ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
"Λουκέτο" στα φαρμακεία από τις 31 του Οκτώβρη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Με επ' αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων τους από 31 Οχτώβρη και παράδοση των κλειδιών τους στους κατά τόπους νομάρχες, καθώς και με πανελλαδική συγκέντρωση, απαντούν οι φαρμακοποιοί στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι αρνούνται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό αποφάσισαν χτες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά μετά από πρόταση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα εξεταστεί και από τις συνελεύσεις και των άλλων συλλόγων της χώρας, καταγγέλλοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμολογήσει τα φάρμακα, στο όνομα της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, φορτώνει τεράστια βάρη στα φαρμακεία, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων. Η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας επιστράτευσε την τακτική τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται και έσπευσε να εξαπολύσει προκλητικές απειλές, εμφανίζοντας την κυβέρνηση διατεθειμένη να... αφαιρέσει από τους φαρμακοποιούς τις άδειες άσκησης επαγγέλματος!

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι πάγια θέση των φαρμακοποιών ήταν και είναι το φτηνό, αντικειμενικά κοστολογημένο και καλής ποιότητας φάρμακο. "Δε διαφωνούμε με τις μειώσεις των τιμών", τονίζει, "αλλά με τον μονόπλευρο τρόπο επιμερισμού του κόστους σε βάρος των φαρμακοποιών, που τη στιγμή που στραγγαλίζεται το εισόδημά τους αφήνονται αλώβητα τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου". Με τα μέτρα της κυβέρνησης δε θίγονται μόνο οι φαρμακοποιοί, που αδυνατούν να πληρώσουν 40 δισ. δρχ. από το εισόδημά τους, αλλά και οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να πληρώσουν το δικό τους βαρύ φορτίο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη και αγωνίζεται για την επιβίωση του φαρμακείου και καλεί τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας να αντιταχθούν στην κοινωνική και επιστημονική εξόντωση όπου τους οδηγεί η κυβέρνηση, να περιφρουρήσουν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο που επιτελούν αναδεικνύοντας το φαρμακείο ως κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοβιομήχανοι, που τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς τους, εξέδωσαν χτες ανακοίνωση - συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - με την οποία παρέχουν κάλυψη στην πολυεθνική "Boehringer Ingelheim", που την περασμένη Τρίτη εξήγγειλε τη διακοπή παραγωγής στην Ελλάδα οχτώ σκευασμάτων, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πλήρη απελευθέρωση της τιμής τους φαρμάκου. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τις απειλές έρχεται να συμπληρώσει μετά τη "Boehringer" και η "Galenica", η οποία φέρεται να έχει ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης για ματαίωση επένδυσης ύψους 2,3 δισ. δρχ. για εξαγωγές στις βαλκανικές χώρες.

Απειλεί τους φαρμακοποιούς η κυβέρνηση

"Οποιος κατεβάσει τα ρολά, ενδεχομένως παραδίδει και την άδειά του", είπε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας

Με αφαίρεση της άδειάς τους απειλεί η κυβέρνηση τους φαρμακοποιούς, αν κλείσουν τα φαρμακεία τους από τις 31.10.1997. Την πολιτική τρομοκρατίας εναντίον των φαρμακοποιών εκπόνησε χτες ο υπουργός Υγείας ο Κ. Γείτονας σε συνέντευξη Τύπου. "Οποιος, είπε ο υπουργός, κατεβάσει τα ρολά, θα πρέπει να σκεφτεί ότι ενδεχομένως παραδίδει και την άδειά του".

Αργότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κ. Γείτονας προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του: "Τα ρολά, είπε ο Κ. Γείτονας, δεν μπορούν να κατέβουν. Υπάρχουν νόμοι σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στο πλαίσιο της διανυκτέρευσης των φαρμακείων - συνέχισε ο υπουργός. Αν κατεβάσουν τα ρολά ερωτώ: Αυτό σημαίνει ότι παραδίδουν τις άδειες;".

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, για να καλύψει την αδυναμία της για παρέμβαση στην αγορά του φαρμάκου - μετά την κατάργηση της κρατικής φαρμακαποθήκης, αλλά και τη νέκρωση της παραγωγής στη χώρα - προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες που της αναλογούν με την επίθεση ενάντια στους φαρμακοποιούς. Μάλιστα αυτή η επίθεση εκδηλώνεται από την ηγεσία του υπουργείου εκείνου που θα 'πρεπε να αντιμετωπίζει το φάρμακο ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, όπως το έχουν καταντήσει η κυβέρνηση και οι νόμοι της αγοράς.

Κι ενώ για τους φαρμακοποιούς ο Κ. Γείτονας έβγαλε από το τσεπάκι του απειλές, για τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είχε εκκλήσεις για "αυτοσυγκράτηση". Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απειλές φαρμακευτικών εταιριών - όπως της "Boehringer Ingelheim Hellas AE" - να διακόψουν την παραγωγή ορισμένων φαρμάκων στην Ελλάδα, γιατί δε συμφέρει η τιμή, ο υπουργός απάντησε ότι "η πολιτική με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που είναι πιο διαφανής, στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία".

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της "Boehringer Ingelheim Hellas AE", να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων εάν αυτή (η εταιρία) είναι αποκλειστικός προμηθευτής των Ασφαλιστικών Ταμείων, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει. "Ούτε ξέρω αυτή την πρόταση, ούτε μπορώ να σχολιάσω τέτοιες προτάσεις", είπε.

Κόβουν φάρμακα απόρων

Η "εκσυγχρονιστική" λογική της λιτότητας αποδεικνύεται τελικά και απάνθρωπη.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο "Ρ", ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων, στο όνομα της συμμόρφωσης με τον περιορισμό των δαπανών, κόβουν και τα φάρμακα των απόρων ή για να "ξεφορτωθούν" τους απόρους τούς παραπέμπουν σε άλλα νοσοκομεία, όπου και αντιμετωπίζουν την ίδια μεταχείριση.

Την ίδια περίπου μεταχείριση - της μετακίνησης δηλαδή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο - αντιμετωπίζουν και οι άποροι νεφροπαθείς, οι οποίοι πολύ συχνά χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως μας καταγγέλθηκαν, τότε έχουμε να κάνουμε με το ανώτατο στάδιο του "εκσυγχρονισμού". Αλλιώς το λόγο έχει το υπουργείο Υγείας για να προστατέψει τις ευπαθείς αυτές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν φωνή ή φοβούνται να διαδηλώσουν δημόσια.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Κλίμα τρομοκρατίας για χάρη της TVX GOLD

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου

Την επιχείρηση δημιουργίας κλίματος πρωτοφανούς τρομοκρατίας που εξελίσσεται στην περιοχή της Ολυμπιάδας και των γύρω κοινοτήτων και έχει σκοπό να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων και να διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων της TVX GOLD, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου. "Μετά τις συνεχείς προκλήσεις των Καναδών και των παρατρεχάμενών τους που ξεπέρασαν κάθε όριο", τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, "έχουμε την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών των ΜΑΤ που "στρατοπεδεύουν" στα ξενοδοχεία έτοιμοι να σπάσουν τα κεφάλια των υποτιθέμενων "εχθρών". Ποιος άραγε πληρώνει το τεράστιο κόστος της παραμονής των ΜΑΤ και για ποιων τα συμφέροντα γίνεται κάτι τέτοιο; Η "φτωχή" κατά τα άλλα Ελλάδα, αποδεικνύεται πολύ πλούσια όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Καναδών".

Ακόμη η Επιτροπή καταγγέλλει τη δικαστική δίωξη 25 κατοίκων της Ολυμπιάδας, οι οποίοι απέτρεψαν με τον αγώνα τους την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που προέβλεπε εγκατάσταση της μεταλλουργίας στη χειρότερη - σύμφωνα με το ΙΓΜΕ - θέση. "Οι κάτοικοι αυτοί δικάζονται στις 23/10 γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν τη γη που γέννησε τον Αριστοτέλη από την καταστροφική μανία των σύγχρονων χρυσοθηρών. Η Επιτροπή Αγώνα με τη δράση της, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα δώσει αποστομωτική απάντηση σε κάθε ανάλογη προσπάθεια και καλεί το λαό του Στρυμονικού Κόλπου να δώσει τη δική του απάντηση και να πάρει μαζικά μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο της Κοινότητας Σταυρού".

ΚΚΕ
Λαϊκή υπόθεση το φτηνό φάρμακο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Παρέμβαση, για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου και τις χτεσινές απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός Υγείας σε βάρος των φαρμακοποιών, έκανε χτες το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Στην ανακοίνωση, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

"Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου αναδείχνουν και πάλι τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι "ρυθμίσεις" του υπουργείου Ανάπτυξης πλήττουν απευθείας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, το μικρό φαρμακείο. Πρόκειται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή, σκεπασμένη με την υποκριτική αιτιολογία της οικονομικής ελάφρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτά αποδείχνονται από το γεγονός της αύξησης ήδη της βιομηχανικής τιμής σε πολλά φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης. Παράλληλα, οι φαρμακοβιομήχανοι, με την τακτική της απόσυρσης φαρμάκων και της αντικατάστασής τους με ίδια φάρμακα διαφορετικής ονομασίας, έχουν τη δυνατότητα και να αναπληρώσουν τα "χαμένα" από τις όποιες μειώσεις τιμών, αλλά και να τις αυξάνουν, αποκομίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Η δήθεν ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης φορτώνεται κατ' ευθείαν στις πλάτες των εργαζομένων, συνταξιούχων και στο μικρό φαρμακείο. Στα παραπάνω βάρη προστέθηκαν σήμερα και οι τρομοκρατικές δηλώσεις του κ. Γείτονα, ο οποίος απείλησε τους φαρμακοποιούς - προς δόξαν της δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ - και με αφαίρεση της άδειας για όσους κλείσουν τα φαρμακεία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιπαραθέσει στους φαρμακοποιούς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα πέσει στο κενό. Η πάλη για φτηνό και καλής ποιότητας φάρμακο πρέπει να γίνει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπόθεση του εργαζόμενου λαού και των φαρμακοποιών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ