ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνοι

"H ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι πολύ επικίνδυνη για να την αφήσουμε να διαφύγει της προσοχής μας". Τάδε έφη ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Κρόσμαν, χτες για τα Ελληνοτουρκικά. Αν ξεκινήσει κανείς από αυτό, εύκολα εξηγεί και τα υπόλοιπα, που έγιναν σχετικά με το θέμα...

***

Εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε, αυτό είναι το "μυστικό" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αναζητήσατε τις ΗΠΑ! (Ποιο μυστικό δηλαδή, εδώ ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι η κυβέρνηση κρυφό καμάρι...).

***

Αλλωστε, σε μια έρευνα που έκανε χτες ο "Φλας", προέκυψε ότι το 90% των Ελλήνων πιστεύει πως η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλεται στους Αμερικανούς και στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

***

Προφανώς, στο υπόλοιπο 10% εντάσσονται τα στελέχη της κυβέρνησης, που χαράσσουν την περήφανη εξωτερική πολιτική μας, αγκαλιά με τους Αμερικανούς.***

Οσο για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, μάλλον έρχονται να μας ξαναθυμίσουν ότι επί τόσα χρόνια κάποιοι φροντίζουν επιμελώς να "σπέρνουν" τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα ακόμα να "θερίζουμε" ως κοινωνία τους "καρπούς".

***

ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ του Χρηματιστηρίου της Σοφοκλέους, μιλάγανε πάλι σήμερα τα κανάλια. Γιατί μας τα λένε; Για να λυπηθούμε τους χρηματιστές και όλους τους σχετικούς με το "σπορ";

***

Αυτοί, τουλάχιστον, παίζουν με τις μετοχές και τα χρήματα, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κερδίσουν. Εμείς, με την κυβέρνηση του Σημίτη, δε ρισκάρουμε καθόλου. Είναι σίγουρο πως είμαστε χαμένοι.

***

"ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ".Αυτή τη φορά, το 'πε ο Γείτονας για τους φαρμακοποιούς, πιο πριν το 'χαν πει ο Γιαννόπουλος κι ο Τζουμάκας για τους αγρότες και νωρίτερα ο Σουμάκης για τους ναυτεργάτες. Εχει καταλήξει η αγαπημένη "ατάκα" των εκσυγχρονιστών υπουργών.

***

Μόνο που πολλοί άλλοι έλεγαν τα ίδια στο παρελθόν και το έπαιζαν "σκληροί". Ας το ψάξουν λίγο να δουν πού κατέληξαν...

Δυσδιάκριτοι ρόλοι

"Η δραχμή δε δέχτηκε πιέσεις και η ηρεμία και η ισορροπία επανέρχεται και πάλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο". Τη δήλωση αυτή είχε κάνει προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη χρηματαγορά και τη Σοφοκλέους. Την ίδια μέρα, όμως, οι μετοχές είχαν χάσει 264 δισ. δρχ. από την αξία τους, ενώ από την αγορά συναλλάγματος είχαν φύγει 450 δισ. δολάρια. Χτες, βέβαια, η κατάσταση επιδεινώθηκε, παρά και ενάντια ...στις δηλώσεις του Δ. Ρέππα.

Θα μπορούσε να πει κανείς, αν δεν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι παίζει το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς, πού αρχίζει ο ένας και πού τελειώνει ο άλλος, καθότι οι κυβερνώντες παίζουν πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζουν οι κερδοσκόποι...

Με π... δε βάφονται αυγά

Για να μην αδικήσουμε, όμως, τον υπουργό Εργασίας, πρέπει να αναφερθούμε και στο άλλο... σημαντικό μέτρο, που εξάγγειλε, κατά της ανεργίας. Θα συγκροτηθούν, είπε, 52 Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ), στα οποία θα γίνεται "υποδοχή του άνεργου, θα υπάρχει πληροφόρηση, θα παρέχονται συμβουλές, κλπ., κλπ.". Σκόπιμο είναι να θυμίσουμε ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και αφού συζητιόταν και προετοιμαζόταν για δύο περίπου χρόνια, ψηφίστηκε ο νόμος 2434/96, ο οποίος προνοούσε για 13 παρατηρητήρια απασχόλησης. Τώρα, τα παρατηρητήρια απασχόλησης εγκαταλείπονται και προωθούνται τα ΚΠΑ.

Βέβαια, όσο είχατε δει μέχρι σήμερα τα παρατηρητήρια απασχόλησης, άλλο τόσο θα δείτε - το πιθανότερο - και τα ΚΠΑ. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει κάνει ντοκτορά με θέμα το "σε δουλιά να βρισκόμαστε" κι έχει ειδικευτεί στο "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε".

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, οι παππούδες μας έλεγαν ότι "με πορδές δε βάφονται τ' αυγά", κι είχαν απόλυτο δίκιο. Ούτε το πρόβλημα της ανεργίας λύνεται, χωρίς μια πολιτική φιλολαϊκής και ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και, κυρίως, ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα συμπληρώναμε εμείς.

Τα παλιά υλικά...

Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να ευημερούν στη Μεγάλη Βρετανία - άλλωστε αυτό γίνεται και στη δική μας χώρα - αλλά η κοινωνική πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συνήθως, είναι πολύ διαφορετική. Οι άστεγοι στη Μ. Βρετανία ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, σε 113.500 οικογένειες. Μια σειρά, όμως, φιλανθρωπικές οργανώσεις επιμένουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος, αφού στο επίσημο νούμερο δε συμπεριλαμβάνονται συνήθως οι νέοι και τα άτεκνα ζευγάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της οργάνωσης "Σέντερ - πόιντ", τέσσερις στους δέκα νέους, που βρίσκουν καταφύγιο στα καταλύματά της, δηλώνουν ότι προηγουμένως ήταν άστεγοι. Αριθμός, που είναι αυξημένος κατά 13% από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς. Προφανώς, η "νέα" Βρετανία του Τόνι Μπλερ χτίζεται με τα παλιά υλικά της Μάργκαρετ Θάτσερ...

Κατατροπώνεται ... η ανεργία

Τώρα, μάλιστα, το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας κατατροπώθηκε!.. Το βεβαίωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, και ορισμένες χτεσινές εφημερίδες έσπευσαν να βγάλουν "κόκκινη ...κάρτα στην ανεργία". Η, για να μην είμαστε υπερβολικοί, θα κατατροπωθεί μέχρι το 2000... Μέχρι, δηλαδή, να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη ...μεγάλη "μεταρρύθμιση" της κάρτας εργασίας και, γενικότερα, του εκσυγχρονισμού της "αγοράς απασχόλησης".

Βέβαια, μόλις ένας άνεργος παίρνει την προσωπική του κάρτα εργασίας, τέρμα και το πρόβλημα. Τι σημασία έχει, αν θα βρίσκει δουλιά; Κάρτα εργασίας, πάντως θα έχει. Ε, αυτό είναι αρκετό. Τουλάχιστον, ως ένα μεγάλο και σημαντικό, πρώτο βήμα. Μην τα θέλετε κι όλα από τη μια μέρα στην άλλη! Τόσα χρόνια παιδεύονται οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, να φτάσουν την ανεργία στα σημερινά ποσοστά...

Ζημιογόνα υποταγή

Ενδεχομένως, βέβαια, να σκεφθείτε ορισμένοι ότι ήταν επόμενο "να τους φάνε οι κότες, όσους "μικρούς" αποφάσισαν να ανακατευτούν με τα πίτουρα". Τα κερδοσκοπικά, όμως, αυτά παιχνίδια δε ζημιώνουν μόνο τους "μικροεπενδυτές" του Χρηματιστηρίου. Δυστυχώς, οι συνέπειες είναι ευρύτερες, ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές, που εφαρμόζουν, υποτάσσονται στα "παιχνίδια" και τις ορέξεις των πολυεθνικών. Ηδη, σημειώνεται μια άνοδος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων. Γεγονός που συνεπάγεται περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Και επομένως, μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα και, σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική λογική του "μονόδρομου", ακόμη σκληρότερη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

Εβαλαν το χεράκι τους...

"Μέσα σε μια μέρα στο χρηματιστήριο Αθηνών - 264 δισ. στο βωμό της κερδοσκοπίας". Αυτός ήταν ο χτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Νέα". Κι αν λογαριάσουμε και τη "χασούρα" των αμέσως προηγούμενων ημερών, το συνολικό ποσό έφτασε στα 786 δισ. δραχμές. Και μπορεί τα νούμερα να μην ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα, αλλά σίγουρα κάποιοι έχασαν και κάποιοι κέρδισαν. Κι όπως συνήθως συμβαίνει στο "ναό" του χρηματιστηριακού τζόγου, έχασαν οι "μικροί" και κέρδισαν οι "μεγάλοι". Κι όλ' αυτά, γιατί; Επειδή, ξαφνικά κι απότομα, χειροτέρεψε η ελληνική οικονομία; Μήπως γιατί χειροτέρεψαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις; Οχι, βέβαια. Απλά, γιατί κάποιες πολυεθνικές - "θεσμικοί επενδυτές" ή κάποιοι εγχώριοι "μεγαλοεπενδυτές", διαθέτοντας τεράστια ποσά και θέλοντας να τα αυγατίσουν ακόμη περισσότερο, κερδοσκοπούν ασύστολα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές των μετοχών.

Και, βέβαια, τα περιέχει όλ' αυτά - στον ένα ή άλλο βαθμό - ο προαναφερόμενος τίτλος των "Νέων". Ελα, όμως, που τις προηγούμενες μέρες, έβαλαν κι αυτά το χεράκι τους - μαζί με τις υπόλοιπες εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ - στη δημιουργία του απαραίτητου, για τον τζόγο και την κερδοσκοπία, κλίματος...

Ο κοινός παρονομαστής

Να αναθεωρήσει άρδην (!) τη μέχρι τώρα πολιτική της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να θέσει ξεκάθαρους στόχους, καλεί άλλη μια φορά την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, ενόψει της συνάντησης της Κρήτης. Σε ποια κατεύθυνση, όμως, πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική; Το μόνο που λέει η ΝΔ είναι να πάψει να δίδει την εντύπωση στην "άλλη πλευρά" ότι είναι ενδοτική ή να εκλαμβάνεται αυτή ως αδυναμία.

Φυσικά, αυτή η παρατήρηση δε συνιστά αλλαγή πολιτικής, αλλά η ηγεσία της ΝΔ δε θα μπορούσε να παρουσιάσει μια άλλη πολιτική. Ακριβώς γιατί συμπλέει με τις επιλογές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το γεγονός ότι επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί για λόγους δημαγωγικούς, αλλά και για να υποβοηθήσει την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τις αντιρρήσεις ως διαπραγματευτικό χαρτί, δεν αλλάζει καθόλου την ουσία. Και η ηγεσία της ΝΔ την ίδια ακριβώς πολιτική θα εφάρμοζε αν βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας. Πολιτική που έχει ως κοινό παρονομαστή την εξάρτηση και την υποτέλεια στους "ισχυρούς συμμάχους".

Πολύ νωρίς!

Νομίζω

το πετρέλαιο

πως "φτήνυνε"

...προώρως,

μπορούσε

ως την άνοιξη

να έμενε ο φόρος,

να λιώναν πρώτα,

στα βουνά, οι πάγοι

και τα χιόνια

κι έπειτα να γεμίζαμε

μ' "έκπτωση"

τα μπιτόνια!

Νομίζω

πως ...βιάστηκαν πολύ

οι κυβερνήτες,

αφού το κρύο

έριχνε ως τώρα

μόνο μύτες,

ας τ' άφηναν

να έριχνε

και κάνα αυτί

ή δόντι

και τότε, ναι,

για "μείωση", καιρός

θα 'ταν, τω όντι!

Ο οίστρος

Στο βωμό της "ιδιωτικής" ασυδοσίας

Ενας είναι ο θεός της διαβόητης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" και ονομάζεται κέρδος. Στο βωμό του θυσιάζονται τα πάντα: αξίες, ιδανικά, ελπίδες, αξιοπρέπεια, ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Και αφού η διαβόητη παγκοσμιοποίηση και οι "νόμοι της αγοράς", μαζί με τις κυβερνήσεις - θεραπαινίδες τους, προσφέρουν απλόχερα ένα περιβάλλον ασυδοσίας, οι διάφοροι εκπρόσωποι της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" εξαντλούν τη... δημιουργική τους φαντασία. Σε όλους τους τομείς.

Ενα τελευταίο, σχετικό παράδειγμα αποτελούν δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το πρώτο έκανε, ήδη, την εμφάνισή του στο "Ιντερνέτ" και ο χρήστης μπορεί να... ασκηθεί στη δολοφονία Αλβανών λαθρομεταναστών, που επιχειρούν να διαπλεύσουν την Αδριατική. Το άλλο πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του στο άμεσο μέλλον και αποτελεί ελληνική... έμπνευση. Το θέμα του είναι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος και ο χρήστης μπορεί να δοκιμάσει τις πολεμικές του ικανότητες...

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις πολύμορφες και επικίνδυνες παρενέργειες τέτοιων... παιχνιδιών στη συνείδηση των νεαρών, ιδιαίτερα, χρηστών. Αλλά είπαμε, υπεράνω όλων η... απελευθέρωση (διάβαζε: ασύδοτη δράση) της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ