ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι παρκοεταιρίες νομοθετούν...

Δε θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα σε όσους χρωστούν πάνω από 100.000 δρχ. σε δήμους

Δε θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας από τις εφορίες, σε όσους δημότες έχουν οφειλές προς δήμους, οι οποίες υπερβαίνουν το ποσό των 100 χιλιάδων δραχμών. Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εσωτερικών, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε χτες ο τελευταίος.

Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του '98, προβλέπει πως στις οφειλές αυτές συμπεριλαμβάνονται πάσης φύσεως απλήρωτα χρέη προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ), που υπερβαίνουν το ποσό των 100 χιλιάδων δραχμών συνολικά για κάθε υπόχρεο ανά δήμο. Στις οφειλές θα περιλαμβάνονται και τα χρέη από κλήσεις παράνομης στάθμευσης, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από τους ΟΤΑ.

Οπως προβλέπει η απόφαση, οι αρμόδιες, για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας, εφορίες θα ενημερώνονται από τους ΟΤΑ ή τις νομαρχίες για τις οφειλές του υπόχρεου δημότη. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη Ταμειακής Υπηρεσίας στους ΟΤΑ ή τις νομαρχίες. Αν δεν έχουν δική τους Ταμειακή Υπηρεσία, την αρμοδιότητα σύνταξης των σχετικών ενημερωτικών εγγράφων έχουν οι ελεγκτές εσόδων - εξόδων ΟΤΑ.

Η φορολογική ενημερότητα για χρέη προς τους δήμους, θα χρειάζεται για κάθε περίπτωση που απαιτείται σήμερα ενημερότητα για χρέη προς το δημόσιο. Παράγοντες της ΚΕΔΚΕ εκτιμούν ότι η εφαρμογή της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα την είσπραξη χρεών προς τους ΟΤΑ ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προχωρά η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις Περιφέρειες και τις ΝΑ, που προβλέπεται από τον νόμο 2503/97 για την περιφερειακή συγκρότηση. Οπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ορισμού των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας. Εξέφρασε την ελπίδα, τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα για τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων να έχουν εκδοθεί πριν το Φλεβάρη του '98 και ακολούθως να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των υπουργείων, με όσες αρμοδιότητες και υπηρεσίες έχουν παραμείνει σ' αυτά.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις τρεις διευρυμένες ΝΑ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ "ΣΗΜΙΤΗ"
Είπε και ελάλησε

Προαναγγελία έργων εξωραϊσμού ενόψει εκλογών

Αντί για παραγωγικές επενδύσεις, που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση των έργων που εντάσσονται στο ΠΕΠ. Εργα που μπορεί μεν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθόλου όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανέργων της περιοχής. Μερικά δε από τα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές από τους υποψήφιους που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του νομάρχη και των δημάρχων, σαν απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την περιοχή.

Οπως ανακοίνωσε χτες στους δημοσιογράφους ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου,ο πρωθυπουργός του έστειλε επιστολή στην οποία εντοπίζονται οι παρεμβάσεις, που - κατά τη γνώμη του Κ. Σημίτη - πρέπει να γίνουν στον Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο νομάρχης Πειραιά, το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εξής σημεία: Λεωφόρο Φαλήρου - Πειραιά - Σχιστού. Τραμ. Αποπεράτωση του Πύργου. Αποπεράτωση του κτιρίου της Ραλλείου. Δημοτικό Θέατρο και παλιό Ταχυδρομείο. Αναπλάσεις κέντρου Πειραιά και υποβαθμισμένων περιοχών. Σχολική και πανεπιστημιακή υποδομή. Τεχνικές και τεχνολογικός εξοπλισμός για ολοκλήρωση διαχείρισης απορριμμάτων και καθαριότητας. Ολοκλήρωση ημιτελών αρδευτικών έργων. Παρεμβάσεις σε όλη την ακτογραμμή και την παράλια ζώνη. Ανάπλαση παράκτιας ζώνης Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου και δημιουργία ναυτιλιακού - επιχειρησιακού κέντρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο νομάρχης Πειραιά παραδέχτηκε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού λίγο θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή. Απέφυγε όμως να σχολιάσει αν η παρέμβαση του Κ. Σημίτη σχετίζεται και με τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Και νέο χαράτσι στους δημότες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε αύξηση των δημοτικών τελών προχώρησαν - κοινή συναινέσει μετά από κάποιο παζάρεμα του ποσοστού - συμπολίτευση (ΝΔ) και αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, επιβεβαιώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη "φήμη του" ως ένας από τους πιο ακριβούς δήμους της χώρας στην παροχή υπηρεσιών και από τους πρώτους στο χαράτσωμα των δημοτών.

Οι αυξήσεις που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας στην προχτεσινή του συνεδρίαση, στην καθαριότητα και το φωτισμό κατά 8% (διπλάσιες του εξαγγελλόμενου για το 1998 πληθωρισμού) και η δραχμική αύξηση από 59 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις 66 δραχμές, είναι μόνο η αρχή του "φορολογικού μπαράζ" που θα ακολουθήσει. Η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να προτείνει αυξήσεις στο τέλος κοινόχρηστων χώρων καταστημάτων, μικροπωλητών, περιπτέρων και κατάληψης χώρων στη λαϊκή αγορά. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η πρόταση της δημοτική αρχής στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για αυξήσεις 12%, η οποία όμως ύστερα από το σχετικό παζάρεμα με τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του πρώην δημάρχου Στ. Μαργαρίτη, κατέληξαν στο οριστικό 8%.

Ετσι, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που με την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για αύξηση το 1997 κατά 10%, είχαν διαμορφωθεί για τις κατοικίες στις 322 δραχμές ανά τ.μ. ετησίως και για επαγγελματικούς χώρους στις 721 δραχμές ανά τ.μ. ετησίως, το 1998 θα αυξηθούν και πάλι, αλλά κατά 8% καθώς πλησιάζουν και δημοτικές εκλογές. Να σημειώσουμε ότι τα συνολικά έσοδα που είχε οι δήμος από 1 - 15/10/1997 από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ανέρχονται σε 671 εκατομμύρια δραχμές, ενώ έχουν προϋπολογιστεί για την περίοδο από 16/10 έως 31/12/1997, ότι ο δήμος θα λάβει 176 εκατομμύρια δραχμές. Συνολικά και μόνο για την περίοδο που αναφέραμε τα έσοδα θα φτάσουν τα 848 εκατομμύρια δραχμές.

"Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Χαλκίδας για άγριο χαράτσωμα των δημοτών και καλεί τους δημότες να γυρίσουν την πλάτη τους σ' αυτούς που τους "θυμούνται" μόνο τον τελευταίο χρόνο της τετραετίας για να τους ξανακλέψουν την ψήφο. Ακόμη, η ΔΑΣ καλεί τους δημότες να αναδείξουν αιρετούς αγωνιστές που θα αντιτάσσονται σ' αυτή την πολιτική και θα αναδεικνύουν το λαϊκό και διεκδικητικό ρόλο της ΤΑ.

Στην ανακοίνωση η παράταξη σημειώνει ότι "στο Δημοτικό Συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση "πάλεψαν" για να περάσουν όσο γίνεται "μικρότερες" αυξήσεις, για να φανεί το φιλολαϊκό τους πρόσωπο, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 1998".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φύλλο συκής για τα ρουσφέτια

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες σε πέντε τουλάχιστον Δημοτικά Συμβούλια, η πλειοψηφία του ενέκρινε στη χτεσινή συνεδρίαση την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων, αποφασίζοντας τη διάσπαση της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Οι αποσπασματικές και πρόχειρες τροποποιήσεις του Οργανισμού χαρακτηρίστηκαν από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως ρουσφετολογικές. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής υπενθύμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, ουδέποτε ήρθε στο ΔΣ συνολικά το θέμα του Οργανισμού του Δήμου και η σύνταξη νέου Οργανογράμματος, ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Αντίθετα χρησιμοποιείται η σημερινή κατάσταση για να εξυπηρετούνται οι ρουσφετολογικές προσλήψεις που παρουσιάζονται κατά διαστήματα ως αναγκαίες για το δήμο, χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει τη σκοπιμότητά τους.

Στο μεταξύ σε επόμενη συνεδρίαση παρέπεμψε για να εξετάσει η διοίκηση του δήμου το θέμα του Κεραμεικού και των αρχαιοτήτων του, που κινδυνεύουν άμεσα από τις εργασίες της "Αττικό Μετρό" για την κατασκευή εκεί σταθμού του μετρό. Το θέμα έθεσε στο ΔΣ ο Λεων. Αυδής,ο οποίος με επιστολή του προχτές στον πρόεδρο του Σώματος, είχε ζητήσει να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον κίνδυνο καταστροφής του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.

Να σημειώσουμε ότι χτες επιβεβαιώθηκε πως η διοίκηση του δήμου - σχεδόν πραξικοπηματικά - θα αποφασίζει πότε θα γίνονται οι συνεδριάσεις του ΔΣ, αφού εμφανίστηκε η Πέμπτη αντί της Τρίτης ως πάγια (;) μέρα συνεδριάσεων...

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά σε ιδιώτες, υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου με αιτία τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκχώρηση του τομέα της καθαριότητας σε Δημοτική Επιχείρηση και του νεκροταφείου σε ιδιώτες.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωση τονίζει ότι η στάση αυτή δεν πηγάζει από μια στείρα δογματική συνδικαλιστική άρνηση, αλλά έχει αφετηρία δεδομένα και πρακτικές εμπειρίες από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Σαν παράδειγμα στην ανακοίνωση ο Σύλλογος παρουσιάζει την παρκοεταιρία ΣΕΛΜΟ. "Η εταιρία αυτή, όπως τονίζει, μας έταξε "λαγούς με πετραχήλια" όπως και οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι που την εφεύραν ότι δήθεν θα γέμιζε με δισεκατομμύρια τα ταμεία του Δήμου. Σήμερα όμως ούτε τα πενιχρά περιουσιακά της στοιχεία δεν υπάρχουν, διότι και αυτά βγήκαν σε πλειστηριασμό λόγω της μεγάλης αφερεγγυότητάς της!".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ