Corporation, σύμφωνα με την οποία η πρώτη θα εγκαταστήσει σε όλα τα υποκαταστήματά της και στις κεντρικές της υπηρεσίες το λογισμικό και τα "παράθυρα" της Microsoft.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της, που προβλέπει την αναβάθμιση όλου του μηχανογραφικού εξοπλισμού των καταστημάτων και των κεντρικών της υπηρεσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πειθαρχική δίωξη κατά υπαλλήλων

Σε πειθαρχική δίκη παραπέμπονται εφτά υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για διάφορες αξιόποινες πράξεις, που - σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου όπου παρατίθενται και τα ονόματά τους - είχαν κατά καιρούς διαπράξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, οι πέντε από τους εφτά υπαλλήλους που διώκονται υπηρετούν ως ελεγκτές στη ΔΟΥ Δράμας και οι υπόλοιποι δύο στη ΔΟΥ Τροπαίων.

Εξάλλου με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται στο νέο ποινολόγιο. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων με τις νέες ευνοϊκές διατάξεις του νέου κώδικα ποινών, μέχρι σήμερα η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μονά - ζυγά δικά τους

Στην... αντεπίθεση περνούν οι φαρμακοβιομήχανοι, καταφεύγοντας στα δικαστήρια και απειλώντας ότι θα σταματήσουν να "παράγουν φάρμακα σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής"! Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε χτες η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία "Boehringer Ingelheim Hellas AE", η οποία ισχυρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η αγορανομική διάταξη που καθορίζει την τιμή των φαρμάκων με τέτοιο τρόπο που να μην υπερβαίνει τη φθηνότερη τιμή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι φαρμακοβιομήχανοι κινδυνολογούν - στην πραγματικότητα εκβιάζουν - ισχυριζόμενοι ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εμπορίου για τα φάρμακα θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των φαρμακευτικών επιχειρήσεών τους ή θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή φαρμάκων που είναι οικονομικά ασύμφορη για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην πραγματικότητα τα υπερκέρδη τους διασφαλίζονται απολύτως με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την κοστολόγηση των φαρμάκων, ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά η λίστα που ετοιμάζει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία το υπουργείο Υγείας, που - όπως καταγγέλλουν αρμόδιοι από το χώρο του φαρμάκου - θα είναι εκδούλευση στις φαρμακοβιομηχανίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ