ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, με επικεφαλής τον Λιου Τζίνγκιν, αναπληρωτή υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας και υπεύθυνο του Γραφείου για τη Δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας έκανε μία αναλυτική ενημέρωση για τις αποφάσεις του πρόσφατου 15ου Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας. Υπογράμμισε την απόφαση των Κινέζων κομμουνιστών να συνεχίσουν την "πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τις ιδιομορφίες της Κίνας", ανέλυσε τις αποφάσεις του Συνεδρίου στον τομέα της ιδεολογίας του ΚΚ Κίνας, των μεταρρυθμίσεων στον κρατικό τομέα, στους τομείς σχετικά με την οικοδόμηση του "σοσιαλιστικού κράτους δικαίου" και της ανάπτυξης των κεντρικών και δυτικών περιοχών της Κίνας. Ανέπτυξαν, επίσης, τις αποφάσεις του Συνεδρίου σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση, τον "πολυπολικό χαρακτήρα της", την ύπαρξη "ηγεμονικών τάσεων ψυχρού πολέμου", όπως και την ανάγκη ανάπτυξης ισότιμων διεθνών σχέσεων στα πλαίσια μιας "Νέας Δίκαιης Παγκόσμιας Οικονομικής Τάξης Πραγμάτων".

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε για τους αγώνες του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την πολιτική τους, όπως και για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ενημέρωσε, επίσης, για τη δουλιά του Κόμματος για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ανάπτυξη της κοινής δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην ανάπτυξη των ανταλλαγών και των σχέσεων των δύο κομμάτων.

Στη διάρκεια της παραμονής στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας θα έχει συνομιλίες με αντιπροσωπείες της Ιδεολογικής Επιτροπής, του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ και αύριο Παρασκευή 31/10 θα επισκεφτεί τη Χαλκίδα και θα έχει συναντήσεις με τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με φορείς της πόλης και θα επισκεφτεί εργασιακούς χώρους.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
"Ιστορική" συνάντηση Κλίντον - Ζεμίν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώτη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από το 1985 βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ: Δεν είναι συχνό το φαινόμενο ο συνομιλητής του Αμερικανού Προέδρου να ομιλεί "εξ ονόματος ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων", όπως είπε χτες ο Ζιάνγκ Ζεμίν.

Κλίντον και Ζεμίν συζήτησαν κρίσιμα θέματα, τόσο για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, όσο και γενικότερα. Πρώτα στην ατζέντα, σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν τα προβλήματα των πωλήσεων όπλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Θιβέτ. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ταϊβάν και το εμπόριο.

Ο Κλίντον, όπως μετέδωσαν οι πολιτικοί συντάκτες του CNN χτες από το Λευκό Οίκο, είπε στον Ζεμίν ότι η επίσκεψή του "μας δίνει την ευκαιρία να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας, αλλά και να συζητήσουμε τις διαφορές μας ανοιχτά και με σεβασμό".

Οι δύο χώρες μπορούν να προωθήσουν καλύτερα τις αξίες τους και τα συμφέροντά τους, πρόσθεσε ο Κλίντον, συνεργαζόμενες, παρά απομακρυνόμενες η μία από την άλλη.

Από την πλευρά του ο Ζιάνγκ Ζεμίν επανέλαβε τη δήλωσή του ότι στόχος του είναι να φέρει τις σινοαμερικανικές σχέσεις "σε ένα νέο στάδιο εξέλιξης".

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία την Τρίτη το βράδυ, σε μια συνάντηση 90 λεπτών, να συζητήσουν ανεπισήμως θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πάντως καμία πλευρά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια ήταν η απόληξη αυτών των συνομιλιών.

Κάτι που συμφωνήθηκε ήδη κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών ήταν η αποκατάσταση απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Χτες ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια "κόκκινη γραμμή" Κλίντον - Ζεμίν.

Οπως σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι δύο ηγέτες απέφυγαν στις συνομιλίες τους - τουλάχιστον, έως χτες το βράδυ - να θίξουν ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των χωρών τους στο παρελθόν.

Συμφωνία για τα πυρηνικά

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι οι δύο Πρόεδροι κατέληξαν σε συμφωνία για τερματισμό της διάδοσης πυρηνικών όπλων, κυρίως όσον αφορά τις χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου. Το συμβάν αυτό σχολιάστηκε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως εξέλιξη που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της αμερικανο - κινεζικής Συμφωνίας Συνεργασίας για τα Πυρηνικά, που συνήφθη το 1983.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μέρα προεδρικών εκλογών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. -

Μέρα προεδρικών εκλογών για τη χώρα η σημερινή, καθώς οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες από το πρωί για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο. Η θέση έχει "χηρέψει" μετά την απόφαση της πρώην πλέον Προέδρου Μέρι Ρόμπινσον, να παραιτηθεί και να αποδεχτεί το διορισμό της ως Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας, γεγονός που πιθανά θα φέρει άλλη μία γυναικεία παρουσία στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το βασικότερο που απασχολεί είναι η τήρηση της ομαλής πορείας της χώρας στα πλαίσια της ΕΕ και όλοι οι υποψήφιοι ανεξαιρέτως έχουν εκδηλώσει την πίστη τους και την αφοσίωσή τους στο όραμα του "τίγρη" της Ευρώπης. Η Ιρλανδία έχει "καταφέρει" από τις φτωχότερες χώρες στην ΕΕ, να γίνει μία από τις χώρες που μπορεί να πιάσει τους δείκτες για την οικονομική και νομισματική Ενωση. Βέβαια, όχι χωρίς στερήσεις και θυσίες που έχουν ζητηθεί από τους Ιρλανδούς οι οποίοι έχουν καταθέσει ήδη πάρα πολλά...

Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι: Πρώτη η 46χρονη Μέρι Μακ Αλιζ,καθηγήτρια Νομικής, που κατεβαίνει στις εκλογές ως η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Φιάνα Φέιλ.Η Μακ Αλιζ έχει ρωμαιοκαθολικές και εθνικιστικές ρίζες και πράγμα ασυνήθιστο για προεδρικό υποψήφιο κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία. Η εύκολη νίκη της επί του πρώην πρωθυπουργού Αλμπερτ Ρέινολτς για την υποψηφιότητα του Φιάνα Φέιλ στις εκλογές, προκάλεσε αίσθηση και την κατατάσσει ως πρώτη επικρατέστερη για τη νίκη.

Δεύτερη υποψήφια είναι η Μέρι Μπανότι, 58 ετών, που ήδη είναι ευρωβουλευτής, και υποψήφια του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του Φάιν Γκέιλ.Η μακρινή της συγγένεια με τον ήρωα των Ιρλανδών, Μάικλ Κόλινς που είχε ηγηθεί του αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ιρλανδίας πριν από 75 χρόνια καθώς και οι συγγενικές της σχέσεις με μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, την κάνει τρομερά "ενδιαφέρουσα" υποψηφιότητα.

Οι επόμενες δύο υποψηφιότητες περισσότερο διανθίζουν το ψηφοδέλτιο καθώς από τη μία η 46χρονη Ρόζμαρι Σκάλον, είναι γνωστή γιατί έχει κερδίσει το 1970 το α βραβείο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και τα τελευταία 6 χρόνια ζει στην Αλαμπάμα παρουσιάζοντας εκπομπή στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κανάλι των ΗΠΑ, το "Eternal World Television Network". Η επιλογή της από τις δημοτικές αρχές του Δουβλίνου ως υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές.

Η δε Αντι Ροτς, 42 ετών, είναι μία θερμή αγωνίστρια κατά των πυρηνικών όπλων και γνωστή για την προσφορά της στα παιδιά του Τσέρνομπιλ. Υποστηρίζεται από τους Εργατικούς, τη Δημοκρατική Αριστερά και το Κόμμα των Πρασίνων, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερες αξιώσεις ή πιθανότητες.

Τον κύκλο των υποψηφιοτήτων κλείνει ο μοναδικός άνδρας υποψήφιος στις αυριανές εκλογές, ο ηλικίας 60 ετών Ντέρεκ Νάλι,συνταξιούχος αστυνομικός. Οταν έφυγε από την αστυνομία το 1983 ίδρυσε την Ιρλανδική Ενωση Υποστήριξης Θυμάτων και πιστεύει στις αξίες του πατριωτισμού, της εντιμότητας και της δικαιοσύνης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται περίπου 8 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, πάντως όχι νωρίτερα από την Παρασκευή το απόγευμα. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει το 50% των ψήφων, θα υπάρξει και δεύτερος αναπληρωματικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η βία σφράγισε τις "κάλπες" των δημοτικών εκλογών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δεκάδες περιστατικά βίας φάνηκε ότι απέτρεψαν αρκετές χιλιάδες Κολομβιανούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων δημάρχων, κυβερνητικών και κοινοτικών αρχών.

Παρά τη μεγάλη αποχή, ο Πρόεδρος της χώρας, Ερνέστο Σαμπέρ, εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας τις προχτεσινές εκλογές "θρίαμβο για τη δημοκρατία". Δεν παρέλειψε ωστόσο να μεμφθεί τις ανταρτικές οργανώσεις που μποϊκοτάρισαν τη διεξαγωγή των εκλογών σε περίπου 100 από τις 1.072 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Διάφορες ανταρτικές οργανώσεις κήρυξαν "ένοπλη απεργία" την ημέρα των εκλογών, διαμαρτυρόμενες με τον τρόπο αυτό για τις κατηγορίες διαφθοράς και διαπλεκόμενων συμφερόντων που συνδέουν την κυβέρνηση με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Αρκετά ήταν τα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας. Οι συγκρούσεις στρατιωτών και ανταρτών συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανταρτών. Αναφέρθηκε εξάλλου η κλοπή κάλπεων σε αρκετά χωριά, η ανατίναξη πέντε πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος σε τουλάχιστον δέκα κοινότητες, η αναίμακτη έκρηξη σε νευραλγική οδική αρτηρία της βόρειας πολιτείας Σίζαρ και οι απαγωγές 10 μελών τοπικών εφορευτικών επιτροπών. Οι κολομβιανές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους για τα παραπάνω κρούσματα βίας στον ανταρτικό "Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό".

Τίμησαν τους κόκκινους παρτιζάνους

ΜΟΣΧΑ.- (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ)

Οι εργάτες της αμυντικής επιχείρησης επισκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της πόλης Μπολσόι Κάμεν (Απω Ανατολή) πραγματοποίησαν στις 29 του Οκτώβρη περιήγηση στους τόπους των μαχών που διεξήγαγαν οι κόκκινοι παρτιζάνοι ενάντια στους λευκοφρουρούς και τους ξένους επεμβασίες που πολεμούσαν ενάντια στη Σοβιετική εξουσία κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1918 - 1920. Κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των πεσόντων μαχητών για την υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Οι τοπικές αρχές είχαν απειλήσει από νωρίς τους εργάτες με διώξεις αν διατυπώσουν αντιπροεδρικά και αντικυβερνητικά αιτήματα. Τέτοια αιτήματα όχι μόνο ακούστηκαν, αλλά υποστηρίχτηκαν από τους κατοίκους των χωριών και οικισμών, όπου υπάρχουν μνημεία των αγωνιστών για την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής εξουσίας.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία και η Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές του Νοέμβρη για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες και θα περνάει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΙΑ. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου ΓΑΖΠΡΟΜ Βλαντίμιρ Ρεζουνένκο δήλωσε ότι οι ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο ίσως φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2010 και τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αυτής θα καλυφθεί από τη Ρωσία. Ο Ρεζουνένκο σημείωσε ότι η Αγκυρα πρότεινε στη Ρωσία τη σύσταση κοινής εταιρίας φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή το 15%-23% του συνολικού ρωσικού φυσικού αερίου θα μεταφερθεί στην Τουρκία. Υπογραμμίζοντας ότι ο αγωγός αυτός θα μπορεί να μεταφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ο Ρεζουνένκο ανέφερε ότι η κατασκευή του θα αρχίσει στο τέλος του 1998 και θα συνεχιστεί στη διάρκεια του 1999. Το σχεδιασμό του έργου αυτού ανέλαβε ρωσο-ολλανδική εταιρία, ενώ στην κατασκευή του αγωγού θα συμμετάσχει και η ιταλική εταιρία SAIPEM.

Απο την υποδοχή του κινέζου πρόεδρου στο αεροδρόμιο

Από την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο αεροδρόμιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ