ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αντισυνταγματικός ο νόμος
  • Αίτηση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ
  • "Συνταγματικό" το έκριναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μια κραυγαλέα περίπτωση αντισυνταγματικών διατάξεων νομοσχεδίου, αυτών του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Βιομηχανικές - Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ), χαρακτηρίστηκαν "συνταγματικές" χτες στη Βουλή με ευθύνη των κυβερνητικών βουλευτών. Στην ψηφοφορία η οποία έγινε μετά από αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από το ΚΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Νίκος Γκατζής τόνισε ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου παραβαίνουν κατάφωρα τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, επιτρέποντας την απαλλοτρίωση ακινήτων από ιδιώτες στις ΒΕΠΕ, καθώς και την επέκτασή τους σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μετά από πυρκαγιές. Τόνισε δε ότι ο νόμος είναι εμφανέστατα αντισυνταγματικός.

Β. Παπανδρέου: Υπερβολές...

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα της συνταγματικότητας, η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, υποστήριξε ότι επί της ουσίας το πνεύμα του Συντάγματος θα εφαρμοστεί με βάση τον έλεγχο στην εφαρμογή των διατάξεων που θα έχει το υπουργείο. Συμπλήρωσε δε ότι η δημιουργία των ΒΕΠΕ είναι θέμα "κοινής ωφέλειας", άρα είναι δυνατή η παροχή δυνατοτήτων και πέρα από το Σύνταγμα στους επενδυτές. Επίσης, υποστήριξε ότι είναι υπερβολική η θέση της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αναλύσει περισσότερο το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου.

ΝΔ: Αντισυνταγματικό αλλά... το ψηφίζουμε!

Η κριτική που άσκησε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής της, Γ. Τρυφωνίδης, δεν αφορούσε την ουσία του νομοσχεδίου, δηλαδή την παροχή προνομίων στους επενδυτές. Εκανε λόγο για "προχειρότητα" στη σύνταξη του νομοσχεδίου, για διατάξεις που μεταξύ τους αλληλοαναιρούνται, αλλά και για ελλιπή δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές, κυρίως λόγω της εμπλοκής σε επιμέρους διαδικασίες φορέων της ΤΑ. Τέλος σημείωσε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Επίσης ο εισηγητής της ΝΔ έκανε λόγο για "θέματα αντισυνταγματικότητας" του νομοσχεδίου, προβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαραθώνιες δικαστικές διαμάχες, ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να καταλήξει "ανεφάρμοστο". Παρ' όλα αυτά ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί "συνάδει κάπως με την ιδεολογία της ΝΔ". Αμέσως μετά ο κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, αναφερόμενος σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου.

Τέλος, αν και δεν κατέθεσαν αιτήσεις συνταγματικότητας, τόσο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ όσο και του ΔΗΚΚΙ υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Η αίτηση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, το ΚΚΕ, καταθέτοντας χτες στη Βουλή αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Στην αίτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου και σε διατάξεις που, όπως σημειώνεται, δεν είναι συμβατές με άρθρα του Συντάγματος. Συγκεκριμένα:

  • Στο άρθρο όπου προβλέπεται η πολεοδόμηση των Βιομηχανικών Περιοχών και μέσα σε πόλεις από ανώνυμες εταιρίες και ιδιώτες (αρ.7 παρ.1), από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται πως "με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος, ρυθμιστική αρμοδιότητα για την πολεοδόμηση των πόλεων έχει μόνο το κράτος".
  • Επίσης στο άρθρο 1, παρ. 4 του νομοσχεδίου, σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για έγκριση δόμησης στις Βιομηχανικές Περιοχές πριν από τον πολεοδομικό σχεδιασμό δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ δεν επιτρέπεται επίσης "να μεταβάλλεται η διοικητική διαδικασία σε τρόπο ώστε να προηγείται η έγκριση της διαμορφούμενης κατάστασης και να έπεται σχεδιασμός".
  • Αντισυνταγματική με βάση το άρθρο 117 του Συντάγματος χαρακτηρίζεται και η διάταξη της παρ.1 του άρθρου 6 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η δημιουργία ΒΕΠΕ σε δασικές εκτάσεις χωρίς διάκριση. Ανεξάρτητα αν πρόκειται και για δασικές εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν από πυρκαγιές ή αποψιλώθηκαν.
  • Παράλληλα, αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται η διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 14 παρ.2) που προβλέπει υποχρεωτική απαλλοτρίωση ακινήτων που βρίσκονται στο χώρο ο οποίος έχει επιλεγεί για εγκατάσταση ΒΕΠΕ, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά δημόσια ωφέλεια. Σημειώνεται πως η κρίση ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων και δεν πρέπει να κρίνεται εκ των προτέρων χωρίς απόδειξη ως "κοινή ωφέλεια". Επίσης ότι τα παραπάνω αντιβαίνουν στα άρθρα 17 και 26 του Συντάγματος.
  • Τέλος, αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος χαρακτηρίζεται η επέμβαση των φορέων των ΒΕΠΕ στον αιγιαλό και στις παραλίες της επιλεχθείσας περιοχής, που προβλέπεται στο άρθρο 14 παρ. 5 του νομοσχεδίου, εφόσον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει το ΣτΕ.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε, ότι ακόμα και στην έκθεση της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής εκφράζονται σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με τη συνταγματικότητα του κειμένου και στα παραπάνω αναφερόμενα άρθρα.

Συνέχεια από σελίδα 1

2. Οι πλημμύρες του 1994 "έπνιξαν" κυριολεκτικά το Αρχείο του ΚΚΕ, στον καθαρισμό του οποίου πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Από αυτό και μόνο το γεγονός, είναι φανερό, ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, έστω και αν δεν μπορεί να το αποδείξει.

Πάντως, όποιος ομολογεί ή και διαδίδει, πως χρησιμοποιεί έγγραφα που είναι προϊόν κλοπής, είναι εξ ορισμού αφερέγγυος. Είναι αναξιόπιστος. Σ' αυτή την κατηγορία εντάσσεται τόσο το εκδοτικό "Ελληνικά Γράμματα", όσο και ο "συγγραφέας" Φαράκος. Φαίνεται ότι μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και στον αντικομμουνισμό, ορισμένοι δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό.

3. Από τα γράμματα, που έχουν δημοσιευτεί, γίνεται φανερό ότι ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Μια σειρά από αυτά έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν, άλλα δεν αφορούν στην περίοδο μετά τη Βάρκιζα, αλλά στην Κατοχή. Και γενικά, τίποτα το καινούριο δεν προσθέτουν. Και αν στο μέλλον υπάρξουν κάποια άγνωστα μέχρι τώρα κείμενα, ούτε αυτά πρόκειται να προσθέσουν το παραμικρό. Η υπόθεση Βάρκιζα και ο Αρης είναι πράγματα ξεκαθαρισμένα. Οπως ξεκαθαρισμένα είναι και τα εξής: Οτι το μεν ΚΚΕ έχει εκτιμήσει ως βασικότατο λάθος τη Συμφωνία της Βάρκιζας, εδώ και 50 χρόνια, οι δε αντικομμουνιστές, όπως ο αποστάτης Φαράκος, καπηλεύονται τον Αρη για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, αν και συμφωνούν με τη Βάρκιζα!

Η λαθολογία δε θα περάσει. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ διεξήγαγε έναν τιτάνιο αγώνα υπέρ του λαού. Τα όποια λάθη του δε συγκρίνονται με τα εγκλήματα διαρκείας που διαπράττουν τα κάθε είδους αντικομμουνιστικά Κέντρα. Και τότε, και μετά, και σήμερα.

4. Ο ρόλος του ναυαγίου της ταξικής πάλης, που λέγεται Φαράκος, είναι γνωστός. Γνωστή και η διατεταγμένη υπηρεσία που προσφέρει. Ας συνεχίσει. Η λεμονόκουπα έχει στυφτεί. Θα δώσει - το πολύ πολύ - κάτι ακόμα. Αλλά την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς. Ανθρωποι που προσκυνούν τον αντίπαλο, δεν είναι σε θέση να κρίνουν ακόμα και τα λάθη. Μόνη τους προσφορά είναι να γκρεμίζουν σύμβολα. Γι' αυτό ακριβώς διαχωρίζονται σαφέστατα από τους καλόπιστους κριτικούς της ιστορίας του ΚΚΕ.

5. Η ιστορία του αρχείου του Αρη έχει ξεκαθαρίσει. Το αρχείο θάφτηκε στην αυλή του σπιτιού του Β. Μπαρτζιώτα στη Λάρισα. Εκεί έμεινε χρόνια, μαζί με άλλα χαρτιά, και τελικά καταστράφηκε (σάπισε) μέσα στα χώματα. Το ομολογεί σε συνέντευξή της η Μαριγούλα Αρίδα (Αυγή 6/1/79), η γυναίκα του Κ. Αρίδα, η οποία το μετέφερε στη Λάρισα, το παρέδωσε στον Β. Κοτσάβρα, γραμματέα τότε της ΚΟ Θεσσαλίας, ο οποίος είπε στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού (μητέρα του Μπαρτζιώτα) να το θάψει.

6. Οσοι νομίζουν (ή θέλουν να κάνουν τον κόσμο να νομίζει), ότι έπιασαν λαβράκι, θα πέσουν κι αυτή τη φορά έξω. Οσο για την επίθεση κατά του ΚΚΕ, ας όψονται. Και άλλες φορές στο παρελθόν την επιχείρησαν. Αλλά ας μην υποτιμούν, τόσο τη νοημοσύνη του λαού, όσο και το πείσμα των κομμουνιστών.

Μοιράζουν τον φυσικό πλούτο

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Η κυβέρνηση μοιράζει τα εναπομείναντα ιμάτια του οικονομικού και φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Αυτό τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής στη Βουλή, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας, που προβλέπει την ίδρυση Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ).

Οπως επισήμανε, το σύνολο των διατάξεων παρέχει ασύδοτες διευκολύνσεις στους "μεγαλοκεφαλαιούχους", αφού καταργείται ο χωροταξικός σχεδιασμός και τα ρυθμιστικά σχέδια σε επίπεδο νομών, ενώ καθιερώνονται ευκαιριακές χωροθετήσεις προς εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Επίσης τόνισε πως καταργείται ο δημόσιος έλεγχος στις βιομηχανικές περιοχές, ενώ ανατίθεται ο έλεγχος των νέων ΒΕΠΕ σε ανώνυμες εταιρίες. Συμπλήρωσε δε πως εγκαταλείπεται η δυνατότητα ενός γενικού σχεδιασμού για συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εφόσον περιορίζονται οι αρμοδιότητες ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και οι μέχρι σήμερα υποχρεώσεις των εταιριών για σύνταξη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Επίσης αφαιρείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο περιβαλλοντικός έλεγχος των εγκαταστάσεων.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η διαφοροποίηση του ΚΚΕ, από τη συνολική λογική του νομοσχεδίου και η καταψήφισή του είναι δεδομένη, αφού από το ΚΚΕ προτείνεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας με βάση διαφορετικά ταξικά κριτήρια από αυτά που προβάλλει η κυβέρνηση.

Αναδασωτέα περιοχή επιβάλλει το άρθρο 117 του Συντάγματος.

ΒΕΠΕ προτείνει να δημιουργηθεί το άρθρο 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ