ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Το ενδιαφέρον στο περιθώριο

Η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ ήδη επισκιάζει τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήδη επικεντρώνεται στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης και η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, εκτιμάται πως θα κλέψει την παράσταση στην Κρήτη.

Η συνάντηση αυτή, πρέπει να σημειωθεί, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης που καλλιεργεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα, ή τουλάχιστον το ισχυρό διπλωματικό - στρατιωτικό κατεστημένο που κυβερνά, τελικά, αυτή τη χώρα. Αλλωστε δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ θα πραγματοποιηθεί την ίδια στιγμή που τουρκικά στρατεύματα θα πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Προγραμματισμένη άσκηση, πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιεί και η Ελλάδα ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες...

Απαρατήρητη, ασφαλώς δεν περνά και η επιστολή του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χ. Καρανταγί, προς το ΝΑΤΟ. Επιστολή, στην οποία αναπτύσσεται η θέση της Αγκυρας περί δημιουργίας ελληνορωσικού άξονα. Η θέση αυτή που διατυπώνει ο Τούρκος στρατηγός, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, ακουμπά ευαίσθητες χορδές στην Ουάσιγκτον, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη ρωσική κάθοδο στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η επιστολή Καρανταγί αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, για το μέχρι πού και τι, μπορεί να "διαπραγματευτεί" η πολιτική ηγεσία.

Απ' όλα αυτά γίνεται φανερό πως τα περιθώρια αισιοδοξίας για μια παραγωγική ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στην Κρήτη περιορίζονται ασφυκτικά, έστω κι αν κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, διαδίδοντας πως δεν πρέπει να αποκλειστεί μια κίνηση - έκπληξη από τον Μ. Γιλμάζ, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση αναβολής της Ασκησης Ταύρος για λίγες μέρες.

Πάντως, επισήμως, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την επιστολή του Τούρκου στρατηγού προς το ΝΑΤΟ σημείωσε κατ' αρχάς μια "ιδιομορφία" όπως τη χαρακτήρισε: "Αναφέρεται, είπε, σε σημαντικά θέματα και γίνεται από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Μπορούμε, λοιπόν, να επισημάνουμε κατ' αρχήν τον ιδιαίτερο ρόλο τον οποίο οι στρατιωτικοί παίζουν στην Τουρκία. Αυτό είναι θα έλεγα πρωτότυπο και δεν έχει προηγούμενο, στο πλαίσιο της θεσμικής συγκρότησης των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Είναι κάτι που αξίζει να το επισημάνουμε".

Ο υπουργός Τύπου υποστήριξε επίσης πως "ο κ. Καρανταγί εφευρίσκει θέματα, κατασκευάζει προβλήματα, ίσως επειδή η Τουρκία και ο ίδιος έχουν απογοητευτεί από την πορεία των εξελίξεων σε μεγάλα θέματα που αφορούν την Τουρκία. Είτε αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε είναι η μετεξέλιξη της δομής του ΝΑΤΟ, είτε είναι η άσκηση της Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής από την Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια σε οποιονδήποτε άλλον και στην Τουρκία να αμφισβητήσει τα δικαιώματά μας". Ο Δ. Ρέππας κατέληξε λέγοντας πως "η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία έχει ειδική σχέση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΝΑΤΟ, μια χώρα που έχει και με την Ελλάδα, όπως και με πολλές άλλες χώρες, στρατιωτική συνεργασία. Δεν είναι μια χώρα εχθρός η Ρωσία".

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Αρχηγού του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αθ. Τζογάννη, ο οποίος ρωτήθηκε για την επιστολή Καρανταγί και υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Ελλάδα με ποια χώρα θα προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία.

Ωστόσο, όταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ανάπτυξη της ελληνορωσικής συνεργασίας υποστήριξε πως "δεν έχει εκφραστεί καμία ενόχληση και δεν έχει υποβληθεί κανένα διάβημα, απλά στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται, ανταλλάσσονται απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή".

Η Διάσκεψη

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη της Κρήτης η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στη "διάσωσή" της από τη σκιά που δημιουργούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η Αθήνα προετοιμάζει ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να υιοθετηθεί από τη Διάσκεψη ως Διακήρυξη γενικών και κοινά αποδεκτών αρχών για την πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες. Σε αυτές τις γενικές αρχές θα περιλαμβάνονται αυτονόητες - και δίχως κόστος - διατυπώσεις, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση και η ρύθμιση των προβλημάτων μεταξύ των χωρών με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στη διακήρυξη που προωθεί η Αθήνα θα γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη σύσφυξης των οικονομικών σχέσεων και της προώθησης της συνεργασίας για τη δημιουργία υποδομών...

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις
  • Νέες πληροφορίες για τη "μυστική" ως τώρα εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Το στήσιμο εγκαταστάσεων και ραντάρ, για την ειδική βάση που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί στη Ρόδο, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η τοπική εφημερίδα "Γνώμη" με δημοσίευμά της στις 27.10.97 με τίτλο "Πώς και γιατί στήνεται από τους Αμερικάνους η βάση τους στη Ρόδο". Σύμφωνα με αυτό δεν πρόκειται για μια βάση όπως εκείνες που γνωρίσαμε τις περασμένες δεκαετίες σε περιορισμένο χώρο, αλλά για ένα σύνολο εξυπηρετήσεων τουλάχιστον 600 ανδρών.

Τι ακριβώς στήνουν οι Αμερικανοί;

Επίσης στο εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχει αναφορά σε έγγραφο του δεύτερου γραφείου της ΑΣΔΕΝ στη Ρόδο προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το οποίο βεβαιώνεται ότι οι Αμερικανοί, έχουν αρχίσει διαδικασίες:

  • Για την εγκατάσταση ραντάρ και κέντρων ηλεκτρονικών εκπομπών.
  • Για την εγκατάσταση τριών πρατηρίων καυσίμων για τα στρατιωτικά και πολιτικά τους οχήματα.
  • Για την ενοικίαση 120 επιβατικών αυτοκινήτων.
  • Για την ενοικίαση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων ασφάλειας για 600 Αμερικανούς.
  • Με πρόσχημα τις εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής" επανεργοποίησαν τη συμφωνία και ανανέωσαν την ενοικίαση των χώρων για 25 επιπλέον χρόνια!
  • Για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας για τα πληρώματα του 6ου Στόλου.

Επίσης στρατιωτικά κλιμάκια στο νησί επισημαίνουν εγγράφως ότι: "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη ναυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και αυξημένος αριθμός επισκέψεων - ελλιμενισμού πολλών πολεμικών πλοίων του 6ου Στόλου".

Βάση επιβεβαίωσης του επικυριαρχικού ρόλου των ΗΠΑ στο Αιγαίο

Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα έντονη ήταν η αντίδραση του Γραφείου της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ που σε συνεδρίασή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάσταση των Αμερικανών στο νησί, για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και καλεί το λαό και τους μαζικούς του φορείς να αντιδράσουν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο της ΝΕ τονίζονται τα εξής:

"Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να προκύπτει εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και αν μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου προέβη σε μια χλιαρή διάψευση του πρώτου δημοσιεύματος του "Ελεύθερου Τύπου" με την απάντηση "γενικώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

Το Γραφείο της ΝΕ, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εγκατάσταση στο νησί μας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, γιατί με όποιο πρόσχημα και αν γίνεται, η παρουσία της εδώ, δεν προοιωνίζεται τίποτε το καλό για τον τόπο. Αντίθετα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Επιβεβαιώνει τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας, τον αποχρωματισμό από αυτές του Αιγαίου και τη μετατροπή του σε γκρίζα ζώνη, αναλαμβάνουν με δικές τους δυνάμεις τον έλεγχο και την επιτήρησή του και θα μοιράζουν τα χαρτιά ανάλογα με τα στρατηγικά τους κάθε φορά συμφέροντα.

Ανησυχία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι, από τα πρώτα δημοσιεύματα του Τύπου, τόσο στην εφημερίδα "Πρόοδος" 7.9.97, όσο και στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" 14.10.97 και όσα άλλα επακολούθησαν για το θέμα αυτό, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τους αιρετούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου και του ροδίτικου λαού, Νομάρχη, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημάρχους και Κοινοτικά Συμβούλια του νησιού.

Μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, έστω και ενδεχόμενο, δεν μπορούν να σιωπούν, οφείλουν να πάρουν θέση και να τη δικαιολογήσουν.

Το Γραφείο της ΝΕ Νότιας Δωδ/σου, καλεί την κυβέρνηση ή να διαψεύσει κατηγορηματικά όλες αυτές τις πληροφορίες των δημοσιευμάτων ή να πει την αλήθεια στον λαό, για το τι συμφωνίες έχει κάνει με τις ΗΠΑ".

Δυναμική λαϊκή αντίδραση

Καλεί τους φορείς του μαζικού κινήματος, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιδράσουν δυναμικά και να αποτρέψουν μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, έστω και πιθανή.

Ο κίνδυνος για την ειρήνη στην περιοχή μας, για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την εθνική ανεξαρτησία είναι υπαρκτός και γίνεται και ορατός αν αληθεύουν πράγματι όλες αυτές οι πληροφορίες που διαρρέουν, αλλά και από την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ακόμα δε πολύ περισσότερο από τις επανειλημμένες αναφορές ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Ανεξάρτητα, από τον ρόλο που θέλουν να αναλάβουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που θα εγκατασταθούν στο νησί, "παρατηρητές", "επιδρομείς", η στρατιωτικοποίηση του νησιού μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη και δεν πρόκειται να αντισταθμιστούν αυτές με κάποια δολάρια που θα ξοδεύουν οι επικυρίαρχοι.

Το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής μας καλείται να βγει και πάλι στο προσκήνιο, η "Νέα Τάξη" και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, απειλούν πραγματικά την ειρήνη στην περιοχή μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ
Σε εξέλιξη η σχετική "φιλολογία"

Η "φιλολογία" γύρω από το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα συντηρήθηκε και χτες με τις "ευλογίες" πηγών του Μαξίμου που "κυκλοφόρησαν" πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες που συνάντησε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός τον προέτρεψαν να μην αρνηθεί, αν ο Μ. Γιλμάζ του απευθύνει πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία.

Το ΚΚΕ δε συμφωνεί σε μια επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. "Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, σημείωσε ο Μπ. Αγγουράκης, αυτή τη στιγμή δε θα έπρεπε να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός μια τέτοια πρόσκληση, διότι τέτοιου είδους επισκέψεις έρχονται να επικυρώσουν μια κάποια πρακτική". Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως σε αυτή τη στιγμή "δεν είναι γνωστό στη βάση ποιων αρχών εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένο πως η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν υπάρχει. Είναι φανερό, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πως τα ζητήματα αυτά φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο έντονη προσπάθεια να λυθούν είτε μέσω του ΝΑΤΟ, είτε μέσω του τρίτου διαμεσολαβητή, δηλαδή των ΗΠΑ".

Ο Μπ. Αγγουράκης κατέληξε υπογραμμίζοντας πως από την εμπειρία που υπάρχει "επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο συνήθως γίνονται για να επικυρώσουν κάποια πράγματα. Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορεί να επικυρωθεί δυστυχώς είναι η αντιπαράθεση και το πολύ επικίνδυνο σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις των δύο χωρών".

ΝΔ - ΣΥΝ

Η ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Α. Σπηλιωτόπουλου, τοποθετήθηκε τόσο κατά της ενδεχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, όσο και κατά της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στο περιθώριο της διάσκεψης στην Κρήτη.

Αντίθετα, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης τάχθηκε υπέρ της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, προβάλλοντας ως προϋποθέσεις την ενημέρωση στο εσωτερικό, επί μιας επεξεργασμένης πολιτικής, η οποία θα ακολουθηθεί με ψυχραιμία, σταθερότητα και όχι υποχωρητικότητα.

Η συνάντηση της Κρήτης

Αν επρόκειτο για "βήμα προς τη συλλογική ασφάλεια" και "ενίσχυσης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας" μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής, αναμφίβολα δε θα μπορούσε κανείς να μην το επικροτήσει και υποστηρίξει. Αν στόχος ήταν "η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τα όσα ορίζει", όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η μη χρήση και απειλή βίας, καθώς και "η συνολική και πολύπλευρη συνεργασία των βαλκανικών χωρών", σίγουρα θα επρόκειτο για ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Ομως η διαβαλκανική συνάντηση στην Κρήτη, δεν έχει τέτοιους στόχους, τουλάχιστον από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Γι' αυτό σπεύδει να την πλασάρει προς την "κοινή γνώμη" με τις παραπάνω, κενού περιεχομένου, διακηρύξεις.

* * *

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη με τη βαλκανική πολιτική που μέχρι σήμερα έχει ασκήσει, στην πράξη έχει υπονομεύσει και ακυρώσει τον οποιονδήποτε θετικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρώτον, έχει επιδεικτικά περιφρονήσει τους γειτονικούς λαούς, τις ανάγκες τους και τη δίψα τους για ειρήνη και σχέσεις φιλίας, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να στείλει εναντίον τους (Βοσνία, Αλβανία) εκστρατευτικά σώματα στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μια τέτοια στάση της αφαιρεί οποιοδήποτε ρόλο "ειρηνοποιού" στην περιοχή, αφού ήδη είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα στα μάτια των βαλκανικών λαών. Γι' αυτό και οι παραπάνω διακηρύξεις είναι υποκριτικές και στοχεύουν στη συγκάλυψη των πραγματικών επιδιώξεων.

Δεύτερον, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Σημίτη είναι να προωθήσει, για λογαριασμό βέβαια της οικονομικής ολιγαρχίας, τον ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια, καθιστώντας περίπου υποτελείς τις γειτονικές χώρες και λαούς. Αυτό τον στρατηγικό στόχο υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα ενέργειές της και σε αυτόν υποτάσσεται και η συνάντηση της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Σημίτης στις επισκέψεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα στις γειτονικές χώρες(Ρουμανία, Αλβανία) περισσότερο εμφανίζεται ως "πλασιέ" επιχειρηματικών συμφερόντων παρά ως κυβερνήτης χώρας που ενδιαφέρεται ειλικρινά για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Σημίτη προχωρά σε αυτή τη συνάντηση με την πλήρη συγκατάθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να αποδειχθεί άξιος διαμεσολαβητής των συμφερόντων των ισχυρών συμμάχων στην περιοχή.

* * *

Η ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια, καθώς και οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, δεν μπορούν να στηρίζονται σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Κρήτης, παρά μόνο σε πρωτοβουλίες των λαών που θα επιβάλουν την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία.

Π. Κ.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αυτοκτονία στρατιώτη

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώθηκε χτες ότι "στις 2.15 το πρωί σε Μονάδα της Ορεστιάδας αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι με το ατομικό του όπλο ο στρατιώτης Πυροβολικού Νοδάρος Μιχαήλ, ετών 20, κάτοικος Κερατσινίου".

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, "ο παραπάνω στρατιώτης εκτελούσε υπηρεσία περιπόλου από τις 2.00 μέχρι τις 4.00 το πρωί και προέβη στην παραπάνω ενέργεια, όταν απομακρύνθηκε για σωματική του ανάγκη".

Και συνεχίζει: "Ο τραυματισθείς διακομίστηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του".

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο στρατιώτης Μ. Νοδάρος εκτελούσε την υπηρεσία περιπόλου μαζί με τον λοχία Γιώργο Γουργομιχάλη και μετά το τέλος "εφόδου" που πραγματοποίησαν σε σκοπιά του στρατοπέδου, ο εν λόγω στρατιώτης απομακρύνθηκε για προσωπική του ανάγκη, σε απόσταση 20 μέτρων. Αμέσως μετά ακούστηκε ένας πυροβολισμός και ο σκοπός και ο λοχίας βρήκαν αιμόφυρτο τον Νοδάρο που είχε αυτοπυρποληθεί στο κεφάλι. Δίπλα του, υπήρχε ανοιχτή η τελαμώνα πυρομαχικών, από την οποία είχε αφαιρεθεί ένας γεμιστήρας που είχε χρησιμοποιήσει ο αυτόχειρας.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαταχθεί από το ΓΕΣ ένορκη προανάκριση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για την ημερίδα "Κεμάλ - Βενιζέλος"

Μία ημερίδα στη Θεσσαλονίκη Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, με θέμα "Κεμάλ - Βενιζέλος", προκαλεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως, από τους γνωστούς "υπερπατριώτες" της πόλης. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια και η Ενωση Τούρκων Επιχειρηματιών, δύο πρωτοβουλίες επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών. Να σημειωθεί ότι σε παλιότερες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τους παραπάνω φορείς στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως ο Μ. Νίμιτς και Ρ. Σίφτερ.

Οπως δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια Ν. Ευθυμιάδης, οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν τεράστιες δυνατότητες επέκτασης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών. Οσον αφορά τις αντιδράσεις, αυτές σημειώνονται από άτομα που είχαν πρωτοστατήσει σε εθνικιστικού τύπου κινητοποιήσεις, υποστήριξαν οι διοργανωτές. Την εκδήλωση έχουν καταδικάσει με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κ. Κοσμόπουλος, ο Στ. Παπαθεμελής, ο βουλευτής της ΝΔ Π. Ψωμιάδης και Ποντιακά Σωματεία.

ΕΒΡΟΣ
Εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση

Εθνικιστικά συνθήματα φώναζαν κατά την προχτεσινή παρέλασή τους στην Αλεξανδρούπολη στρατιωτικά τμήματα που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, προκαλώντας τα φιλειρηνικά, πατριωτικά αισθήματα του λαού της περιοχής που είχε πάει να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

"Καταγγέλλουμε τα απαράδεκτα συνθήματα που ακούστηκαν από στρατιωτικά τμήματα στην παρέλαση προς τιμήν της 28 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το σύνθημα "Θα σπάσουμε τα σύνορα, θα μπούμε στην Τουρκία" το φώναζαν τόσο πριν την παρέλαση, όσο και κατά την παρέλαση μπροστά στους επισήμους. Τέτοια συνθήματα προσβάλλουν τον αγνό πατριωτισμό του λαού μας, ενώ, από την άλλη, μερικά υποδηλώνουν ότι το φρόνημα του στρατού διαμορφώνεται με απαράδεκτο εθνικιστικό, επεκτατικό περιεχόμενο.

Καλούμε τους αρμόδιους να καταδικάσουν το γεγονός και να παρθούν μέτρα σε βάρος των υπευθύνων, που, προφανώς, βρίσκονται ανάμεσα στους επικεφαλής των συγκεκριμένων στρατιωτικών τμημάτων. Η σιωπή ή ανοχή τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς, παρά σαν συνενοχή", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Η ΝΔ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς "η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της μη διεκδίκησης, η Τουρκία διεκδικεί τα περισσότερα και κάποιοι τρίτοι μας πιέζουν να διαπραγματευτούμε τα πάντα". Αυτό εκτιμά η ηγεσία της ΝΔ, η οποία παράλληλα ζητά αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί με "την πολιτική της υποχωρητικότητας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ