ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολέθριες συνέπειες

Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ

Την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την "εκλεκτή" της διοίκηση, τη διοίκηση της ΕΡΤ, καταγγέλλει σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ.Στην ανακοίνωση η ΚΟΒ του ΚΚΕ δίνει έμφαση στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, η οποία είναι σε βάρος των εργαζομένων στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Εδώ και αρκετό καιρό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εφαρμόζεται μια "αυστηρά περιοριστική πολιτική" στην ΕΡΤ, μια πολιτική η οποία έχει "ολέθριες συνέπειες στην έκταση, τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο" της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. O ελληνικός λαός "ακριβοπληρώνει ένα "προϊόν" το οποίο δε λαμβάνει", αφού η εισφορά του μετατρέπεται σε "χαράτσι" το οποίο κατασπαταλάται για "κυβερνητικές ανάγκες και για ειδικές συμβάσεις κυβερνητικών φίλων".

Με την πολιτική αυτή συρρικνώθηκε το κρατικό ραδιόφωνο, το οποίο "έπαψε πλέον ν' ασκεί την επιμορφωτική του λειτουργία". Η ΚΟΒ του ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι "αβάσιμη" η δικαιολογία ότι αυτό γίνεται για οικονομικούς λόγους, αφού εργαζόμενοι με πείρα, αλλά και αξιόλογη προσφορά, με απόφαση της διοίκησης δεν έχουν "αντικείμενο απασχόλησης".

"Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην κρατική τηλεόραση". Μετά από πολλά χρόνια προγραμματικής ανεπάρκειας έρχεται η διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει τη "χαριστική βολή".Η ΚΟΒ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στη στελέχωση της ΕΡΤ, τονίζει ότι με "μαύρες τρύπες" και "Κωστοπουλαίους", "υβριστές του λαϊκού κινήματος" δίνεται το στίγμα της "νέας ελληνικής τηλεόρασης", ένα στίγμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην ΕΡΤ, αλλά και στην κοινωνία. Θεωρεί, επίσης, ότι η εσωτερική παραγωγή προκαλεί "αλλεργία" στη διοίκηση και αυτό αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι από το Μάρτη - με εξαίρεση την κάλυψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου - μηχανήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δε χρησιμοποιούνται και παραμένουν κλεισμένα στις αποθήκες.

Η κυβερνητική πολιτική, όπως είναι επόμενο, πλήττει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.Το εισόδημά τους, όπως τονίζει η ΚΟΒ, "ελαττώνεται διαρκώς". Η "κυβερνητική αναλγησία απέναντι στους εργαζόμενους δε σταματά εδώ", αφού με νομοσχέδιο,που είναι ήδη έτοιμο, η κυβέρνηση "απειλεί ν' απολύσει χίλιους περίπου εργαζόμενους".Το γεγονός αυτό (εκτός της κυβερνητικής επίθεσης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ) μαρτυρά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την ΕΡΤ,αφού ορισμένα τμήματα - κυρίως τμήματα της παραγωγής - δε θα μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στις "στοιχειώδεις υπηρεσιακές ανάγκες". Η "βίαιη" απομάκρυνση των εργαζομένων θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες στην επικουρική ασφάλιση, καθώς και στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί, από εδώ και στο εξής, "απασχολήσιμους και όχι εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και το τηλεοπτικό προϊόν θα υποβαθμίσει, αλλά και τις κατακτήσεις των εργαζομένων με σύμβαση χρόνου θα "αφαιρέσει"". Η ΚΟΒ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ επιρρίπτει για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνες και στην ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία "στηρίζει όλες τις κυβερνητικές επιλογές" και επιπλέον με τη "μεγάλη ιδέα της "εθελουσίας εξόδου" παραμυθιάζει τους εργαζόμενους, αποπροσανατολίζοντάς τους από τα προβλήματα της ΕΡΤ". Επισημαίνει ότι η εξυγίανση της ΕΡΤ δε γίνεται με "εθελουσίες" και με τον περιορισμό των λειτουργιών της, αλλά με ενωμένο αγώνα για μια κρατική ραδιοτηλεόραση η οποία θ' ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, για μόρφωση, ενημέρωση, ψυχαγωγία. "Μόνο μια τέτοια ΕΡΤ θα μπορέσει να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων". Η ζωή έδειξε ότι η κυβέρνηση δε θέλει την ανάπτυξη της ΕΡΤ, η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ αποδείχτηκε "πειθήνια στις κυβερνητικές προσταγές και ως εκ τούτου ανεπαρκής ν' αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η κρατική ραδιοτηλεόραση". Σε αυτή την κρίσιμη για την ΕΡΤ περίοδο και για το "σταμάτημα του κατήφορου", η ΚΟΒ του ΚΚΕ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος που απομένει είναι η συστράτευση και ο διαρκής αγώνας, με τις "δυνάμεις εκείνες που μάχονται για την ουσιαστική αναβάθμιση της ΕΡΤ και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Το τέλος της προσωρινής κυβέρνησης

33ο ΜΕΡΟΣ

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και τα Χειμερινά Ανάκτορα ήταν κυκλωμένα, η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχασε ούτε λεπτό τη σύνδεση με το μέτωπο και τα επαρχιακά κέντρα. Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το υπουργείο των Στρατιωτικών από το πρωί, αλλά δεν ήξεραν ότι στη σοφίτα βρίσκεται τηλέγραφος, δεν ήξεραν ακόμη ότι το κτίριο του υπουργείου συνδεόταν με μυστικό αγωγό με τα Χειμερινά Ανάκτορα. Κι όλη τη μέρα καθόταν στη σοφίτα ένας νεαρός αξιωματικός κι έστελνε σ' όλη τη χώρα ολόκληρο χείμαρρο από εκκλήσεις και προκηρύξεις. Μαθαίνοντας όμως πως έπεσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα, φόρεσε το πηλήκιό του και ήσυχα εγκατέλειψε το κτίριο...

Απορροφημένοι από το περιβάλλον δεν προσέξαμε τους στρατιώτες και τους κοκκινοφρουρούς που η συμπεριφορά τους είχε αλλάξει στο μεταξύ περίεργα. Μια μικρή ομάδα μας ακολουθούσε από πολλή ώρα, από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τέλος, όταν μπήκαμε στη μεγάλη πινακοθήκη, που την ίδια μέρα συνομιλούσαμε με τους ευέλπιδες, τριγύρω μας μαζεύτηκαν εκατό περίπου άνθρωποι. Μπροστά μας στεκόταν ένας πελώριος στρατιώτης. Το πρόσωπό του ήταν σκοτεινό κι έδειχνε δυσπιστία.

"Ποιοι είστε σεις;" φώναξε. "Τι κάνετε εδωπέρα;". Τριγύρω μας μαζεύονταν όλο και περισσότερα άτομα. Μας κοιτούσαν με διαπεραστικό βλέμμα. Αρχισε η μουρμούρα. Στ' αφτί μου έφτασε: "Προβοκάτορες!". "Διαρρήχτες!". Τους έδειξα τα πιστοποιητικά μας, που τα είχε εκδώσει η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή. Ο στρατιώτης τ' άρπαξε, τα γύρισε από την ανάποδη μεριά και τα κοίταζε με ένα ακατανόητο βλέμμα. Ηταν φανερό πως δεν ήξερε να διαβάζει. Αφού τα περιεργάστηκε, μου τα επέστρεψε κι έφτυσε στο πάτωμα. "Χαρτιά", είπε περιφρονητικά. Το πλήθος άρχισε να περισφίγγει τον κλοιό γύρω μας, όπως τα άγρια άλογα μαζεύονται γύρω στο δαμαστή. Πιο πέρα πήρε το μάτι μου έναν αξιωματικό, που μας κοιτούσε σαστισμένος και τον φώναξα. Εκείνος πλησίασε.

"Είμαι κομισάριος", μου είπε. "Ποιοι είστε, τι τρέχει;".

Το πλήθος αποτραβήχθηκε και πήρε θέση αναμονής. Εδειξα πάλι τα χαρτιά.

"Είστε ξένοι;" ρώτησε γρήγορα ο αξιωματικός στα γαλλικά. "Ασχημη υπόθεση...". Γύρισε προς το πλήθος και κούνησε στον αέρα τα ντοκουμέντα μας. "Σύντροφοι", φώναξε, "αυτοί οι άνθρωποι είναι δικοί μας, σύντροφοι του εξωτερικού, Αμερικανοί! Ηρθαν εδώ για να διηγηθούν μετά στους συμπατριώτες τους για τη γενναιότητα και την επαναστατική πειθαρχία του προλεταριακού στρατού...".

"Και πού το ξέρετε σεις;" απάντησε ο ψηλός στρατιώτης. "Σας λέω είναι προβοκάτορες. Λένε πως ήρθαν εδώ να δουν την επαναστατική πειθαρχία του προλεταριακού στρατού κι οι ίδιοι πηγαινοέρχονται σ' όλο το κτίριο. Από πού ξέρουμε, αν δε γέμισαν κιόλας τις τσέπες με κλεμμένα;".

"Σωστά", φώναξε το πλήθος, πλησιάζοντάς μας.

Στο μέτωπο του αξιωματικού έτρεχε ιδρώτας. "Σύντροφοι, σύντροφοι!" φώναξε. "Εγώ είμαι κομισάριος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Με πιστεύετε εμένα; Αφού με πιστεύετε σας λέω, πως αυτά τα πληρεξούσια είναι υπογραμμένα από τα ίδια πρόσωπα, που υπόγραψαν και το δικό μου!".

Μας συνόδεψε μέσα από τα ανάκτορα και μας άνοιξε την πόρτα που έβγαινε στις όχθες του Νέβα. Μπροστά σ' αυτή την πόρτα βρισκόταν εκείνη η επιτροπή, που ερευνούσε τις τσέπες.

"Αντε, φτηνά τη γλιτώσατε", ψιθύρισε ο κομισάριος σκουπίζοντας το πρόσωπο.

"Τι γίνεται με το γυναικείο τάγμα;" τον ρωτήσαμε.

"Αχ, αυτές οι γυναίκες!..." και χαμογέλασε. "Ξεχάστηκαν όλες στα πίσω δωμάτια. Μας ήταν δύσκολο ώσπου ν' αποφασίσουμε τι θα γίνει μ' αυτές. Τις είχε πιάσει υστερία. Στο τέλος τις στείλαμε στο σταθμό της Φιλανδίας και τις ανεβάσαμε στο τρένο για το Λεβάσεβο. Εκεί θα είναι το στρατόπεδό τους...".

Βγήκαμε ξανά στην κρύα ανήσυχη νύχτα, που ήταν γεμάτη από το υπόκωφο βουητό των τμημάτων που κινούνταν, ηλεκτρισμένη από τα περίπολα. Πέρα από το ποτάμι, όπου μαυρολογούσε θαμπά ο τεράστιος όγκος του φρουρίου του Πετροπάβλοφσκ, έφταναν βραχνά ξεφωνητά... Το πεζοδρόμιο κάτω από τα πόδια μας ήταν γεμάτο από ασβέστες που 'χαν πέσει από τους σουβάδες των ανακτόρων, όπου χτύπησαν δύο οβίδες από την "Αβρόρα". Ο βομβαρδισμός δεν προξένησε άλλες βλάβες.

Η ώρα ήταν τέσσερις το πρωί. Στη λεωφόρο Νέβσκι ήταν αναμμένα όλα τα φανάρια, είχαν αποσύρει πια το πυροβόλο και το μόνο που έδειχνε τις πολεμικές επιχειρήσεις ήταν οι κοκκινοφρουροί κι οι στρατιώτες που ήταν μαζεμένοι γύρω στις φωτιές. Η πόλη ήταν ήσυχη, ίσως πιο ήσυχη από κάθε άλλη φορά. Αυτή τη νύχτα δεν έγινε ούτε μια λεηλασία, ούτε μια διάρρηξη.

Το κτίριο του Δημαρχείου ήταν κατάφωτο. Μπήκαμε στην αίθουσα Αλεξαντρόφ, που έχει γύρω - γύρω μπαλκόνια και τα πορτρέτα των τσάρων σε βαριές χρυσές κορνίζες καλυμμένες με κόκκινο ύφασμα. Γύρω από το βήμα ήταν μαζεμένοι εκατό περίπου άνθρωποι. Μιλούσε ο Σκόμπελεφ. Επέμενε ότι η επιτροπή κοινωνικής ασφάλειας πρέπει να διευρυνθεί και να συνενώσει όλα τα αντιμπολσεβίκικα στοιχεία σε μια οργάνωση: στην επιτροπή σωτηρίας της πατρίδας και της επανάστασης. Βρισκόμασταν ακόμα στην αίθουσα όταν η επιτροπή συγκροτήθηκε. Ηταν η επιτροπή, που κατόπιν έγινε ο πιο δυναμικός αντίπαλος των μπολσεβίκων, δρώντας από την επόμενη βδομάδα, πότε με το δικό της όνομα, πότε με την ιδιότητα της αυστηρά εξωκομματικής επιτροπής κοινωνικής ασφάλειας.

Ηταν εκεί ο Νταν, ο Γκοτς, ο Αυξέντιεφ, μερικοί αντιπρόσωποι που αποχώρησαν από το συνέδριο, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Σοβιέτ των αγροτών, ο γερο - Προκοπόβιτς καθώς και μέλη του Συμβουλίου της δημοκρατίας, μαζί κι ο Βίναβερ κι άλλοι καντέ. Ο Λίμπερ φώναζε πως το συνέδριο των Σοβιέτ είναι παράνομο, πως η παλιά ΚΕΕ διατηρεί ακόμα την πληρεξουσιότητά της... Αυτή την ώρα ακριβώς γραφόταν η έκκληση προς τη χώρα.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 34ο ΜΕΡΟΣ

Το φεστιβάλ της "XALO noviny"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο εκθεσιακό κέντρο της Πράγας, στην Τσεχία, το φεστιβάλ της "XALO noviny", εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας. Ηταν το πρώτο φεστιβάλ που διοργάνωσε η εφημερίδα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στο φεστιβάλ παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από επτά κομμουνιστικές και αριστερές εφημερίδες από την Ευρώπη. Παρών ήταν και ο "Ρ", που αντιπροσωπεύτηκε από τον Βασίλη Αμπελογιάννη, μέλος της διεύθυνσης και της συντακτικής επιτροπής του "Ρ". Αναλυτικό ρεπορτάζ από το φεστιβάλ της "XALO noviny" ο "Ρ" θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ